MENU

Το μπάσκετ έγινε «οικογενειακές ιστορίες». Μήπως όμως αυτός δεν ήταν ο στόχος; Εξ αρχής και όλων όσων δήθεν κόπτονταν για το καλό του μπάσκετ. Σε στυλ Γκιρτζίκη. Μόνο που εκείνοι το προχώρησαν και έγιναν κιβωτός. Μέσα σε μόλις ένα χρόνο. 

Όσο καιρό υπάρχει η νέα ΕΟΚ, αυτή που θα ερχόταν να καθαρίσει τα πάντα από τους κακούς, τί έχει βελτιωθεί στη διαιτησία; Δεν το γενικεύουμε να πάμε στις Εθνικές ομάδες, στις υποδομές κτλ. Ας μείνουμε στη διαιτησία επειδή είναι το «καυτό» θέμα πλέον. Η απάντηση απλή: Τίποτα. 

Αποφάσεις που επηρεάζουν αγώνες, κρίνουν αποτελέσματα, στην περίπτωση του ντέρμπι των αιωνίων κατά πάσα πιθανότητα έκριναν πλεονέκτημα έδρας. 

Η ΕΟΚ του Βαγγέλη Λιόλιου, είναι αυτή που θεωρητικά θα έδιωχνε την εσωστρέφεια. Θα έπαιζε με ανοιχτά χαρτιά προς τους φιλάθλους. Όσο το είδατε εσείς, άλλο τόσο το βλέπουμε κι εμείς. Το μόνο που έχει γίνει είναι μια συνέντευξη Τύπου προ μηνών, όταν η απάντηση του προέδρου ήταν πως οι… θεσμοί δεν αγγίζονται. 

Λαϊκά θα το πούμε, το να κάνει κάποιος την «κότα» και να μη μιλά όταν το πράγμα φτάνει στο απροχώρητο, απλά έρχεται να επιβεβαιώσει όσους τον θεωρούν μία απ’ τα ίδια. Κι ακόμη χειρότερα μη σας πούμε. Ένα χρόνο και κάτι έχει στην εξουσία. Φανταστείτε να μείνει 30 σαν τον Βασιλακόπουλο… 

Στην Ελλάδα υπήρξαν πολλοί δημοσιογράφοι, πολλοί παράγοντες που έδωσαν μάχη για να αλλάξει η κατάσταση. Μετά από 1,5 χρόνο που δεν έχει βελτιωθεί τίποτα, δεν ενοχλούνται οι ίδιοι άνθρωποι. Περίεργο; Όχι δα… 

Σε κάθε περίπτωση η νέα εποχή του μπάσκετ, μυρίζει την ίδια… φορμόλη με την προηγούμενη. Τακτικές ακόμη χειρότερες, πρακτικές που θυμίζουν οικογενειακές ιστορίες στη διαιτησία. Ο Πιτσίλκας φεύγει για να κάνει κουμάντο… ο Πιτσίλκας και να ορίζει τον Πιτσίλκα. Και παρατηρητής να αναλαμβάνει ο άμεσος συνεργάτης του Πιτσίλκα στην VTB όπου είναι και οι δυο… αμισθί. Με τα αποτελέσματα που είδαμε στο τελευταίο Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός. Αν δεν ντράπηκες βέβαια να κρίνεις ένα Παγκόσμιο πριν 20 χρόνια θα ντραπείς για ένα ντέρμπι που απασχολεί 4-5 εκατομμύρια κόσμο; Ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται.  

Οι Πειραιώτες που φώναζαν δικαίως όταν αδικούνταν, απλά αποδεικνύουν απ’ την πλευρά τους τι αναζητούσαν με το #mexritelous. Όλο το έργο στήθηκε για να έχει αυτή την εξέλιξη. Στη μέση μένει ένα μπάσκετ που ενώ περιμένει κληρώσεις, γίνεται ορισμός τελικά. Σε διαιτητές και όχι μόνο. Όπου οι υπόλοιποι κάνουν τους κομπάρσους κι ένα σύστημα αδηφάγο. 

Βαγγέλη Λιόλιο, ως πρόσωπο δικαίωμά σου το τι θα κάνεις. Δεν απασχολεί κανέναν. Ως θεσμός όμως (πρόεδρος ΕΟΚ) είναι υποχρέωσή σου να μην πίνεις νερό και να κοιτάς τον ουρανό. Εσύ έλεγες πως κανένα παιδί δε θα κλάψει. Εσύ έλεγες μεγάλα λόγια για τη διαιτησία. Εσύ διασύρεσαι τώρα και γελάει όλη η χώρα με τις εξαγγελίες σου. 

Περιμένει η Ελλάδα να βγεις και να μιλήσεις, να πεις γιατί έγιναν όσα έγιναν, τι συμβαίνει με τη διαιτησία. Πως ΟΡΙΣΤΗΚΑΝ οι τρεις διαιτητές. Οι πιο άπειροι που έχουν παίξει ποτέ σε ντέρμπι αιωνίων. Όλοι μαζί ταυτόχρονα. Πως μπήκε ο συγκεκριμένος παρατηρητής-φίλος του Πιτσίλκα να «ελέγξει» τον γιο του. 

Σαν να μην φτάνει το θέμα της διαιτησίας, προκύπτει ότι οι πιο στενοί συνεργάτες του Λιόλιου συστήνουν εταιρία που παίρνει με απευθείας αναθέσεις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από δουλειές της ΕΟΚ με 3 Χ 3. Σοβαρά τώρα; 

Όσο δε λες κουβέντα επειδή… ο θεσμός δεν αγγίζεται κι άλλα τέτοια που ούτε πολιτικοί προηγούμενων δεκαετιών δε θα ξεστόμιζαν, απλά αφήνεις την τεράστια αμφιβολία του κόσμου να γίνεται σιγουριά. Τώρα πια όλοι καταλάβαν τι ακριβώς θέλατε να κάνετε με την είσοδος σας στο μπάσκετ. 

Μια αρχική αμφιβολία που έγινε σιγουριά για το πως μπήκες στη θέση που βρίσκεσαι με τις ευλογίες και το σκριν αλα Φαλ του Αυγενάκη, για να κάνεις συγκεκριμένα πράγματα. Για να βοηθήσεις συγκεκριμένη πλευρά. Για να κερδίσουν συγκεκριμένοι άνθρωποι χρήματα όχι (μόνο) με την αξία τους αλλά με τις πλάτες τις δικές σας. 

Παρακολουθούσαμε από μακριά το μέγιστο θέμα ηθικής τάξεως με την Κιβωτό του Κόσμου, με τα οικονομικά ευρήματα (εκτός των άλλων ανατριχιαστικών) να προκαλούν σοκ και δέος. Κι όμως ήμασταν τόσο κοντά. Μήπως ήρθε η ώρα για τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κύριο Κωστή Χατζηδάκη να ελέγξει και την «Κιβωτό του Λιόλιου με τις θυγατέρες του»; 

Η κιβωτός του Λιόλιου και οι θυγατέρες του