MENU

Χαρτί... Ο πιο όμορφος τρόπος να γράφεις, ο πιο όμορφος τρόπος να διαβάζεις. Κι αν το SDNA υπηρετεί τη σύγχρονη μορφή ενημέρωσης κι αν η τεχνολογία ποδοπατάει τον ρομαντισμό, κάποιες αξίες αξίζει να παραμένουν στην επιφάνεια.

Γι' αυτό και η στήλη στην ιστοσελίδα μας, μια στήλη που φέρνει τα μπρος - πίσω. Ή τα πίσω - μπρος! Καθημερινά στον Πρωινό Τύπο θα μπορείτε να διαβάζετε τα καλύτερα από την αρθρογραφία των εφημερίδων.

Από το χαρτί! Όπως παλιά. Περίπου, δηλαδή...

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΓΗΣ - LIVE SPORT

Από τις μέρες που η Ελλάδα έγινε «καρπαζοεισπράκτορας» των Ν. Φερόε έχει περάσει καιρός, η κατάσταση προφανώς δεν έχει καμία σχέση, στην προηγούμενη προκριματική φάση πάλεψε και αποκλείστηκε στα μπαράζ από τη μετέπειτα δευτεραθλήτρια κόσμου (Κροατία), όμως ουδείς δικαιούται να λησμονεί τις πληγές, καθώς αν συμβεί αυτό εκείνες θα ανοίξουν ξανά. Το Λιχτενστάιν δεν μπορεί, βεβαίως, να αποτελέσει μέτρο σύγκρισης, όμως το διπλό του Σαββάτου έβγαλε θετικό πρόσημο ως προς τη διάθεση, τη δημιουργία και κυρίως το οικογενειακό κλίμα που δείχνει να χαρακτηρίζει (ξανά) την Εθνική του Άγγελου Αναστασιάδη.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΛΑΚΗΣ - SPORTDAY

Ο Θεός δεν ανακατεύεται με τους ποδοσφαιρικούς αγώνες κι ας λέει ότι θέλει ο κόουτς Άγγελος. Ευτυχώς που ο ίδιος-ακόμα κι αν πιστεύει αυτά που λέει- δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια. Δουλεύει για τα παιχνίδια και προσπαθεί να κάνει ότι μπορεί για να κατεβάσει την ομάδα του όσο γίνεται προετοιμασμένη στο γήπεδο. Να κάνουμε κριτική στις μεταφυσικές του ιδιαιτερότητες αλλά να αναγνωρίζουμε και την δουλειά του. Απόψε το βράδυ ο Άγγελος και η Εθνική έχουν να αντιμετωπίσουν μία «μπαρουτοκαπνισμένη» ομάδα σε μια πυρακτωμένη έδρα. Όσοι έχουμε ζήσει αγώνες της Εθνικής στη Ζένιτσα μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε για το θερμό κλίμα που θα αντιμετωπίσουν οι διεθνείς.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΠΕΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΤΑ ΝΕΑ

Και οι παίκτες έχουν μια χρυσή ευκαιρία να ανεβάσουν τα κασέ τους: μια πρόκριση θα τραβούσε την προσοχή των ομάδων του εξωτερικού που θα έδιναν και σε Έλληνες παίκτες μεγάλα συμβόλαια. Ταλέντο έχουν οι παίκτες μας: ξαναδείτε τα γκολ που πέτυχαν το περασμένο Σάββατο ο Φορτούνης και ο Δώνης. Είναι από τα ωραιότερα. Το μόνο κακό είναι ότι τα πέτυχαν με αντίπαλο το Λιχτενστάιν...

ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΑΒΑΘΙΩΤΗΣ - ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ

ΤΩΡΑ, όμως, που τους φώτισε το φως της εξυγίανσης, όχι μόνον έμαθαν που και τι είναι, αλλά το... επισκέπονται κι όλας! * ΚΑΙ πανηγυρίζουν δεόντως για το ότι κερδίσαμε* ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ της εξυγίανσης είναι αυτή η Εθνική, και προσωπικά ΔΕΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΩ ΚΑΘΟΛΟΥ την επιτυχία της *ΑΦΗΝΩ τους πανηγυρισμούς για τον Γραμμένο, τον Βράκα, τον κωλοσσό Διακοφώτη και τον Θοδωράκη, που ξαφνικά θυμήθηκε το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ναι, εκεί ήταν ο Θοδωράκης Θεοδωρίδης, ο γιος του ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ Σάββα, που όποτε τον έφερναν σε δύσκολη θέση, ρωτώντας τον σχετικά με το ΚΥΝΗΓΗΤΟ εναντίον του Ολυμπιακού ΣΕ ΟΛΑ τα επίπεδα, την απάντηση την είχε μόνιμα ζωγραφισμένη στα χείλη του: * «ΠΟΙΟ ελληνικό ποδόσφαιρο; Δεν ασχολούμαι! * ΕΓΩ ασχολούμαι με την προώθηση του ποδοσφαίρου, με κλείσιμο μεγάλων συμφωνιών, ταξιδεύω στην Κίνα, την Αυστραλία, παντού* ΔΕΝ με ενδιαφέρει το ελληνικό ποδόσφαιρο»!

ΔΕΝ σας τα αποκαλύπτωτα τυχαία αυτά* ΔΕΝ αφορούν πληροφορίες, ούτε τα άκουσα τυχαία και τα μεταφέρω * ΕΙΝΑΙ - επαναλαμβάνω ΕΙΝΑΙ - κουβέντες που μου μετέφερε ο αγαπητός Σάββας Θεοδωρίδης, και ΟΧΙ ΜΙΑ, αλλά περισσότερες φορές, οταν τυχαίνει να συναντιόμαστε* ΚΑΙ ομιλώ ΠΡΟΣΦΑΤΩΣ, όχι για προ καιρού.

ΑΡΗΣ ΛΑΟΥΔΗΣ - ΕΘΝΟΣ

Πορεία αντίθετη για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό στη Euroleague, με τις δύο τελευταίες εβδομάδες να κρίνουν μια ολόκληρη σεζόν για το ελληνικό μπάσκετ. Από τη μία οι «πράσινοι», που αναγεννήθηκαν με τον Πιτίνο, από την άλλη οι «ερυθρόλευκοι», που ψάχνουν να βρουν «φάρμακο» για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. Ο Πιτίνο αποδεικνύει τρία πράγματα στη μικρή του θητεία στον ΠΑΟ: Πρώτον, καθιστά σαφές πως το μπάσκετ είναι ένα, είτε παίζεται στις ΗΠΑ είτε παίζεται στην Ευρώπη. Δεύτερον, αποδεικνύει πως το υλικό που επέλεξε ο Παναθηναϊκός το περασμένο καλοκαίρι δεν ήταν τόσο κακό όσο πιστεύαμε στο πρώτο μισό της σεζόν. Τρίτον, επιβεβαίωσε πως το σημαντικότερο για έναν προπονητή είναι η αναγνώριση των παικτών του. Αν προσπαθήσει κανείς να συγκρίνει τους δύο Παναθηναϊκούς (με Πασκουάλ και Πιτίνο), θα διαπιστώσει πως υπάρχει μια τεράστια διαφορά στο πριν και το μετά. Και αυτή η διαφορά έγκειται στη διάθεση των παικτών.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΩΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ - SPORTIME

Το παρελθόν πάντα αποτελεί σωστό οδηγό για το τι πρέπει να κρατήσει και τι να πετάξει μια Εθνική Ομάδα. Η δική μας βρίσκεται σε φάση ανασύνταξης. Με τον Άγγελο Αναστασιάδη στον πάγκο, του οποίου η πρόσληψη έχει φέρει αρκετές στραβωμένες αντιδράσεις. Το χορτάρι είναι πάντα η καλύτερη απόδειξη για το τι είναι σωστό και τι όχι. Η νίκη στο Λιχτενστάιν, φυσικά και δεν μπορεί να αποτελεί κάτι αξιοσημείωτο. Ήταν μια δουλειά που έπρεπε να γίνει και έγινε. Το καλό είναι πως μάλλον έτσι το βλέπουν οι παίκτες και το τεχνικό τιμ. Το σημερινό ματς είναι το σημαντικότερο τεστ. Όχι απλά και μόνο βαθμολογικά. Περισσότερο μετρούν δυνάμεις οι ποδοσφαιριστές και ο Αναστασιάδης.

ΠΑΝΟΣ ΛΟΥΠΟΣ - ΩΡΑ

Ελλείψει ουσιαστικού στόχου στο πρωτάθλημα, δυστυχώς εδώ και πολύ καιρό, είναι λογικό και αναμενόμενο, όλο το ενδιαφέρον να στραφεί στα μεταγραφικά. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο Εζεκίελ Πόνσε και δικαιολογημένα αφού είναι το σημείο αναφοράς στη φετινή ΑΕΚ. Βασικά (και πάλι δυστυχώς) το μοναδικό σημείο αναφοράς στη φετινή ΑΕΚ. Προσέξτε, για να μην παρεξηγηθώ. Δεν είναι ο μοναδικός αξιόλογος ποδοσφαιριστής, η ΑΕΚ έχει πολλούς τέτοιους, αλλά ο μοναδικός που αποτελεί σημείο αναφοράς. Μην τα μπερδεύουμε.

ΤΑΣΟΣ ΝΙΚΟΛΟΓΙΑΝΝΗΣ - Η ΠΡΑΣΙΝΗ

Ο Αλαφούζος αποφάσισε τα χρήματα για την άδεια να τα βάλει σταδιακά. Δικαίωμά του, αλλά το γεγονός, ότι έχουμε φθάσει 26 Μαρτίου και πρέπει να βάλει άμεσα χρήματα, για να κλείσουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες, δείχνει ότι δεν... σέβεται πρώτα από όλους, όλους τους ανθρώπους της ΠΑΕ, που εδώ και καιρό έχουν δώσει την... ψυχή τους γι αυτή την άδεια. Παρόλα αυτά υπάρχουν άνθρωποι, που είπαν, αλλά και θα πουν μπράβο στον Αλαφούζο, που η ομάδα θα πάρει την άδεια. Καταλαβαίνετε την κατάντια; Λέμε μπράβο στον Αλαφούζο επειδή θα κάνει το αυτονόητο και θα βάλει τα χρήματα, για να πάρει την άδεια η ομάδα. Ε όχι, δεν θα πούμε και μπράβο για το αυτονόητο. Μπράβο μόνο στους υπαλλήλους, μόνο σε αυτούς!

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΓΛΙΔΗΣ - ΦΩΣ

Για τον Πόνσε, μια παρατήρηση μόνο. Δεν έχει, λέει, σε προτεραιότητα ο Αργεντινός της ΑΕΚ να συνεχίσει στο ελληνικό πρωτάθλημα. Καλά κάνει, μόνο που θα πρέπει να θυμάται ότι, πριν από τα 17 γκολ που πέτυχε φέτος στην Ελλάδα, είχε τραγικές παρουσίες στη Γαλλία με τη Λιλ και στην Ισπανία με τη Γρανάδα. Άρα, ας μην είναι τόσο απόλυτος.

Για το μπάσκετ του Ολυμπιακού, έπειτα από το διασυρμό στα Κανάρια Νησιά και την επιστροφή στην κανονικότητα με τον Πανιώνιο, ο δρόμος είναι ένας. Νίκες με Νταρουσάφακα και Ζαλγκιρίς στην Ευρωλίγκα, δίχως ίχνος υποτίμησης. Και νίκες σε όλα τα παιχνίδια της Α1, ώστε να μπει η ομάδα στα πλέι οφ, να αποκλείσει όποιον βρει στον δρόμο της και να πάει στους τελικούς με τον ΠΑΟ. Κι ας βάλουν Έλληνες διαιτητές. Κι ας μην κατέβει εκεί να παίξει. Αλλά μέχρι τότε πρέπει να είναι σε όλα τα πλέι οφ μέσα. Για να μπορεί να κάνει το «μέχρι τέλους» πραγματικότητα και με ψηλά το κεφάλι.

* Για να διαβάσετε ολόκληρο ένα άρθρο θα πρέπει να απευθυνθείτε στο περίπτερο της γειτονιάς σας. Ενισχύοντας την εφημερίδα που εκτιμάτε περισσότερο, δίνετε πνοή στην πολυφωνία του Τύπου...

Πρωινός Τύπος (26/3): «Δεν πανηγυρίζω καθόλου επιτυχία της Εθνικής - Ε, όχι και μπράβο στον Αλαφούζο»