MENU

Ο Παναθηναϊκός της σεζόν 1970/71 ξεπέρασε τα εμπόδια της Ζενές Ες, της Σλόβαν Μπρατισλάβας, της Έβερτον, του Ερυθρού Αστέρα για να αγγίξει το όνειρο...

Ο Φέρεντς Πούσκας είχε πει τότε στους παίκτες του «έντεκα αυτοί, έντεκα κι εμείς» και με αυτή τη φράση οι Μίμης Δομάζος, Οικονομόπουλος, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Ελευθεράκης, Καψής, Φυλακούρης, Γραμμός και Αντωνιάδης πάτησαν το χορτάρι του σταδίου «Γουέμπλεϊ», σαν σήμερα πριν από 46 χρόνια...

Το στάδιο ήταν κατάμεστο από φίλους του τριφυλλιού, ήταν περισσότεροι από από 40.000!

Ο κόσμος ονειρευόταν να δει τον ΠΑΟ στην κορυφή της Ευρώπης, μα τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα απέναντι στο απόλυτο ποδόσφαιρο της σχολής των Ολλανδών. Ο Άγιαξ άνοιξε το σκορ νωρίς μόλις στο 5’ με τον Φαν Ντάικ. Ο Παναθηναϊκός δεν παρέδωσε τα όπλα. Δεν έφυγε από την μάχη. Κοίταξε στα μάτια τον Άγιαξ, το μεγαθήριο της εποχής. ίσος προς ίσον απέναντι στον «Αίαντα» ... των Στούι, Βάσοβιτς, Σουρμπίρ,Χουλσόφ, Κρολ, Χάαν, Μιούρεν (46’ Μπλάνκεμπουργκ), Νέεσκενς, Κάιζερ, Κρόιφ, Βαν Ντάικ!

«Εμείς θα κάνουμε το παιχνίδι μας, μην επηρεάζεστε από το γκολ», είπε στους παίκτες του ο Πούσκας στο ημίχρονο. Κι έτσι ο Παναθηναϊκός στο δεύτερο μισό του αγώνα κέρδισε τον απόλυτο σεβασμό. Περισσότερο επειδή δεν παραιτήθηκε, επειδή πίστεψε και αγωνίστηκε μέχρι το σφύριγμα της λήξης.

Το δεύτερο γκολ των Ολλανδών ήρθε στο 85', με το αυτογκόλ του Καψή. Εκεί κάπου έπαψαν οι ελπίδες στη θέαση της επερχόμενης ήττας...Ο Παναθηναϊκός, όμως, και οι παίκτες του είχαν ήδη καταφέρει το απίστευτο και ο κόσμος το αναγνώριζε.

Ο μεγάλος στρατηγός του Παναθηναϊκού, Μίμης Δομάζος, δήλωσε: «Παρότι δεν σηκώσαμε το Κύπελλο, νιώσαμε όλοι υπερήφανοι. Είχαμε πετύχει έναν άθλο. Το όνομα της χώρας μας ακούστηκε σε όλη τη Γη. Μακάρι να ξαναβρεθεί κι άλλη ελληνική ομάδα, να πετύχει αυτό τον θρίαμβο».

Δείτε το φωτογραφικό υλικό:

Το έπος του Γουέμπλεϊ μέσα από φωτογραφίες!