MENU

Ο Πέτρος Πρέκας είπε:

Για την «ταυτότητα» και τον χαρακτήρα της Εθνικής Γυναικών: «Αυτό πιστεύω που μάς χαρακτηρίζει τώρα πια και έχει γίνει «ταυτότητά» μας είναι ότι έχουμε καταφέρει να παίζουμε μαζί. Υπάρχει πολύ μεγάλη ενέργεια και διάθεση και παίζουμε μαζί και σε άμυνα και σε επίθεση. Αυτό είναι και το μότο μας μέσα στην ομάδα, το ότι παίζουμε μαζί».

Για το πόσο βοήθησε την ομάδα η καλοκαιρινή προετοιμασία: «Τον περασμένο Μάιο κάναμε πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια, τα παιδιά ανταποκρίθηκαν πάρα πολύ γιατί μέσα σε τρεις μέρες έπρεπε να περάσουμε νέα φιλοσοφία και να γνωριστούμε. Αυτό ήταν «εύθραυστο», έπρεπε να το διατηρήσουμε και να το βάλουμε σαν βάση στην ομάδα. Το καλοκαίρι το καταφέραμε αυτό, να γνωριστούμε με τα παιδιά, να περάσουμε τη λογική και τη φιλοσοφία που θέλαμε. Ήταν πάρα πολύ ουσιαστικό αυτό που έγινε το καλοκαίρι. Όλη αυτή η διαδικασία του καλοκαιριού βγήκε τώρα το Νοέμβρη».

Για την Άρτεμις Σπανού και τη Μαριέλλα Φασούλα: «Και η Άρτεμις και η Μαριέλλα είναι δύο απ’ τ’ αρχικά στελέχη της Εθνικής ομάδας αυτήν τη στιγμή. Είναι δύο άτομα που μάς βοηθούν πάρα πολύ στη ρακέτα, αλλά δεν είναι μόνο αυτές. Πάντα σε μια ομάδα υπάρχουν και θετικά και αρνητικά. Τα προηγούμενα χρόνια η Εθνική είχε την πολυτέλεια να ‘χει πολύ ποιοτικές παίκτριες, αλλά ήταν ημίψηλες και δεν είχε στη θέση «5» κάποια που θα μπορούσε ν’ ανταποκριθεί σ’ όλα τα επίπεδα. Τώρα έχουμε στις θέσεις «4» και «5» παίκτριες που έχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες, αλλά είμαστε «κοντοί» στην περιφέρεια. Πάντα θα υπάρχουν αδυναμίες και προτερήματα. Αυτήν  τη στιγμή έχουμε δύναμη μέσα στο καλάθι και αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε».

Για το αν είδε πιο βελτιωμένες τις παίκτριες που παίζουν σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό: «Τα παιδιά παίζουν Γιούροκαπ και Ευρωλίγκα, άρα έχουν εμπειρία και καταλαβαίνουν το παιχνίδι καλύτερα. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε στην Εθνική ομάδα είναι να τρέξουμε και να παίξουμε στο transition και τα πρώτα 8 δευτερόλεπτα. Αυτά τα παιδιά έχουν αφομοιώσει όλη αυτή τη λογική, γιατί έτσι πρέπει αναγκαστικά να παίζουν στην Ευρώπη. Νιώθω τυχερός και αξίζουν συγχαρητήρια και στους προπονητές και στις ομάδες που παίζουν αυτά τα παιδιά, γιατί έχουν πετύχει πάρα πολύ, είναι σε πολύ καλή κατάσταση και πραγματικά ανταποκρίθηκαν πάρα πολύ καλά».

Για τις δηλώσεις του προπονητή της Μεγάλης Βρετανίας: «Όταν ακούς κάτι θετικό σίγουρα είναι τιμή. Αυτό που ίσως δε γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι αυτή η ομάδα έχει δυνατότητες, έχει παιδιά που παίζουν σε ευρωπαϊκές ομάδες, παιδιά που παίζουν σε ελληνικές ομάδες και παίζουν στην Ευρώπη. Πρέπει να το γνωρίζει αυτό ο κόσμος, η ομάδα έχει δυνατότητες και μπορεί να παίξει ακόμη καλύτερα στο μέλλον».

Για τους φακέλους που έχει φτιάξει το προπονητικό team: «Μετά το καλοκαιρινό camp που κάναμε, το προπονητικό team μιλούσαμε πάρα πολύ. Έχουμε φτιάξει ήδη κάποιους φακέλους, οι οποίοι είναι πλήρως ενημερωμένοι όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά των παικτριών, τα πραγματικά και τα φυσικά τους στοιχεία. Αυτούς τους φάκελους τούς έχουμε μοιράσει στις παίκτριες, ξέρουν πολύ καλά τι πρέπει να βελτιώσουν και πού, άρα είναι πλήρως ενημερωμένες. Μάλιστα, έχουμε τη διάθεση όλα αυτά τα στοιχεία, όποιος προπονητής θέλει μπορεί να έχει πρόσβαση και να ρωτήσει, ώστε να τού δώσουμε κάποιες κατευθύνσεις».

Για το γυναικείο μπάσκετ: «Σίγουρα πρέπει να γίνουν πολλά βήματα για να μπορέσουμε να πούμε ότι υπάρχει το ενδιαφέρον που χρειάζεται. Γίνονται πολύ μεγάλες προσπάθειες απ’ την Ομοσπονδία σ’ αυτόν τον τομέα, αλλά σίγουρα το πρόβλημα δεν έχει να κάνει μόνο με το μπάσκετ. Στην Ευρώπη ενδιαφέρονται γενικά για τον γυναικείο αθλητισμό, όχι μόνο για το μπάσκετ, είναι διαφορετική η προσέγγιση τους για τον γυναικείο αθλητισμό».

Η Άρτεμις Σπανού μίλησε:

Για τα συναισθήματά της μετά το 2/2 στο «παράθυρο» του Νοεμβρίου: «Σίγουρα νιώθω πάρα πολύ χαρούμενη και κουρασμένη. Ήταν δύο νίκες που τις θέλαμε πάρα πολύ, στην έδρα μας κιόλας, με τον κόσμο μας, ο οποίος μάς βοήθησε πάρα πολύ, ειδικά σε φάσεις που πέφταμε λίγο σαν ομάδα και μάς ανέβασαν. Το παιχνίδι με την Εσθονία το κάναμε λίγο πιο εύκολο, να βρούμε λίγο ρυθμό και να πάρουμε το παιχνίδι με την Μεγάλη Βρετανία στο τέλος. Είμαστε σχεδόν στην πρόκριση, σίγουρα θέλουμε να κερδίσουμε τα επόμενα δύο παιχνίδια για να περάσουμε ως πρώτες, οπότε το στόχο που θέλαμε γι’ αυτό το “παράθυρο” τον πετύχαμε».

Για το αν περίμεναν να κριθεί το ματς με τη Μεγάλη Βρετανία στα τελευταία δευτερόλεπτα: «Και εμείς το θέλαμε και η Μεγάλη Βρετανία. Τέτοια παιχνίδια είναι παιχνίδια με άγχος, με στρες, οπότε ξέρεις ότι όλο το παιχνίδι θα πηγαίνει με τις ομάδες κοντά στο σκορ. Από εμπειρία μπορείς να το περιμένεις αυτό το κομμάτι και ο κόουτς μάς έλεγε ότι αυτό το παιχνίδι θα κριθεί στο 39’-40’, όπως και έγινε στο τέλος. Το περιμέναμε να πάει κάπως έτσι».

Για την εμφάνισή της στο παιχνίδι με τη Μεγάλη Βρετανία: «Σίγουρα ξεκίνησα με πολύ ενέργεια, πήρα drive, πήρα σουτ, πήρα αρκετά τη μπάλα. Ξόδεψα αρκετή ενέργεια και όταν παίζεις με μια ομάδα όπου έχει δύο ψηλές οι οποίες είναι τα επιθετικά της «όπλα» και πρέπει να τις κλείσεις, δίνεις ενέργεια και στην άμυνα. Οπότε στο τέλος του 3ου δεκαλέπτου και του 4ου έκανα περισσότερο focus στην άμυνα για να μη σκοράρει η παίκτρια που μάρκαρα και να βγάλουμε μερικές άμυνες. Στην επίθεση, επειδή ήξερα ότι θα πάρω κάποιο attention όταν έχω τη μπάλα, είχα στο μυαλό μου να βγάλω κάποιες συμπαίκτριές μου μόνες τους για σουτ ή να δώσω τη μπάλα αλλού ή εκεί που δεν το περιμένει η αντίπαλη ομάδα και σ’ αυτό συγκεντρώθηκα παραπάνω. Είχα χάσει και αρκετή ενέργεια απ’ την αρχή, οπότε προσπάθησα να το παίξω λίγο πιο έξυπνα και να βοηθήσω την ομάδα μου αλλιώς. Το να σκοράρει μια παίκτρια σημαίνει ότι σκοράρουμε όλες μαζί και το προπονητικό staff. Αν το δούμε έτσι, θα σκεφτόμαστε όλες το ίδιο και οτιδήποτε μπορούμε να δώσουμε θα ‘ναι καλό για την ομάδα».

Για το Ευρωμπάσκετ 2023: «Θα ‘ναι μια πρόκληση, δε θα ‘ναι εύκολο. Σ’ ένα πανευρωπαϊκό είναι οι 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, κανένα παιχνίδι δεν είναι εύκολο και δεδομένο. Αυτές τις 10 μέρες που θα ‘μαστε εκεί, αν είμαστε, θα είμαστε συγκεντρωμένες, με το κατάλληλο mentality και θα δείξουμε η καθεμία πόσο πολύ το θέλουμε. Θα ‘ναι ‘ένα challenge για ‘μας, αφού είμαστε και νεανική ομάδα, τι θέλουμε και πόσο το θέλουμε».

Για την πιο έντονη στιγμή και το highlight σ’ αυτό το «παράθυρο»: «Η πιο έντονη στιγμή ήταν ο πανηγυρισμός μετά το τρίποντο της Εβίνας (σ.σ. Σταμάτη). Το highlight ήταν η εικόνα που δείξαμε σαν ομάδα, η οποία ήταν πολύ θετική απ’ τις προπονήσεις μας την πρώτη μέρα μέχρι και το τελευταίο λεπτό με τη Μεγάλη Βρετανία και σίγουρα ο κόσμος. Το να παίζεις στη χώρα σου, με τόσο κόσμο, με την Ομοσπονδία δίπλα σου είναι κάτι σημαντικό, κάτι που δεν υπήρχε πάντα και δε μπορούμε να το θεωρήσουμε δεδομένο. Όλα αυτά είναι για ‘μένα πολύ καλά συναισθήματα».

Πέτρος Πρέκας και Άρτεμις Σπανού στο EOK WebRadio
EVENTS