MENU

Κάποια πράγματα είναι ανεξήγητα. Προσωπικά δεν μπορώ να τα εξηγήσω. Ναι, και το μεγαλείο, η ιδιοφυία, το ανεπανάληπτο ταλέντο, θες να το εξηγήσεις. Να μην το αφήσεις στο χώρο του ανεξήγητου, του εξωγήινου, του εξωπραγματικού.

Μα, πώς είναι δυνατόν να παίζει τόσο μοναδικά, απόλυτα ανεπανάληπτα ο τεράστιος Τσάρλυ Τσάπλιν, ένας αμόρφωτος, ένας αυτοδίδακτος. Δεν υπάρχει στη γη, ούτε θα υπάρξει άλλος να παραστήσει τον Σαρλώ, χωρίς να γελοιοποιηθεί. Γιατί ο Σαρλώ είναι ο ορισμός της κωμωδίας, του αστείου, και με τρόπο διασκεδαστικό θίγει στις ταινίες του τα αιώνια θέματα με τα οποία καταπιάστηκαν παγκόσμιοι συγγραφείς, κλασικοί δημιουργοί.

Ο Τσάρλυ Τσάπλιν γεννήθηκε στο Λονδίνο 16 Απριλίου σα σήμερα, το 1889, από γονείς μπουλουξήδες, ηθοποιούς, ψευτοηθοποιούς σε ''μπουλούκια'', και οι δύο ήταν σε μιούζικ χωλ. Πικρή ζωή ο πιτσιρικάς. Ο αλκοολικός πατέρας τους εγκατέλειψε, η μάνα άφησε το “θέατρο” και για να ζήσει τα παιδιά της έγινε ράφτρα. Τελικά, το εβραιόπουλο, ο Τσάρλυ Σπένσερ Τσάπλιν τζούνιορ, την έβγαλε κάποια χρονάκια στο ορφανοτροφείο, αφού από τα 5 του χρόνια είχε προλάβει να ανέβει στη σκηνή να τραγουδήσει.

Μέγιστος ηθοποιός. Μόνον; Ο ίδιος έγραφε και σκηνοθετούσε τις ταινίες του, τον Σαρλώ στο βουβό κινηματογράφο. Πρώτη του ταινία το “Χαμίνι”, το 1920. Για πολλούς ειδικούς, μέσα σ' αυτούς και ο Όρσον Ουέλες, “Τα Φώτα της Πόλης”, το 1931, είναι η καλύτερη ταινία όλων των εποχών. “Οι Μοντέρνοι Καιροί”, το 1936, “Ο Κύριος Βερντού”, το 1937, “Ο Μεγάλος Δικτάτωρ”, το 1940. Ασύλληπτες, απίστευτες δημιουργίες.

Με τον Δικτάτορα σατίριζε τον Χίτλερ. Λόγω του ''Βερντού'', και επειδή ήταν αριστερός ο Τσάπλιν, τον έβαλε στο σημάδι ο μακαρθισμός.

Τα πικρά παιδικά του χρόνια ακολούθησε η άστατη ζωή του. Πολλές γυναίκες. Ερωτύλος. Παντρεύτηκε 4 φορές, τελευταία του σύζυγος η 18χρονη κόρη του θεατρικού συγγραφέα Ευγένιου Ο' Νηλ, η Ούνα, όταν αυτός ήταν 54. Συνολικά έκανε 11 παιδιά, τα 8 με την Ούνα. Πέθανε Χριστούγεννα το 1977.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Οι παλιές λεσβίες το κρατούσαν κρυφό

Ο άνθρωπος που έδωσε τον Σαρλώ