MENU

Στις 21 Μαρτίου του 2001 ο Παναθηναϊκός υποδεχόταν τον Ολυμπιακό στο «Απόστολος Νικολαΐδης» για τον 2ο παιχνίδι των προημιτελικών του Κυπέλλου Ελλάδας, στη ρεβάνς του 1-1 στο ΟΑΚΑ που έδινε ελαφρύ προβάδισμα στους «πράσινους».

Ήταν η χρονιά που το «τριφύλλι» άνθισε στην Ευρώπη, καθώς απέκλεισε με το εμφατικό 3-1 τη Γιουβέντους από τη φάση των ομίλων, κοίταξε στα μάτια σε δύο παιχνίδια τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά τα βρήκε σκούρα απέναντι στη Στουρμ Γκρατς και αποκλείστηκε στη 2η φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.

Στο πρωτάθλημα, οι ήττες από Ολυμπιακό, Άρη και Πανιώνιο, τον έθεσαν εκτός διεκδίκησης του τίτλου, με αποτέλεσμα το Κύπελλο να ήταν ο μοναδικός στόχος που απέμενε στην ομάδα του Στράτου Αποστολάκη, ο οποίος αντικατέστησε τον Άγγελο Αναστασιάδη μετά την εντός έδρας από τη Στουρμ Γκρατς στις 20 Φεβρουαρίου.

Οι «αιώνιοι» σε αυτό το παιχνίδι είχαν σημαντικές απουσίες, καθώς ο μεν Παναθηναϊκός αγωνίστηκε χωρίς τους Χένρικσεν και Ολισαντέμπε, και ο Ολυμπιακός χωρίς τον Τζόρτζεβιτς, όλοι τους λόγω υποχρεώσεων με τις εθνικές τους ομάδες.

Τα πράγματα ξεκίνησαν με τον χειρότερο τρόπο για τους γηπεδούχους, καθώς μόλις στο 5ο λεπτό ο Αλεξανδρής άνοιξε το σκορ με εξαίρετο πλασέ έπειτα από φανταστικό τακουνάκι του Λουτσιάνο.

Ο Βραζιλιάνος έμελλε να στιγματίσει εκείνο το παιχνίδι και όχι από αυτό το τακουνάκι! Τέσσερα λεπτά αργότερα εκτέλεσε απευθείας ένα φάουλ από μακρινή απόσταση και έστειλε την μπάλα τηλεκατευθυνόμενη στο αριστερό «γάμα» του -ανήμπορου να αντιδράσει- Αντώνη Νικοπολίδη.

Το 0-2 έδινε σαφές προβάδισμα στους φιλοξενούμενους για μία μεγάλη πρόκριση αλλά ο Παναθηναϊκός μείωσε στο 43' με τον Λυμπερόπουλο και μπήκε ξανά στο παιχνίδι, παρότι χρειαζόταν ακόμη δύο γκολ για να πάρει εκείνος την πρόκριση. Το γκολ, πάντως, του Καλαματιανού φορ δεν θα έπρεπε να μετρήσει καθώς πήρε την επαναφορά από εκτέλεση πέναλτι του Μπασινά, έχοντας όμως μπει στην περιοχή -αντικανονικά- πριν σουτάρει ο μέσος των «πρασίνων».

Στο 60ο λεπτό λίγο έλειψε να έρθει η ισοφάριση από τον Βαζέχα αλλά ο Ελευθερόπουλος έκανε τη σωτήρια απόκρουση με τα πόδια και κράτησε την ομάδα του μπροστά στο σκορ.

Τρία λεπτά αργότερα μπήκε η ταφόπλακα σε όποιες ελπίδες είχαν απομείνει στον Παναθηναϊκό, καθώς ο Γεωργάτος με πέναλτι έκανε το 1-3 κι έτρεξε μαζί με τους συμπαίκτες του να πανηγυρίσει όπως ο Λυμπερόπουλος στο ΟΑΚΑ (σ.σ. έδειξε το όνομα στη φανέλα), θέλοντας να πικάρει έτσι τον επιθετικό του «τριφυλλιού».

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, στο 83' ήρθε το 1-4 με μαγικό -βραζιλιάνικο- πλασέ του Τζιοβάνι, έπειτα από κάθετη-ξυραφιά του Νινιάδη.

Την πρόκριση αυτή πάντως, ο Ολυμπιακός την χρωστούσε σε μεγάλο βαθμό στον Δημήτρη Ελευθερόπουλο, ο οποίος στο πρώτο παιχνίδι κράτησε ζωντανή την ομάδα του απέναντι σε έναν πολύ καλύτερο Παναθηναϊκό.

Στο τέλος της διοργάνωσης οι «ερυθρόλευκοι» έμελλε να χάσουν το Κύπελλο δεχόμενοι εκείνοι τεσσάρα, καθώς ηττήθηκαν στον τελικό με 4-2 από τον ΠΑΟΚ, στις 12 Μαΐου στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας.

Οπαδοί και των δύο - Πρώτη τεσσάρα στη Λεωφόρο

Αξίζει να σημειώσουμε, πως στο παιχνίδι αυτό, στις κερκίδες της Λεωφόρου υπήρχε παρουσία οπαδών και των δύο ομάδων, χωρίς να δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα. Τότε, μάλιστα, ήταν η τελευταία φορά που «ερυθρόλευκοι» φίλαθλοι βρέθηκαν στη Λεωφόρο, ενώ ήταν η μοναδική τεσσάρα που έχει βάλει ο Ολυμπιακός στο συγκεκριμένο γήπεδο (σ.σ. οι Πειραιώτες έχουν πετύχει άλλες τρεις φορές από 4 γκολ).

Πάντως, όπως ήταν λογικό, η απογοήτευση στο «πράσινο» στρατόπεδο ήταν τεράστια, με περίπου 300 οπαδούς να συγκεντρώνονται έξω από τα αποδυτήρια και να αποδοκιμάζουν τους παίκτες, την τεχνική ηγεσία και τη διοίκηση της ομάδας, με τον Λυμπερόπουλο να είναι αυτός που «άκουσε» τα περισσότερα.

Η «Αθλητική Ηχώ» την επόμενη του ντέρμπι κυκλοφόρησε με χαρακτηριστικές ατάκες στο πρωτοσέλιδό της: «Σπίτια τους...», «Ρετάλια...», και «Ξεφτίλες! Δεν αξίζετε να φοράτε τη φανέλα του Παναθηναϊκού...».

Παναθηναϊκός (Αποστολάκης): Νικοπολίδης, Κουτσουρές, (26' Σόουζα), Γκούμας, Βόκολος, Φύσσας, Σεϊταρίδης (74' Γκαλέτο), Μπασινάς, Καραγκούνης, Βλάοβιτς, Βαζέχα (64' Σίγκουρντσον), Λυμπερόπουλος

Ολυμπιακός (Λεμονής): Ελευθερόπουλος, Μαυρογενίδης, Ανατολάκης, Κωστούλας, Ζε Ελίας, Γιαννακόπουλος (46' Πατσατζόγλου), Λουτσιάνο (75' Πουρσανίδης), Νινιάδης, Γεωργάτος, Τζιοβάνι, Αλεξανδρής (82' Αλβες)

http://www.youtube.com/embed/JmGRkA8sQto?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1
Σαν σήμερα: Το θριαμβευτικό 1-4 του Ολυμπιακού στη Λεωφόρο (vid)