MENU

Πριν από 80 περίπου χρόνια κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου, Γερμανοί και Ιταλοί πιλότοι βομβάρδισαν την κωμόπολη Guernica στη χώρα των Βάσκων της Ισπανίας. Ο Pablo Picasso βρήκε στο τραγικό αυτό γεγονός, μια πηγή έμπνευσης. Δημιούργησε τη Guernica.

Ένας πίνακας που αποτυπώνει την... καταστροφή, τον πόλεμο. Πριν από 9 χρόνια, η ΑΕΚ των... Ριβάλντο, Λυμπερόπουλου, Μπλάνκο, Παπασταθόπουλου, Ζήκου, Δέλλα αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό των Στολτίδη, Γκαλέτι, Κοβάσεβιτς, Μπελούτσι, Τοροσίδη, Τζόρτζεβιτς...

Μια βραδιά...τέχνης για τους «κιτρινόμαυρους» και καταστροφής για τον Ολυμπιακό που γνώρισε την πιο ευρεία ήττα του την τελευταία 20ετία στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Σε έναν αγώνα που είχε φέρει τότε, την ΑΕΚ 2 βαθμούς πίσω από την κορυφή, 3 αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος. Πρόσωπο του αγώνα, αναμφιβόλως, ο Ριβάλντο. Ο ίδιος καθώς και τα... 4 δάχτυλά του! Δήμιοι του Ολυμπιακού οι Μπλάνκο, Εντίνιο, Λυμπερόπουλος και Καφές.

Προπονητές , Νίκος Κωστένογλου για την Ένωση. Χοσέ Σεγκούρα για τους πρωταθλητές.

Στο κατάμεστο ΟΑΚΑ , στο πλαίσιο της 27ης αγωνιστικής της Superleague η ΑΕΚ έκανε επίδειξη δύναμης στους «ερυθρολεύκους». Κατάφερε να προηγηθεί 2-0 πολύ γρήγορα , στο 10' με τον Ισμαέλ Μπλάνκο και 2 λεπτά αργότερα με τον Εντίνιο (έπειτα από πάσα ακριβείας του Ριβάλντο) γεγονός που αποσυντόνισε την ομάδα του Σεγκούρα που προσπαθούσε για πολύ ώρα να βρει τα πατήματά της.

Στο 32' ο Νίκος Λυμπερόπουλος ανέβασε το σκορ σε 3-0 με ένα γκολ σπάνιας ομορφιάς. Στο 47ο λεπτό ο Ολυμπιακός με τον Γκαλέτι κέρδισε πέναλτι το οποίο ανέλαβε να εκτελέσει, ανεπιτυχώς, ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς.

Τελευταία πινελιά, στη...Guernica της ΑΕΚ εκείνο το βράδυ το τέταρτο γκολ του Παντελή Καφέ στο 60 μετά από άλλη μια ασίστ του «Ρίμπο».

Το ντέρμπι βέβαια δεν τελείωσε στο γρασίδι μιας και ο Ριβάλντο θέλοντας να πικάρει τον Ολυμπιακό, για πολλούς και διάφορους λόγους, επέδειξε τα 4 δάχτυλά του μετά το τέλος του αγώνα. Μια κίνηση που συζητιέται ακόμα και σήμερα.

Θυμηθείτε τις καλύτερες φάσεις του έργου τέχνης της ομάδας του Νίκου Κωστένογλου.

Η ΑΕΚ ο Ολυμπιακός η Guernica και ο Ριβάλντο