MENU

Χαρτί... Ο πιο όμορφος τρόπος να γράφεις, ο πιο όμορφος τρόπος να διαβάζεις. Κι αν το SDNA υπηρετεί τη σύγχρονη μορφή ενημέρωσης κι αν η τεχνολογία ποδοπατάει τον ρομαντισμό, κάποιες αξίες αξίζει να παραμένουν στην επιφάνεια.

Γι' αυτό και η στήλη στην ιστοσελίδα μας, μια στήλη που φέρνει τα μπρος - πίσω. Ή τα πίσω - μπρος! Καθημερινά στον Πρωινό Τύπο θα μπορείτε να διαβάζετε τα καλύτερα από την αρθρογραφία των εφημερίδων.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ – METROSPORT

Κάπου διάβασα ότι στην ΑΕΚ δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο να εμπλακούν στον «πόλεμο» ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού. Ποιος τους είπε να εμπλακούν στον πόλεμο; Κι ύστερα, από πού κι ως που βλέπουν πόλεμο μεταξύ των δυο ομάδων; Ο Ολυμπιακός καταδιώκει τον ΠΑΟΚ και ο ΠΑΟΚ προσπαθεί να αμυνθεί. Αυτό γίνεται εδώ και πέντε μήνες. Κι αν ο Ολυμπιακός βρέθηκε κατηγορούμενος, μέσω του Μαρινάκη, για την υπόθεση των «στημένων» αγώνων, δεν βρέθηκε επειδή έκανε μια καταγγελία ο ΠΑΟΚ, αλλά γιατί κατέληξε σε μια εισήγηση η ερευνήτρια της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ.

Πως, λοιπόν, υπάρχει πόλεμος ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ; Η ΑΕΚ – και κάθε ΑΕΚ – όφειλε να πάρει θέση για να υπερασπιστεί τη διαφάνεια και την απονομή δικαιοσύνης στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η ΑΕΚ – και κάθε ΑΕΚ – όφειλε να έχει άποψη για σοβαρά θέματα τα οποία, αύριο – μεθαύριο- μπορεί και η ίδια να τα βρει μπροστά της. Η ΑΕΚ – και κάθε ΑΕΚ – όφειλε να έχει φωνή γιατί όσα συμβαίνουν και θα συμβούν στις υποθέσεις του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ δεν αγγίζουν μόνο τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, αλλά έχουν άμεση σχέση με το ελληνικό ποδόσφαιρο.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥ - ΩΡΑ

Εάν παρατηρήσετε την «κόκκινη» αρθρογραφία των ημερών, εστιάζει στην υπόθεση του ματς Ολυμπιακός - Ατρόμητος. Τα βάζουν με τον Φύσσα, προσπαθούν να πιαστούν από τον Σα Πίντο, κάπου στη μέση πετούν και το θέμα του ματς με τη Βέροια και τις καταθέσεις του Γεωργέα και των υπολοίπων. Δεν είναι «χαζοί» βέβαια. Ξέρουν καλά και οι ίδιοι, πως τα συγκεκριμένα παιχνίδια είναι μόνος ένα μέρος της διαδικασίας. Ελάσσονος σημασίας, απλά ενδεικτικό για το κλίμα της εποχής και τις συνθήκες που υπήρχαν.

Στον Ολυμπιακό αντιλαμβάνονται, πως όσες κυβερνητικές παρεμβάσεις και αν υπάρξουν στοιχειοθετούνται καταστάσεις που δεν μπορούν να ξεπεράσουν. Στο παρελθόν, σε υποθέσεις δωροδοκίας, αρκούσε να υπάρχουν απλά ενδείξεις. Έτσι και αλλιώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξουν αποδείξεις. Τώρα σε μια τέτοια υπόθεση, που αφορά το πειθαρχικό κομμάτι, δεν είναι αναγκαίο να ψάχνει κάποιος ατράνταχτες αποδείξεις, που είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν.

Αρκούν οι ενδείξεις, αυτές που κατέγραψε η πρωτοδίκης, για να επιβληθούν πειθαρχικές κυρώσεις. Η κ. Σπανού με μεθοδικό τρόπο καταγράφει τους λόγους για τους οποίους προκύπτουν αποχρώσες ενδείξεις για χειραγωγημένα ματς, βασιζόμενη στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών του 2018 και αφορούν την κακουργηματική αλλοίωση αποτελεσμάτων ποδοσφαιρικών αγώνων και την πλημμεληματική σύσταση συμμορίας. Γι' αυτό, θα γελάσει καλά, όποιος γελάσει τελευταίος.

LIVE SPORT

Ο ένας "καθρέφτης" λοιπόν απέναντι στον οποίο θα βρεθούν οι ιδιοκτήτες είναι αν βάζουν το προϊόν πάνω από εφήμερα (δήθεν) οφέλη τους. Δηλαδή: κάποιοι δεν θέλουν να συνεχιστεί πιστεύοντας ότι έτσι θα μπορέσουν να γλιτώσουν μεγάλο μέρος από τα συμβόλαια των παικτών. Δίχως να έχει γίνει η παραμικρή συζήτηση έως τώρα με τους παίκτες! Και χωρίς να αντιλαμβάνονται, προφανώς, ότι οι οικονομικές συνέπειες από το τηλεοπτικό "λουκέτο" δεν θα αφορούν μόνο τα φετινά συμβόλαιά τους (τα οποία λογικά θα πετσοκοπούν) αλλά και τα επόμενα. Διότι, τι συζήτηση να κάνεις με τη NOVA ή την ΕΡΤ για ένα προϊόν που θα το έχεις κλειστό από τον Μάρτιο ως και τον Σεπτέμβριο;

Ο έτερος καθρέφτης είναι οι εφήμερες επιδιώξεις ώστε να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία, να μη διεξαχθούν τα πλέι άουτ και να αποφασίσει η λίγκα αναδιάρθρωση με αύξηση του αριθμού των ομάδων. Σε επίπεδα που ο καθένας διαδίδεται ό,τι του αρέσει: 16, 18 ή... 108! Μία επιστροφή δηλαδή σε καταστροφικό μοντέλο, το οποίο θα δημιουργήσει πρωτάθλημα άπειρων ταχυτήτων, με ομάδες οι οποίες προφανώς δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν και θα συμμετέχουν απλά για να υπάρχουν. Ή για να εξυπηρετούν με την ψήφο τους τα "θέλω" κάποιων "μεγάλων" εντός της Superleague.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΠΕΤΟΠΟΥΛΟΣ - SPORTDAY

Χθες άκουγα στο ράδιο τον Παναγιώτη Κόρμπο. Ο αρχηγός του Πανιωνίου αφού περιέγραψε τις δυσκολίες του με την καραντίνα είπε ότι είναι έτοιμος να γυρίσει στις προπονήσεις και στα παιχνίδια. «Πιστεύω πως στην αρχή θα υπάρχει κάποιος φόβος, διότι το ποδόσφαιρο είναι άθλημα επαφών. Όμως πιστεύω πως ο φόβος θα ξεπεραστεί, διότι δεν ταιριάζει στο άθλημά μας» είπε χαρακτηριστικά.

Το 'γραφα και τις προάλλες, κανείς δεν πρέπει να υποχρεώσει έναν ποδοσφαιριστή να αγωνιστεί χωρίς τη θέλησή του - τι νόημα έχει για μία ομάδα να χρησιμοποιεί έναν ποδοσφαιριστή χωρίς όρεξη; Η κακή του απόδοση είναι δεδομένη. Από την άλλη και κανείς ποδοσφαιριστής δεν είναι υποχρεωμένος να συνεχίσει να κάνει αυτή τη δουλειά αν δεν αισθάνεται έτοιμος κάτι να ρισκάρει. Ό,τι έχουμε μάθει μέχρι τώρα από την αντιμετώπιση της πανδημίας μαρτυρά ότι το όποιο ρίσκο είναι ελάχιστο, οι ποδοσφαιριστές προστατεύονται από τη γερή τους κράση και το νεανικό της ηλικίας τους και το ξέρουν. Ο Κόρμπος έχει δίκιο, ο φόβος που υπάρχει θα είναι βασικά στο μυαλό τους και θα εξαφανιστεί - όλοι θα παίξουν. Αρκεί να υπάρχουν πρωταθλήματα...

Η ΠΡΑΣΙΝΗ

Είναι κάτι, που θα συμβεί σε όλη την Ευρώπη, ήδη έχει συζητηθεί να γίνει στην Ελλάδα και αναμένεται να γίνει και στον Παναθηναϊκό. Μιλάμε για τις μειώσεις των συμβολαίων των παικτών, τόσο για τους δύο μήνες, που ήταν σε απραξία λόγω κορωνοϊού, όσο και για τη νέα χρονιά. Όπως έχουμε αναφέρει και πάλι οι μειώσεις, που θα προταθούν στους παίκτες θα είναι κλιμακωτές και πιο μεγάλες θα είναι για αυτούς, που έχουν τα μεγαλύτερα συμβόλαια. Το θέμα είναι να κατά πόσο οι παίκτες θα συμφωνήσουν σε αυτές τις μειώσεις. Σίγουρα είναι ένα θέμα, που θα απασχολήσει το ρεπορτάζ όλων των ομάδων τους επόμενους μήνες.

Στον Παναθηναϊκό, φυσικά, όπως έχουμε πει εδώ και καιρό θα υπάρξει και τουλάχιστον μία πώληση παίκτη, μπορεί και δύο. Ανάλογα με την πρόταση, που θα έρθει για κάθε παίκτη και την επιθυμία του κάθε παίκτη θα γίνει δεκτή, ή όχι. Ο Μακέντα, ο Χατζηγιοβάνης και ο Πούγγουρας φαίνεται να είναι σε πρώτο πλάνο, για ενδιαφέρον από ομάδα του εξωτερικού, αλλά ο Παναθηναϊκός δεν αποκλείει καμία πώληση αρκεί να ικανοποιηθεί.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΓΛΙΔΗΣ - ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Όμως το ποδόσφαιρο (όπως όλα τα σπορ) οφείλει πλέον να μπει στη φάση της αυτοπροστασίας. Μέχρι τώρα περισσότερο παρακολουθούσε, αμήχανα κάπως, αναμένοντας τις γενικότερες εξελίξεις. Και όπου μπορούσε, περισσότερο ή λιγότερο, βοηθούσε στην πρωτοφανή κατάσταση. Αυτό που πρέπει τώρα να κάνει είναι να επιχειρήσει να ορθοποδήσει. Με αποφάσεις ισονομίας και της μεγαλύτερης δυνατής δικαιοσύνης.

Δίχως μικροσκοπιμότητες και ευκαιρίες για «αρπαχτές» υπό τις διαμορφωθείσες συνθήκες. Η λογική του ελληνικού ποδοσφαίρου -που δεν ήταν ποτέ το φόρτε του- θα πρέπει να βγει μπροστά. Από σήμερα, με τις σωστές αποφάσεις, μέχρι την επόμενη μέρα της ομαλής μετάβασης που και αυτό ψάχνει, όπως όλοι μας...

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΝΤΗΣ - ΤΑ ΝΕΑ

Τη στιγμή που ο ΕΣΑΚΕ έχει αποφασίσει εδώ και έναν μήνα να βάλει οριστικά λουκέτο στην Basket League και αναμένει τη νομοθετική ρύθμιση, η Ομοσπονδία τηρεί στάση αναμονής, με το επιπρόσθετο βάρος της προαγωγής δύο ομάδων από το (δικό της) πρωτάθλημα της Α2. Τι μέλλει γενέσθαι σε αυτή την υπόθεση;

«Εφόσον οι υγειονομικές Αρχές και η επιστημονική επιτροπή που έχει συσταθεί ανάψουν το πράσινο φως και αναλάβουν την ευθύνη, εμείς δεν είμαστε αρνητικοί στη συνέχιση και στην ολοκλήρωση των πρωταθληματων», απαντά ο πρόεδρος της ΕΟΚ. Σε κάθε περίπτωση, σε όλο τον κόσμο και όχι μονάχα στα ελληνικά πρωταθλήματα, μία λέξη κυριαρχεί και προσδιορίζει την κατάσταση... Αβεβαιότης!

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ – SPORTIME

Στα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης που κάλυψαν την πρώτη φάση άρσης των μέτρων, ο φόβος ήταν έκδηλος για την επόμενη μέρα.

Σαφής στόχος να τηρηθεί το «βήμα-βήμα» και κυρίως η μεγάλη πιθανότητα επιστροφής του ιού. Διόλου τυχαίο εξάλλου, στα περισσότερα ρεπορτάζ γινόταν παραλληλισμός με την Γερμανία. Εκεί, προ εβδομάδας έγινε μερική άρση των μέτρων καιτα κρούσματα αυξήθηκαν!

Υπάρχουν, πάντως ζωηρές αμφιβολίες για την επόμενη μέρα. Ειδικά το κομμάτι της μάσκας έχει μπερδέψει πολύ κόσμο. Αρχικά ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε αναφέρει πως η μάσκα είναι μια ψευδής προστασία, διότι κάτι τον πολίτη να εφησυχάζει ή να μην την χρησιμοποιεί σωστά.

Τελικά, στις ανακοινώσεις που έγιναν είναι πια το πλέον απαραίτητο «αξεσουάρ» για τις μετακινήσεις στην καθημερινότητά μας. Φυσικά δεν είναι το μόνο μέτρο που μπερδεύει και δυσκολεύει. Εκτός του ότι όλα θα κριθούν στην πορεία, τελικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

*Για να διαβάσετε ολόκληρο ένα άρθρο θα πρέπει να απευθυνθείτε στο περίπτερο της γειτονιάς σας. Ενισχύοντας την εφημερίδα που εκτιμάτε περισσότερο, δίνετε πνοή στην πολυφωνία του Τύπου.

Πρωινός Τύπος (29/4): «Η ΑΕΚ όφειλε να πάρει θέση - Ξινά τα γέλια στον Ολυμπιακό»
EVENTS