MENU

Πού να τα βρούμε τα σχολεία και τα κολέγια, εμείς οι απόγονοι μιας εποχής, λέω για την κλασική αρχαιότητα, που άνοιξε την πόρτα στις υστερώτερες κοινωνίες. Αυτός ο σερ Τόμας Μωρ, πολιτικός και φιλόσοφος, που γεννήθηκε 7 Φεβρουαρίου, σα σήμερα το 1478 και πέθανε 6 Ιουλίου 1535, ονόμασε το βιβλίο του «Ουτοπία». Συνδυασμός δύο ελληνικών λέξεων, Ου και Τόπος.

Τι είναι η Ουτοπία του Τόμας Μωρ, που τον έχει αγιοποιήσει η καθολική Εκκλησία διότι ο σερ τα είχε χώσει άγρια στους προτεστάντες, και στον άλλον τον Λούθηρο. Όχι και να χάσει πελάτες το Βατικανό από άλλα δόγματα. Μη ξεφεύγουμε.

Στα λατινικά πρωτοεκδόθηκε το 1516 η Ουτοπία, όπου ο συγγραφέας περιγράφει την ιδανική πολιτεία. Εκεί όπου θα υπάρχουν ισότητα, κοινοκτημοσύνη, ειρήνη, ανεξιθρησκεία, δεν θα χρειάζονται αστυνόμοι, δικηγόροι. Δεν θα εκμεταλλεύεται άνθρωπος, άνθρωπο. Αλήθεια, ο Θεός έχει προβλέψει τέτοιο θαύμα;

Όχι, βέβαια. Οι Θεοί αγαπάνε τους φτωχούς, άρα πρέπει να υπάρχουν φτωχοί, διότι χωρίς τέτοιους ποιά θα είναι η δουλειά του Θεού; Α! Να κάνει και κανένα θαύμα, στραβό να βλέπει, παράλυτο να τρέχει μαραθώνιο.

Ο ίδιος ο Τόμας Μωρ, που μελέτησε τους Έλληνες,’’Πολιτεία’’ του Πλάτωνα κ.α., δεν πιστεύει στην ιδανική πολιτεία. Γιατί; Επειδή, λέει, πως η ιδανική κοινωνία γίνεται μόνον με καλούς ανθρώπους. Να, μια τεράστια αλήθεια. Πώς θα στηθεί π.χ. δημοκρατία όταν ψηφίζουν άτομα που δεν ασπάζονται τη δημοκρατία. Που κυττάνε μονάχα το προσωπικό τους συμφέρον, και ούτε αυτό είναι σε θέση να εκτιμήσουν.Πώς να λειτουργεί ιδανική πολιτεία με ψεύτες, με κλέφτες, με εκβιαστές, με τεμπέληδες, με...

Πήγαν κάπου στις όχθες του Ρίο ντε λα Πλάτα οι Ιησουίτες, αρχές 17ου αιώνα, να φτιάξουν τη νέα Ιερουσαλήμ, ένα κράτος άγιο. Κράτησε 160 χρόνια, μέχρι το 1767. Ποιος ασχολείται σήμερα με την Ουτοπία, με την ουτοπική κοινωνία, την ιδανική.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Η απολυτη ληστεία της ζωής του αλλουνού

Που να πάμε να ζήσουμε ιδανικά!