MENU

Η ΑΕΚ κέρδισε το Σάββατο τον Παναθηναϊκό στα Λιόσια, με έναν τέτοιο τρόπο που έβγαλε ξανά τις αδυναμίες των «πρασίνων» στην επιφάνεια. Ο Χρήστος Σερέλης προσπαθεί από την στιγμή που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία να βελτιώσει κάποια πράγματα, να βάλει κάποιες αρχές στο παιχνίδι της ομάδας του, όμως αυτό χρειάζεται χρόνο και πολλές προπονήσεις.

Στο κλειστό των Λιοσίων βρέθηκε απέναντι του μια ομάδα που δουλεύεται από τον Ηλία Καντζούρη από το καλοκαίρι και σε σχέση με το επίπεδο του Ελληνικού πρωταθλήματος, θεωρείται και είναι από τις πιο δουλεμένες στον τομέα της τακτικής. Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από τον Παναθηναϊκό, που μέχρι πριν λίγο καιρό βασιζόταν στις εμπνεύσεις των ποιοτικών παικτών του.

Η ΑΕΚ χτύπησε σε όλες τις αδυναμίες των «πρασίνων», ειδικά στις περιστροφές της άμυνας του και στα close out. Αυτό όμως που έκανε πολύ αρνητική εντύπωση για τον Παναθηναϊκό ήταν η τρομερή αδυναμία του να εκμεταλλευτεί τα mismatch, κάτι που έχει παρατηρηθεί και σε άλλους αγώνες.

Η ΑΕΚ επέλεξε να παίξει άμυνα αλλαγών στο σκριν μεταξύ του άσου και του πενταριού για να κόψει κάπως το πικ εν ρολ του Παναθηναϊκού. Αυτό αυτομάτως θα δημιουργούσε δύο mismatch, ένα στην περιφέρεια και ένα μέσα στο καλάθι. Ο Ηλίας Καντζούρης έκανε ένα τρικ, βάζοντας τον Γιάνκοβιτς πάνω στον Λι, για να έχει έναν ψηλό παίκτη στην αλλαγή των σκριν.

 Ήταν ξεκάθαρη η εντολή να μην πάρει μπάλα ο εκάστοτε ψηλός του Παναθηναϊκού μέσα στην ρακέτα για αυτό και οι παίκτες της ΑΕΚ πάλεψαν για να βγαίνουν από μπροστά, ώστε να μην υπάρχει εύκολη πάσα. Όπως φαίνεται ξεκάθαρα στο παρακάτω βίντεο, ο Παναθηναϊκός έδειξε ότι ούτε να διαβάσει το mismatch μπορούσε, αλλά ακόμα και να το έκανε, δεν μπορούσε να το εκμεταλλευτεί βρίσκοντας σωστή γωνία πάσας. Έτσι ο ψηλός δεν έπαιρνε ποτέ την μπάλα και ο περιφερειακός προσπαθούσε να δημιουργήσει ρήγματα απέναντι στους ψηλούς τις ΑΕΚ, που είναι όλοι ικανοί αμυντικοί με γρήγορα πόδια, ειδικά ο Μίτσελ.

Αυτές είναι μόνο κάποιες ενδεικτικές φάσεις, αφού αυτές οι αλλαγές έγιναν σχεδόν σε κάθε επίθεση. Ο μόνος που μπόρεσε να βγάλει κάτι θετικό ήταν ο Μπέικον, που έβρισκε εύκολα στόχο απέναντι σε ψηλό παίκτη, για αυτό ο Ηλίας Καντζούρης άφησε την άμυνα αλλαγών και πήγε σε hedge out, ώστε να διώξει την μπάλα από τα χέρια του.

Φυσικά όλη αυτή η αδυναμία δεν είναι κάτι περίεργο. Ο Παναθηναϊκός είναι μια κακοπροπονημένη ομάδα που δεν έχει αναπτύξει ακόμα μηχανισμούς read and react, με αποτέλεσμα οι παίκτες του να κάνουν αυτό που έχουν στο μυαλό τους, χωρίς να διαβάζουν τι τους δίνει η άμυνα. Οι αυτοματισμοί τους είναι σε χαμηλό επίπεδο και αν συνυπολογίσουμε και την χαλαρή προσέγγιση της αναμέτρησης, καταλαβαίνει κανείς πώς έχασαν και από την ΑΕΚ.

Αυτά είναι θέματα που λύνονται μέσα από τις εργατώρες στις προπονήσεις, κάτι που δεν έχει στην διάθεση του ο Χρήστος Σερέλης με τις συνεχόμενες υποχρεώσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη. Για αυτό ίσως το τέλος της Ευρωλίγκας δώσει περιθώρια για βελτιώσεις, ώστε να εμφανιστεί πιο έτοιμος στα playoff της Basket League.

Η αδυναμία του Παναθηναϊκού να διαβάσει την αντίπαλη άμυνα (video Ανάλυση)
EVENTS