MENU

Xαρτί... Ο πιο όμορφος τρόπος να γράφεις, ο πιο όμορφος τρόπος να διαβάζεις. Κι αν το SDNA υπηρετεί τη σύγχρονη μορφή ενημέρωσης κι αν η τεχνολογία ποδοπατάει τον ρομαντισμό, κάποιες αξίες αξίζει να παραμένουν στην επιφάνεια.

Γι' αυτό και η στήλη στην ιστοσελίδα μας, μια στήλη που φέρνει τα μπρος - πίσω. Ή τα πίσω - μπρος! Καθημερινά στον Πρωινό Τύπο θα μπορείτε να διαβάζετε τα καλύτερα από την αρθρογραφία των εφημερίδων.

Από το χαρτί! Όπως παλιά. Περίπου, δηλαδή...

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΠΕΤΟΠΟΥΛΟΣ – SPORTDAY

Υποθέτω ότι και οι δύο αποφάσεις πατάνε πάνω σε μία λογική που έχει να κάνει με το γενικότερο καλό του ποδοσφαίρου. Ο Ολυμπιακός πήρε το ματς (κι αυτό ήταν αναμενόμενο), αλλά από τον ΠΑΟ αφαιρέθηκαν τελικά δύο βαθμοί κι όχι τρεις, όπως συνέβαινε σε περιπτώσεις που μία ομάδα μηδενιζόταν. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο -5 και στο -6; Ναι και δείτε τη βαθμολογία. Κάποια ερωτηματικά προκαλεί και η απόφαση για τον ΟΦΗ και τον Αιγινιακό. Όντως σε μία έφεση μία πρωτόδικη απόφαση μπορεί να αλλάξει, αλλά εδώ μιλάμε για μία ανατροπή απόλυτη. Από την άλλη και οι δύο αποφάσεις δείχνουν να πατάνε στο περίφημο περί δικαίου αίσθημα. Ο ΠΑΟ θα ήταν άδικο να βρεθεί στη ζώνη του υποβιβασμού και να καρδιοχτυπήσει στα τελευταία ματς μόνο και μόνο γιατί κάποιοι οπαδοί του έκαναν μία σειρά από ανοησίες σε ένα ματς που αποδεδειγμένα και η αστυνομία έκανε κακή δουλειά.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΑΒΑΘΙΩΤΗΣ - ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ

Προσωπικά, δεν έχω να γράψω τίποτα καινούργιο, διότι η τροπή πού πήρε η υπόθεση δεν είναι πρωτοεμφανιζόμενη. Η αρχική απόφαση είχε δημοσιευθεί τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά μεσολάβησε η αναίρεση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πού ξανανάστειλε την υπόθεση πίσω στο Συμβούλιο των Εφετών. Τι θα γίνει από κεί και πέρα; Βεβαίως, θα γίνει δίκη. Όταν και όποτε γίνει η δίκη, θα μπορούμε να πούμε περισσότερα. Μέχρι τότε, όμως, ο καθένας μπορεί να κάνει την πρόβλεψη και για την έκβασή της. Και η δική μου πρόβλεψη είναι ότι άπαντες οι παραπεμφέντες σε δίκη θα αθωωθούν. Αυτό λέω εγώ, πού έχω διαβάσει τα βασικά σημεία της δικογραφίας και γνωρίζω την απόλυτη έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων. Κανένα δικαστήριο στον κόσμο δεν μπορεί να καταδικάσει κάποιον χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία και αποδείξεις της ενοχής του. Και οι μία - δύο καταθέσεις περιστασιακών ή καθ' έξιν ψευδομαρτύρων, δεν αποτελούν ούτε στοιχεία, ούτε αποδείξεις.

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ - LIVE SPORT

Έτσι διευκρινίστηκε ότι (ευτυχώς) δεν θα κάνει την απονομή ο Μηνάς Λυσάνδρου, αλλά ο Μάκης Γκαγκάτσης, από τον οποίο ζήτησε ο Λυσάνδρου να τον αντικαταστήσει, και έτσι αποφεύχθηκαν εντάσεις και συνθήματα. Επίσης θα έρθουν όλα τα μέλη των ομάδων του 1976 και του 1985 που έχουν πάρει τα δύο προηγούμενα πρωταθλήματα και θα μπουν μαζί με τους σημερινούς πρωταθλητές του 2019 στο γήπεδο. Ο κόσμος θα περιμένει περίπου μισή ώρα μετά το τέλος του ματς με τον Λεβαδειακό, να έχει κλείσει το Φύλλο Αγώνα, να έχει αποχωρήσει η αντίπαλη ομάδα και αμέσως να αρχίσει το τελετουργικό. Σε αυτό θα είναι παρών και θα συμμετέχει με την ψυχή του κι ο πρόεδρος, Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος θα μπει στο γήπεδο σαν να μπαίνει ο θριαμβευτής πάνω σε άσπρο άλογο ύστερα από μεγάλη νίκη σε μάχη.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΦΙΝΑΣ - ΤΑ ΝΕΑ

Στα ενδότερα του Παναθηναϊκού οφείλουν να εξετάσουν ενδελεχώς το πώς θα πορευτούν. Και να μπορούν να βάλουν κόκκινες γραμμές σε οπαδούς που έχουν διάθεση να παραφέρονται, όχι επειδή υπάρχει αυτή η τάση, αλλά διότι το κάνουν από συνειδητή επιλογή. Αν θέλουν να δημιουργούν πρόβλημα, απαιτείται σχέδιο ώστε να απομονωθούν. Και στο κάτω κάτω, όταν το φθινόπωρο το αφήγημα του Παναθηναϊκού ήθελε ωραία παιχνίδια και απόδοση, σε συνδυασμό με εξέλιξη νέων ποδοσφαιριστών, όλοι παρακολουθούσαν ευλαβικά τα τεκταινόμενα. Πώς άλλαξε ο... δίσκος; Τι θα γίνει στο μέλλον; Οι οπαδοί αποφάσισαν για κάποιο λόγο να τιμωρηθεί η ομάδα τους στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Το κατάφεραν. Νιώθουν ικανοποίηση; Μάλλον δεν πρέπει να είναι υπερήφανοι, μολονότι αυτός (πρέπει να) ήταν ο σκοπός τους. Ο Παναθηναϊκός έκανε βήματα προς τα πίσω, αλλά μπορεί να ξαναπάρει μπροστά. Αρκεί να δει καθαρά την πραγματικότητα και να εμφανιστούν μπροστά όσοι έχουν διάθεση να οδηγήσουν το καράβι. Χωρίς να μένουν στη δεύτερη γραμμή.

ΤΑΣΟΣ ΝΙΚΟΛΟΓΙΑΝΝΗΣ – ΠΡΑΣΙΝΗ

Να μην υπήρχε, άλλη αγωνιστική υποχρέωση. Να τελείωνε η χρονιά εδώ. Να μην έπεφταν οι τόνοι, να μην υπήρχε άλλο εντός έδρας παιχνίδι με κόσμο. Ήδη έχουν γίνει πολλά τις τελευταίες ημέρες, που έχουν ραγίσει το γυαλί. Για να κολλήσει και πάλι χρειάζεται χρόνος και μεταγραφές, δημιουργία μίας ομάδας, που θα είναι πολύ καλύτερη από την φετινή. Μετά από μία ένταση χρειάζεται ηρεμία, χρειάζεται περισυλλογή. Τώρα, μπορεί να γίνει κάτι σε ένα παιχνίδι και τα πράγματα να χειροτερέψουν και άλλο. Δεν θέλει και πολύ. Όλα κρέμονται σε μία κλωστή. Και επειδή ο Αλαφούζος δεν μπορεί να το γυρίσει το χαρτί, το μόνο, που έχει μείνει στον Παναθηναϊκό είναι το ποδοσφαιρικό.

ΠΑΝΟΣ ΛΟΥΠΟΣ - ΩΡΑ

Το καλοκαίρι του 2018, εκλέχθηκε ο αντιπρόεδρος του ΟΣΦΠ, Βαγγέλης Μπαταγιάννης, με την ΑΕΚ απέναντι να ψηφίζει «λευκό» και τον ΠΑΟΚ να ψηφίζει «παρών», έχοντας σύμφωνα με όλα τα αδιάψευστα ρεπορτάζ εκείνων των ημερών, συμπράξει με τον ΟΣΦΠ και έχοντας συμφωνήσει ότι σε περίπτωση που χρειαστεί και η ΑΕΚ κατέβαζε υποψήφιο τον τότε πρόεδρο της, Πέτρο Καϊμακάμη, θα ψήφιζε Μπαταγιάννη. Αυτά λοιπόν, για να μην ξεχνάμε και για να βλέπουμε ακόμα μια πτυχή της ελληνικής ποδοσφαιρικής πραγματικότητας, για να θυμόμαστε ποια είναι η μοναδική ομάδα που έχει σταθεί ως «μόνη εναντίων όλων» και ποια το κάνει εσχάτως... σημαία με επικοινωνιακά τεχνάσματα που δεν τα πιστεύουν, ούτε μικρά παιδιά.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΓΛΙΔΗΣ - ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Η απόφαση για το ντέρμπι στο ΟΑΚΑ ήταν απλά αποτέλεσμα λογικής και δικαιοσύνης. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν εκτός λογικής και μακριά από κάθε έννοια δικαίου. Αυτό είναι δεδομένο. Από κει και πέρα, κανένα πρόβλημα δεν θα υπήρχε για τον Ολυμπιακό να πήγαινε να παίξει ακόμη ένα 20λεπτο με τον Παναθηναϊκό, να βάλει ο Μαρτίνς λίγο ακόμα Σολδάνο, Λοντίγκιν, Ανδρούτσο, Αβραάμ και να γίνει μια καλή, δυνατή μίνι προπόνηση. Ούτε θα άλλαζε τίποτα στη βαθμολογική θέση του ούτε θα ήταν ταλαιπωρία για κανέναν ούτε θα βιαζόταν κανείς να φύγει. Το μόνο που θα «βιαζόταν» θα ήταν η κοινή λογική και το δίκαιο. Με όλους τους κινδύνους που θα γεννιούνταν για το μέλλον, για τις επόμενες αναμετρήσεις και διοργανώσεις, εάν παρέμενε η απίστευτη πρωτόδικη απόφαση.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ - SPORTIME

Σε θέση πρόκρισης βρέθηκαν μέσα στο παιχνίδι και οι δύο. Καμιά δεν κράτησε σταθερή τη λαβή της βέβαια. Καμιά. Από την αρχή μέχρι το τέλος το εισιτήριο για τα ημιτελικά ήταν στην παλάντζα. Για να βρούμε δικαιοσύνη, πρέπει αν το προσωποποιήσουμε. Στον Μαουρίσιο Ποκετίνο. Ο Αργεντινός προπονητής δικαιούται να ζήσει κάτι μεγάλο με τους Λονδρέζους. Κάτι που ξεπερνά τη φαντασία. Με την Τότεναμ που δεν έκανε ούτε μία μεταγραφή το περασμένο καλοκαίρι έχει την ευκαιρία να φτάσει στο peak. Μέσω του Τσάμπιονς Λιγκ. Το που θα είναι αυτό, θα φανεί. Διότι εκτός από τους «Σπερς» το βράδυ της Τετάρτης, πανηγύρισαν και κάποιοι ακόμα.

* Για να διαβάσετε ολόκληρο ένα άρθρο θα πρέπει να απευθυνθείτε στο περίπτερο της γειτονιάς σας. Ενισχύοντας την εφημερίδα που εκτιμάτε περισσότερο, δίνετε πνοή στην πολυφωνία του Τύπου...

Πρωινός Τύπος (18/4): «Για το καλό του ποδοσφαίρου το -5 στον ΠΑΟ - Αυτός θα κάνει την απονομή στον ΠΑΟΚ»
EVENTS