MENU

Xαρτί... Ο πιο όμορφος τρόπος να γράφεις, ο πιο όμορφος τρόπος να διαβάζεις. Κι αν το SDNA υπηρετεί τη σύγχρονη μορφή ενημέρωσης κι αν η τεχνολογία ποδοπατάει τον ρομαντισμό, κάποιες αξίες αξίζει να παραμένουν στην επιφάνεια.

Γι' αυτό και η στήλη στην ιστοσελίδα μας, μια στήλη που φέρνει τα μπρος - πίσω. Ή τα πίσω - μπρος! Καθημερινά στον Πρωινό Τύπο θα μπορείτε να διαβάζετε τα καλύτερα από την αρθρογραφία των εφημερίδων.

Από το χαρτί! Όπως παλιά. Περίπου, δηλαδή...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΒΟΠΟΥΛΟΣ -ΠΡΑΣΙΝΗ

Ο Ολυμπιακός είναι από τις πιο αφερέγγυες ομάδες στην ιστορία του Ελληνικού αθλητισμού. Και για τον λόγο αυτό δεν θα πρέπει κανείς να θεωρεί δεδομένο πως ο Ολυμπιακός αύριο το βράδυ δεν θα κατέβει στο ΟΑΚΑ.

Χθες το απόγευμα είδαν το φως της δημοσιότητας ρεπορτάζ που έκαναν λόγο για την συγκεκριμένη απόφαση (έπειτα από πολύωρη συζήτηση του Γιώργου Αγγελόπουλου με εκπροσώπους των οργανωμένων οπαδών της ομάδας του Πειραιά) αλλά αυτό δεν λέει τίποτα.

Πάρα πολλές φορές ο Ολυμπιακός άλλα λέει το Σάββατο, άλλα λέει την Κυριακή και άλλα την Δευτέρα. Ο Παναθηναϊκός δεν είναι... χθεσινός, ούτε και ο κόσμος του . Άπαντες θα είναι πανέτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα και πιστέψτε μας δεν είναι λίγοι εκείνοι που θέλουν να δουν τον Ολυμπιακό να κάνει την εμφάνιση του στο παρκέ του ΟΑΚΑ.

ΑΛΕΞΗΣ ΒΙΡΒΙΛΗΣ - ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Ξεκινώντας από το μπάσκετ, οι Αγγελόπουλοι έχουν την πλήρη στήριξη του κόσμου. Η αποχώρηση από το ΟΑΚΑ πριν από τρεις μήνες πανηγυρίστηκε λες και κατακτήθηκε το πρωτάθλημα. Κακά τα ψέματα, ήταν σαν... πρωτάθλημα η απόφαση της ΚΑΕ να μην κατεβεί στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα με τον Παναθηναϊκό και να μην κατεβεί εν τέλει και αύριο στο Μαρούσι. Είναι μία νίκη απέναντι σε ένα σύστημα που έκανε ό,τι ήθελε στον χώρο του μπάσκετ εδώ και πολλά χρόνια και κανένας δεν το άγγιζε. Οι Αγγελόπουλοι και γενικότερα οι άνθρωποι της ΚΑΕ είχαν φτάσει στο σημείο να θεωρούνται «οι τρελοί του χωριού». Αυτή η... κολόνια λοιπόν κρατά πολλά χρόνια. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Τις φοβερές δηλώσεις του Ντούσαν Ίβκοβιτς πριν από οκτώ χρόνια; Ο Παναθηναϊκός είχε κερδίσει 78-66 τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ και ο «Ντούντα», μία παγκόσμια μπασκετική προσωπικότητα, είχε μείνει με ανοικτό το στόμα με τον διαιτητή Ψαριανό.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΥΡΙΓΓΑΣ -SPORTIME

Σε αυτή την μάχη δεν θα υπάρξουν νικητές. Μόνο χαμένοι! Και φυσικά αν ο Ολυμπιακός κάνει πράξη την απόφαση του, θα υπάρξει ένα μπάσκετ που θα έχει πληγωθεί ανεπανόρθωτα και θα έχει πληγωθεί από όλους. Από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο.

Όσο κι αν τα φαινόμενα του διπολισμού μόνο κακό γεννάνε, το ελληνικό μπάσκετ δεν μπορεί να ζήσει, να αναπτυχθεί, χωρίς τους Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Και ούτε οι «αιώνιοι» μπορούν να ζήσουν μόνοι τους. Όλοι μπορεί να έχουν τα δίκια τους σε αυτή την ιστορία.

Δεν έχουν, όμως, δίκιο να βάζουν δυναμίτη σε ένα οικοδόμημα που χτίστηκε με τον κόπο και το αίμα όλων τους. Η Α1 δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τον Ολυμπιακό. Τα λεφτά θα είναι πιο λίγα από τα τηλεοπτικά από τις χορηγίες απ΄όλα. Όλοι χαμένοι θα είναι.

ΣΠΥΡΟΣ ΔΑΡΣΙΝΟΣ – ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο. Ο ΟΣΦΠ ανεξάρτητα με τα όσα υποστηρίζει και για τα οποία «μάχεται» στην πραγματικότητα σκέφτεται μόνο την πάρτη του, και οι αφοί Αγγελόπουλοι την κόντρα τους με τον Γιαννακόπουλο. Ουσιαστικά μιλάμε για ένα γινάτι που απλώς στοιχίζει μία κατηγορία στους Πειραιώτες.

Διότι ο ΟΣΦΠ είχε όντως στην κορυφή της ατζέντας του την αναγέννηση του ελληνικού μπάσκετ δεν θα έχανε συνεχώς 13-1. Θα επιδίωκε να μιλήσει με κόσμο. Να εκφράσει τις θέσεις του. Να επιχειρηματολογήσει γι΄αυτές. Να δείξει τέλος πάντων πως δεν νοιάζεται μόνο για το αν θα νικά ή αν θα χάνει στα ματς με τον ΠΑΟ.

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, η ιστορία έχε αποδείξει πως οι αλλαγές δεν έρχονται με το έτσι θέλω και μεσούσης της περιόδου, μόνο και μόνο για να μας... βολέψει η φάση και να πάρουμε κανένα... πρωταθληματάκι. Οι πραγματικές αλλαγές, αυτές που υποδηλώνουν διάθεση για πρόοδο και εξέλιξη, απαιτούν δουλειά, επικοινωνία και σχέδιο.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΟΡΦΟΝΙΟΣ - ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ

Στο πρωτάθλημα των μεταγραφών δεν έχει... διαιτητές κι αυτό είναι ένα μειονέκτημα και μάλιστα σοβαρό για τους αντιπάλους του Ολυμπιακού. Ούτε και ομάδες που ψηφίζουν στην Σούπερ Λιγκ για να επιβαρύνουν τους ερυθρόλευκους πριν από τον αγώνα τους με την Ντινάμο Κιέβου για το Γιουρόπα Λιγκ. Τώρα μετράει η επένδυση και θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ποιος θέλει πραγματικά να ενισχύσει την ομάδα του και ποιος θα ποντάρει ξανά στα... ανθρώπινα λάθη των ρέφερι και θα ζητάει ή θα διαφωνεί με το VAR! Στο ποδόσφαιρο όπως και σε κάθε άθλημα πραγματικοί πρωταγωνιστές είναι οι παίκτες και οι προπονητές κι όχι αυτοί που βρίσκονται στα γήπεδα για να εφαρμόζουν τους κανονισμούς. Στην Ελλάδα τα έχουμε αλλάξει τα δεδομένα, για λόγους που καταλαβαίνουμε όλοι μας και μάλιστα μας το έχουν παρουσιάσει αυτό ως «εξυγίανση» ή ως «κάθαρση». Παρά ταύτα, στο τέλος της ιστορίας θα επικρατήσει αυτός που σέβεται και τηρεί τους κανόνες του παιχνιδιού, είτε αυτό λέγεται ποδόσφαιρο, είτε μπάσκετ, είτε οτιδήποτε άλλο.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥ - ΕΘΝΟΣ

Το τέλος της χρονιάς σηματοδοτεί και το τέλος μιας ολόκληρης εποχής στην ΑΕΚ. Μπορεί να αποκληθεί και τέλος της αθωότητας. Ήταν η περίοδος που η ΑΕΚ έκανε επανεκκίνηση και βούτηξε στα χαμηλότερα σκαλοπάτια του ελληνικού ποδοσφαίρου για να επιστρέψει στο φυσικό της χώρο. Όσα πέτυχε σε αυτή την εξαετία μοιάζουν παραμυθένια: πρωτάθλημα, Κύπελλο, παρουσία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο κύκλος έκλεισε, με την Ένωση να βρίσκεται στο μηδέν. Οχι τόσο επειδή δεν κατέκτησε κάποιον τίτλο, αλλά επειδή έδειχνε χωρίς κίνητρo και προοπτική. Ακόμα και στον τελικό Κυπέλλου δεν έπειθε πως ήθελε ή μπορούσε να καταφέρει κάτι καλύτερο. Και αυτό συνεπάγεται ότι δεν μπορούν να υπάρξουν ημίμετρα, αλλά τομές. Πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που η ομάδα που θα δημιουργηθεί σε σημαντικό βαθμό θα είναι αυτή που θα μπει στο γήπεδο. Ως εκ τούτου πρέπει να είναι άκρως ανταγωνιστική και να καλύπτει τις απαιτήσεις του θεατή.

ΣΑΒΒΑΣ ΛΙΒΑΝΙΟΣ – DOCUMENTO

Δύο ημέρες μετά την ήττα από τον ΠAΟΚ (η τρίτη συνεχόμενη σε τελικό) και την απώλεια του Κυπέλλου ο Μελισσανίδης πήγε στα Σπάτα και είπε στους «κιτρινόμαυρους»: «Η φανέλα της ΑΕΚ είναι βαριά και όσοι δεν μπορείτε να τη σηκώσετε να φέρετε προτάσεις και να φύγετε».Η Ένωση έχει ανταγωνιστικό κορμό και δεν ήτα άλλωστε τυχαία η πρόκριση στους ομίλους τους Champions League.

Πρέπει να έρθει και νέο... αίμα που θα είναι από το πάνω ράφι ή τουλάχιστον παίκτες που θα μπορούν να σηκώσουν το βάρος της φανέλας. Σε εκκρεμότητα είναι και το θέμα του προπονητή Μ. Χιμένεθ, το οποίο θα έχει ξεκαθαρίσει μέχρι τις 10 Ιουνίου. Το επόμενο δίμηνο τον λόγο στην ΑΕΚ έχει αποκλειστικά ο Δ. Μελισσανίδης ο οποίος πρέπει να αποκτήσει παίκτες που θα κάνουν την διαφορά.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ - REAL

Η χρονιά του Τσάμπιονς Λιγκ τελείωσε εφιαλτικά για την ΑΕΚ και για να σταθεί ξανά στα πόδια της θα χρειαστεί ένα γερό ηλεκτροσόκ. Τη νέα σεζόν ο ΠΑΟΚ θα επιδιώξει να διατηρήσει τον τίτλο του, ο Ολυμπιακός έχει έτοιμη ομάδα για να κοντράρει τους πρωταθλητές και να ξανά πάρει τα σκήπτρα, άρα η ΑΕΚ έχει να ανέβει μεγάλη ανηφόρα για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να φτάσει στο επίπεδο των δύο μεγάλων αντιπάλων της. Το σίγουρο είναι ότι ο Δημήτρης Μελισσανίδης δεν πρόκειται να αλλάξει την οικονομική του πολιτική, όμως, επιβάλλεται να είναι πολύ προσεκτικός στις επιλογές του, έτσι ώστε να μειώσει τις πιθανότητες λάθους.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΝΤΗΣ - LIVE SPORT

Ο Αταμάν δεν είναι αλαζών, αλλά με εξαίρεση τον (παρόντα εδώ στη Βιτόρια) Ντούσαν Ίβκοβιτς, ο οποίος το'πε και το'κανε το 1997 στη Ρώμη με τον Ολυμπιακό, ουδείς άλλος προπονητής στα χρονικά των φάιναλ φορ δεν βγήκε να εκφράσει τέτοια σιγουριά για την κατάκτηση του τίτλου. Το είπε τον Δεκέμβριο, το επανέλαβε μετά τον πέμπτο αγώνα των πλέι οφς με την Μπαρτσελόνα, το διέπραξε προχθές πάνω στο μεθύσι της νίκης επί της Φενέρμπαχτσε και το ξεφούρνισε και χθες καθήμενος δίπλα στον Ιτούδη. Αυτό το «We will win the final» που με πολύ εμφατικό τρόπο επαναλαμβάνει ο πρώτος Τούρκος προπονητής ο οποίος εμφανίζεται σε τελικό Ευρωλίγκας, ο Ιτούδης το άκουσε, αλλά δεν το άκουσε!

*Για να διαβάσετε ολόκληρο ένα άρθρο θα πρέπει να απευθυνθείτε στο περίπτερο της γειτονιάς σας. Ενισχύοντας την εφημερίδα που εκτιμάτε περισσότερο, δίνετε πνοή στην πολυφωνία του Τύπου...

Πρωινός Τύπος (19/5): «Δεν είναι δεδομένο πως ο Ολυμπιακός δεν θα κατέβει στο ΟΑΚΑ - Σαν... πρωτάθλημα η απόφαση της ΚΑΕ»