MENU

Στις 14 Οκτωβρίου του 2014 διεξήχθη η περιβόητη αναμέτρηση ανάμεσα στις ορκισμένες εχθρούς, Σερβία και Αλβανία, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του EURO 2016, με ένα ιστορικό αλβανικό σύμβολο να μετατρέπει τον αγωνιστικό χώρο σε ρωμαϊκή αρένα.

Εν μέσω ενός πλαισίου εξομάλυνσης των διμερών διπλωματικών σχέσεων, με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα να έχει δρομολογήσει την επίσκεψή του στη Σερβία, 70 χρόνια μετά την τελευταία αντίστοιχη επίσκεψη Αλβανού πρωθυπουργού, ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι απογύμνωσε τα ερμητικά θαμμένα πάθη και τις φαινομενικά καταλαγιασμένες έριδες.

Ήταν στο 42' της αναμέτρησης όταν ένα τηλεκατευθυνόμενο drone έκανε αίφνης την εμφάνισή του, κουβαλώντας την σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας», ιερό κειμήλιο των Αλβανών μεγαλοϊδεατών, που ορέγονται την προσάρτηση του Κοσόβου, της Ηπείρου, της Κέρκυρας και της Δυτικής Μακεδονίας.

Ο Στέφαν Μάρκοβιτς έσπευσε να κατεβάσει άμεσα τη σημαία, με τον ποδοσφαιριστή του ΠΑΣ Γιάννινα, Άντι Λίλα να πρωτοστατεί στην υπεράσπιση του επίμαχου συμβόλου, συνεπικουρούμενος από τον Ταουλάντ Τζάκα.

Η υπομονή των Σέρβων εθνικιστών, βέβαια, εξαντλήθηκε, με τους πιο θερμοκέφαλους να εισβάλουν στον αγωνιστικό χώρο βιαιοπραγώντας απροκάλυπτα εναντίον των Αλβανών παικτών, που υποχώρησαν άτακτα προς τα αποδυτήρια.

Σαν φωτεινή αχτίδα ξεπρόβαλαν οι γενναίοι Σέρβοι ποδοσφαιριστές, που διατήρησαν την ψυχραιμία τους υψώνοντας μάλιστα ασπίδα προστασίας γύρω από τους συναδέλφους τους.

Ο Μπράνσιλαβ Ιβάνοβιτς, μάλιστα, σε δηλώσεις του μετά τον αγώνα, απένειμε τα εύσημα στους συμπαίκτες του που λειτούργησαν υποστηρικτικά, όπως τόνισε, απέναντι στους παίκτες της αντίπαλης ομάδας, όταν οι φίλαθλοι εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο, αλλά δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τη διακοπή της αναμέτρησης: «Για εμάς, το πλέον σημαντικό είναι ότι ως ομάδα ήμασταν συνέχεια πλάι στην ομάδα της Αλβανίας και προσφέραμε στήριξη στους παίκτες. Είναι λυπηρό ότι το ποδόσφαιρο πέρασε στη δεύτερη θέση».

Η αναμέτρηση διεκόπη, παρά τις προσπάθειες των Αλβανών περί του αντιθέτου, με την πειθαρχική επιτροπή της UEFA να κατακυρώνει το ματς υπέρ των Σέρβων, αφαιρώντας τους παράλληλα τρεις βαθμούς εν είδει τιμωρίας.

Οι γηπεδούχοι τιμωρήθηκαν επίσης με δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών, με αμφότερες τις ομοσπονδίες να παίρνουν πρόστιμο 100.000 ευρώ.

Μετά τη διακοπή του παιχνιδιού, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, έκανε λόγο για «σχεδιασμένη ενέργεια πολιτικής πρόκλησης» και έχρισε υπεύθυνο τον αδερφό του Αλβανού πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα, ο Σέρβος υπουργός είπε: «Πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου γεγονός σε ποδοσφαιρικό αγώνα και ήταν σχεδιασμένο. Για εμένα, το βασικό ερώτημα είναι τώρα πώς θα αντιδράσουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η UEFA. Εάν κάποιος από τη Σερβία ανέμιζε μια σημαία με τη μεγάλη Σερβία στα Τίρανα ή στην Πρίστινα, θα ήταν ήδη (το γεγονός αυτό) στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ιδιαίτερα αντιφατικό σχετικά με αυτό το περιστατικό είναι το γεγονός ότι προκλήθηκε από τον αδελφό του Αλβανού πρωθυπουργού, ο οποίος ήταν εδώ ως επισκέπτης. Όλο αυτό προσδίδει στο επεισόδιο μια πολιτική διάσταση και πρόκειται για ενέργεια πολιτικής πρόκλησης».

Ο Όλσι Ράμα, μάλιστα, συνελήφθη από τη σερβική Αστυνομία, όπως και άλλα μέλη της Αλβανικής αποστολής, αλλά αφέθηκε ελεύθερος εξαιτίας της απεργίας των Σέρβων δικηγόρων.

Ο χειρισμός του τηλεκατευθυνόμενου drone έγινε από τον Ισμαήλ Μορίνα, ο οποίος στεκόταν πάνω σε έναν από τους τρούλους της εκκλησίας Αρχάγγελου Γαβριήλ, η οποία βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από το γήπεδο. Ο Μορίνα, μάλιστα, συνελήφθη πριν λίγες μέρες, καθώς ήταν έτοιμος να βάλει «φωτιά» και στο εντός έδρας παιχνίδι της Αλβανίας με τη Σερβία.

Στις 10 Ιουλίου του 2015 το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο ανέτρεψε τα δεδομένα, κατακυρώνοντας το παιχνίδι υπέρ των Αλβανών, με τους δε Σέρβους να κρίνονται υπάιτιοι για την οριστική διακοπή του αγώνα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός χαιρέτισε υπερήφανα την εν λόγω απόφαση, στέλνοντας το μήνυμα του μέσω twitter: «Υπέροχα. Αυτό σημαίνει ευρωπαϊκή δικαιοσύνη. Τρεις βαθμοί στο Βελιγράδι, Ζήτω η Αλβανία».

http://www.youtube.com/embed/KUavsrRUf-c?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1
Όταν η σημαία της Μεγάλης Αλβανίας «τίναξε» το ματς με τη Σερβία! (pics & vids)