Το ρολόι έδειχνε 22:53 και το ημερολόγιο Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 1981. Ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 6,7 Ρίχτερ χτυπά με επίκεντρό του τις Αλκυονίδες στο ανατολικό τμήμα του Κορινθιακού κόλπου και γίνεται αισθητός και στην Αθήνα.
Ο σεισμός δεν ήταν μόνο ισχυρότατος αλλά και μακράς διάρκειας.
Καταστροφές σε Κόρινθο, Λουτράκι, Περαχώρα, Αγίους Θεοδώρους, Κινέτα, Θήβα, Πλαταιές, Καπαρέλλι, Μέγαρα, Νέα Πέραμο, Ελευσίνα, Μάνδρα και Ασπρόπυργο.
Έντρομοι οι κάτοικοι όλων αυτών των περιοχών πετάγονται από τα σπίτια τους και προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν τι ακριβώς έχει συμβεί.
Επικράτησε πανικός.
Κρατώντας κουβέρτες στα χέρια τους και παλτά για να αντέξουν το κρύο, αφήνουν τις περιουσίες τους μην ξέροντας πότε θα επιστρέψουν.
Ο κύριος σεισμός όμως δεν ήρθε μόνος του. Ακολούθησαν ισχυροί μετασεισμοί, σχεδόν ίδιου μεγέθους με τον κύριο, που έσπειραν τον τρόμο και δεν άφησαν τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν να ηρεμήσουν και να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Την επόμενη μέρα ο μετασεισμός έφτασε τα 6,4 Ρίχτερ, ενώ εννέα ημέρες αργότερα, στις 4 Μαρτίου, ακόμα ένας μετασεισμός 6,3 Ρίχτερ, προκάλεσε περισσότερες ζημιές.
Ο απολογισμός των σεισμών στις Αλκυονίδες ήταν 20 νεκροί, αρκετοί από αυτούς από καρδιακές προσβολές και ανθρώπους που πήδηξαν από μπαλκόνια και ταράτσες.
Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό υπήρξαν 500 τραυματίες, 22.554 κατεστραμμένες οικοδομές, 11.745 οικοδομές έπαθαν σοβαρές βλάβες και άλλες 50.222 που χρειάστηκαν επισκευές.
Ο σεισμός του 1981 άλλαξε τον αντισεισμικό χάρτη της χώρας και καθιέρωσε αυστηρούς κανόνες στην κατασκευή νέων οικοδομών.
Οι μετασεισμοί σταμάτησαν δυο μήνες μετά. Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας κοιμόντουσαν εκτός κτιρίων, ο φόβος τούς είχε κυριέψει.
Το Λουτράκι καταστράφηκε σε ένα μεγάλο ποσοστό. Η Περαχώρα καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς, ενώ άλλες περιοχές που υπέστησαν μεγάλες ζημιές ήταν η Κινέττα, το Κιάτο, τα Μέγαρα, η Κόρινθος, το Βραχάτι.
Πολλοί άνθρωποι στην Αθήνα έκαναν καιρό να ξαναμπούν σε σπίτι. Τα πάρκα και οι πλατείες ήταν ασφυκτικά γεμάτα, ειδικότερα τις πρώτες μέρες μετά από τον φονικό σεισμό.
Οι δρόμοι πλημμυρισμένοι από οχήματα με αποτέλεσμα να προκληθεί κυκλοφοριακό χάος και να μην μπορούν να περάσουν τα ασθενοφόρα που μετέφεραν καρδιοπαθείς και τραυματίες.
Οι κάτοικοι άναβαν φωτιές για να ζεσταθούν, κοιμόντουσαν για μέρες στα αυτοκίνητά τους κι άλλοι σε σκηνές ακόμα και για μήνες.
«Το κύριο χαρακτηριστικό της εικόνας που παρουσίαζε η Αθήνα και οι γύρω περιοχές ήταν ο πανικός χιλιάδων ατόμων που έφτασαν ως το σημείο να “πετάνε” τα παιδιά τους από τα μπαλκόνια» γράφει το Βήμα της εποχής.
Στην Αττική, το διήμερο μεταξύ 24 και 26 Φεβρουαρίου οι πυροσβεστικές δυνάμεις απεγκλωβίζουν εκατοντάδες πολίτες από ανελκυστήρες, βοηθούν στην απομάκρυνση ασθενών και ηλικιωμένων από τα σπίτια τους, κατεβάζουν οικοσκευές από πολυκατοικίες ετοιμόρροπες.
«Νέκρωσε η Αθήνα», «Ομαδική έξοδος από την πόλη μετά τον πρώτο πανικό», είναι μερικά από τα δημοσιεύματα της εποχής.
Πού βρίσκονται οι Αλκυονίδες και που είναι το ρήγμα
Το ρήγμα στις Αλκυονίδες ανέκαθεν ανησυχούσε τους σεισμολόγους και επανήλθε στη συζήτηση, μετά τους πρόσφατους σεισμούς στην Εύβοια, οι οποίοι έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί και στην Αθήνα.
Πού βρίσκονται όμως οι Αλκυονίδες και γιατί τρομάζουν τους σεισμολόγους;
Οι Αλκυονίδες είναι ένα νησιωτικό σύμπλεγμα στο ανατολικό τμήμα του κορινθιακού κόλπου, απέναντι από το ακρωτήριο Ολμιών στο Νομό Κορινθίας.
Το νησιωτικό σύμπλεγμα αποτελείται από μια συστάδα τεσσάρων νησιών: τη Ζωοδόχο Πηγή, το Δασκαλειό, το Γλαρονήσι και το Πρασονήσι.
Είναι μια περιοχή από τις πολύ επικίνδυνες σεισμικά.
Η Αθήνα έμελλε να ξαναζήσει τον τρόμο του Εγκέλαδου 18 χρόνια αργότερα από τον σεισμό του 1981, με τον σεισμό της Πάρνηθας το 1999.
Μπορεί ο σεισμός της 7ης Σεπτεμβρίου 1999 να ήταν μικρότερος σε μέγεθος (5,9 Ρίχτερ), όμως το επίκεντρο ήταν πολύ πιο κοντά και κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους ενώ οι ζημιές έφτασαν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πηγή: newsit.gr