MENU

Χαρτί... Ο πιο όμορφος τρόπος να γράφεις, ο πιο όμορφος τρόπος να διαβάζεις. Κι αν το SDNA υπηρετεί τη σύγχρονη μορφή ενημέρωσης κι αν η τεχνολογία ποδοπατάει τον ρομαντισμό, κάποιες αξίες αξίζει να παραμένουν στην επιφάνεια.

Γι' αυτό και η στήλη στην ιστοσελίδα μας, μια στήλη που φέρνει τα μπρος - πίσω. Ή τα πίσω - μπρος! Καθημερινά στον Πρωινό Τύπο θα μπορείτε να διαβάζετε τα καλύτερα από την αρθρογραφία των εφημερίδων.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΑΣ - LIVESPORT

Ο Αλαφούζος είναι ο μοναδικός από τους μεγάλους του ποδοσφαίρου, ο οποίος πρότεινε ένα σχέδιο για το σύνολο της Superleague. Σαφώς, το Liga TV είναι ένα φιλόδοξο πλάνο με μεγάλες δυσκολίες στην υλοποίησή του. Επίσης, ο Αλαφούζος προσπαθεί να εξασφαλίσει όλους τους μικρούς και το δείχνει έμπρακτα. Κανείς άλλος δεν το κάνει ή απλά ακολουθεί, όπως συμβαίνει με τον ΠΑΟΚ. 

Άρα, καλό θα είναι να δούμε την ουσία. Ο Αλαφούζος κατέθεσε μια πρόταση και οργανώνει ένα μπλοκ ομάδων. Οι υπόλοιποι τι έχουν να προτείνουν επ' αυτού; Ποιες είναι οι θέσεις τους, οι απόψεις τους, οι παρατηρήσεις τους. Αυτοί που θα συμβάλλουν στην πρόοδο του ποδοσφαίρου και όχι σε στείρες αντιπαραθέσεις.

ΆΡΙΣ ΝΙΚΟΛΑΚΗΣ - METROSPORT

Προπονητές και παίκτες του ΠΑΟΚ βαρύνονται με την παταγώδη αποτυχία της παρελθούσας αγωνιστικής περιόδου. Και δεν δικαιούται, για να ομιλούν περί οτιδήποτε για την παρούσα. Αντίθετα υποχρεούνται... Το κεφάλι κάτω, τη γλώσσα μέσα κι έργα. Όχι άλλα λόγια, τα μεγάλα κι από προπονητές κι από παίκτες του ΠΑΟΚ...

Είναι μάλιστα τυχεροί ουκ ολίγοι εξ αυτών. Ξέρετε γιατί; Πολύ απλά, επειδή η έλλεψη χρόνου δεν επέτρεψε στην οικογένεια Σαββίδη πολλά περιθώρια σκέψεων για το μέλλον τους στον ΠΑΟΚ. Η κατάσταση ήταν τέτοια ώστε σχεδόν επέβαλε την παραμονή τους. Ως εκ τούτου υπήρξε η δυνατότητα για μία ακόμη ευκαιρία τους. 

Και θεωρούμε πως πρέπει να αντιλήφθηκαν προπονητές και παίκτες του ΠΑΟΚ πως και γιατί παρέμειναν ενώ απέτυχαν παταγωδώς. Δεν ήταν μάλιστα, μόνον το αποτέλεσμα της αποτυχίας. Ήταν και ο τρόπος. Σε αγώνες κλειδιά σε αγώνες οι οποίοι καθόριζαν τα πάντα οι παίκτες και οι προπονητές του ΠΑΟΚ ηττήθηκαν με κατεβασμένα χέρια. Στις κρίσιμες μάχες έπεσαν αμαχητί. 

Αυτό ενόχλησε περισσότερο. Αυτό απογοήτευσε περισσότερο. Αυτό εξόργισε και αγανάκτησε την οικογένεια Σαββίδη και τον κόσμο του ΠΑΟΚ περισσότερο. Κι αυτό είναι επιεικώς απαράδεκτο γι' αυτούς. Τυχόν δε, επανάληψη αυτού του απαράδεκτου γεγονότος θα σημαίνει άμεσες και ριζοσπαστικές αλλαγές στον ΠΑΟΚ. Το δις εξαμαρτείν - βλέπετε - δεν χωρά στη νοοτροπία και της οικογένειας Σαββίδη και του κόσμου του ΠΑΟΚ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ - SPORTIME

Μπορεί να γίνει και η αποψινή μια βραδιά διαφορετική από τις άλλες «ερυθρόλευκες»; Μπορεί να γίνει. Ο Ολυμπιακός ξέρει πως να το κάνει. Βρίσκεται στο Γουλβερχάμπτον για να δείξει πως ότι έκανε φέτος, δεν έγινε από τύχη και μόνο. Τύχη χρειάζεται, αλλά πάει και στην ομάδα που έχει τις προδιαγραφές.

Ο Ολυμπιακός τις έχει αυτές. Καλύτερα έχει βάλει τις βάσεις για να δημιουργήσει μια ομάδα που θα αφήσει εποχή. Τα κομμάτια του παζλ κόλλησαν πολύ καλά. Ο συντονιστής Πέδρο Μαρτίνς ήξερε που θα πάει το κάθε κομμάτι.

Οι Πειραιώτες έχουν μια ομάδα αξιοζήλευτη. Που σε άλλη χώρα θα έλεγαν και πολλά περισσότερα για την αξία της. Μπορεί εντός των συνόρων να έχουμε πάντα αυτό το να χλευάζουμε τον γείτονα, αλλά τα πράγματα δεν θα έπρεπε να είναι έτσι. Ο Ολυμπιακός έχει ομάδα υψηλών προδιαγραφών. Και είναι τόσο καλά δουλεμένη, που πάντα βρίσκει λύσεις σε κάθε εμπόδιο που θα προκύψει. 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΓΛΙΔΗΣ - ΦΩΣ

Τελικά αυτό που υποστηρίζουμε είναι ότι δεν υπάρχει κανόνας σε περιπτώσεις σαν τη σημερινή. Προέχει, όμως η άμυνα. Ξεκάθαρα. Το πιο βασικό είναι να μείνει πίσω το «μηδέν». Και από ένα σημείο κι έπειτα να αρχίσουν να αυξάνονται τα ρίσκα για το απαιτούμενο τέρμα. 

Το γεγονός ότι ακόμη κι αν δεχτεί γκολ πρώτη η ελληνική ομάδα πάλι θα πρέπει να σκοράρει για είναι στο παιχνίδι της πρόκρισης, δεν πιστεύω ότι πρόκειται να αλλάξει το μοντέλο από πλευράς Μαρτίνς. Ο Πορτογάλος θα πάει στα σίγουρα. Και τα σίγουρα είναι να μπορέσει το κέντρο του Ολυμπιακού να κρατήσει τη μπάλα, να αποφύγει τις γρήγορες μεταβιβάσεις παιχνιδιού των Άγγλων, να κρατήσει τους γρήγορους ακραίους, να βγάλει από το παιχνίδι όσο γίνεται τον Χιμένες. 

Για να έρθει λοιπόν, το γκολ που ψάχνει ο Ολυμπιακός το βράδυ (είτε ψάχνει για δεύτερο όπως στο Λονδίνο είτε όχι), το αν είναι η αμυντική συμπεριφορά και προσήλωση. Τη νίκη θα χρειαστεί να τη δώσει η επίθεση στη θεωρία. Αλλά τη νίκη (ή την ισοπαλία πρόκρισης_ θα τη δώσει πρωτίστως η άμυνα...

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΦΙΝΑΣ - ΤΑ ΝΕΑ

Χθες, παραμονή μιας μεγάλης βραδιάς για το ελληνικό ποδόσφαιρο, αυτής του ραντεβού που δίνει ο Ολυμπιακός με τη Γουλβς για το Γιουρόπα Λιγκ και έχοντας θέα μια σημαντική επιτυχία που θα κάνει καλό σε όλο το εγχώριο ποδοσφαιρικό σύμπαν, κάποιοι εκτίμησαν ότι ήταν η καλύτερη στιγμή για να βάλουν μπουρλότο. Να κάνουν κινήσεις που δεν συνεπάγονται ηρεμία και ούτε βρίσκουν σύμφωνους αρκετούς. 

Θέλουν, άραγε, στα σοβαρά να μην αρχίσει η επόμενη διοργάνωση; Αυτό μόνο εχθροί του ποδοσφαίρου το επιθυμούν. Ίσως ζητούν ακριβώς αυτό. Ένα αληθινό μπάχαλο. Και να απαξιωθεί παραπάνω το προϊόν, να γίνουμε περισσότερο περίγελος στα μάτια των ξένων και εκεί που ασχολούνται με τις παλινωδίες για τον τελικό του Κυπέλλου, να βρουν κάτι ακόμη ώστε να γελούν μαζί μας. 

Και μετά θα συζητούν για χαμένες ευκαιρίες και τα ρέστα. Αδυνατώντας να συνειδητοποιήσουν πόσο κακό κάνουν με τις χωρίς σκέψη πράξεις και ενέργειές τους. Με κινήσεις που σημαδεύουν το ίδιο το άθλημα.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΠΕΤΟΠΟΥΛΟΣ – SPORTDAY

Η Γουλβς έχει σαφώς πιο εύκολη δουλειά απόψε. Είναι ομάδα που παίζει 5-3-2 (καμία φορά και 3-4-3) και είναι φτιαγμένη για να κρατάει το μηδέν: αν το κρατήσει κι απόψε πέρασε. Ο Ολυμπιακός πρέπει να κάνει ένα μεγάλο ματς – σαν αυτά που έκανε με την Μπασακσεχίρ και την Κράσνονταρ πέρυσι. Το ματς με την Άρσεναλ δύσκολα μπορεί να οδηγός: η ομάδα του Αρτέτα σε αφήνει να παίξεις, αφού επιθετικά ρίσκα παίρνει κι αυτή – η Γουλβς του Νούνο είναι άλλο πράγμα. 

Ο Ολυμπιακός καλείται να κάνει μια αληθινή υπέρβαση: να αποκλείσει δεύτερη αγγλική ομάδα στη σειρά κερδίζοντας πάλι στο νησί. Πρέπει επίσης να το κάνει χωρίς το Σεμέντο, πιθανότατα τον Ομάρ και σίγουρα τον Σα. Και με βασικό τον γνωστό- άγνωστο Αλέν, που έχει φτιάξει ήδη βαλίτσες. Χωρίς να μπορεί να φανταστεί πριν από μία εβδομάδα πως ίσως απόψε χρειαστεί να μπει στην ιστορία του Ολυμπιακού.

ΠΑΝΟΣ ΛΟΥΠΟΣ – ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Ο “top – class αντί – Αραούχο”, που είχαμε αποκαλύψει ότι... “αποκτά σοβαρό προβάδισμα και που θα δώσει τριπλή λύση στην επίθεση, καθώς παίζει και μέσα στην περιοχή, αλλά και στα δύο άκρα”, είναι ο Αλμοέζ Αλί! Το παρασκήνιο είναι πολύ πλούσιο γύρω από τη συγκεκριμένη μεταγραφική υπόθεση, αλλά επαναλαμβάνω ότι αυτή τη στιγμή, μετράει η ουσία.

Και η ουσία είναι ότι ο Αλμοέζ Αλί είναι “φλέβα χρυσού” και η ΑΕΚ δεν πρέπει να χάσει τη μεγάλη ευκαιρία που της δίνεται, για να αποκτήσει έναν παίκτη, που σημειώστε αυτό που γράφω, όμοιος του, δεν υπάρχει άλλος στο ελληνικό πρωτάθλημα. 

Με αυτό το διαμάντι από το Κατάρ, αλλά και με την πεποίθηση που έχω ότι στην ΑΕΚ θα βγει... λίρα εκατό ο Ενομπακάρε, με διακατέχει η βεβαιότητα ότι ο Καρέρα θα δημιουργήσει μια ομάδα, που από τη μέση και μπροστά θα πετάει... φωτιές!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

*Για να διαβάσετε ολόκληρο ένα άρθρο θα πρέπει να απευθυνθείτε στο περίπτερο της γειτονιάς σας. Ενισχύοντας την εφημερίδα που εκτιμάτε περισσότερο, δίνετε πνοή στην πολυφωνία του Τύπου.

Πρωινός Τύπος (6/8): «Ο Αλαφούζος προτείνει, οι άλλοι τι κάνουν; - Αξιοζήλευτος ο Ολυμπιακός»
EVENTS