MENU

Xαρτί... Ο πιο όμορφος τρόπος να γράφεις, ο πιο όμορφος τρόπος να διαβάζεις. Κι αν το SDNA υπηρετεί τη σύγχρονη μορφή ενημέρωσης κι αν η τεχνολογία ποδοπατάει τον ρομαντισμό, κάποιες αξίες αξίζει να παραμένουν στην επιφάνεια.

Γι' αυτό και η στήλη στην ιστοσελίδα μας, μια στήλη που φέρνει τα μπρος - πίσω. Ή τα πίσω - μπρος! Καθημερινά στον Πρωινό Τύπο θα μπορείτε να διαβάζετε τα καλύτερα από την αρθρογραφία των εφημερίδων.

Από το χαρτί! Όπως παλιά. Περίπου, δηλαδή...

LIVE SPORT - ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΓΗΣ

Ο ΠΑΟΚ έκανε λάθος που άφησε την υπόθεση να φτάσει έως εδώ. Ποδοσφαιριστή με την αξία και την προσφορά του Βαρέλα στην ομάδα σου, τον καλείς πολύ νωρίτερα. Τότε που έχεις σαφώς περισσότερες ελπίδες να πάρεις την υπογραφή του. Αντίθετα, ο ΠΑΟΚ άφησε τον καιρό να κυλήσει και όταν κατέθεσε στον παίκτη την (όντως εξαιρετική) πρότασή του για τριετές συμβόλαιο ήταν πλέον αργά. Ο πρωταθλητής Βαρέλα καρπώθηκε τις εντυπωσιακές εμφανίσεις του παίρνοντας χρήματα «εκτός ελληνικής λογικής». Το ρητό «ουδείς αντικατάστατος» προφανώς ισχύει και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο «αλλά». Ο ΠΑΟΚ έχει μπροστά του την τεράσια πρόκληση των προκριματικών του Champions League. Ο 26χρονος Ισλανδός Σβέριρ Ίνγκασον είναι αυτή την στιγμή ο πρώτος στην ιεραρχία για να διαδεχθεί εκ των έσω τον Βαρέλα. Όπως είχε συμβεί και με τον Άκπομ όταν πήρε φανέλα βασικού μετά την πώληση του Πρίγιοβιτς. Τούτο όμως δεν σημαίνει ότι θα υπάρχει επιτυχία αντίστοιχη με εκείνη του Άγγλου, ο οποίος βοήθησε τα μέγιστα στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος. Πόσο μάλλον όταν, εκτός του Βαρέλα, ο ΠΑΟΚ έχει πληγωθεί από τους τραυματισμούς των Βιερίνια και Μαουρίσιο, καθώς και το «όχι» της Πόρτο για τον Ολιβέιρα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ - SPORTIME

Ο «Φορτού» ήταν ένας μπελάς για τους αντιπάλους του. Η τεχνική του και η φαντασία του είναι κάτι που λίγοι έχουν στο ελληνικό πρωτάθλημα. Και φάνηκε ξεκάθαρα. Ήταν ο κινητήριος μοχλός για να μπορέσει να βγάλει ο Ολυμπιακός αυτή την εικόνα. Φυσικά και είχε μεγάλη στήριξη από τον Γκιλιέρμε. Που τον απογείωσε για να μπορέσει να κατευθύνει με μαεστρία το παιχνίδι της ομάδας. Είναι ξεκάθαρο πως το «οικοδόμημα» του Πέδρο Μαρτίνς έχει ονοματεπώνυμο. Και αυτό είναι του Κώστα Φορτούνη. Για τον λόγο αυτό και πρέπει να μείνει στον Ολυμπιακό. Γιατί η χρονιά που έρχεται είναι κομβική. Οι Πειραιώτες είναι εκτός τίτλων τις δύο τελευταίες σεζόν. Ενδεχόμενη τρίτη, ίσως και να βαρύνει το κλίμα.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΕΡΒΕΛΕΣ – ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ

Μετά τον τελικό Κυπέλλου, με τον Περέϊρα τα έβαλε και η ΑΕΚ. Άλλαξαν βοηθοί και βοηθοί VAR βλέπετε χωρίς κανείς να πάρει χαμπάρι, αλλά η ζωή μας θα συνεχιστεί με τον Πορτογάλο. Μην περιμένετε καλύτερες ημέρες στη διαιτησία.

Δεν πάει να μπει και το VAR, άνθρωποι θα το χειρίζονται και θα αποφασίζουν και πάλι. Ήρθε και αυτή η πεναλτάρα για παράδειγμα που είδε χθες ο Κομίνης στο ΟΦΗ – Πλατανιάς, για να γελάσει όλη η φίλαθλη Ελλάδα ακόμη και στα μπαράζ. Ο Ολυμπιακός μπορεί να θέλει να φτιάξει ακόμη καλύτερη ομάδα, να είναι όπως πρέπει και τη νέα σεζόν, αλλά με συγχωρείτε που θα είμαι πολύ επιφυλακτικός.

Δεν νιώθουν αυτοί οι τύποι. Η ελληνική διαιτησία είναι στα χειρότερα της και αν κρίνω από τις φήμες που υπάρχουν για επιστροφή ονομάτων στους πίνακες, αφήστε το καλύτερα. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε είναι η κατάσταση... Στη Θεσσαλονίκη πάντως, ευτυχισμένοι είναι. Θα έχουν το λόγο τους...

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΙΣΑΡΗΣ - ΤΑ ΝΕΑ

«Οι FIFA/UEFA έχουν κάνει μεγάλη προσπάθεια για να φτιαχτούν οι δομές και να λειτουργεί ακόμα πιο καλά η διαιτησία», τόνισε ο μίστερ Βασάλο. Σε ποιο σινεμά παίζεται αυτό το έργο; Να πάμε να το δούμε κι εμείς; Ποια διαιτησία; Όταν το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει επιστρέψει στη δεκαετία του '70 και στους ξένους διαιτητές. Πώς γίνεται να λειτουργεί καλύτερα η διαιτησία και να διαμαρτύρονται όλες οι ομάδες; Ανεξαιρέτως. Συμπεριλαμβανομένου και του αήττητου πρωταθλητή ΠΑΟΚ. Του λόγου το αληθές ήρθε να επιβεβαιώσει χθες η διαιτησία του Κομίνη. Σ'ένα παιχνίδι (ΟΦΗ - Πλατανιάς) μία κατηγορία, σε καθαρό μαρκάρισμα αμυντικού, σφυρίζει πέναλτι υπέρ των γηπεδούχων. Που έχουν φροντίσει να προσαρμοστούν σχετικά με τις συμμαχίες τους. Για να τελειώσει η σεζόν όπως ακριβώς ξεκίνησε (το πέναλτι-φάντασμα του Κουτσιαύτη στην πρεμιέρα ΠΑΟΚ - Αστέρα Τρίπολης). Ένας διαιτητής που τίναξε στον αέρα το περσινό πρωτάθλημα, αλλά προφανώς έχει ισχυρούς προστάτες. Εξού και η «αδυναμία» που του έχει ο Περέιρα. Παρά το γεγονός ότι όπου σφύριξε τα έκανε μαντάρα, είναι ο διαιτητής με τους περισσότερους ορισμούς. Τα συμπεράσματα προφανή. Με τον κ. Βασάλο ν'αφήνει το καλύτερο για το τέλος.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΠΕΤΟΠΟΥΛΟΣ – SPORTDAY

Από συνεντεύξεις σαν αυτή που έδωσε ο Μπιορν Βασάλο χθες το πρωί καταλαβαίνεις ότι η ΦΙΦΑ δεν ήρθε στην Ελλάδα για να μας βοηθήσει να λύσουμε τα προβλήματα του ποδοσφαίρου μας: το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να μη γίνεται θόρυβος στο εξωτερικό γι΄αυτό που στη ΦΙΦΑ αποκαλούν «ελληνικό πρόβλημα».

Η χθεσινή συνέντευξη του Βασάλο είναι... πυροσβεστική. Είχαμε έναν τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας που έγινε όπως έγινε. Είχαμε τις διαμαρτυρίες της ΑΕΚ για τα πεπραγμένα του Περέιρα και είχαμε και τις αυστηρές παρατηρήσεις του Χούμπελς στο ΔΣ της ΕΠΟ για πράγματα που αφορούν αποφάσεις είτε της ομοσπονδίας είτε της λίγκας.

Σε μία κανονική χώρα για όλα αυτά θα είχε τοποθετηθεί η ομοσπονδία δια του προέδρου της. Εδώ όμως υπάρχουν τοποτηρητές και υπερσύμβουλοι της ΦΙΦΑ, οπότε ο πρόεδρος της ΕΠΟ έχει το δικαίωμα να ισχυρίζεται πως δεν χρειάζεται η δική του τοποθέτηση, καθώς άλλοι είναι αρμοδιότεροι.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΑΡΟΥΝΗΣ - Η ΠΡΑΣΙΝΗ

Την ώρα που οι «ερυθρόλευκοι» αναζητούν τη νέα σελίδα και την ψήφο των ομάδων της Αδριατικής Λίγκας, αυτό που θα πρέπει να λάβουμε ως δεδομένο όσον αφορά τα του οίκου μας, του εγχώριου δηλαδή προϊόντος, είναι ότι βάσει νόμου όλοι οι δρόμοι της νομιμότητας, τους οδηγούν στην Α2. Κι επειδή, κύκλοι, τετράγωνα, ψίθυροι και παραθυράκια σωτηρίας, έχουν δημιουργήσει μία φημολογία περί λύτρωσής τους από τον υποβιβασμό, ας καταστήσουμε σαφές το εξής: Οποιαδήποτε άλλη απόφαση ή εξέλιξη πλην του υποβιβασμού θα αποτελέσει σκάνδαλο, πιο ιστορικό κι από την απόφαση των ιδίων να υποβιβαστούν.

ΠΑΝΟΣ ΛΟΥΠΟΣ – ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Την ώρα, λοιπόν, που δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει καταλάβει, τις σχέσεις με τα κόμματα, που έχουν χτίσει και προωθούν, ο ΟΣΦΠ, ο ΠΑΟΚ και ο ΠΑΟ, αντιστοίχως δεν υπάρχει άνθρωπος που να έχει καταλάβει έστω και την προτίμηση της ΑΕΚ.

Και δεν υπάρχει τέτοιος άνθρωπος γιατί η ΑΕΚ δεν έχει καμία προτίμηση, δεν διαπλέκεται με κόμματα, δεν έχει επικοινωνιακούς μηχανισμούς που να ασχολούνται καν με τα κόμματα. Κι επίσης, το πιο σημαντικό και σίγουρο είναι ότι η ΑΕΚ δεν θεωρεί τους οπαδούς της «πρόβατα» για να τους υποδείξει ή έστω και να υπονοήσει την οποιαδήποτε κομματική ευθύνη.

Ο φίλαθλος κόσμος της ΑΕΚ, οι κερκίδες της ΑΕΚ, αποτελούνται σαφέστατα από πολιτικοποιημένους ανθρώπους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν καθοδηγούνται κομματικά. Γι΄αυτό και δεν είδαμε, όχι τώρα στην προεκλογική περίοδο, αλλά και γενικότερα τα τελευταία χρόνια, να προσεγγίζει ή να την προσεγγίζουν πολιτικοί που θα φωτογραφίζονται με την φανέλα της.

ΑΛΕΞΗΣ ΒΙΡΒΙΛΗΣ - ΦΩΣ

Ας πάμε στα μεταγραφικά θέματα που παρουσιάζουν τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς παρατηρείται στον Ολυμπιακό έντονη κινητικότητα, αλλά και στον ΠΑΟΚ υπάρχει... ψωμί, έστω κι αν πρόκειται για το κομμάτι των αποχωρήσεων. Τέλος λοιπόν ο Βαρέλα. Τεράστια απώλεια. Ήταν ο στυλοβάτης της άμυνας του «Δικέφαλου του Βορρά». Αναπτύχθηκε στη Θεσσαλονίκη η φημολογία ότι μπορεί να «χτυπήσει» τον Μολέδο. Με τη στάση που κρατά η Ιντερνασιονάλ, τουλάχιστον με αυτά που μαθαίνουμε από το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού, θα αποτελέσει θαύμα η πραγματοποίηση μιας τέτοιας μεταγραφής. Όταν ζητά 5 εκατομμύρια ευρώ και αύριο-μεθαύριο μπορεί να ζητήσει περισσότερα, μόνο και μόνο για να σπάσει τα νεύρα του ενδιαφερόμενου, αντιλαμβάνεται κάποιος ότι το κλαμπ του Πόρτο Αλέγκρε κοροϊδεύει όλο τον κόσμο.

Ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται να κλείσει τον Βαλμπουενά, μια μεταγραφή που κανένας δεν πίστευε στην αρχή ότι μπορούσε να πραγματοποιηθεί, λόγω των υψηλών απαιτήσεων του! Εμείς θα σταθούμε σε κάτι άλλο με τον Γάλλο: είναι σε μια ηλικία που δεν έχει να αποδείξει τίποτα και σε κανέναν. Είναι στα 34 του, έχει μια τεράστια καριέρα πίσω του και αν ήταν άλλος στη θέση του θα το πάλευε ο ίδιος-μέσω του μάνατζέρ του- να πήγαινε σε καμιά Αραβία ή Κίνα. Έχει στα χέρια του πρόταση από την Αλ Ιτιχάντ. Εξαιρετική πρόταση, για την ακρίβεια. Δεν θέλει όμως να φουσκώσει κι άλλο τον τραπεζικό λογαριασμό του. Θέλει να πάει κάπου που θα ευχαριστιέται το ποδόσφαιρο. Στον Ολυμπιακό πιστεύει ότι θα βρει αυτό που ψάχνει.

Δείτε ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

*Για να διαβάσετε ολόκληρο ένα άρθρο θα πρέπει να απευθυνθείτε στο περίπτερο της γειτονιάς σας. Ενισχύοντας την εφημερίδα που εκτιμάτε περισσότερο, δίνετε πνοή στην πολυφωνία του Τύπου...

Πρωινός Τύπος (23/5): «Το λάθος του ΠΑΟΚ με τον Βαρέλα - Όλοι έχουν σχέσεις με κόμματα εκτός της ΑΕΚ»