MENU

Είναι κάποιες φορές που λες πως ο προπονητής πρέπει να "σκοτώσει" τον παίκτη που έχει μέσα του. Κι όμως είναι πολύ πιο δύσκολο από ό,τι ακούγεται. Και φαίνεται πως ο Σπανούλης δεν έχει καταφέρει ακόμα να το πραγματοποιήσει. Ή έστω είναι ακόμα στο πολύ αρχικό στάδιο της μετατροπής. 

Ο τεχνικός του Περιστερίου, λίγες μέρες μετά τις άνευ λόγου δηλώσεις περί φλόπινγκ, τα έβαλε με τον Μάριους Γκριγκόνις, αναγκάζοντας τον Χρήστο Σερέλη να απαντήσει, να υπερασπιστεί τον παίκτη του και το παιχνίδι να πάρει φωτιά χωρίς να υπάρχει λόγος.

Η αρχή έγινε στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς, όταν ο Σπανούλης έκανε αναφορά για φλόπινγκ από τους παίκτες του Παναθηναϊκού. Την ίδια στιγμή που το πρώτο παιχνίδι είχε κριθεί με διαφορά 44 πόντων και στο δεύτερο το "τριφύλλι" απλά ξέχασε να κατέβει στο γήπεδο.

Η αναφορά για φλόπινγκ ήταν αρκετή να ανεβάσει την ένταση στη σειρά, με τις αντιδράσεις του Σπανούλη κατά τη διάρκεια και του Game 3 των ημιτελικών της Basket League να τραβούν τα βλέμματα με αρνητικό όμως τρόπο. 

Ο τεχνικός του Περιστερίου σε πολλά σημεία της αναμέτρησης ακροβάτησε στο όριο της προκλητικότητας, δίνοντας τροφή για συζήτηση για το αν έχει προσαρμοστεί στον νέο του ρόλο ή ακόμα έχει στο μυαλό του τον αρχηγό του Ολυμπιακού. 

Σε αυτό βοηθούν και οι κάθε τρεις και λίγο παρουσίες του στο ΣΕΦ για να δει από κοντά τα παιχνίδια του Ολυμπιακού. Κάτι που φυσικά δεν θα ήταν περίεργο, αν το έκανε με όλες τις ομάδες, στα πλαίσια του σκάουτινγκ και όχι της συλλογικής προτίμησης. 

Ο Σπανούλης με το παιχνίδι να έχει κριθεί, αφού πρώτα είχε δώσει τροφή με τις δηλώσεις του περί φλόπινγκ, αποφάσισε να απευθυνθεί προς τον Μάριους Γκριγκόνις στο 38' της αναμέτρησης, πριν διαμαρτυρηθεί για ακόμα μια φορά στους διαιτητές και στη συνέχεια ανοίξει διάλογο με τον Χρήστο Σερέλη, που υπερασπίστηκε τον παίκτη του. 

Και όλο αυτό είναι πραγματικά κρίμα για την εντυπωσιακή σεζόν που διανύει το Περιστέρι και τα όσα έχει πετύχει τη φετινή περίοδο. Μια από τις πιο σταθερές ομάδες του πρωταθλήματος, που ξαφνικά έχει γίνει έρμαιο στην κόντρα Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού, χωρίς στην πραγματικότητα να υπάρχει λόγος. 

Οι δηλώσεις του Σπανούλη μετά το Game 2 της σειράς είναι τουλάχιστον άστοχες. Διαφορετικά θα μπορούσε να πει κάτι ανάλογο και στην κάμερα της ΕΡΤ μετά το πρώτο ματς και τους 44 πόντους, στις οποίες όμως δεν εμφανίστηκε ποτέ, στέλνοντας τον άμεσο συνεργάτη του.

Και φυσικά είναι επιτυχία για το Περιστέρι να "σέρνει" τον Παναθηναϊκό σε τουλάχιστον 4 ματς, είναι όμως παγίδα να μπαίνει στην εξίσωση της κόντρας Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού. Πολύ απλά γιατί δεν έχει καμία σχέση. Όταν όμως ο προπονητής του Περιστερίου είναι κάθε τρεις και λίγο στο ΣΕΦ, τότε η ευθύνη βαραίνει άπαντες.

Ο Παναθηναϊκός δεν είναι κανονικός και φέτος και απέχει έτη φωτός από την ομάδα που θα δημιουργηθεί του χρόνου. Σε αυτόν οφείλεται το 1-1 της σειράς και αν και εφόσον έρθει το 2-2. Μην κρυβόμαστε, με έναν κανονικό Παναθηναϊκό η σειρά θα είχε τελειώσει ήδη με 3-0 νίκες.

Ο σεβασμός όμως δεν παύει να υπάρχει είτε μια ομάδα είναι στο ζενίθ, είτε στο ναδίρ. Γιατί σχεδόν πάντα αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ. Και η θέση κάθε προπονητή είναι να υπερασπίζεται να συμφέροντα της ομάδας του. Αυτής που βρίσκεται, όχι αυτής που βρισκόταν.

Ο Σπανούλης έκανε αναφορά για καταστάσεις φλόπινγκ μετά το δεύτερο ματς. Έφτασε σε σημείο να ανοίξει διάλογο με τον Γκριγκόνις στην τρίτη αναμέτρηση και πλέον κάνεις δεν ξέρει που μπορεί πλέον να οδηγηθεί η κατάσταση. 

Και αυτό δεν έχει να κάνει με το Περιστέρι, έχει να κάνει με τον Παναθηναϊκό, που πληρώνει τα λάθη και τις αστοχίες του. Μέχρι εκεί όμως. Η ασέβεια είναι κάτι διαφορετικό. Ο λαλίστατος Σπανούλης του δεύτερου ματς θα πρέπει να βρει την ισορροπία με τον λακωνικό Σπανούλη των Game 1 και 3 και τελικά να βρει την ισορροπία στον πάγκο του Περιστερίου. 

Και κυρίως να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά και να μην παραμένει μπερδεμένος στο παρελθόν του. Γιατί κόντρα στον Ολυμπιακό στο ματς του δεύτερου γύρου της κανονικής περιόδου που κρίθηκε στο τελευταίο σουτ, η συμπεριφορά του ήταν εντελώς διαφορετική. Κάτι που φυσικά πέρα από τον ίδιο, κάνει κακό και στο Περιστέρι. 

Είναι τουλάχιστον προσβλητικό να γίνεται αναφορά για φλόπινγκ προς παίκτες που μπορεί φέτος να μην έχουν αποδώσει ως σύνολο τα αναμενόμενα, αλλά έχουν καταθέσει τα διαπιστευτήριά τους στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Μπορεί να μην είναι στο επίπεδο του Σπανούλη, έχουν όμως τη δική τους διαδρομή στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. 

Αυτό που θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο είναι πως ο Σπανούλης είναι ο προπονητής του Περιστερίου και όχι ο πρώην αρχηγός του Ολυμπιακού. Και αυτό είναι καθαρά θέμα του ίδιου. Και η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη προσαρμογή πρώτα και κύρια θα κάνει καλό στον ίδιο.

Ο Σπανούλης ακροβατεί ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του