MENU

Χαρτί... Ο πιο όμορφος τρόπος να γράφεις, ο πιο όμορφος τρόπος να διαβάζεις. Κι αν το SDNA υπηρετεί τη σύγχρονη μορφή ενημέρωσης κι αν η τεχνολογία ποδοπατάει τον ρομαντισμό, κάποιες αξίες αξίζει να παραμένουν στην επιφάνεια.

Γι' αυτό και η στήλη στην ιστοσελίδα μας, μια στήλη που φέρνει τα μπρος - πίσω. Ή τα πίσω - μπρος! Καθημερινά στον Πρωινό Τύπο θα μπορείτε να διαβάζετε τα καλύτερα από την αρθρογραφία των εφημερίδων.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥ – ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Το νόημα της ιστορίας είναι, ότι η ΕΠΟ πλέον περνά σε μία νέα εποχή. Η ΑΕΚ που έχει ξεκάθαρα το πάνω χέρι στους νέους συσχετισμούς, έχει δείξει ξεκάθαρα πως επιθυμεί να παίζεται το παιχνίδι επί ίσοις όροις.

Να μην υπάρχουν τα εγκλήματα, τα οποία συνέβησαν στο παρελθόν. Η ολιστική μελέτη έρχεται να δείξει το πλαίσιο πάνω στο οποίο πρέπει να λειτουργήσει η διαδικασία. Δεν έχει κανέναν λόγο και δεν θα μπορούσε να έχει κανένα λόγο σε ό,τι αφορά το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ για τις προσεχείς εκλογές που αποτελεί τον ευσεβή πόθο του Αυγενάκη και του Ολυμπιακού προκειμένου να μπορέσουν να ανακόψουν τις αλλαγές.

Είναι ξεκάθαρο πως όσα αναφέρουν οι διεθνείς ομποσπονδίες αποτελούν προτροπές ή συστάσεις ή ακόμα και ευχές αν θέλετε, για μία καλύτερη λειτουργία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Η ΕΠΟ άλλωστε μέχρι και πριν από λίγο καιρό βρισκόταν υπό καθεστώς επιτήρησης . Γιατί παρά πολύ απλά έπρεπε να δράσει και να διευθύνει ένα ελληνικό ποδόσφαιρο που ξεχείλιζε από τοξικότητα, η οποία προερχόταν κυρίως από τον Ολυμπιακό.

Τα πολλά λόγια είνα φτώχεια. Προφανώς και πρέπει να βελτιωθεί η ΕΠΟ. Προφανώς και πρέπει να εκσυγχρονιστεί το ποδόσφαιρο μας. Αλλά αυτό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει με τον τρόπο που θέλουν στον Ολυμπιακό. Άρα τζάμπα πανηγυρίζουν: Αδίκως θεωρούν πως έχει επιτευχθεί κάτι σημαντικό μέσα από όλη αυτή την ιστορία, καθώς μάλλον δεν κατανοούν, ότι παραμένουν ουραγοί στην υπόθεση.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΙΡΩΤΣΟΣ – ΤΑ ΝΕΑ

Το πρεστίζ παίζει σημαντικό ρόλο στο ποδόσφαιρο. Και το πρεστίζ της Εθνικής πληγώθηκε βάναυσα. Είναι προτιμότερο να παίζεις σε μεγαλύτερη κατηγορία.

Και ας μην είσαι το φαβορί. Και ας χάνεις. Προτιμότερο το να χάσεις από το Βέλγιο, από το να έρθεις ισόπαλος με το Κόσοβο. Προτιμότερο να μάχεσαι με την Ιταλία, από το να τα παίζεις όλα για όλα με τη Σλοβενία, που σε όλη την πορεία του ομίλου ήταν πάνω από σένα. Όταν παίζεις με τους μεγάλους, μεγαλώνεις κι εσύ.

Αυτό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της εθνικής ομάδας. Πως έπαψε να ανήκει στην κατηγορία των μεγάλων. Ή έστω των μεσαίων. Και αυτό οφείλει να διορθώσει άμεσα. Να αλλάξει το στάτους της ξανά. Αν δεν το κατάλαβαν στο προηγούμενο Nations League οι άνθρωποι της ΕΠΟ, που έφερε και τον... υποβιβασμό στην Γ΄ κατηγορία, ας ελπίσουμε ότι το κατάλαβαν τώρα.

Ταξιδεύοντας σε χώρες ποδοσφαιρικά υποδεέστερες. Βλέποντας αγώνες που μας θύμιζαν την Εθνική στις αρχές της δεκαετίας του ΄90. Σε ένα ποδόσφαιρο που εξελίσσεται, η Εθνική δεν μπορεί να γυρίζει 30 χρόνια πίσω. Δεν είναι το ranking, οι κληρώσεις, τα προκριματικά η θέση σε αυτά, η διεκδίκηση ενός καλύτερου πλασαρίσματος.

Είναι το πως σε αντιμετωπίζουν οι υπόλοιποι. Το πρεστίζ. Το γόητρο. Η λάμψη. Και η λάμψη δεν έρχεται παίζοντας το 2020 σε ένα γήπεδο όπως της Ριζούπολης με αντίπαλο τη Σλοβενία, θέλοντας μόνο τη νίκη.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ - METROSPORT

Η Εθνική έχει το ταλέντο και θεωρητικά ο χρόνος είναι υπέρ της. Για παράδειγμα οι Τζόλης, Τσιμίκας, Βλαχοδήμος, Λημνιός, Μασούρας και Γιαννούλης όσο θα περνάει ο χρόνος και θα αποκτούν εμπειρίες θα αποτελούν πολύτιμα «εργαλεία» για τον κάθε ομοσπονδιακό προπονητή.

Τι ζητάει λοιπόν από εδώ και πέρα η Εθνική ομάδα, η οποία δείχνει ζωντάνια, έχει παίκτες με μικρό μέσο όρο ηλικίας και περίσσια διάθεση; Ανεξαρτήτως από το αν καταφέρει να είναι παρούσα στο Κατάρ, να καταφέρει να κερδίσει πόντους ώστε να αναρριχηθεί στο ranking list της ΟΥΕΦΑ.

Προσπάθεια η οποία θα αποτελέσει και τον πυλώνα για την πρόκριση στην τελική φάση του Euro 2024, στόχος ο οποίος φαντάζει περισσότερο ρεαλιστικός. Και ο οποίος θα πρέπει να στηριχθεί, ανεξαρτήτως από το ποια θα είναι η νέα διοίκηση της ΕΠΟ. Γιατί η Εθνική ομάδα, παραδοσιακά πληρώνει και τα παραγοντικά παιχνιδάκια.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΠΕΤΟΠΟΥΛΟΣ – SPORTDAY

Αναρωτιέμαι διαβάζοντας την ολιστική μελέτη των ΦΙΦΑ/ΟΥΕΦΑ αν υπάρχει άλλη χώρα στην Ευρώπη που θα ζητούσε για κάποιον δικό της λόγο από τη ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ μια μελέτη για τα προβλήματα του ποδοσφαίρου της και θα της έστελναν ένα τέτοιο κείμενο. Δεν μιλάμε για μια σειρά από προτάσεις βελτίωσης της λειτουργίας της ομοσπονδίας ή αντιμετώπισης της διαφθοράς ή του προβλήματος της βίας: αυτό που οι ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ μας έστειλαν λέει πολύ απλά ότι τίποτα απ’ ότι υπάρχει στην Ελλάδα δεν πρέπει να παραμείνει ίδιο, εκτός απ’ ότι πρέπει να υπάρχει ξένος αρχιδιαιτητής. Η μελέτη δεν αναφέρεται στον Μαρκ Κλάτενμπεργκ, αλλά στον θεσμό.

Όλα όσα στις 102 σελίδες των προτάσεων αναφέρονται σε οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έχουμε ένα ποδόσφαιρο θεσμικά ανυπόληπτο: εντελώς για τα… μπάζα. Δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα που οι ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ θα ήθελαν να παραμείνει ως έχει: ζητάνε να μην έχουν οι Ενώσεις ούτε καν το δικαίωμα εκλογής εφορευτικής επιτροπής (!) στην εκλογική τους γενική συνέλευση. Κάποιος θα πίστευε ότι τους θεωρούν ανίκανους ακόμα και γι’ αυτό ή λαμόγια έτοιμα να στήσουν και μια τέτοια ψηφοφορία!

Κατά τ’ άλλα η μελέτη ζητεί νέα οργάνωση της ομοσπονδίας στη λογική μιας απόλυτης αποψίλωσης των όποιων εξουσιών του διοικητικού της συμβουλίου. Θέλει η ΕΠΟ να διοικείται από έναν CEO (και τον αναπληρωτή του), να ελέγχεται από μία επιτροπή ελέγχου αποτελούμενη από ελεγκτές με πενταετή συμβόλαια, ζητεί οι αλλαγές να έχουν γίνει το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο και δηλώνει ότι θα τις επιβλέψει. Μπορεί κάτι να γίνει, μπορεί να μη γίνει και τίποτα. Αλλά έχει ενδιαφέρον πως οι προϊστάμενες αρχές θεωρούν πως η διοίκηση του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν είναι απλώς προβληματική, αλλά είναι τελείως λάθος. Γι’ αυτό τον λόγο το κείμενο δεν είχε διαρρεύσει από την ΕΠΟ. Αποτελεί την καταδίκη της λειτουργίας της…

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΓΛΙΔΗΣ - ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Είναι πραγματικά θλιβερό να έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο η εθνική ομάδα που να μάχεται για τόσο χαμηλές φιλοδοξίες και στόχους. Ας μην πάμε πολύ πίσω και κάνουμε συγκρίσεις με το έπος του 2004. Ας θυμηθούμε ότι και τα επόμενα χρόνια η Εθνική είχε συνέπεια στη συμμετοχή της στις μεγάλες διοργανώσεις, διεκδικούσε σοβαρές διακρίσεις και ήταν ανταγωνιστική κόντρα σε οποιονδήποτε αντίπαλο. Η σταδιακή κάθοδος έφτασε στο όριο της καθίζησης. Κι όταν μια ομάδα φτάνει τόσο χαμηλά στις διεθνείς λίστς, είναι πολύ δύσκολο, χρειάζεται πολύ κόπο και ελάχιστα λάθη προκειμένου να πάρει ξανά την πάνω βόλτα. Το νικηφόρο αποτέλεσμα στο σημερινό παιχνίδι θα είναι ένα βήμα προς αυτήν τη... βόλτα. Θα χρειάζονται πολύ περισσότερα, αλλά ας γίνει το πρώτο και βλέπουμε.

Ο Φαν'τ Σιπ οφείλει σήμερα να αποφύγει από την πλευρά του οποιοδήποτε σφάλμα ή «κόλλημα». Να κάνει ό,τι ο ίδιος εκτιμά πως είναι καλύτερο και να εμπνεύσει τους παίκτες που θα επιλέξει. Οι πολλές αλλαγές σε σχέση με την ομάδα που νίκησε πριν από μερικές μέρες τη Μολδαβία δεν μοιάζουν καλή ιδεά και λογικά κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Αν και σε κάποιες θέσεις, ειδικά στην επίθεση, μοιάζουν επιβεβλημένες. Για την Ελλάδα μπορεί να μην είναι τιμητικό να παίζει ματς-τελικό επιβίωσης κόντρα στη Σλοβενία, όταν παλιότερα τέτοιοι «τελικοί» ήταν απέναντι στη διεθνή ελίτ και στους κορυφαίους του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Όμως έτσι είναι τώρα η κατάσταση. Και άλλα βήματα προς τα πίσω δεν μπορεί να γίνουν. Διότι αν γίνουν, πολύ απλά δεν είναι δυνατό να υπάρχει ελπίδα. Τουλάχιστον με τους ίδιους υπεύθυνους της ομάδας, με τα ίδια πρόσωπα στο «τιμόνι». Και δηλώσεις ότι μπορούμε να οργανώσουμε το πρότζεκτ του Κατάρ, να έχουμε ελπίδες και φιλοδοξίες και να προχωρήσουμε για τον στόχο από το τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας δεν θα μοιάζουν πια κοροϊδία και αστειότητα. Θα είναι τέτοιες...

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΠΠΑΣ - SPORTIME

Το να παρακαλάς να μη νικήσει η Εθνική για να φυγει ο Φαν'τ Σχιπ, επειδή δεν παίζει ο τάδε ποδοσφαιριστής ή επειδή ο κόουτς κάνει τα... δικά του, είναι τουλάχιστον προκλητικό. Η «γαλανόλευκη» έφτασε στα χαμηλά επίπεδα έπειτα από καιρό, λόγω λαθεμένων επιλογών της ομοσπονδίας, έντονης μουρμούρας και αμφισβήτησης ακόμα και εντός των απδυτηρίων, αλλά και παρεμβάσεων των παραγόντων των ομάδων. Το τι θέλει η κάθε ομάδα για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς της δεν μπορεί να περνάει μέσα από την εθνική.

Και για να μην λέει κανείς ότι αυτά συμβαίνουν παντού και πάντα, το ζήσαμε επί πολλά χρόνια με Ότο Ρεχάγκελ και Φερνάντο Σάντος. Οι οποίοι είχαν το γενικό κουμάντο - όχι το απόλυτο - επέλεγαν τους ποδοσφαιριστές με τα δικά τους κριτήρια και σταδιακά έχτιζαν αυτό που είχαν στο μυαλό τους. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά.

LIVE SPORT

Όσο πλησιάζει η ώρα προς το σαββατιάτικο ντέρμπι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός, πόσο μάλλον μόλις περάσει και το αποψινό παιχνίδι της Εθνικής κόντρα στη Σλοβενία, τόσο θα εντείνονται οι συζητήσεις γύρω από τις ιδιαιτερότητες που το χαρακτηρίζουν. Άλλωστε, κάθε ματς ανάμεσα στους "αιωνίους" έχει τις ιδιαιτερότητες του τάιμινγκ, αλλά διέπεται από μία βασική αρχή, σε οποιαδήποτε κατάσταση και αν βρίσκονται οι δύο ομάδες, ουδείς μπορεί να αρνηθεί τον χαρακτηρισμό "ντέρμπι. Τη συγκεκριμένη εποχή, αναμφισβήτητα η εικόνα των δύο αντιπάλων δεν έχει σχέση. Ο Ολυμπιακός είναι σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση, θεωρείται βασικό φαβορί για το πρωτάθλημα, έχει τον ίδιο προπονητή για τρίτη σερί σεζόν και διαθέτει εξαιρετικό υλικό.

Από την άλλη πλευρά ο Παναθηναϊκός είναι σαν τον μποξέρ που βρίσκεται στα σχοινιά και προσπαθεί να συνέλθει από τις απανωτές γροθιές που έχει δεχτεί. Η "λαίλαπα Ρόκα-Πογιάτος" άφησε μεγάλες ανοιχτές πληγές και ο Λάζλο Μπόλονι παλεύει να συμμαζέψει την κατάσταση. Τόσο σε επίπεδο φυσικής κατάστασης όσο και στην ψυχολογία των παικτών του, η οποία είναι ξανά  στα κάτω της μετά την ήττα από τον Ατρόμητο στο ΟΑΚΑ. Στον Ολυμπιακό τα ερωτήματα είναι περιορισμένα και η όποια ιδιαιτερότητα του ντέρμπι μάλλον εξαντλείται στο αν θα παίξει ή όχι από την αρχή ο φορμαρισμένος Κώστας Φορτούνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

*Για να διαβάσετε ολόκληρο ένα άρθρο θα πρέπει να απευθυνθείτε στο περίπτερο της γειτονιάς σας. Ενισχύοντας την εφημερίδα που εκτιμάτε περισσότερο, δίνετε πνοή στην πολυφωνία του Τύπο. 

Πρωινός Τύπος (18/11): «Τζάμπα πανηγυρίζει ο Ολυμπιακός - Μποξέρ στα σχοινιά ο Παναθηναϊκός»
EVENTS