MENU

Xαρτί... Ο πιο όμορφος τρόπος να γράφεις, ο πιο όμορφος τρόπος να διαβάζεις. Κι αν το SDNA υπηρετεί τη σύγχρονη μορφή ενημέρωσης κι αν η τεχνολογία ποδοπατάει τον ρομαντισμό, κάποιες αξίες αξίζει να παραμένουν στην επιφάνεια.

Γι' αυτό και η στήλη στην ιστοσελίδα μας, μια στήλη που φέρνει τα μπρος - πίσω. Ή τα πίσω - μπρος! Καθημερινά στον Πρωινό Τύπο θα μπορείτε να διαβάζετε τα καλύτερα από την αρθρογραφία των εφημερίδων.

Από το χαρτί! Όπως παλιά. Περίπου, δηλαδή...

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΓΗΣ – LIVE SPORT

Πολύ μεγάλος σύλλογος, ο οποίος κουβαλάει 94 χρόνια τεράστιας ιστορίας, είναι ο Ολυμπιακός. Το δε μπασκετικό τμήμα του χρονολογείται από το 1931 , δηλαδή μετρά 88 χρόνια ζωής. Μιλάμε για βουνό ολόκληρο. Για Ιμαλάια στη χώρα μας.

Κι όμως, αυτόν τον σύλλογο - γίγαντα οι αδελφοί Αγγελόπουλοι πήραν την απόφαση και τον υποβίβασαν χθες στην Α 2 κατηγορία του ελληνικού μπάσκετ. Ουσιαστικά για ένα γινάτι! Για να μη γυρίσει και τους πει κάποιος ότι έκαναν “κωλοτούμπα” και αναίρεσαν την αρχική απόφασή τους ότι δεν επρόκειτο να παίξουν με τον Παναθηναϊκό αν δεν οριστούν ξένοι διαιτητές.

Στην Α2 ο Ολυμπιακός για ένα γινάτι! Των δύο ιδιοκτητών της ΚΑΕ, ανθρώπων οι οποίοι έχουν ξοδέψει άπειρα εκατομμύρια ευρώ, έχουν οδηγήσει την ομάδα τους σε δύο (από τις συνολικά τρεις στην ιστορία της) κατακτήσεις Ευρωλίγκας, έχουν πάρει πρωταθλήματα, έχουν φέρει στο Λιμάνι πολύ μεγάλους παίκτες και προπονητές, έχουν φτιάξει σπουδαίες ομάδες.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΙΣΑΡΗΣ - ΤΑ ΝΕΑ

Όταν ένα πρωτάθλημα είναι τύποις 14 ομάδων, αλλά ουσιαστικά παίζουν δύο, η κατάρρευσή του (με τον έναν ή τον άλλον τρόπο) είναι θέμα χρόνου. Και πολύ κράτησε θα λέγαμε. Οι πρωταθλητές, πλην των Αιωνίων, ανατρέχουν στο 2002 η ΑΕΚ και στο 1992 ο ΠΑΟΚ. Δύο στα τελευταία 27 χρόνια. Πόσο να κρατήσει ένα ψευτοπρωτάθλημα δύο ομάδων; Που κανέναν άλλον δεν απασχολεί και ουδείς άλλος ενδιαφέρεται. Πλην της Θύρας 13 και της Θύρας 7. Ο Βασιλειάδης που πήγε να μπερδευτεί, ηττήθηκε κατά κράτος. Ο Βασιλακόπουλος, ούτε το τηλέφωνο δεν σηκώνει. Ο ΕΣΑΚΕ δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Αντιπαλότητα πάντα υπήρχε. Υψηλού επιπέδου όμως. Άρης - ΠΑΟΚ τη δεκαετία του '80. Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός από τη δεκαετία του '90. Πρώτα και πάνω απ'όλα υπήρχε μπάσκετ. Εννιά Κύπελλα Ευρώπης. Παρουσίες στα φάιναλ φορ. Ομαδάρες και παιχταράδες. Γκάλης - Γιαννάκης. Στογιάκοβιτς - Φασούλας. Ντομινίκ - Μποντιρόγκα. Πάσπαλι - Τάρπλεϊ. Προπονητές επιπέδου Ομπράντοβιτς και Ίβκοβιτς. Ποιος πάει να δει σήμερα Παναθηναϊκός - Κύμη; Ολυμπιακός - Λαύριο; Ούτε δωρεάν. Ούτε σινεμά δε γεμίζουνε οι θεατές. Οι εισπράξεις δεν φτάνουν ούτε για το φως και το νερό σε ΣΕΦ και ΟΑΚΑ. Όταν παίζουν μεταξύ τους Χολαργός - Κολοσσός, τρεις κι ο κούκος. Οι συγγενείς και οι φίλοι των αθλητών. Προβλήματα με τη διαιτησία πάντα υπήρχαν. Αντεγκλήσεις, φασαρίες, τσακωμοί.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΠΕΤΟΠΟΥΛΟΣ - SPORTDAY

Ο Ολυμπιακός δεν κατέβηκε να αγωνιστεί στα πλέι οφ και ολοκλήρωσε την παρουσία του στην Α1. Από την αρχή της ρήξης, τη μέρα της αποχώρησής του από τον ημιτελικό του Κυπέλλου ήταν σαφές ότι το πράγμα θα οδηγείτο εδώ. Οι αδελφοί Αγγελόπουλοι είναι συνεπείς άνθρωποι: δεν προκύπτει από κάπου ότι την Τρίτη λένε «δεν παίζω» και την Πέμπτη ρωτάνε «τι ώρα ξεκινάνε;». Εξέφρασαν κάποιες διαφωνίες για την διαιτησία, κατέθεσαν προτάσεις, είδαν ότι αυτές δεν έγιναν δεκτές και αποχωρούν αφήνοντας τις υπόλοιπες ομάδες στην ησυχία τους. Ελπίζω να μην είναι η ησυχία του νεκροταφείου.

Χθες έδωσαν στην δημοσιότητα και το έγγραφο της τοποθέτησης των διαιτητών την τελευταία αγωνιστική: όποιος το δει βλέπει ότι απουσιάζει η υπογραφή του Συμεωνίδη. Κάποιος θα αναρωτηθεί γιατί το έκαναν αυτό αφού η πρόθεσή τους ήταν να αποχωρήσουν. Η απάντηση είναι απλή: δεν το έκαναν από γινάτι αυτό που έκαναν αλλά για να γίνει κατανοητό αυτό που οι ίδιοι καιρό τώρα ισχυρίζονται, ότι δηλαδή όλο το σύστημα μπάσκετ κινείται σε μία φάση περίεργης ανομίας.

ΠΑΝΟΣ ΛΟΥΠΟΣ - ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Βασικά, για να μην τα πολυλογούμε έτσι όπως είναι άδικα δομημένο το άθλημα, με βασική ευθύνη των ΟΣΦΠ και ΠΑΟ, που είναι οι δύο από τους έντεκα μετόχους της Ευρωλίγκας, που αποφάσισαν μια ωραία πρωία ότι επειδή έχουν τα περισσότερα λεφτά από όλους, θα στήσουν μια ιδιωτική εταιρεία για να παίζουν μπάσκετ μεταξύ τους και να κάνουν το «άθλημα» τσιφλίκι τους, δεν θα πρέπει να μας απασχολεί καν, αν ο ΟΣΦΠ αποφασίζει να παίζει στην Α2, στη Γ΄ ΕΣΚΑ, στην Αδριατική Λίγκα ή όπου αλλού του... καπνίσει.

Από τη στιγμή που δεν σκέφτονται κανέναν άλλο παρά μονάχα την πάρτη τους, από τη στιγμή που θεωρούν και το δηλώνουν ξεκάθαρα ότι «κράτος είναι ο ΟΣΦΠ», αυτομάτως βγάζουν μόνοι τους από τη διαδικασία, όλους τους άλλους και το μπάσκετ γενικώς.

Όλο αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο μιας φιλοσοφίας που διέπει τον «οργανισμό ΟΣΦΠ» και που εδώ και μια 20ετία, έχει... ποτίσει το dna του συλλόγου, ότι μόνο ο ΟΣΦΠ υπάρχει, μόνο ο ΟΣΦΠ έχει το δικαίωμα στους τίτλους, μόνο τα παιδάκια που είναι ΟΣΦΠ πρέπει να πηγαίνουν χαρούμενα στο σχολείο και ούτω καθεξής. Δεν είναι λόγια ή γραπτά δικά μου αυτά, είναι λόγια και γραπτά που έχουν εκφραστεί κατά καιρούς από τον επίσημο ΟΣΦΠ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΒΟΠΟΥΛΟΣ - Η ΠΡΑΣΙΝΗ

Η 20η Μαΐου του σωτήριου έτους 2019 θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην ιστορία του Ελληνικού μπάσκετ. Η 20η Μαΐου θα είναι για πάντα η μέρα που δύο άνθρωποι πήραν την απόφαση να σκοτώσουν την δεύτερη καλύτερη ομάδα της Ελλάδας. Για ένα καπρίτσιο, για να καλύψουν τις διοικητικές και αγωνιστικές αδυναμίες τους θεώρησαν πως έχουν την δύναμη να πετάξουν στα σκουπίδια την ιστορία μίας ολόκληρης ομάδας. Θεώρησαν πως μπορούν να βάλουν τους εαυτούς τους πάνω από τον Ολυμπιακό και να προσπαθήσουν να τον χρησιμοποιήσουν ως... ασπίδα. Γιατί η αλήθεια είναι πως ο Ολυμπιακός μπορεί να πέφτει στην Α2, σύμφωνα με τους κανονισμούς και προς το παρόν οι αδερφοί Αγγελόπουλοι να θεωρούν ότι γλίτωσαν και ότι είναι καβάλα στ΄άλογο, αλλά το τι έκαναν θα το καταλάβουν σε λίγους μήνες. Όταν ακόμα και αυτοί που τους έδωσανστήριξη γι'αυτή τους την απόφαση θα έχουν στραφεί εναντίον τους και θα τους... πετροβολούν που έβαλαν την υπογραφή τους στην πιο μαύρη σελίδα της ιστορίας της δεύτερης καλύτερης ομάδας της χώρας.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΕΡΒΕΛΕΣ - ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ

Όχι ότι περιμέναμε τις χθεσινές εξελίξεις, για να αναφερθούμε σε δικαίωση. Ο Ολυμπιακός πήρε μια απόφαση. Να μην κατέβει στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό και να κυνηγήσει τη δικαίωσή το, σχετικά με τους παράνομους ορισμούς στην τελευταία αγωνιστική της κανονικής διάρκειας της Α1. Αρχικά βέβαια χθες, κάποιοι παρουσίαζαν και καλά ντοκουμέντα και ότι είχε υπογράψει και το τρίτο μέλος της ΚΕΔ, αλλά όταν η ΚΑΕ Ολυμπιακός έβγαλε ανακοίνωση και τα πρακτικά στη φόρα, ξεμπροστιάστηκαν και έτρεχαν να κρυφτούν. Ο δε Παναθηναϊκός μέσω του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, μιλούσε για σεβασμό και ουσιαστικά παρακαλούσε τον Ολυμπιακό να κατέβει το απόγευμα στο ΟΑΚΑ. Οι αδερφοί Αγγελόπουλοι την απόφαση την είχαν πάρει και δεν θα κολλούσαν εκεί. Δεν έκαναν πίσω, έμειναν στην αρχική τους θέση και έτσι ο Ολυμπιακός δεν πήγε στο ΟΑΚΑ. Και κάπως έτσι, αυτοί που το πρωί μιλούσαν για σεβασμό, το... γύρισαν.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΥΡΙΓΓΑΣ - SPORTIME

Από σήμερα κιόλας ο κομισάριος του αμερικανικού πρωταθλήματος θα πρέπει να ζητήσει τα... κεφάλια όλης της ηγεσίας του ΝΒΑ και να τους αντικαταστήσει όλους με Έλληνες παράγοντες από την Α1. Και φυσικά πρέπει να δώσει εντολή στους Έλληνες να κάνουν ό,τι έκαναν μέχρι τώρα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Να εισαγάγουν στο ΝΒΑ όλες τις τεράστιες... καινοτομίες τους. Να εισαχθούν στο πρόγραμμα του καλύτερου πρωταθλήματος της υφηλίου όλα τα ελληνικά φαινόμενα. Τα «καντίλια» που εξαπολύουν δημόσια οι παράγοντες. Οι προσφυγές. Οι αποχές από τα παιχνίδια. Οι αναδιαρθρώσεις μέσα σε μία νύχτα. Η παντελής απουσία της Ομοσπονδίας από την μεγαλύτερη κρίση που έχει ξεσπάσει ποτέ στο ελληνικό μπάσκετ. Να μπουν στο ΝΒΑ ελληνικά φαινόμενα όπως αυτό που θέλει ένα πρωτάθλημα να εξελίσσεται και να παίζονται τα πλέι-οφ, αλλά να υπάρχει το ενδεχόμενο να μην ισχύει τίποτα, αν τα δικαστήρια (π.χ ΑΣΕΑΔ) κρίνουν αλλιώς.

ΑΛΕΞΗΣ ΒΙΡΒΙΛΗΣ - ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Πάλι καλά που ασχολήθηκε και ο Μπερτομέου με τον Βασιλακόπουλο, γιατί διαφορετικά δεν θα αντιδρούσε ποτέ ο πρόεδρος της ΕΟΚ! Φυσικά δεν πήρε θέση για όλα όσα καταγγέλλει ο Ολυμπιακός εδώ και τρεις μήνες. Στον Μπερτομέου ήθελε να απαντήσει, να πετάξει ακόμα μία φορά την μπάλα στην εξέδρα και να μην ασχοληθεί καν με την απόφαση των «ερυθρολεύκων» να μην κατέβουν στο ΟΑΚΑ. Είναι φοβερό πάντως αυτό που συμβαίνει με τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Εδώ το μπάσκετ καταστρέφεται, έφτασε στο σημείο μέχρι και ο Μπερτομέου να πει ότι ο υποβιβασμός του Ολυμπιακού στην Α2 δεν συμφέρει κανέναν στην Ελλάδα και ο Βασιλακόπουλος, αντί να ασχοληθεί με το ότι ένας μεγάλος σύλλογος όπως ο Ολυμπιακός ουρλιάζει για τα «κακώς κείμενα» στο άθλημα, κοίταξε πώς να σώσει την εικόνα του και στο τέλος της δήλωσής του να πει ότι «όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας»! Μιλάμε για φοβερά πράγματα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ - ΕΘΝΟΣ

Παρά το αήττητο πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ, παρά την τρίτη συνεχόμενη επιτυχία στο Κύπελλο, οι μεγάλοι του αντίπαλοι επιχειρούν με διάφορους τρόπους να μειώσουν την τεράστια «ασπρόμαυρη» επιτυχία. Βλέπουμε τον Ολυμπιακό και τον Βαγγέλη Μαρινάκη να βγαίνει δημοσίως και να θέτει θέμα διαιτησίας που «ευνόησε» τον ΠΑΟΚ. Από πίσω ακολουθεί και η ΑΕΚ που τώρα τελευταία (από τις εκλογές της λίγκας και μετά) συμπορεύεται με τους «ερυθρόλευκους» και όλοι μαζί ζητούν την απομάκρυνση του Μέλο Περέιρα! Τι να πουν για τη διαιτησία άραγε;

Σε πρωτάθλημα που ο πρώτος είχε 23 μεγάλες φάσεις εναντίον του σε πρωτάθλημα που έγιναν λάθη για όλους; Τι να συγκρίνουν; Τις εποχές της «παράγκας»όπου μεσουρανούσε ο Θωμάς Μητρόπουλος, ο οποίος έχει πορεία και στις δύο ΠΑΕ;

Να θυμηθούμε τα χρόνια του Ολυμπιακού που επί δύο χρόνια δεν καταλογίζονταν πέναλτι εναντίον του; Τότε που επί 2,5 χρόνια δεν αποβάλλονταν παίκτης του; Ή μήπως τα περσινά όπου το πρωτάθλημα έκρινε ο Κομίνης;

ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΤΡΩΤΟΣ - ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Υπάρχουν άλλα δύο ζητήματα που απασχολούν την ΠΑΕ και τους στενούς συνεργάτες του Ιβάν Σαββίδη. Το πρώτο έχει να κάνει με τη μορφή του νέου πρωταθλήματος και τη συζήτηση που θα γίνει αύριο στη Λίγκα. Ο ΠΑΟΚ είναι αντίθετος με τη συμμετοχή του πρωταθλητή στα πλέι οφ, δηλώνει ανοιχτός στο να ακούσει προτάσεις, όμως είναι αλήθεια ότι αντιμετωπίζει θετικά την πρόταση της ΑΕΚ για ενδιάμεσο γύρο, αφού άπαντες στα γραφεία της Τούμπας γνωρίζουν ότι τα τηλεοπτικά κανάλια που συντηρούν το πρωτάθλημα δεν θα κάνουν αποδεκτή μία διοργάνωση με μόλις 26 αγωνιστικές.

Το δεύτερο θέμα αφορά το νέο γήπεδο. Εδώ και λίγες μέρες η ΠΑΕ έχει δηλώσει επισήμως την Τούμπα ως βασική έδρα της και τη νέα σεζόν (και έχει ως εναλλακτική λύση το Καυτανζόγλειο), όμως σκοπεύει να λύσει από τώρα οριστικά το γραφειοκρατικό ζήτημα της μετακόμισης στο Καυτανζόγλειο για να μη το βρει μπροστά του τη νέα σεζόν.

*Για να διαβάσετε ολόκληρο ένα άρθρο θα πρέπει να απευθυνθείτε στο περίπτερο της γειτονιάς σας. Ενισχύοντας την εφημερίδα που εκτιμάτε περισσότερο, δίνετε πνοή στην πολυφωνία του Τύπου...

Πρωινός Τύπος (21/5): «Στην Α2 ο Ολυμπιακός για ένα γινάτι - Δικαίωση των Αγγελόπουλων»