MENU

Υπήρξε- με διαφορά από το δεύτερο- το πιο «φανταχτερό» και αμφίρροπο Final-4 στην ιστορία της Euroleague: το ημερολόγιο έδειχνε Μάιο του 2009 και στο Βερολίνο κατέφθασαν Ολυμπιακός, Μπαρτσελόνα, ΤΣΣΚΑ και Παναθηναϊκός, άπαντες έχοντας... μυθικά ρόστερ και με ίσες πιθανότητες ν' ανέβουν στο τέλος στην κορυφή του Ευρωπαϊκού θρόνου.

Μετά από δύο «αίμα κι άμμος» ημιτελικούς, ο Παναθηναϊκός έριξε στο καναβάτσο τον Ολυμπιακό και η ΤΣΣΚΑ την Μπαρτσελόνα, με το Τριφύλλι να συναντά τους Ρώσους και πάλι στον τελικό, μια διετία, μόλις, μετά το ιστορικό 93-91 στην Αθήνα που είχε χαρίσει στους Πράσινους το 4ο αστέρι.

Τα ονόματα που παρατάχθηκαν στο παρκέ της “O2 World Arena” στις 3 Μαΐου είναι ικανά να προκαλέσουν παρατεταμένη μπασκετική ονείρωξη στους φαν: Διαμαντίδης, Σπανούλης, Γιασικεβίτσιους, Φώτσης, Νίκολας, Περπέρογλου, Μπατίστ, Πέκοβιτς και Τσαρτσαρής από τη μία, Σμόντις, Σισκάουσκας, Χόλντεν, Λόρμπεκ, Λάνγκντον, Κάουν, Κριάπα, Πλάνινιτς και Ζήσης από την άλλη- Dream Team εναντίον Dream Team, δηλαδή, καθώς στους πάγκους των ομάδων κάθονταν δύο masterminds όπως ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ο Ετόρε Μεσίνα.

Στη θεωρία, λοιπόν, τα πάντα έδειχναν ντέρμπι. Στη θεωρία, όμως. Γιατί στην πράξη, με το που ξεκίνησε το παιχνίδι, ο Παναθηναϊκός έπαιξε μάλλον το κορυφαίο 20λεπτο της εντυπωσιακής «καριέρας» του, πιάνοντας από το λαιμό την ΤΣΣΚΑ και προκαλώντας της ανησυχητική ασφυξία: το κοντέρ στο ημίχρονο έγραφε 48-28, ενώ το εύστοχο σουτ του Σάρας με την έναρξη του δευτέρου μέρους εκτόξευσε τη διαφορά στη μέγιστη τιμή της (+23, 51-28)!

Από κείνο το σημείο και μετά, ωστόσο, τα πάντα άλλαξαν: οι Πράσινοι χαλάρωσαν, όμως αυτό ήταν το... λιγότερο. Ακολούθησε μία από τις ιστορικότερες «σφαγές» στο κορυφαίο επίπεδο, με το διαιτητικό τρίο- προεξάρχοντος του Ισπανού Αρτεάγκα, που μέχρι και στην τελευταία φάση πήγε ν' «ανακαλύψει» φάουλ!- να τα κάνει μεγαλοπρεπώς μαντάρα.

Όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο που ετοίμασε το SDNA (και το οποίο ξεκινάει από το τελευταίο λεπτό του 1ου ημιχρόνου), οι διαιτητές σφύριξαν υπέρ της ΤΣΣΚΑ σε περισσότερες από 10 ξεκάθαρες φάσεις, βάζοντας, κατ' ουσίαν, τους Ρώσους στο ματς.

Κάπως έτσι- και με την αφύπνιση του Σισκάουσκας να παίζει επίσης ρόλο- η ομάδα του Μεσίνα άρχισε να ροκανίζει τη διαφορά, την πήγε μέχρι τους 2 πόντους και τα πάντα θα κρίνονταν στο τελευταίο σουτ. Εκεί ο «Σίσκα» πήρε την μπάλα, ο Νίκολας έπαιξε υποδειγματική άμυνα και το σουτ του Λιθουανού βρήκε στο στεφάνι, με το τελικό 73-71 να επαναφέρει τον Παναθηναϊκό στο νο1 της Ευρώπης.

Το 5ο αστέρι μπορεί να πέρασε, εν τέλει, από χίλια κύματα, όμως στο τέλος καρφιτσώθηκε δικαιότατα στην πράσινη φανέλα.

Ο «Πεντάστερος» είχε μόλις γεννηθεί. Το ευτύχημα για τους φίλους του ΠΑΟ είναι ότι δε θα έμενε εκεί. Δυο χρόνια αργότερα, στη Βαρκελώνη, το Τριφύλλι άνθισε εκ νέου και πήρε... προαγωγή.

Σας λέει κάτι το «Εξάστερος»;

Bonus material

*Στον συγκεκριμένο τελικό είχε γραφτεί ιστορία και εκτός των τεσσάρων γραμμών, καθώς λίγο μετά το τέλος του παιχνιδιού ο αείμνηστος Θανάσης Γιαννακόπουλος ανέλαβε δράση: βλέποντας τον Χουάν Κάρλος Αρτεάγκα στο δρόμο του, ο «Τυφώνας» άρπαξε όσα χαρτονομίσματα είχε στην τσέπη του και τα πέταξε στο πρόσωπο του διαιτητή, διαμαρτυρόμενος έτσι για τα οικτρά σφυρίγματά του ειδικά στο 2ο ημίχρονο.

Λίγες μέρες αργότερα ο Θανάσης ζήτησε δημοσίως συγγνώμη, όμως εκείνο που δεν έχει γίνει ευρέως γνωστό είναι το τι έκανε αφότου έσβησαν οι κάμερες. Αυτό, όμως, είναι μια μελλοντική ιστορία που δεσμευόμαστε ότι θα την πούμε κάποτε...

*Ιστορική, επίσης, είναι η συνέντευξη του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στους ανθρώπους του ΣΚΑΪ (που μετέδιδε, τότε, τα παιχνίδια της Euroleague) μετά την κατάκτηση του τροπαίου. Ο δημοσιογράφους θέλησε να μάθει σε τι ακριβώς αναφερόταν ο Ζοτς όταν είπε στην Συνέντευξη Τύπου «Περίεργα πράγματα». Ο προπονητής του Παναθηναϊκού... εξερράγη, ρωτώντας με την σειρά του αν αυτή είναι κατάλληλη πρώτη ερώτηση μετά από τον θρίαμβο και στη συνέχεια σηκώθηκε κι έφυγε!

*Και, τέλος, ένα άγνωστο στόρι για τα όσα συνέβησαν στο αεροπλάνο της επιστροφής για την Αθήνα. Παρά το άκρως πανηγυρικό κλίμα που επικρατούσε και τη δικαιολογημένη μέθη από τις σαμπάνιες, ο Ομπράντοβιτς έβγαζε καπνούς από τ' αυτιά.

Με το που έκατσε στη θέση του, λοιπόν, άνοιξε το λάπτοπ κι έβαλε εκ νέου τον τελικό, προκειμένου να δει τα σφυρίγματα των διαιτητών. Περιττό ν' αναφερθεί πως οι λέξεις που έβγαιναν από το στόμα του δεν ήταν ακριβώς «μελίρρυτες» και έβραζε σε επικίνδυνο βαθμό...

Τον αδικεί κανείς;

Ο τελικός που ο Παναθηναϊκός κέρδισε και τους διαιτητές! (vids)