MENU

Ο Πανιώνιος υποδεχόταν στη Νέα Σμύρνη τον Παναθηναϊκό κι έπαιζε την παραμονή του στην Α' Εθνική. Οι «πράσινοι» πήραν τη νίκη με 3-1 κι «έριξαν» τους «κυανέρυθρους» στη Β' Εθνική για 2η φορά στην ιστορία τους. Αυτό, όμως, συνέβη με τεράστια βοήθεια από τον διαιτητή της αναμέτρησης, Γιώργο Σπανέα.

Οι γηπεδούχοι κρατούσαν το παιχνίδι στα χέρια τους, καθώς ήταν μπροστά στο σκορ από το 5ο λεπτό με γκολ του Αντώνη Σαπουντζή. Όλα έδειχναν πως ο Παναθηναϊκός θα ηττηθεί και θα μείνει 4 βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο ΑΕΚ,αλλά εκεί ανέλαβε δράση ο Σπανέας, ο οποίος «είδε» πέναλτι στο 72ο λεπτό ύστερα από βουτιά του Γιώργου Χ. Γεωργιάδη. Οι «κυανέρυθροι», μάλιστα, είχαν βγάλει ανακοίνωση που έκανε λόγο για «απίστευτο διαιτητικό ανοσιούργημα».

Ο Αποστολάκης ισοφάρισε σε 1-1 από την άσπρη βούλα, και το «τριφύλλι» αύξησε την πίεσή του, σκοράροντας 2 γκολ στο 90' και στο 94' με τον Κριστόφ Βαζέχα παίρνοντας μία πολύ σημαντική νίκη, η οποία τελικώς έπαιξε τεράστιο ρόλο στην κατάκτηση του πρωταθλήματος εκείνης της χρονιάς.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από εκείνο την αναμέτρηση; Τον Λεωνίδα Βόκολο (σ.σ. τότε αγωνιζόταν στον Πανιώνιο) και τους συμπαίκτες του να πηγαίνουν «καροτσάκι» τον Σπανέα; Τον Αχιλλέα Μπέο, που τότε μας είχε πρωτοσυστηθεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, να διαμαρτύρεται αλλά και να προστατεύει τον διαιτητή από τις άγριες διαθέσεις των φιλάθλων; Την κλοτσιά που δέχθηκε ο Γιάννης Καλιτζάκης στο κεφάλι από οπαδό των γηπεδούχων όταν πήγε να εκτελέσει ένα πλάγιο;

«Ωραίες» στιγμές γενικά εκείνο το απόγευμα στη Νέα Σμύρνη. Ακόμα πιο... «ωραία» στιγμή ζήσαμε και το πρωί της επόμενης μέρας, όταν... άγνωστοι κατέστρεψαν το μαγαζί του Γιώργου Σπανέα στον Άγιο Δημήτριο.

Το παιχνίδι εκείνο είναι ένας από τους βασικούς λόγους αντιπαλότητας των οπαδών των δύο ομάδων, καθώς όπως είπαμε ο Πανιώνιος καταδικάστηκε σε υποβιβασμό (σ.σ. η ήττα τον έφερε 6 βαθμούς πίσω από τον ΠΑΟΚ που ήταν η τελευταία ομάδα που γλίτωνε τον υποβιβασμό) και οι φίλοι του Παναθηναϊκού έβγαλαν σύνθημα για να πικάρουν τους αντιπάλους τους! Στη διαμάχη αυτή, φυσικά, μπήκε και η ΑΕΚ, οι οπαδοί της οποίας ακόμη και σήμερα θεωρούν πως έχασαν το πρωτάθλημα εκείνης της χρονιάς εξαιτίας του Γιώργου Σπανέα, ο οποίος τέθηκε εκτός πινάκων διαιτησίας σε χρόνο dt.

Σαν σήμερα: Το ανύπαρκτο πέναλτι του Σπανέα στον Παναθηναϊκό (vid)