MENU

Χαρτί... Ο πιο όμορφος τρόπος να γράφεις, ο πιο όμορφος τρόπος να διαβάζεις. Κι αν το SDNA υπηρετεί τη σύγχρονη μορφή ενημέρωσης κι αν η τεχνολογία ποδοπατάει τον ρομαντισμό, κάποιες αξίες αξίζει να παραμένουν στην επιφάνεια.

Γι' αυτό και η στήλη στην ιστοσελίδα μας, μια στήλη που φέρνει τα μπρος - πίσω. Ή τα πίσω - μπρος! Καθημερινά στον Πρωινό Τύπο θα μπορείτε να διαβάζετε τα καλύτερα από την αρθρογραφία των εφημερίδων.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥ - ΩΡΑ

Στον Ολυμπιακό βαφτίζουν τα φασόλια κρέας και ζουν στο συννεφάκι τους. Η επιστολή των διεθνών ομοσπονδιών με τις οποίες γινόταν σκληρή κριτική στους χειρισμούς του κ. Αυγενάκη για τις εκλογές της ΕΠΟ, πανηγυρίζεται ως νίκη! Σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία, αφήνουν όλο το κυρίως μέρος της επιστολή που είναι γεμάτο σκληρές υποδείξεις και στέκονται στο φινάλε, όπου καλεί σε συννενόηση!

Η επικοινωνία του λιμανιού μάλιστα, μιλά με τρομερή αναίδεια για παρεμβάσεις στις εκλογές της ΕΠΟ, όπου όλη η φίλαθλη Ελλάδα γνωρίζει όσα συμβαίνουν. Μα επειδή γνώριζε ο κόσμος, έφριττε με όσα απίστευτα συνέβησαν στο παρελθόν και όρισαν την 20ετή χούντα. Οι κυβερνήσεις -γιατί το κράτος έχει συνέχεια- σφύριζαν αδιάφορα σε όσα γίνονταν, αποδεχόμενοι στη διοίκηση της ΕΠΟ ανθρώπους που εξυπηρετούσαν συμφέροντα.

Εσχάτως, ο κ. Αυγενάκης θυμήθηκε να θέσει θέμα χρόνου, αλλά και τρόπου διεξαγωγής των εκλογών. Επειδή δεν μπορεί να ακουμπήσει το πώς, ασχολείται κατά πρώτον με το πότε και προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Η επιστολή των FIFA/UEFA πάντως, δεν αφήνει περιθώρια για αμφιβολίες. Επαναφέρουν τις απειλές για σοβαρές κυρώσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αντιδρώντας στις μονομερείς παρεμβάσεις του Υφυπουργού στο θέμα των εκλογών.

LIVESPORT

Ειδικά στο θέμα με τις εκλογές στην ΕΠΟ, τα πράγματα είναι απλά και δεν υπάρχει άσπρο ή μαύρο. Και ας προσπαθούν να το παρουσιάσουν διαφορετικά παράγοντες, Αυγενάκης και όποιοι άλλοι. Ο Ολυμπιακός δεν θέλει να γίνουν οι εκλογές τον Ιούλιο διότι δεν μπορεί να φτιάξει το κλίμα που θέλει και δεν του βγαίνουν τα… κουκιά. Και όλοι οι άλλοι θέλουν να γίνουν μέσα στο καλοκαίρι για να μην επιτρέψουν στους Ερυθρόλευκους να «κάνουν παιχνίδι», όπως συνέβαινε προτού αναδειχθεί η διοίκηση Γραμμένου. Τόσο απλά είναι τα πράγματα και όλα τα άλλα είναι φούμαρα…

Ο Ολυμπιακός είναι στη μία πλευρά και όλοι οι άλλοι στην άλλη. Όχι γιατί είναι σύμμαχοι (οι συμμαχίες, όσο υπάρχουν, είναι για να επηρεάζουν ελάχιστα και να διαλύονται στο πρώτο λάθος πέναλτι ή οφσάιντ) αλλά επειδή δεν θέλουν να υπάρχει «μόνιμος πρωταθλητής» ούτε ένα «αφεντικό» που θα κάνει κουμάντο και δεν θα επιτρέπει σε κανέναν να σηκώσει κεφάλι.

Όσο για τον Αυγενάκη και την προσπάθειά του να επηρεάσει το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου δεν είναι κάτι που συνιστά έκπληξη. Είναι το σύνηθες στη χώρα μας. Όλες οι κυβερνήσεις έχουν προσπαθήσει κατά καιρούς να επηρεάσουν, για δικούς τους λόγους, εκλογικές διαδικασίες, κανονισμούς, συμφωνίες και γενικά να καταπατήσουν το «άβατο» του ποδοσφαίρου, όπως το έχουν επιβάλει και εξασφαλίσει η FIFA και η UEFA.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΠΕΤΟΠΟΥΛΟΣ – ΤΑ ΝΕΑ

Έχουν καμία σχέση αυτές οι επιστολές με αυτό που απάντησε προχθές η FIFA/UEFA στην ΕΠΟ; Ούτε για αστείο. Οφείλω να πω ότι αυτές τις επιστολές υπέγραψαν την μεν πρώτη (προς τον Βασιλειάδη) η γενική γραμματέας της FIFA κυρία Σαμούρα, την δε δεύτερη ο ίδιος ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο.

Αυτή που ήρθε προχθές την υπογράφουν κάτι αναπληρωτές γενικοί γραμματείς τα ονόματα των οποίων αγνοούν οι πάντες. Γιατί συνέβη αυτό; Γιατί για τους επικεφαλής των ομοσπονδιών δεν υφίσταται θέμα. Αν υπήρχε θα είχαμε επιστολές στον Αυγενάκη – όχι νουθεσίες στην ΕΠΟ.

Αλλά ποιος να απειλήσει την ελληνική κυβέρνηση όταν ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν μιλά απευθείας με τον Πρωθυπουργό κι ο αντιπρόεδρος της FIFA κ. Κλαρκ συζητά με τον υπουργό Γιώργο Γεραπετρίτη; Στην πραγματικότητα αυτό που ήρθε είναι μια επιστολή που αναφέρει όσα είπε ο Χούμπελ προ ημερών με την επιπλέον συμβουλή στους ανθρώπους της ΕΠΟ να τα βρούνε με την κυβέρνηση.

«Προτρέπουμε την ΕΠΟ και τους οικείους ποδοσφαιρικούς παράγοντες να συνδιαλλαγούν άμεσα και εποικοδομητικά με τις ελληνικές αθλητικές Αρχές όσον αφορά τις διάφορες προκλήσεις που παραμένουν και αφορούν το ελληνικό ποδόσφαιρο, συμπεριλαμβανομένου και του πιο πρόσφατου θεματος του χρόνου των εκλογικών αρχαιρεσιών» γράφει στην κατάληξη της η επιστολή.

Που έτσι όπως είναι γραμμένη θα μπορούσε να την έχει στείλει στην ΕΠΟ ο ίδιος ο Αυγενάκης! Δεν νομίζω ότι θα άλλαζε το παραμικρό.

ΤΑΣΟΣ ΝΙΚΟΛΟΓΙΑΝΝΗΣ - Η ΠΡΑΣΙΝΗ

Τρεις παίκτες είναι οι βασικοί υποψήφιοι, για να πουληθούν αυτό το καλοκαίρι και να βάλει κάποια χρήματα στο ταμείο ο Παναθηναϊκός. Ο Μακέντα θεωρείται σχεδόν βέβαιο, ότι θα παίζει σε άλλο πρωτάθλημα τη νέα περίοδο, ο Χατζηγιοβάνης είναι πολύ πιθανό, ενώ υπάρχει κινητικότητα και για τον Πούγγουρα. Η σχεδόν βέβαιη πώληση του Μακέντα εξηγεί και την λίστα, που φτιάχνει με επιθετικούς ο Ρόκα, για να είναι έτοιμος. Το ιδανικό θα ήταν να μην έφευγε κανείς και να μην χάλαγε ο κορμός του Παναθηναϊκού.

Επειδή, όμως, δεν μιλάμε για κανονικό Παναθηναϊκό, αλλά για Παναθηναϊκό έκτακτης ανάγκης, όπου μετά τον κορονοϊό θέλει και κάποια έσοδα από πωλήσεις φαίνεται, ότι είναι αναγκαίο …κακό. Ο Πούγγουρας μπορεί να παραμείνει και να μην έρθει πρόταση, μόνο αν οι ενοχλήσεις στους κοιλιακούς –προσαγωγούς δεν τον αφήσουν να παίξει σε πολλά παιχνίδια των play off, όπου θα γίνει τσκάρισμα από σκάουτερ.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ - METROSPORT

Τώρα οι ρεαλιστικοί υπολογισμοί δείχνουν ότι η Νέα Τούμπα θα είναι έτοιμη σε τρία, ή τέσσερα, ή ίσως και πέντε χρόνια από σήμερα. Πολλά δεν είναι έστω και τα τρία, με δεδομένο ότι με την παρούσα κυβέρνηση "τρέχει" το θέμα πιο γρήγορα ακόμα και από το χρονοδιάγραμμα; Πολλά δεν είναι να περιμένει συνολικά ο ΠΑΟΚτσής από έξι εως οκτώ χρόνια για να γκρεμιστεί το σημερινό γήπεδο και να "σηκωθεί" στη θέση του το νέο;

Ναι, δεν είμαστε Κινέζοι για να χτίζουμε ολόκληρο υπερσύγχρονο νοσοκομείο μέσα σε μια εβδομάδα, αλλά φοβάμαι ότι... ούτε Κογκολέζοι είμαστε. Δίοτι ακόμη και όταν η κυβέρνηση, η Περιφέρεια, ο Δήμος και κάθε άλλος αρμόδιος φορέας είναι μαζί σου, αποδεικνύεται ότι ο μεγαλύτερος εχθρός όταν θέλεις να εκτελέσεις ένα έργο είναι το θηρίο που λέγεται "γραφειοκρατία".

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση ο ΠΑΟΚ είναι τυχερός διότι έχει ηγέτη έναν άνθρωπο που ποτέ δεν έκρυψε ότι όραμα του είναι η κατασκευή ενός καινούργιου γηπέδου. Είναι τυχερός ο ΠΑΟΚ διότι υπάρχει ο Ιβάν Σαββίδης, που και θέλει και μπορεί να υλοποιήσει αυτό το όραμα. Νομίζω ότι τη στιγμή που θα κόβεται η κορδέλα στα εγκαίνια της Νέας Τούμπας, δικαιωματικά θα έχει αποκτήσει τον τίτλο του μεγαλύτερου ευεργέτη στην ιστορία του ΠΑΟΚ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΛΑΚΗΣ - SPORTDAY

Μοιάζει και κάπως έτσι είναι η κατάσταση στον Παναθηναϊκό μετά την εξαγγελία της συνέντευξης που θα παραχωρήσει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Ας δούμε τα δεδομένα.

Το πρώτο είναι η μεγάλη οικονομική κρίση που έφερε μαζί του ο κορωνοϊός και απειλεί στο σύνολό του το αθλητικό οικοδόμημα, επαγγελματικό και ερασιτεχνικό. Το δεύτερο είναι η σαφής δήλωση του κ. Γιαννακόπουλου πέρυσι. Είχε τονίσει πως αν δεν συγκεντρωθούν είκοσι εκατομμύρια για να στηριχτεί η προσπάθεια αναγέννησης του συλλόγου τότε θα αποχωρήσει. Αντί για είκοσι εκατομμύρια συγκεντρώθηκαν μόλις εννιακόσιες χιλιάδες. Είναι περίπου μάταιο να επαναδιατυπώσει την... απειλή του ο ισχυρός άνδρας του Παναθηναϊκού. Τα χρήματα δεν μαζεύτηκαν πέρυσι, θα μαζευτούν φέτος που η οικονομική κρίση επελαύνει και «κουμπώνονται» ακόμα και εκείνοι που αποδεδιγμένα έχουν;

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δεν έχει κάποιο ανεξάντλητο ταμείο για να τραβάει και να ξοδεύει για την ομάδα που αγαπά. Το ταμείο είναι οικογενειακό και οι εποχές παράξενες. Η ευχέρεια που είχαν κάποτε ο Παύλος και ο Θανάσης πιθανόν να μην υπάρχει. Ολ' αυτά αν σταθμιστούν δεν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ΚΑΕ και ο Ερασιτέχνης θα έχουν φέτος τα προβλήματά τους λυμένα. Το δε ενδεχόμενο να ανακοινώσει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, είτε ότι πουλάει, είτε ότι αποχωρεί »παίζει» δυνατά.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ - ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Και επειδή είναι λογικό να φουντώνει η μεταγραφολογία, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και κάποια πράγματα. Πρώτα απ' όλα ο Ολυμπιακός κοιτάζει ποδοσφαιριστές και αυτό το κάνει όλη τη χρονιά. Βέβαια, άλλο κοιτάζει παίκτες και άλλο είναι έτοιμοι να έρθουν. Επίσης ποδοσφαιριστές προτείνονται και επίσης στην πιάτσα έχει γίνει γνωστό σε ποιες θέσεις πονάει η ομάδα του Πειραιά και θέλει ενίσχυση.

Απλά, αυτή τη στιγμή όλα έχουν πάει πίσω. Η μεταγραφική περίοδος δεν θα ανοίξει την 1η Ιουλίου, όπως συνέβαινε κάθε χρόνο. Η μεταγραφική περίοδος πάει για τον Αύγουστο και μάλλον προς τα τέλη του. Επομένως, έτοιμος δεν μπορεί να είναι κανείς. Προτείνονται παίκτες και άλλοι εξετάζονται, άλλοι αρέσουν και άλλοι απορρίπτονται.

Σαφώς και στον Ολυμπιακό ασχολούνται και με το μεταγραφικό κομμάτι, αλλά θα πρέπει να περιμένουν το τέλος των αγώνων. Από αυτά τα ματς, άλλωστε, μπορεί να προκύψουν κι άλλοι αγώνες. Αυτή την περίοδο, πάντως, όλοι οι ποδοσφαιριστές είναι προσηλωμένοι στη δουλειά τους και κανείς δεν ψάχνεται για μεταγραφική, διότι ξέρουν πως αυτά τα ματς μπορεί να αλλάξουν την εικόνα τους.

SPORTIME

Η λόμπα του Κίμικ, το γκολ που έκρινε το ντέρμπι, ευφυής όσο και ενδεικτική. Το «κάτι παραπάνω» που ξεχωρίζει τους καλούς από τους σπουδαίους.

Η ιστορία γράφεται από τους νικητές. Επαληθεύτηκε μετά από ένα απρόσμενο Klassiker βάσει εποχής και καταστάσεων.

Άλλαξε δομικά στοιχεία στην τακτική, μπολιάζοντας τα με ένα ισχυρό management στο ψυχολογικό κομμάτι.

Έχει αφήσει πίσω της αυτό που ήταν μια μεταβατική περίοδος με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

*Για να διαβάσετε ολόκληρο ένα άρθρο θα πρέπει να απευθυνθείτε στο περίπτερο της γειτονιάς σας. Ενισχύοντας την εφημερίδα που εκτιμάτε περισσότερο, δίνετε πνοή στην πολυφωνία του Τύπου

Πρωινός Τύπος (28/5): «Όλοι ξέρουν για την 20ετή χούντα - Ο Μακέντα θα πουληθεί»
EVENTS