MENU

Στις 16 Μαΐου του 1973 -επί χούντας δηλαδή- η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί στο «Καυτανζόγλειο Στάδιο» τον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων ανάμεσα στη Μίλαν και τη Λιντς, αλλά όλη η Ευρώπη έμαθε τον διαιτητή Χρήστο Μίχα, ο οποίος για όσους είχαν δει το εν λόγω ματς ισχυρίζονται πως επρόκειτο για ένα ξεκάθαρα στημένο αγώνα, με την κατηγορία μάλιστα ότι ο τότε ρέφερι είχε δωροδοκηθεί για να ευνοήσει τους Ιταλούς.

Μόλις στα πρώτα λεπτά, ο Χρήστος Μίχας είδε έμμεσο φάουλ υπέρ των Ιταλών και ο Κιαρούτζι άνοιξε το σκορ με απ' ευθείας εκτέλεση.

Οι Άγγλοι ήταν καλύτεροι καθ' όλη τη διάρκεια του ματς χωρίς όμως να καταφέρουν να πετύχουν κάποιο τέρμα, με τους Ιταλούς να πρέπει να ευχαριστούν τον Μίχα γι' αυτή την εξέλιξη.

Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες άφησε τη Μίλαν επιβάλλει το κατενάτσιο στο απόλυτο βαθμό με πολύ σκληρά μαρκαρίσματα ενώ μέσα στη διάρκεια του αγώνα αρνήθηκε στη Λιντς τρία πέναλτι, ενώ στο τέλος απέβαλε και τον Χάντερ της Λιντς.

Ο Χρήστος Μίχας, τιμωρήθηκε από την ελληνική δικαιοσύνη με φυλάκιση και βαρύ χρηματικό πρόστιμο. Η ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία και η UEFA τον τιμώρησαν με  ισόβιο αποκλεισμό από όλες τις διοργανώσεις.

Ανήμερα της 36ης επετείου από τον τελικό ο Ευρωβουλευτής Ρίτσαρντ Κόρμπετ, εκλεγμένος στην περιοχή του Γιόρκσιρ όπου εδρεύει η Λιντς  παρέδωσε στην UEFA έναν φάκελο με όλα τα γεγονότα του αγώνα, με σκοπό  να γίνει έρευνα για το ματς, θεωρώντας ότι ο διαιτητής είχε δωροδοκηθεί.

Ο Χρήστος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 χρόνων στις 25 Αυγούστου του 2010.Κύπελλο Κυπελλούχων 1972-1973

 Μίλαν-Λιντς 1-0 (4'? Κιαρούτζι)

 Μίλαν (Νερέο Ρόκο): Βέκι, Σαμπαντίνι, Τζινιόλι, Ανκουιλέτι, Τουρόνε, Ροζάτο (59? Ντόλτσι), Ριβέρα, Μπενέτι, Σολιάνο, Μπιγκόν, Κιαρούτζι

 Λιντς (Ντον Ρέβι): Χάρβεϊ, Ρίνι, Τσέρι, Μπέιτς, Μάντελεϊ, Χάντερ, Γκρέι (54? Μακουίν), Γιόρατ, Λόριμερ, Τζόρνταν, Τζόουνς

https://www.youtube.com/embed/VFt3yCB8Q3s
Ο τελικός του Μίχα... (vid)