MENU

Χαρτί... Ο πιο όμορφος τρόπος να γράφεις, ο πιο όμορφος τρόπος να διαβάζεις. Κι αν το SDNA υπηρετεί τη σύγχρονη μορφή ενημέρωσης κι αν η τεχνολογία ποδοπατάει τον ρομαντισμό, κάποιες αξίες αξίζει να παραμένουν στην επιφάνεια.

Γι' αυτό και η στήλη στην ιστοσελίδα μας, μια στήλη που φέρνει τα μπρος - πίσω. Ή τα πίσω - μπρος! Καθημερινά στον Πρωινό Τύπο θα μπορείτε να διαβάζετε τα καλύτερα από την αρθρογραφία των εφημερίδων.

ΠΑΝΟΣ ΛΟΥΠΟΣ - ΩΡΑ

Μετά το τέλος του αγώνα της ρεβάνς Κυπέλλου με την ΑΕΚ το 2015, ο Σιόβας είχε ξεκινήσεις τις δηλώσεις του, λέγοντας: «Να ξεκινήσω κατ'αρχάς λέγοντας ότι είμαστε όλοι στεναχωρημένοι για τον τραυματισμό του αρχηγού μας, του Μανιάτη. Ξέρουμε όλοι πόσο τον χρειαζόμαστε, είμαστε πάρα πολύ στεναχωρημένοι και εγώ προσωπικά που τον έχω συμπαίκτη δέκα χρόνια και είμαστε σαν αδέρφια. Εύχομαι να επιστρέψει υγιής». Για τον Μάνταλο, δηλαδή, που δεν τον είχε συμπαίκτη, ούτε... κουβέντα για περαστικά!

Θα περίμενε κανείς ότι δεν θα υπήρχε κάτι χειρότερο να ειπωθεί, αλλά ο Σιόβας στις τότε δηλώσεις του, δεν το είχε... τερματίσει ακόμα. Και είχε συνεχίσει, λέγοντας: «Είμαστε ικανοποιημένοι που δώσαμε χαρά στον κόσμο μας να γιορτάσει τα 90 χρόνια ιστορίας της ομάδας, έστω και απέναντι σε μια ομάδα Β'εθνικής, έτσι είναι το ποδόσφαιρο.

Ο Σιόβας, λοιπόν, το 2015, που δεν ήταν... παιδάκι, αλλά ήταν 25 ετών, σε μια και μόνο δήλωση, είχε αντισυναδελφική συμπεριφορά απέναντι στον Μάνταλο, προσβλητική απέναντι σε έναν μεγάλο σύλλογο και απαξιωτική προς έναν κόσμο, που είχε κατακλύσει το ΟΑΚΑ, που εκείνο το βράδυ είχε 70.000 κόσμο. Αν και έφτασε πλέον στα 32 του χρόνια, δυστυχώς απέδειξε με τις προχθεσινές του, αντισυναδελφικές δηλώσεις προς τον Στράτο Σβάρνα, ότι δεν έχει καταφέρει να απαλλαχθεί από την κάκιστη νοοτροπία που τον διακατέχει.

Νοοτροπίες τύπου... Σιόβα, μόνιμα ριζωμένες επί δεκαετίες από τον ΟΣΦΠ τύπου «εμείς υπάρχουμε και κανείς άλλος» ή προσωρινές (θέλω να πιστεύω) σαν του ΠΑΟΚ το 2018, τύπου «ή εμείς ή κανείς», νοοτροπίες του τύπου «έτσι γουστάρω κι αυτό θα γίνει», ψευτονταηλίκια και παρτάκηδες, αποτελούν τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ - SPORTIME

Πάει καλά, μην το ματιάσουμε. Πρέπει να το στηρίξουμε το εγχείρημα, δεν πρέπει να το «τορπιλίζουμε». Ακόμα και ακούσια, όπως το έκανε ο Σιόβας. Και το timing ήταν κακό και το περιεχόμενο των δηλώσεων του για τον Σωκράτη - Μανωλά ατυχές, δεν είναι ο ρόλος του να κάνει υποδείξεις στον εκλέκτορα. Δεν λέμε, για καλό το είπε ο 32χρονος αμυντικός, από συναδελφική αλληλεγγύη και με γνώμονα το τι πιστεύει ότι είναι καλό για την ομάδα. Ωστόσο ήταν αχρείαστο. Στην παρούσα φάση και όχι μόνο. Τα εν οίκω μη εν δήμω.

Ο Φαν'τ Σχιπ ξέρει ότι αυτό θα είναι πιθανότατα ένα θέμα που θα πρέπει να στύψει το κεφάλι του για να αποφασίσει. Αν δηλαδή χωράνε κάποιοι από τους «παλιούς» σε αυτό το project ανοικοδόμησης και ανάκτησης τακτικής συνέπειας που επιχειρείται. Ωστόσο και προφανώς, δεν θα είναι το μόνο.

Για παράδειγμα, αν κοιτάξουμε τη λίστα των σκόρερ της Εθνικής μας στα 10 τελευταία ματς θα βρούμε τους εξής: Σιόβας, Λημνιός (2), Κουρμπέλης, Μάνταλος, Γαλανόπουλος, Παυλίδης, Μασούρας, Ζέκα, Φορτούνης και ένα αυτογκόλ. Κοντολογίς, 11 γκολ, το ένα μόνο από επιθετικό. Πρόβλημα...

ΑΛΕΞΗΣ ΒΙΡΒΙΛΗΣ - ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Στο λιμάνι λοιπόν κινούνται σε ρυθμούς... πλέι οφ. Φαίνεται άλλωστε από τις μεταγραφικές κινήσεις που κάνουν. Φέρνουν τον Εμβιλά επειδή ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να χαθεί ξαφνικά ο Καμαρά, όπως ξαφνικά χάθηκε και ο Γκιγιέρμε. Πήραν Ραφίνια, Χολέμπας και Πέπε για να καλύψουν τα κενά, μετά τον Εμβιλά θα φέρουν και έναν βασικό αριστερό μπακ (μάλλον τον Ματέους Ρέις) και πάνε σίγουρα και για έναν εξτρέμ. Με αυτές τις κινήσεις δείχνουν ότι έχουν βάλει στο «σημάδι» τα πλέι οφ, προσπαθώντας να φέρουν παίκτες όσο το δυνατόν ταχύτερα, ώστε να μπουν νωρίς στο κλίμα. Το αν θα ανταποκριθούν ή όχι στις προσδοκίες, αυτό είναι κάτι που θα φανεί στο χορτάρι. Όλες οι απαντήσεις δίνονται στο γήπεδο και όχι στα βιντεάκια, από τα όσα έχουν πετύχει στις πρώην ομάδες τους. 

Αν πάρουμε το κακό σενάριο για τον Ολυμπιακό, το να χαθεί το Κύπελλο το Σάββατο δεν θα προκαλέσει... ταραχή στο «ερυθρόλευκο στρατόπεδο». Αν δεν περάσει όμως την Ομόνοια ή τον Αστέρα, τότε εκεί θα ηχήσουν «καμπανάκια», αλλά... καμπάνες. Οπότε, γιατί καθόμαστε και ασχολούμαστε τόσο σοβαρά με έναν τελικό, στον οποίο θα αγωνιστούν οι παίκτες του περσινού ρόστερ και όχι τα νέα αποκτήματα;

Ως Ολυμπιακός οφείλει για την ιστορία του να δει σοβαρά το σαββατιάτικο ματς, αλλά για να ξεκινήσει με το δεξί τη χρονιά θα πρέπει να κάνει το καθήκον του στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ. Εκεί είναι όλα τα... λεφτά. Και δεν αναφερόμαστε φυσικά στα χρήματα που θα μπουν στα ταμεία σε περίπτωση πρόκρισης, αλλά στο γεγονός ότι θα αποδείξουν και φέτος οι πρωταθλητές ότι μπαίνουν στη φετινή σεζόν με το πόδι πατημένο στο γκάζι και δίχως να είναι επηρεασμένοι από τις απώλειες βασικών ποδοσφαιριστών τους.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΠΕΤΟΠΟΥΛΟΣ – SPORTDAY

Τι άλλο έχει ανάγκη ο Ολλανδός; Θα 'λεγα έχει ανάγκη από παίκτες με προσωπικότητα -σαν τον Δημήτρη Σιόβα π.χ. Ήταν ο καλύτερος παίκτης στο ματς με τους Σλοβένους και τον άφησε στον πάγκο. Όταν τον χρειάστηκε αυτός όχι μόνο έπαιξε καλά, αλλά ήταν κι ο σκόρερ του δεύτερου γκολ στο ματς με το Κόσοβο. 

Ο Σιόβας θύμισε πόσο καλός παίκτης είναι και στο τέλος έκανε και αντρίκιες δηλώσεις τονίζοντας ότι η ομάδα τούς έχει ανάγκη όλους. Εμμέσως είπε ότι αυτό που προηγήθηκε είναι μία καταστροφή: αυτό θα 'πρεπε να το πουν όλοι διότι μόνο έτσι κάνεις μία νέα αρχή. Ας κλείσει τα αυτά του ο Φαν'τ Σιπ σε όσους λένε να τον τιμωρήσει. Αν έχει προσωπικότητα ο Σιόβας και τους είναι πρόβλημα, πρόβλημά τους. Ο Ολλανδός τέτοιους χρειάζεται για να δει την ομάδα να αναρρώνει.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΦΙΝΑΣ – ΤΑ ΝΕΑ

Ναι, πρέπει να έχει στεγανά μία ομάδα, ωστόσο ο Σιόβας δεν παραβίασε κάποιον κανόνα. Με παρρησία και επιχειρήματα είπε τι πιστεύει. Ανεξάρτητα με το αν έχει άριστες σχέσεις με τον Κώστα Μανωλά. Άλλωστε, ουδείς διαφωνεί πως οι έμπειροι παίκτες, όσοι δεν είναι και βετεράνοι και παράλληλα ξεχωρίζουν σε σημαντικά ευρωπαϊκά κλαμπ, έχουν να δώσουν στην εθνική ομάδα. Αλίμονο αν είμαστε σε εποχές προγραφών. Σε περιόδους αποκλεισμών. Όποιος αξίζει ας καλείται. 

Άραγε, ο Μανωλάς με τόσα προσόντα είναι δίκαιο να μένει στην απέξω; Ή δημιουργούνται απορίες για τη συγκεκριμένη απόφαση των ιθυνόντων; Εδώ είναι το ζητούμενο. Όχι αν έκανε καλά που μίλησε ή όχι ο Σιόβας. Την ουσία των λεγομένων του χρειάζεται να εξετάσουμε. Και κατ' επέκταση τις επιλογές του Ολλανδού προπονητή. Ο παίκτης, ο κάθε παίκτης, αξίζει να ακούγεται. Να παίζει... μπάλα και έξω από το χορτάρι. Αυτό θέλησε ο Έλληνας αμυντικός. Ας του αφιερώσουμε λίγη έστω από την προσοχή μας. Το προτιμούν όλοι αυτό και όχι να αποκρούει στην... εξέδρα.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΓΗΣ - LIVESPORT

Για τον 22χρονο Δημήτρη, λοιπόν, η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι σημαντική για την καριέρα του, καθώς πηγαίνει σε ένα προηγμένο πρωτάθλημα, πολύ καλύτερο του ελληνικού, με προοπτικές να ανοίγονται μπροστά του. 

Από την άλλη πλευρά, όμως θαρρώ ότι ο ΠΑΟΚ δεν αποκόμισε αυτά που πραγματικά θα μπορούσε να πάρει από ένα παιδί της αξίας του Λημνιού. Θα μου πείτε ότι έμπαινε στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του και σε λίγους μήνες κινδύνευε να τον χάσει ως ελεύθερο. Σωστά. 

Μόνο που ο ΠΑΟΚ όφειλε να είχε μεριμνήσει νωρίτερα για τον Λημνιό. Αν είχε συμβεί αυτό θα μπορούσε να διεκδικήσει πολλά περισσότερα από τα 3 εκατ. που θα μπουν στο ταμείο του, καθώς τα υπόλοιπα 300.000 ευρώ θα πάνε στον Ατρόμητο. Ο Δικέφαλος πλήρωσε σε αυτήν την περίπτωση τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος. Τα υπέρογκα ποσά που ξοδεύτηκαν (πολλά «πετάχτηκαν» όπως στην περίπτωση του Χατσερίντι) σε «τρελά» συμβόλαια τα οποία τον έβγαλαν εντελώς εκτός προϋπολογισμού και τον οδήγησαν μια ανάσα από τις συνέπειες του FFP. 

Είναι φανερό ότι ο ΠΑΟΚ «έπρεπε» να πουλήσει τώρα τον Λημνιό. Και ενδεχομένως αυτό το «πρέπει» να ισχύει και για τον Γιαννούλη. Ώστε, μαζί με τα μεγάλα συμμαζέματα στα συμβόλαια και την προσεκτική μεταγραφική πολιτική, να ξαναέρθουν τα οικονομικά του κλαμπ σε σωστή βάση, μακριά από κινδύνους. Και ο Όλαφ Ρέμπε αυτή την πολιτική ακολουθεί.

Όμως αυτό έχει «πληγές». Και μία εξ΄ αυτών είναι το γεγονός ότι «έπρεπε» να πουλήσει ένα τόσο ταλαντούχο παιδί σαν τον Λημνιό με χρήματα σαφώς λιγότερα από όσα θα μπορούσε να «πιάσει» στην ποδοσφαιρική αγορά, αν το κλαμπ δεν είχε τον κίνδυνο του FFP.

Η πορεία από εδώ και πέρα θα φανερώσει αν στον Δικέφαλο «έπαθαν και έμαθαν»...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ – METROSPORT

Η νέα ιδιοκτησία της NOVA προσφέρει μια τεράστια ευκαιρία στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Του δίνει, αρχικά, τη δυνατότητα να επιβιώσει. Οι ιδιοκτήτες της πλειοψηφίας των ομάδων, οι οποίοι δεν ήξεραν πού θα τους οδηγήσει η οικονομική κρίση του κορωνοϊού κι αν θα μπορέσουν να την διαχειριστούν ή θα τους καταστρέψει, με τα έσοδα από το τηλεοπτικό πάροχο γλιτώνουν την αγωνία και τον φόβο που είχε αρχίσει να τους κυριεύει.

Ταυτόχρονα, όμως, αποκτούν το δικαίωμα της ελπίδας για ανάκαμψη, καθώς, όπως φαίνεται, η νέα ιδιοκτησία της NOVA συνδέει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό την εφαρμογή και την επιτυχία του αναπτυξιακού της σχεδιασμού με την κεντρική διαχείριση στο ποδόσφαιρο, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αλλά και με την ολική επαναφορά στην αγορά δικαιωμάτων των μεγάλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, του Champions League και του Europa League. 

Οι προοπτικές μοιάζουν να είναι εξαιρετικές. Και για τη NOVA και για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ωστόσο, για να μεταφραστεί το κλίμα που υπάρχει αυτή την στιγμή σε πραγματική, ουσιαστική, πρόοδο, θα πρέπει, όμως, να φροντίσουν τις υποδομές τους, τις εγκαταστάσεις τους, τις κερκίδες τους, τα ρόστερ τους, να ενισχύσουν δηλαδή, την ανταγωνιστικότητα τους σε όλα τα επίπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

*Για να διαβάσετε ολόκληρο ένα άρθρο θα πρέπει να απευθυνθείτε στο περίπτερο της γειτονιάς σας. Ενισχύοντας την εφημερίδα που εκτιμάτε περισσότερο, δίνετε πνοή στην πολυφωνία του Τύπου. 

Πρωινός Τύπος (8/9): «Νοοτροπίες τύπου... Σιόβα, μόνιμα ριζωμένες επί δεκαετίες από τον ΟΣΦΠ - Θα φανεί αν έπαθαν και έμαθαν στον ΠΑΟΚ»