MENU

Χαρτί... Ο πιο όμορφος τρόπος να γράφεις, ο πιο όμορφος τρόπος να διαβάζεις. Κι αν το SDNA υπηρετεί τη σύγχρονη μορφή ενημέρωσης κι αν η τεχνολογία ποδοπατάει τον ρομαντισμό, κάποιες αξίες αξίζει να παραμένουν στην επιφάνεια.

Γι' αυτό και η στήλη στην ιστοσελίδα μας, μια στήλη που φέρνει τα μπρος - πίσω. Ή τα πίσω - μπρος! Καθημερινά στον Πρωινό Τύπο θα μπορείτε να διαβάζετε τα καλύτερα από την αρθρογραφία των εφημερίδων.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΡΕΤΗΣ - LIVESPORT

Μπορεί κάποιος άλλος να εκτιμά ότι το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης φέρουν οι παίκτες, οι οποίοι δέχθηκαν επτά γκολ (θα μπορούσε να είχε γράψει και... εννιά το κοντέρ συνολικά) από ΟΦΗ και Άρη, δεν δημιούργησαν ούτε μία «καθαρή» ευκαιρία στη Λαμία και σε τεσσερισήμισι ώρες ποδοσφαίρου έχουμ σκοράρει μόνο με (δύο) πέναλτι. Κάποιος άλλος μπορεί να επιρρίψει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στον Νίκο Νταμπίζα ή στον Γιώργο Δώνη, ανάλογα με την οπτική γωνία (εξαιρούνται ασφαλώς οι οπαδοί που μέσω social media ή οι δημοσιογράφοι που μέσω media κάνουν «πολιτική», αναφερόμαστε μόνο σε όσους δεν έχουν κανενός είδους συμφέρον). Όμως, σε αυτό το timing, ένα είναι δεδομένο: όσοι ζουν και αναπνέουν στο «Γ. Καλαφάτης» και στα γραφεία της ΠΑΕ έχουν μόνο αντιπάλους. Ακόμα και «εχθρούς». Τον Ολυμπιακό, τα media, τους φίλους της ίδιας της ομάδας τους που είναι από απογοητευμένοι και «άδειοι», μέχρι θυμωμένοι ή έξαλλοι. Τα πρώτα «ιόντα» αυτής της ατμόσφαιρας κυκλοφόρησαν έντονα στον «πράσινο» πλανήτη εδώ και 20 μέρες. Μετά την ήττα από τον ΟΦΗ. Η συντριβή από τον Άρη επέφερε, λογικά, την κυριαρχία τους. Και απέναντι σε αυτήν την κυριαρχία της μιζέριας, του αρνητισμού, της οξείας κριτικής ή ακόμα και της «πολεμικής», όλοι όσοι βρίσκονται στο επίκεντρο έχουν μονόδρομο μπροστά τους.

ΤΑΣΟΣ ΝΙΚΟΛΟΓΙΑΝΝΗΣ - Η ΠΡΑΣΙΝΗ

Όποιο πρόβλημα και αν έχουν με τον Νταμπίζα, η τον Δώνη είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να τα δίνουν όλα, για την βαριά φανέλα, που φοράνε. Μετά τον αγώνα με τον Άρη υπήρξαν δηλώσεις παικτών, που έλεγαν, ότι επιθυμούν την παραμονή του Δώνη. Από λόγια χορτάσαμε, πλέον απαιτούνται απαντήσεις στο γήπεδο. Τι πάει να πει, θέλουμε να μείνει ο προπονητής και όταν μπαίνεις στο γήπεδο, δίνεις ασίστ στον αντίπαλο και δεν μαρκάρεις τον αντίπαλο, που περνάει δίπλα σου; Όσοι αγωνίζονται στον Παναθηναϊκό με λίγες εξαιρέσεις, θα πρέπει να καταλάβουν, ότι σε κανονικές συνθήκες δεν θα έπαιζαν στην μεγαλύτερη ομάδα της Ελλάδας. Άρα θα έπρεπε τώρα, που βρέθηκε η ευκαιρία να την πιάσουν από τα μαλλιά και όχι να παρουσιάζουν αυτό το χάλι, αυτή την χαλαρότητα και να τρώνε τριάρες και τεσσάρες, λες και δεν τρέχει τίποτα. Στον Παναθηναϊκό παίζετε. Καταλάβετέ το. Τέτοια απόδοση ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ από εδώ και πέρα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΓΛΙΔΗΣ – ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Ο προπονητής του Ολυμπιακού κάνει ντεμπούτο σήμερα στο Τσάμπιονς Λιγκ. Το ίδιο και οι περισσότεροι από τους παίκτες, καθώς, με εξαίρεση τον πολύπειρο Βαλμπουενά και τον έμπειρο Ομάρ, οι υπόλοιποι είτε έχουν λίγες συμμετοχές είτε θα παίξουν πρώτη φορά σε αυτή τη διοργάνωση-όνειρο. Συνεπώς, πέραν από την υποχρέωση προς το κλαμπ, οφείλουν να δώσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν για τους ίδιους τους εαυτούς τους. Αλλά θα πρέπει να παίξουν και για τον Βαγγέλη Μαρινάκη απόψε. Νομίζω υπάρχει ένας λόγος παραπάνω ι' αυτό, από τη στιγμή που αντίπαλος είναι μία εκ των κορυφαίων αγγλικών ομάδων.

Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ έχει προχωρήσει την τελευταία διετία σε μία φιλόδοξη προσπάθεια επιχειρηματικής εισόδου στο αγγλικό ποδόσφαιρο με τη Νότιγχαμ Φόρεστ, συνεπώς μία νίκη του Ολυμπιακού επί της Τότεναμ εκτός από μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια θα σημαίνει γι' αυτόν και ένα ηχηρό μήνυμα προς τους μεγάλους της Πρέμιερ Λιγκ ότι μπορεί να υπολογίζεται για τα αμέσως επόμενα χρόνια ως ένας ισχυρός “παίκτης” στο υψηλότερο επίπεδο του αγγλικού ποδοσφαίρου. Κι αυτό είναι κάτι που έχει τη σημασία του για τον επικεφαλής της “ερυθρόλευκης” διοίκησης σε παραγοντικό επίπεδο, αλλά μακροπρόθεσμα μπορεί να έχει πολύ μεγάλα οφέλη για τον ίδιο τον Ολυμπιακό. Όπως πιθανώς και για κάποιους από τους ίδιους τους παίκτες που θα κληθούν απόψε να κοιτάξουν στα μάτια τα μεγάλα αστέρια της Τότεναμ.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΠΕΤΟΠΟΥΛΟΣ - SPORTDAY

Τίποτα δεν αποκλείεται, αλλά είναι αντικειμενικά δύσκολο για δύο λόγους. Η Τότεναμ είναι ομάδα με πολύ μεγάλη εμπειρία και θα εμφανιστεί περισσότερο διαβασμένη: αν ο Ολυμπιακός της αφήσει πολύ την μπάλα, όπως έκανε με την Κράσνονταρ, οι παίκτες του Ποτσετίνο μπορούν να «χτίσουν» φάσεις για τον Χάρι Κέιν. Από την άλλη, η Τότεναμ είναι και ικανότατη στις αντεπιθέσεις και προσπαθεί σε κάθε ευκαιρία να βρει τέτοιες δίνοντας αυτή ένα κάποιο... τυράκι στον αντίπαλό της. Οποιος μέχρι τώρα έχει τολμήσει να της επιτεθεί χωρίς να σκέφτεται τη ζημιά που μπορεί να πάθε αν ο Ντέλε Άλι, ο Σον, ο Λούκας βρουν χώρους για να τρέξουν το έχει πληρώσει ακριβά. Ξανακάνω λοιπόν την ερώτηση: μπορεί να γλιτώσει ο Ολυμπιακός; Ναι, αν ακολουθήσει την ίδια τακτική που είδαμε στα προκριματικά καταθέτοντας ωστόσο μεγαλύτερη ένταση. Εύκολο να το λες, δύσκολο να το δεις στο γήπεδο. Μην ξεχνάμε ότι η ομάδα του Μαρτίνς πλέον δεν παίζει ένα ματς την εβδομάδα, όπως το καλοκαίρι. Έχει κι αυτό τη σημασία του...

ΠΑΝΟΣ ΛΟΥΠΟΣ - ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Η ΑΕΚ λίγο έλειψε να... αυτοκαταστραφεί από τον Αύγουστο με την επιλογή του Καρντόσο, που δεν είχε λανθασμένη λογική αρχικά και που προφανώς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ούτε ο πιο απαισιόδοξος οπαδός της, ότι θα εμφάνιζε μια ομάδα που θα σέρνεται αγωνιστικά και ψυχολογικά, στα πρώτα επίσημα παιχνίδια της σεζόν. Το λάθος όμως διορθώθηκε και δεν χρειάζεται να επαναλαμβανόμαστε. Ο Πέδρο Μαρτίνς, που πέρα από το αν είναι ένας καλός προπονητής (που είναι), έχει δείξει ένα σοβαρό πρόσωπο, με αποτέλεσμα να τον σέβονται και οι αντίπαλοι του ΟΣΦΠ. Ο τεχνικός των «ερυθρολεύκων» λοιπόν, σε πρόσφατη συνέντευξή του στη χώρα του, τόνισε ότι η ομάδα του, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ είναι αυτές που θα διεκδικήσουν με ίσους όρους τον τίτλο. Την ώρα που εμείς όταν εκφράζουμε με την αρθρογραφία και με τα σχόλιά μας, την πίστη μας και την πεποίθηση μας στην κατάκτηση του τίτλου, δεχόμαστε ειρωνεία έως και κράξιμο από ορισμένους ΑΕΚτζήδες του... facebook, ο προπονητής του βασικού και του πιο μεγάλου αντιπάλου της ΑΕΚ, δείχνει μεγαλύτερο σεβασμό και πόσο πολύ υπολογίζει την «Ένωση» στη μάχη του τίτλου.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΟΡΦΟΝΙΟΣ - ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ

Κι ο Μαρτίνς μπορεί να απάντησε ότι ο στόχος του Ολυμπιακού σε κάθε παιχνίδι είναι η νίκη -και σωστά-, όταν ρωτήθηκε να αξιολογήσει το ενδεχόμενο της ισοπαλίας, όμως πράγματι ο βαθμός θα είναι σημαντικός αν μπει στο σακούλι. Τα δεδομένα άλλωστε σε αυτό το ξεκίνημα του ομίλου για τον Ολυμπιακό είναι να κρατήσει τη θέση του, την τρίτη, προερχόμενος και από το τρίτο γκρουπ δυναμικότητας, άρα να συνεχίσει στο Γιουρόπα Λιγκ, αφήνοντας εκτός τον Ερυθρό Αστέρα κι από κει και πέρα ότι μπορέσει να κερδίσει με στην Μπάγερν και στην Τότεναμ θα είναι καλοδεχούμενο. Όταν παίζεις απέναντι σε τέτοια κλαμπ, τότε είσαι κι εσύ νικητής, αφού οι εμπειρίες που αποκτάς είναι εξαιρετικά σημαντικές, ενώ μεγαλώνεις και ως σύλλογος, από όλες τις πλευρές, αρκεί όπως προαναφέρθηκε να σταθείς στο ύψος των περιστάσεων.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ - SPORTIME

Η αρχή γίνεται κόντρα στην Τότεναμ. Φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ. Μια ομάδα συμπαγής, με τον ίδιο κορμό και τεχνικό εδώ και πολλά χρόνια. Ένα σύνολο που αγωνίζεται στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Είναι το φαβορί, είναι πολλές ταχύτητες πιο πάνω από τον Ολυμπιακό, όμως αυτή η ομάδα έχει αποκτήσει πια μια άλλη δυναμική. Έχει κερδίσει στο 100% τον κόσμο του. Τόσο που αυτός θα γεμίσει το Καραϊσκάκη αισιόδοξος για θετικό αποτέλεσμα. Γιατί όχι; Το παρελθόν και η ιστορία της ομάδας του Πειραιά το επιτρέπει. Έχει κερδίσει δύο φορές στο παρελθόν τις φιναλίστ που υποδέχθηκε (Λεβερκούζεν, Ατλέτικο Μαδρίτης). Έχει επικρατήσει ουκ ολίγες φορές στο Φάληρο αγγλικών ομάδων. Ο ίδιος ο Μαρτίνς, άλλωστε, είπε πως μπορεί Μπάγερν και Τότεναμ να είναι φαβορί, αλλά αυτός και οι ποδοσφαιριστές του θα κάνουν ό,τι μπορούν για να ανατρέψουν αυτό το ενδεχόμενο. Ούτε απλό, ούτε εύκολο είναι. Θέλει θάρρος και ανδρεία να το λες φόρα παρτίδα. Ειδικά όταν έχεις μια αίθουσα γεμάτη Άγγλους δημοσιογράφους που δεν... εκτιμούν. Στο «κάστρο» του ο Ολυμπιακός έχει καταφέρει πολλά. Ειδικά όταν η ομάδα έχει τη μαγιά και τον τρόπο.

ΤΑ ΝΕΑ

Απάντηση από την ΚΕΔ δεν ήρθε, αλλά ήρθε από τον ίδιο τον ΠΑΟΚ διά στόματος του Παναγιώτη Αρωνιάδη, του υπεύθυνου επικοινωνίας, ο οποίος είπε πως η διαδικασία είναι ξεκάθαρη και πως το βαν παίρνει σήμα από όλες τις κάμερες που είναι στο γήπεδο και από εκεί η εικόνα φεύγει και πάει απευθείας στον διαιτητή. Οφείλει, όμως η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας να δώσει κι εκείνη τη δική της απάντηση. Όσο κάνει πως δεν ακούει, τόσο μεγαλώνει την καχυποψία όσων θεωρούν πως πίσω από το εγχείρημα του PAOK TV μπορεί εύκολα ο πρωταθλητής να κάνει το δικό του... παιχνίδι στην τηλεοπτική εικόνα.

Ο Άρης έχει λόγους να ανησυχεί και γι αυτό «φωνάζει» για το VAR και τον ξένο διαιτητή. Το εγχείρημα του PAOK TV σαφώς και δεν θα είναι αντικειμενικό για τον αντίπαλο, αλλά οφείλει να είναι αντικειμενικό για τους διαιτητές που θα κληθούν να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις. Και το τελευταίο είναι κάτι που πρέπει να διασφαλιστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

*Για να διαβάσετε ολόκληρο ένα άρθρο θα πρέπει να απευθυνθείτε στο περίπτερο της γειτονιάς σας. Ενισχύοντας την εφημερίδα που εκτιμάτε περισσότερο, δίνετε πνοή στην πολυφωνία του Τύπου.

Πρωινός Τύπος (18/9): «Δε θα έπαιζαν στον ΠΑΟ - Europa ο Ολυμπιακός - Δεν θα είναι αντικειμενικό το PAOK TV»