MENU

Ο επί μια τετραετία προπονητής του Ολυμπιακού (2014-18) και της Μακάμπι Τελ Αβίβ (2108-2022)  και αντιπρόεδρος της Ένωσης προπονητών της Euroleague, έδωσε το παρών στη λαμπερή εκδήλωση για το NBA Hoop Cities στη Θεσσαλονίκη και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο επίκαιρο και πολύ σημαντικό θέμα με τις εθνικές ομάδες και τη μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει για το τι πρέπει να γίνει προκειμένου να επέλθει ξανά η κανονικότητα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

«Πρέπει να καθίσουν οι FIBA και Euroleague στο ίδιο τραπέζι με διάθεση να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις για το καλό του αθλήματος, το οποίο βλάπτεται από αυτή την κόντρα» σημείωσε αρχικά ο Θεσσαλονικιός κόουτς στο SDNA, προσθέτοντας: «Τα αποτελέσματα φαίνονται: παίκτες κουρασμένοι και κορεσμένοι, ο κόσμος μπερδεμένος να μην ξέρει τι βλέπει, οι εθνικές ομάδες αποδεκατισμένες λόγω των αγώνων της Euroleague. Το προϊόν χαλάει και είναι εις βάρος του μπάσκετ όλο αυτό που συμβαίνει. Πρέπει να βγει ένα ενιαίο καλεντάρι που να περιλαμβάνει και τα ευρωπαϊκά παιχνίδια και τα εθνικά πρωταθλήματα και τις εθνικές ομάδες και χρόνο για ξεκούραση για όλους τους συμμετέχοντες».

Και συνέχισε σχολιάζοντας για τη Euroleague: «Είναι πολύ ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα αλλά με πολύ λιγότερη ποιότητα συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Νομίζω πως όταν ένας παίκτης παίζει 80 παιχνίδια κάθε χρόνο και το καλοκαίρι πάει και στην εθνική και δεν έχει χρόνο να ξεκουραστεί, σημαίνει τραυματισμούς, ντεφορμάρισμα και λιγότερο ποιοτικό μπάσκετ. Πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα να μην γίνονται τόσοι πολλοί αγώνες σε μικρό χρονικό διάστημα γιατί οι ομάδες της Euroleague παίζουν και στα πρωταθλήματα των χωρών τους. Υπάρχουν σκέψεις να διεξάγεται μόνο η Euroleague για πέντε μήνες και μετά αυτές οι ομάδες να παίζουν στα εθνικά πρωταθλήματα. Αυτό ίσως είναι μια λύση, αλλά οι αρμόδιοι πρέπει να βρουν τον τρόπο».

Για Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και… προβλέψεις: «Είναι πολύ νωρίς για προβλέψεις. Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα με τον ίδιο κορμό, ίδιο προπονητή, ίδια φιλοσοφία. Ξεκίνησε με υψηλή ταχύτητα, έκανε ένα-δύο άσχημα αποτελέσματα. Αλλά είναι φυσιολογικό γιατί στην Ευρωλίγκα είναι τέτοιος ο ανταγωνισμός που αν δεν έχεις διάρκεια απόδοσης θα χάσεις. Όλες οι ομάδες μπορούν να κερδίσουν οποιαδήποτε, καμία δεν είναι άτρωτη. Υπάρχουν κάποιες που δυσκολεύονται  στο ξεκίνημα της σεζόν, που χτίστηκαν από την αρχή με πολλούς καινούριους παίκτες και προπονητές που πρέπει να δέσουν, όπως ο Παναθηναϊκός, ο Ερυθρός Αστέρας, η Ζαλγκίρις. Χρειάζεται χρόνος. Δεν μπορούν παίκτες και προπονητής να εμφανίσουν τόσο γρήγορα ένα σύνολο που να παίζει ομοιόμορφα και σωστά και αποδοτικά φέρνοντας νίκες».

Φυσικά, αναφέρθηκε και στο γεγονός της εκδήλωσης του Ηοοp Cities και τη σημασία για τη Θεσσαλονίκη: «Είναι μια προσπάθεια που αναδεικνύει αυτό που πρεσβεύει η πόλη. Η Θεσσαλονίκη είναι “μπασκετομάνα”, καλλιεργούσε το άθλημα πολλά χρόνια. Τα Άρης-ΠΑΟΚ τη δεκαετία του ’80 είχαν καθηλώσει όλη την Ελλάδα, όχι μόνο τη Θεσσαλονίκη. Όλοι τα περίμεναν με μεγάλη ανυπομονησία και αυτό είναι το χαρακτηριστικό που μεγάλωσε πολλές γενεές μπασκετικών φιλάθλων σε όλη τη χώρα».

Ενώ για τη σημερινή κατάσταση των ομάδων της πόλης, αλλά και τη λύση, είπε: «Σήμερα οι ομάδες της Θεσσαλονίκης δεν έχουν την αίγλη του παρελθόντος. Στην πορεία του χρόνου υπάρχει φθορά σε όλα τα πράγματα, έτσι και στο μπάσκετ. Θεωρώ πως είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρίας οι ομάδες της πόλης να προωθήσουν νέους παίκτες που θα αναδειχθούν και θα τις ανεβάσουν και με ποιοτικούς ξένους θα καταφέρουν να πρωταγωνιστήσουν ξανά. Όταν δεν έχεις πολλά χρήματα αυτός είναι ο μόνος τρόπος για μένα. Να μην πηγαίνεις σε ευκαιριακές λύσεις ανάγκης, δεν μπορείς να χτίσεις έτσι το μέλλον σου. Πρέπει να γίνει μια αρχή και οι ομάδες να εμπιστευτούν τους νέους και να δημιουργηθούν οι βάσεις. Φυσικά θέλει υπομονή όλο αυτό. Άμεσο αποτέλεσμα δεν μπορούμε να έχουμε. Θέλει υπομονή και από τις διοικήσεις και από τον κόσμο των τριών ομάδων. Να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες ανοικοδόμησης των ομάδων».

Καταλήγοντας αναφέρθηκε στην πρόσφατη συμμετοχή του σε καμπ μικρών ηλικιών: «Όποτε μπορώ και με καλούν θέλω να βοηθάω τα μικρά παιδιά και στις ακαδημίες και στα καμπ. Δεν ξεχνάω από πού ξεκίνησα. Έτσι ξεκίνησα και εγώ, δουλεύοντας με μικρά παιδιά. Παρόλο που είμαι τόσα χρόνια στον επαγγελματικό αθλητισμό, πάντα αυτό με γοητεύει: η αγνότητα και η αθωότητα του ερασιτεχνικού αθλητισμού».

Αποκάλυψη Σφαιρόπουλου στο SDNA: «Υπάρχουν σκέψεις να διεξάγεται μόνο η Euroleague για πέντε μήνες»
EVENTS