MENU

Χαρτί... Ο πιο όμορφος τρόπος να γράφεις, ο πιο όμορφος τρόπος να διαβάζεις. Κι αν το SDNA υπηρετεί τη σύγχρονη μορφή ενημέρωσης κι αν η τεχνολογία ποδοπατάει τον ρομαντισμό, κάποιες αξίες αξίζει να παραμένουν στην επιφάνεια.

Γι' αυτό και η στήλη στην ιστοσελίδα μας, μια στήλη που φέρνει τα μπρος - πίσω. Ή τα πίσω - μπρος! Καθημερινά στον Πρωινό Τύπο θα μπορείτε να διαβάζετε τα καλύτερα από την αρθρογραφία των εφημερίδων.

Από το χαρτί! Όπως παλιά. Περίπου, δηλαδή...

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ - LIVE SPORT

Αυτό ήθελε ο κόουτς Φερέιρα, έναν δυναμικό αμυντικό μέσο, που «έδεσε» απόλυτα με τον Ελ Καντουρί και ανέβασε την απόδοση του Μαροκινού, ο οποίος ξέρει ότι έχει πλέον «στήριγμα» και βγαίνει μπροστά ή παίρνει πρωτοβουλίες για κάθετες πάσες, όπως έγινε στο τελευταίο φιλικό. Εάν μπορούν να κοντράρουν τα χαφ του Άγιαξ, θα φανεί την επόμενη Τρίτη, αλλά τώρα ο ΠΑΟΚ έχει επικεντρώσει την προσοχή του στο ματς αυτό, μελετώντας τον αντίπαλο και προσπαθώντας να βρει αδυναμίες στην ολλανδική ομάδα. Αυτές μπορεί να εντοπισθούν στο κέντρο της άμυνας, όχι επειδή είναι μικροί παίκτες ο Μπλιντ και ο Άλβαρες, αλλά επειδή δεν έχουν παίξει μαζί επί μακρόν, μόλις τώρα έχουν γίνει «δίδυμο» και επειδή παίζουν στον νευραλγικό χώρο του κέντρου της άμυνας, είναι πολύ πιο δύσκολο να μπορέσουν να συνεννοηθούν από τις πρώτες 15 ημέρες.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΑΚΟΛΙΑΣ - Η ΠΡΑΣΙΝΗ

Καθημερινά, λοιπόν, είναι θέμα συζήτησης το PAO Alive. Στα στέκια των φίλων του Παναθηναϊκού, μέσα στις οικογένειες παντού. Ο καθένας έχει καταλάβει πλήρως το τι διακυβεύεται και γι’ αυτό ουδείς εφησυχάζει! Ακόμη και εν μέσω διακοπών, όλοι μα όλοι οι Παναθηναϊκοί επισκέπτονται το paoalive.gr για να μάθουν την πορεία και τη συμμετοχή που υπάρχει. Όποιος έχει επαφή με τα social media διακρίνει με ευκολία την καθημερινή ενασχόληση όλων των φίλων του τριφυλλιού. Ενασχόληση που δεν έχει να κάνει με κάποιου είδους αγωνία για το αν θα πάνε όλα καλά. Είναι περισσότερο μια μορφή αντίστροφης μέτρησης. Η οποία ολοκληρώνεται σε έναν χρόνο από τώρα και όλοι οι Παναθηναϊκοί έχουν... σημαδέψει τον Ιούλιο του 2020 ως την ημερομηνία που θα λυτρώσει τον κορυφαίο σύλλογο της χώρας! Μέχρι εκείνη την ημερομηνία, δεν περισσεύει κανείς, δεν μένει αμέτοχος κανείς!

ΤΑ ΝΕΑ

Πλησιάζει τα 500.000 ευρώ το Athens Alive αλλά στον Παναθηναϊκό γνωρίζουν πως ο κόσμος θα σταματήσει τον επόμενο μήνα να βάζει χρήματα με την ίδια συχνότητα που έκανε τώρα. Τον Αύγουστο όλοι κάνουν διακοπές, όμως οι Πράσινοι προετοιμάζουν από τώρα τις επόμενες κινήσεις, που θα φέρουν ακόμα περισσότερα χρήματα στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται. Με κορωνίδα, φυσικά, το γηπεδικό. Όσο περισσότερο βγαίνει στην επιφάνεια πως όλα πάνε καλά, τόσο ο κόσμος θα «ψήνεται» στην ιδέα. Είναι, όμως, τεράστια η απόσταση των 500.000 ευρώ από τα 20 εκατομμύρια. Και ο Γιαννακόπουλος περιμένει ακόμα επιφανείς Παναθηναϊκούς να συνδράμουν. Να κάνει κάποιος την... αρχή και να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι. Μόνο έτσι θα πλησιάσει στο ποσό που έχει θέσει ως στόχο.

ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΤΑΛΗΣ - ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον τα σενάρια που διακινούνται γύρω από τα τηλεοπτικά. Ξεκάθαρη η στάση της πλευράς του ΟΣΦΠ που δίνει επικοινωνιακή μάχη για να ακυρωθούν όλα τα συμβόλαια με την ΕΡΤ. Όσον αφορά τη Super League προφανώς το ενδιαφέρον τους εστιάζεται σε Παναιτωλικό, Ξάνθη και ενδεχομένως Ατρόμητο, για ευνόητους λόγους. Εμείς λέμε πως και οι δύο λογικές που εμφανίζονται γύρω από την υπόθεση έχουν βάση. Και το κράτος δεν μπορεί εσαεί να είναι το μαξιλαράκι ασφαλείας για ιδιωτικές ανώνυμες εταιρείες. Αλλά από την άλλη δεν μπορεί να αθετούνται τελείως από την μια μέρα στην άλλη συμφωνίες που έχουν γίνει εδώ και καιρό και πάνω στις οποίες έχει οργανωθεί μια νέα δομή στα πρωταθλήματα. Το να τιναχτούν στον αέρα τα πρωταθλήματα, δεν ξέρουμε ποιον συμφέρει. Προφανώς δεν θα ήταν παράλογο να σκεφτεί κανείς πως συμφέρει περισσότερο εκείνον που νιώθει να μην ελέγχει το σκηνικό στο ποδόσφαιρο και ψάχνει τρόπους να αυξήσει την επιρροή του.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΠΕΤΟΠΟΥΛΟΣ - SPORTDAY

Για να είναι πιο παραγωγικός απόψε ο Ολυμπιακός πρέπει ή να αλλάξει η εικόνα του αγώνα ή να αλλάξει η σύνθεση ή και τα δύο: Τι θα πει ν' αλλάξει η εικόνα του αγώνα; Να δεις ξαφνικά τον Ολυμπιακό να παίζει πολύ πιο ψηλά, γεγονός που θα επιτρέψει στους μέσους του να φτάνουν σε θέση βολής - απλό δεν είναι. πιο απλό είναι να κερδίσουν οι «ερυθρόλευκοι» πιο πολλές στημένες μπάλες και να τις αξιοποιήσουν καλύτερα: και ο Βαλμπουενά και ο Ποντένσε μπορεί να κερδίσουν ένα σωρό φάουλ, αρκεί ο διαιτητής να τα δώσει. Πιο δύσκολο είναι να αλλάξει η σύσταση της επίθεσης και της μεσαίας γραμμής. Ο Μαρτίνς σίγουρα θα προβληματιστεί και για τον Καμαρά και για τον Ραντζέλοβιτς. Ο Καμαρά μπορεί να δώσει τρεξίματα στην πλάτη του Βαλμπουενά, αλλά κι ο Μπουχαλάκης στο σετ παιχνίδι είναι χρήσιμος. Ο Σέρβος μπορεί να κάνει ρήγματα, αλλά ο Μασούρας είναι μάλλον ο καλύτερος σκόρερ του Ολυμπιακού τη δεδομένη στιγμή. Καμία επιλογή δεν είναι απλή. ίσως ο Ολυμπιακός παραταχθεί με ένα 4-4-2 με τον Γάλλο ελεύθερο και τρεις μέσους (Καμαρά, Μπουχαλάκη και Γκιλιέρμε) κοντά του: κι αυτό θα είχε ενδιαφέρον, αλλά μια αλλαγή σχήματος στο δεύτερο κιόλας επίσημο ματς της σεζόν είναι ρίσκο. Να προσθέσω και κάτι ακόμα: η Πλζεν έπαιξε όπως έπαιξε στο πρώτο ματς διότι πιστεύει πως μπορεί να σκοράρει. Έχει πετύχει οκ΄τω γκολ σε τρία ματς στο πρωτάθλημα - λογικό είναι να το πιστεύει. Στα δικά μου μάτια ο Ολυμπιακός για να προκριθεί χρειάζεται δύο γκολ. Και να βρει τη δύναμη να πατήσει τέρμα το γκάζι.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΓΩΜΕΝΟΣ - SPORTIME

Αν αποκλειστεί δεν χάνεται, αλλά ο πρώτος μεγάλος στόχος της χρονιάς είναι η είσοδος στους ομίλους του Champions League ή αν δεν το καταφέρει αυτό να μην χάσει το στόχο του με το... καλημέρα! Για αυτό και έχει δίκιο ο Μαρτίνς όταν μιλάει για «τελικό». Επίσης είναι σημαντικός ο αγώνας για τη συνέχεια της σεζόν. Θα είναι εντελώς διαφορετικό το κλίμα αν ο Ολυμπιακός αποκλειστεί από τώρα. Θα χαλάσει την ηρεμία του από νωρίς και αυτό είναι κάτι που δεν το θέλει κανείς. Για αυτό η... συνταγή είναι μία! Μπαίνεις μέσα και τους τελειώνεις! Αυτό πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός. Να μπει στο γήπεδο με αποφασιστικότητα και με στόχο να πάρει τα ηνία του αγώνα από νωρίς. Δεν πρέπει σε καμία στιγμή του αγώνα να αφήσει την Πλζεν να κάνει παιχνίδι. Γιατί αυτή τη στιγμή οι Τσέχοι είναι πιο έτοιμοι από τους «ερυθρόλευκους». Και αν τους δώσεις τον χρόνο και τον χώρο μπορούν να κάνουν τη ζημιά. Είναι πιο έτοιμοι γιατί έχουν ήδη δώσει τέσσερα επίσημα ματς. Τρία στο πρωτάθλημα και ένα με τον Ολυμπιακό.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΟΡΦΟΝΙΟΣ -ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ

Το 0-0 προφανώς και αποτελεί την... μπανανόφλουδα που θα πρέπει να αποφύγουν ο Μαρτίνς και οι παίκτες του. Σε αυτό ποντάρουν και οι Τσέχοι, όπως το είπαν στις δηλώσεις τους, να πετύχουν ένα γκολ, γνωρίζοντας ότι θα είναι δύσκολο- τουλάχιστον έτσι πιστεύουν αυτοί- να δεχθούν δύο. Συνεπώς ο Ολυμπιακός για να προκριθεί θα πρέπει να βάλει τα δικά του δεδομένα στον αγώνα και μάλιστα από νωρίς. Εντάξει, στο ποδόσφαιρο όλα είναι σχετικά, αφού μπορεί να πετύχεις το 1-0 στο... 89' και να περάσεις, όμως σε τέτοια περίπτωση το πας το ματς στην τύχη και αυτό δεν ευνοεί τον καλύτερο, αλλά τον πιο αδύναμο. Όπως και μπορεί να προηγείται σε όλο το ματς ο Ολυμπιακός με 1-0 ή με άλλη οριακή διαφορά στο σκορ και να δεχθεί το γκολ στο τέλος της αναμέτρησης. Σενάρια υπάρχουν πολλά, αλλά το ασφαλές είναι ένα. Να το ξεκαθαρίσει ο Ολυμπιακός το τοπίο και να το πάρουν απόφαση οι Τσέχοι ότι τους περιμένει η αναμέτρηση με την Αντβέρπ και όχι με την Μπασάκσεχιρ. Κι όταν έχεις ως αποστολή το «σύνθετο», να σκοράρεις δηλαδή και μάλιστα όσο πιο πολλές φορές γίνεται- ή τουλάχιστον δύο- και να μη δεχθείς γκολ, τότε είσαι υποχρεωμένος να πας στη μάχη με συγκεκριμένη στρατηγική. Σε αυτές τις περιπτώσεις το πιο αποτελεσματικό είναι να περιορίσεις το παιχνίδι στο τερέν του αντιπάλου σου. Να κόψει ο Ολυμπιακός το γήπεδο στην Πλζεν και να μην της δώσει δικαιώματα για να φέρει την μπάλα στην περιοχή του.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ - ΕΘΝΟΣ

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου σημαδεύει τον ΠΑΟΚ, έστω και αν αποχώρησε. Το δικό του επιτελείο οργάνωσε αυτή την προετοιμασία, ενώ ο νυν Πορτογάλος προπονητής τον ευχαρίστησε, λέγοντας: «Βρήκαμε στρωμένο τον δρόμο μας, κάτι που οφείλεται και στο προηγούμενο προπονητικό επιτελείο...». Ο Ομάρ Ελ Καντουρί βρίσκεται 100% μέσα στα κεντρικά πρόσωπα. Μέλος της περσινής ομάδας, αλλά σε διαφορετικό και πολύ κομβικό ρόλο από την ώρα που ανέλαβε ο Φερέιρα. Εντυπωσιάζει στη νέα του θέση. Μαζί και ο Εσίτι! Ο βασικός κορμός του ΠΑΟΚ δεν έχει διαταραχθεί, εκτός από τα χαφ του άξονα. Ο Φερέιρα διαπίστωσε γρήγορα το κενό στο «έξι» και ζήτησε την απόκτηση ενός δυναμικού-αμυντικογενούς χαφ. Ο Εσίτι επιλέχθηκε γι’ αυτήν τη «δουλειά» και όλα δείχνουν ότι γρήγορα θα πάρει θέση βασικού. Ο Μίροσλαβ Στοχ αποτελεί μία από τις κορυφαίες μεταγραφές του καλοκαιριού για την Ελλάδα. Για πολλούς και διάφορους λόγους ο Σλοβάκος δεν έχει βγάλει ακόμη τον καλό του εαυτό στο γήπεδο, χωρίς, όμως, να δείχνει εφησυχασμένος ή αδιάφορος για το γεγονός.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΓΛΙΔΗΣ - ΦΩΣ

Ο σημερινός επαναληπτικός δεν αποτελεί το ματς της χρονιάς από τόσο νωρίς μόνο και μόνο επειδή οδηγεί στη συνέχεια της προσπάθειας για το Τσάμπιονς Λιγκ και εξασφαλίζει ό,τι κι αν συμβεί στα επόμενα προκριματικά μια θέση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, άρα την ίδια τη φετινή ευρωπαϊκή παρουσία της ομάδας τουλάχιστον μέχρι τον χειμώνα. Η πρόκριση αποτελεί κίνητρο τεράστιας σημασίας διότι θα δώσει στον Ολυμπιακό την ευχέρεια να κινηθεί διαφορετικά σε όλα τα μέτωπα. Να κάνει ίσως κι άλλες ενισχυτικές προσθήκες, ακόμη και πέραν αυτής του Μπενζιά, αλλά - το σπουδαιότερο - να διατηρήσει το κλίμα που αυτήν τη στιγμή υπάρχει σε όλο τον «ερυθρόλευκο» οργανισμό. Κι είναι κλίμα φιλοδοξιών, τόσο για τις διεθνείς όσο και για τις εγχώριες επιδιώξεις του. Διότι αν, παρ' ελπίδα ο Ολυμπιακός δεν τα καταφέρει απόψε, θα χαθεί η δίψα των παικτών του για να συμμετάσχουν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, θα υπάρξουν αγωνιστικές περιπέτειες και εμπόδια, ώστε να μπορέσει η ομάδα να μπει έστω στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, αλλά και θα χαθεί αυτή η αύρα που υπάρχει ετούτη την ώρα. Θα είναι δύσκολο να ξεπεραστεί ένα τέτοιο, να το πω απλά, «ξενέρωμα», όπως και να αντιμετωπιστούν οι συνέπειές του σε γκρίνιες, κριτική και όλα τα συναφή. Το ματς είναι κομβικό. Κι ο καθένας στον Ολυμπιακό θα πρέπει να δώσει τον καλύτερο εαυτό του, για το κλαμπ και για τον εαυτό του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

*Για να διαβάσετε ολόκληρο ένα άρθρο θα πρέπει να απευθυνθείτε στο περίπτερο της γειτονιάς σας. Ενισχύοντας την εφημερίδα που εκτιμάτε περισσότερο, δίνετε πνοή στην πολυφωνία του Τύπου.

Πρωινός Τύπος (30/7): «Ο Λουτσέσκου σημαδεύει τον ΠΑΟΚ - Ακόμα περιμένει ο Γιαννακόπουλος!»