MENU

* Καλοκαιράκι, μεταγραφές και η στήλη δουλεύει υπερωρίες και είναι καθημερινά κοντά σας. Αυτή τη φορά το «Slam Dunk» θα ασχοληθεί κυρίως με τα παναθηναϊκά δρώμενα. Άλλωστε, το «τριφύλλι» έχει κάνει ηχηρές μεταγραφές με μπόλικο παρασκήνιο. Η στήλη θα ασχοληθεί και με μανατζερικά θέματα και θα καταλάβετε πως πολλές φορές από τους χειρισμούς των ατζέντηδων κρίνεται η επιτυχία μιας μεταγραφής. Έτοιμοι; Πάμε.

* Το μανατζερικό γραφείο της Octagon με χαμηλούς τόνους και προσεκτικά βήματα έχει γίνει αυτή τη στιγμή μία εταιρεία - κυρίαρχος στο χώρο του μπάσκετ πανευρωπαϊκά. Φυσικά, το μεγαλύτερό της ατού είναι πως διαθέτει στις τάξεις της τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Είναι η βιτρίνα της, σε ένα πελατολόγιο με πολλά μεγάλα ονόματα. Όλα αυτά κρατήστε τα. Υπάρχει ένα παζλ και θα το αντιληφθείτε στη συνέχεια. Ακόμα και το κομμάτι του Γιάννη κολλάει έστω κι έμμεσα στις μεταγραφές του Παναθηναϊκού.

* Ένας από τους πρώτους παίκτες που έκλεισε το καλοκαίρι το «τριφύλλι» ήταν ο Μπεν Μπέντιλ, που ανήκει στο γραφείο της Octagon. Το θέμα το χειρίστηκε προσωπικά ο Γιώργος Πάνου, που είναι και ο Έλληνας ατζέντης του «Greek Freak». Με τον Πάνου ο Παναθηναϊκός είχε μια καλή συνεργασία και αυτό ήταν το ορεκτικό.

* Έλα όμως, που ο Πάνου έγινε και ο άνθρωπος της μεταγραφής Φριντέτ. Ήταν η πιο πολυδάπανη και επίπονη μεταγραφή του Παναθηναϊκού φέτος. Στους νταμπλούχους Ελλάδας υπήρχαν άνθρωποι που στην κυριολεξία δεν κοιμήθηκαν για μία εβδομάδα, λόγω και της διαφοράς της ώρας. Ο οργανισμός αποφάσισε να κινηθεί δυναμικά για τον 30χρονο άσο για αγωνιστικούς, επικοινωνιακούς και παναθηναϊκούς λόγους. Το θέμα προχώρησε και με σκληρή δουλειά τελείωσε με happy end.

* Ένας από τους βασικούς λόγους που ολοκληρώθηκε η μεταγραφή ήταν ότι ο Φριντέτ είχε Έλληνα συνεργάτη στην πορεία των συζητήσεων. Στην αρχή η υπόθεση ήταν περίπλοκη. Ο Αμερικανός μάνατζερ, Κρις Έμενς, που είχε ανακατευτεί με το deal αρχικά, είχε κάνει δύσκολη τη ζωή των «πρασίνων». Είναι ένας σκληρός ατζέντης και έψαχνε τα πάντα εξονυχιστικά. Όταν το θέμα πέρασε από ελληνικά χέρια, βρέθηκε η χρυσή τομή σε όλα και έπεσαν οι υπογραφές.

* Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε πως δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η αμερικανική Octagon εμπιστεύτηκε την υπόθεση του Φριντέτ στον Γιώργο Δημητρόπουλο και τον Γιώργο Πάνου, τους άμεσους συνεργάτες του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Η Octagon USA έδειξε μεγάλη εμπιστοσύνη στους Έλληνες συνεργάτες της και εδώ κολλάει και το γεγονός πως η ελληνική Octagon διαχειρίζεται το μεγαλύτερο πρότζεκτ του πλανήτη, τον MVP του ΝΒΑ. Μπροστά τους υπάρχει το υψηλότερο συμβόλαιο στην ιστορία του μπάσκετ, η σούπερ μαξ επέκταση των Μπακς στον Γιάνναρο, που θα φτάνει τα 250 εκατομμύρια δολάρια. Όλη αυτή η εμπιστοσύνη των Αμερικανών στους Έλληνες συνεργάτες τους διευκόλυνε κατά κάποιον τρόπο και το έργο του Παναθηναϊκού ώστε να υπάρξει happy end. Ειδάλλως η υπόθεση ακόμα στις συζητήσεις θα ήταν.

* Και κάπου εδώ έρχεται να κολλήσει και η τρίτη περίπτωση. Ο Ουέσλι Τζόνσον είναι παίκτης που υπό άλλες συνθήκες δεν θα περνούσε ούτε έξω από την Ελλάδα. Όχι γιατί είναι ο υπερπαίκτης των πέντε ηπείρων και των επτά θαλασσών, αν και είναι σπουδαίος για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αλλά γιατί κανείς δε θα μπορούσε να αντέξει το συμβόλαιό του.

* Εκεί κρύβεται το μυστικό της επιτυχίας του Παναθηναϊκού. Στους ανθρώπους που χειρίστηκαν τα πράγματα και από την μεριά του. Σε παράγοντες με μεγάλη εμπειρία και δεξιοτεχνία.

* Το οξύμωρο εδώ ποιο ήταν; Η συμφωνία με τον 32χρονο πρώην NBAer ήρθε στο πι & φι. Επειδή είχε προηγηθεί η υπόθεση του Φριντέτ, η Octagon έδωσε εκείνη του Τζόνσον αποκλειστικά στους Έλληνες συνεργάτες της. Η άκρη βγήκε γρήγορα και υπήρξε και το τρίτο αίσιο τέλος στη συνεργασία Παναθηναϊκού - Octagon το φετινό καλοκαίρι.

* Τον καθοριστικό ρόλο στην υπογραφή του Τζόνσον έπαιξε το γεγονός πως η Ελλάδα είναι μια χώρα με σπουδαία μπασκετική παράδοση, αλλά και ο ιδανικός τόπος για να μείνει μια οικογένεια. Σημειώστε εδώ πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα εξής: ο πρώην παίκτης των Κλίπερς δεν έχει Instagram, δεν έχει Twitter, δεν έχει Facebook και έχει τέσσερα παιδιά. Τα τελευταία χρόνια στο ΝΒΑ είχε περιορισμένο ρόλο, όμως έβγαλε πάνω από 15 εκατομύρια δολάρια. Έτσι, αποφάσισε να κυνηγήσει κάτι νέο, έχοντας μεγάλο αγωνιστικό κίνητρο. Ήθελε να κυνηγήσει τη δόξα και να αφήσει το στίγμα του στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

* Οι «πράσινοι» με τον Τζόνσον έκαναν το deal του αιώνα, όχι απλά της χρονιάς. Τα νούμερα μπορεί να παραμένουν επτασφράγιστα, αλλά και μόνο που δέχθηκε Αμερικανός παίκτης να έρθει στην Ευρώπη με αρκετά λιγότερα από όσα έπαιρνε στην πατρίδα του, λέει πολλά. Στον «μαγικό κόσμο» τα τελευταία χρόνια εισέπραττε 3,5-4 εκατομμύρια δολάρια καθαρά. Net. Δεν έχει σημασία αν ο Παναθηναϊκός τον έφερε με 1 ή με 2 εκατ. δολ. αλλά ότι του κατέβασε τις απαιτήσεις για να τον ντύσει στα πράσινα.

* Ποιο ήταν λοιπόν το μυστικό της υπόθεσης; Ο παίκτης δεν βγήκε στην αγορά. Δεν εστάλη στις λίστες καμίας ομάδας. Οι ατζέντηδες του παίκτη τον πρότειναν αυστηρά στον Παναθηναϊκό. Σαν επιβράβευση ας πούμε για την εξαιρετική συνεργασία που είχαν. Αν ο Τζόνσον εβγαινε στην αγορά της Κίνας θα έπαιρνε 2,5-3 εκατ δολάρια. Δεν ήθελε να πάει. Ήθελε Ευρώπη και θα μπορούσε να πάρει πολύ περισσότερα χρήματα σε οποιαδήποτε ομάδα από τις πρώτες 5-6 της Ευρωλίγκα με τα μεγάλα και πάντα ανοιχτά πορτοφόλια.

* Μόνο που δεν βγήκε στην αγορά. Έπεσε σαν ιδέα στον Παναθηναϊκό, τον είδε ο Πεδουλάκης, ξετρελάθηκε με τα στοιχεία του, σε 48 ώρες υπέγραψε. Καμία φορά οι σχέσεις με μεγάλους ατζέντηδες και η συνέπεια απέναντι τους καθορίζουν το μέλλον σου.

* Γιατί έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον όλο το παραπάνω story; Γιατί τυχαίνει - σύμπτωση είναι, πραγματικά διαβολική, από αυτές που δεν το χωράει ο νους - ο άνθρωπος που έκανε follow στο Instagram το πρωί της Τρίτης (23/7) ο DPG7000 να έχει τον ίδιο ατζέντη με τον Φριντέτ, τον Τζόνσον και τον Μπέντιλ. Απίστευτες συμπτώσεις στη ζωή, που λέτε...

Το μυστικό με Ουέσλι Τζόνσον και το κοινό στοιχείο του με Φριντέτ και Μιλουτίνοφ