MENU

Πρόκειται για μία από τις πιο αιματηρές σελίδες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σαν σήμερα, 24 Μαρτίου, του 2002. Μία διαιτητική απόφαση, ένα πέναλτι στις καθυστερήσεις που έμελλε να το πληρώσει πολύ ακριβά ο διαιτητής Μάκης Eυθυμιάδης, όταν του επιτέθηκαν οι «κανίβαλοι» της εξέδρας. Από... κοντά βέβαια κι ο τότε πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Άγγελος Φιλιππίδης , που πήρε επίσης στο κυνήγι τον ρέφερι του αγώνα (κρίθηκε μάλιστα έκπτωτος μετά από όσα έγιναν), ο οποίος αποχώρησε με το πρόσωπό του πλημμυρισμένο στο αίμα και τις αστυνομικές δυνάμεις να αποδεικνύονται ανήμπορες να συγκρατήσουν το τρομερό μένος εναντίον του.

Πέναλτι, ισοφάριση και... ξύλο

Τη χρονιά εκείνη διεξήχθη πιθανότατα το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα εδώ και δεκαετίες στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς όχι μόνο οι τρεις της Αθήνας, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός κι ΑΕΚ βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής, αλλά είχαν και... κατά πόδας τον ΠΑΟΚ. Πριν διεξαχθεί δε η 21η αγωνιστική, που περιλάμβανε και το ντέρμπι των «αιωνίων» στη Λεωφόρο, οι Πειραιώτες ήταν 1οι με 44 βαθμούς, ακολουθούσε η Ένωση στο με 43, ο Παναθηναϊκός με 41 και οι Θεσσαλονικείς στους 38! Κι ενώ οι «πράσινοι» κρατούσαν τη νίκη στα χέρια τους με το γκολ του Ολιζαντέμπε κόντρα στον «αιώνιο» αντίπαλο, αποτέλεσμα που θα τους έφερνε ισόβαθμους και θα άφηνε την ΑΕΚ 1η και στο +2, ήρθε στο φινάλε το πέναλτι στον Βενετίδη που σωστά χρεώθηκε στον Κωνσταντίνου (αν κι αρκετές άλλα σφυρίγματα στη διάρκεια του αγώνα προκάλεσαν), για να εκτελέσει εύστοχα ο Τζόρτζεβιτς για το τελικό 1-1 (στο φινάλε -26 αγων.- ο Ολυμπιακός κατέκτησε τον τίτλο στην ισοβαθμία με την ΑΕΚ κι ο ΠΑΟ τερμάτισε στο -3).

Το τι ακολουθούσε μετά; Τα λόγια μάλλον είναι αρκετά φτωχά, καθώς μόνο η εικόνα μπορεί να αποδώσει με ακρίβεια την αγριότητα με την οποία ξυλοκοπήθηκε ο διαιτητής Μάκης Ευθυμιάδης. Οπαδοί του Τριφυλλιού μπούκαραν στο γήπεδο και συνεπικουρούμενοι από μερικούς ανθρώπους των «πρασίνων» (υπήρξαν βέβαια κι αυτοί που προσπάθησαν να τον προστατεύσουν), άρχισαν να χτυπούν με γροθιές τον Δραμινό ρέφερι, παρά την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων. Πέραν αυτών πάντως, χτυπήθηκε και ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού, Άγγελος Γεωργίου από οπαδούς των γηπεδούχων, στη φυσούνα.

Δείτε το βίντεο:

To ματωμένο Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός του Ευθυμιάδη (vid)