MENU

Η επιλογή του Eurocup δεν ήταν η πρώτη για τον Άρη στην προσπάθειά του για επιστροφή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Έγινε μέσω… καραμπόλας με τις ελληνικές ομάδες στο Basketball Champions League, αφού η αρχική στόχευση ήταν προς τα εκεί. Όμως, οι θέσεις γέμισαν με τον ΠΑΟΚ, που ήταν ο μόνος σίγουρος για το BCL, την ΑΕΚ, που έμεινε πιστή παρά τις τάσεις φυγής, το Περιστέρι, που έκανε την ανατροπή κι έμεινε στη διοργάνωση και με τον Προμηθέα που πήρε… μεταγραφή.

Έτσι, δεν έμεινε χώρος για τον Άρη στο BCL (ούτε για τα προκριματικά) και το Eurocup αποτέλεσε μονόδρομο. Υπήρξαν πολλές σκέψεις και συσκέψεις στην ΚΑΕ Άρης για το συγκεκριμένο εγχείρημα, καθώς τα έξοδα, με εννέα ταξίδια εκτός Ελλάδας, είναι πολλά για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα των «κιτρινόμαυρων». Τα χρήματα που αποκομίζει κάθε ομάδα για τη συμμετοχή της στους ομίλους (υπολογίζονται στα 100-150 χιλ. ευρώ) δεν επαρκούν για την κάλυψη των εξόδων και ο Άρης θα δώσει βάση -έχει ξεκινήσει την προεργασία- στην προσέλκυση χορηγών και στα εισιτήρια για τα εννέα εντός έδρας ευρωπαϊκά παιχνίδια.

Η κάλυψη των εξόδων και το στήριγμα

Κουβαλώντας παράλληλα και τα χρέη του παρελθόντος, που είναι πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ, όπως σημείωσε στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της ΚΑΕ, Λευτέρης Αρβανίτης, ο Άρης καλείται να ανταποκριθεί και στο χτίσιμο του ρόστερ, με το μπάτζετ, σύμφωνα με το Eurocup, να πρέπει να κυμαίνεται κοντά στα 800 χιλιάδες ευρώ. Αυτό σημαίνει πως ο Άρης θα προβεί σε αύξηση του μπάτζετ κατά περίπου 200 χιλιάδες ευρώ, ενώ συγχρόνως πρέπει να βρει τρόπους να υπερκαλύψει τα ευρωπαϊκά έξοδα.

Σαφώς, οι άνθρωποι της ομάδας ποντάρουν πολύ στο brand name του συλλόγου αλλά και στην ανταπόκριση του κόσμου στα εισιτήρια. Εφόσον ο Άρης καταφέρει να έχει πάνω από 2.500 κόσμο κατά μέσο όρο, τότε μιλάμε για έναν ικανοποιητικό αριθμό εσόδων, πάντα με γνώμονα πως όλα τα ματς γίνονται καθημερινή μέρα -άρα πιο δύσκολο για τον κόσμο να πάει στο γήπεδο- και όχι για Σαββατοκύριακο.

Αγώνες... ρεκόρ μετά από 15 χρόνια

Ο άλλοτε «Αυτοκράτορας» καλείται λοιπόν να ισορροπήσει ανάμεσα στις οικονομικές και τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις. Γιατί εκτός από το οικονομικό σκέλος, πρέπει να ανταπεξέλθει και στο παρκέ. Για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, όταν έπαιζε στην Ευρωλίγκα, πρέπει να δώσει περισσότερους από 40 αγώνες σε μία σεζόν και ουσιαστικά σε δύο πρωταθλήματα: 22 αγώνες μίνιμουμ στο ελληνικό πρωτάθλημα και 18 τουλάχιστον αγώνες στον όμιλο του Eurocup.

Ο Γιάννης Καστρίτης πρέπει να φτιάξει μια ομάδα με βάθος και ποιότητα για να μπορέσει να τα βγάλει πέρα και στις δύο διοργανώσεις, πραγματοποιώντας παράλληλα πορείες που τουλάχιστον δε θα δημιουργήσουν προβλήματα. Στόχος εξάλλου θα είναι και τη νέα σεζόν η εξάδα και μια αξιοπρεπής πορεία στο Eurocup. Σημειωτέον, ο 42χρονος προπονητής δεν έχει προηγούμενες εμπειρίες από… διπλά πρωταθλήματα, μιας και τόσο με τον Άρη, όσο και με τη Χάποελ Τελ Αβίβ (2020-21) συμμετείχε μόνο στα προκριματικά του BCL.

Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση σε συνεργασία με τον κόουτς Καστρίτη επέλεξαν αυτόν τον δρόμο, γνωρίζοντας τι έχουν να αντιμετωπίσουν. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες, όμως ο Άρης με τη χημεία των δύο αυτών πλευρών τα τελευταία δύο χρόνια δείχνει πως έχει βρει τον τρόπο να τα καταφέρνει τόσο εντός, όσο κι εκτός παρκέ.

Η ευρωπαϊκή… καραμπόλα και το διπλό ταμπλό του Άρη