MENU

Χαρτί... Ο πιο όμορφος τρόπος να γράφεις, ο πιο όμορφος τρόπος να διαβάζεις. Κι αν το SDNA υπηρετεί τη σύγχρονη μορφή ενημέρωσης κι αν η τεχνολογία ποδοπατάει τον ρομαντισμό, κάποιες αξίες αξίζει να παραμένουν στην επιφάνεια.

Γι' αυτό και η στήλη στην ιστοσελίδα μας, μια στήλη που φέρνει τα μπρος - πίσω. Ή τα πίσω - μπρος! Καθημερινά στον Πρωινό Τύπο θα μπορείτε να διαβάζετε τα καλύτερα από την αρθρογραφία των εφημερίδων.

ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΤΑΛΗΣ - ΩΡΑ

Είναι απίστευτο, αλλά στον ΟΣΦΠ ασχολούνται ακόμη με την πλάκα που τους κάνουν από τον ΠΑΟΚ, για την «παύλα». Δηλαδή για το ενδεχόμενο να διακοπεί το πρωτάθλημα χωρίς να βγει πρωταθλητής, κάτι που δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει.

Χθες πάλι μέτρησα τρία τέσσερα άρθρα, συν δυνατό πρωτοσέλιδο «χτύπημα» στα Μέσα του ΟΣΦΠ, με «σκληρές απαντήσεις». Μιλάμε για την απόλυτη παράνοια. Κι εδώ να βγάλουμε το καπέλο και να πούμε ένα μεγάλο μπράβο, στον ρεπόρτερ ΠΑΟΚ που έβγαλε αυτό το σύνθημα με την «παύλα».

Κι έχει καταφέρει ένα ολόκληρο επικοινωνιακό σύστημα, αυτό του ΟΣΦΠ, να χορεύει στον δικό του ρυθμό. Για τον Σταύρο Κόλκα, λέω, που το έγραψε πρώτος, το δούλεψε, το καθιέρωσε και σίγουρα, θα το διασκεδάζει με την ψυχή του, που κάθονται σειρά ποιος θα του απαντήσει λυσσασμένα πρώτος.

Σε κάτι που είναι ανύπαρκτο, δεν υπάρχει ως ενδεχόμενο κι ακόμη και οι ομάδες που μίλησαν για διακοπή του πρωταθλήματος στην τελευταία διάσκεψη της Λίγκας, ξεκαθάρισαν πως μιλάνε για κάτι τέτοιο, με προϋπόθεση επικύρωση της βαθμολογίας. Κι όμως, οι άνθρωποι ακόμη με αυτό ασχολούνται και απαντάνε στον ΠΑΟΚ. Τι να πει κανείς...

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΠΕΤΟΠΟΥΛΟΣ – SPORTDAY

Ότι και να συμβεί, μία ικανότητα δεν πρόκειται να χάσουμε στην Ελλάδα: την ικανότητα να δημιουργούμε θέματα από το πουθενά. Πάρτε για παράδειγμα το τελευταίο θέμα - αυτό του «πρωταθλήματος της παύλας». Στο οποίο έβαλε τέλος με δηλώσεις του σε εφημερίδα της πατρίδας του ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ κ. Αλεξάντερ Τσέφεριν που μάλλον δεν διαβάζει ελληνικό Τύπο.

Η ιστορία της παύλας είναι μία ακόμα ιστορία άγνοιας του τι είναι το διεθνές ποδοσφαιρικό σύστημα.

Είναι μια απλή απόδειξη του επαρχιωτισμού  μας νομίζουμε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε τα δικά μας προηγούμενα στο χωριουδάκι μας διότι είμαστε πλούσιοι τσιφλικάδες. Μόνο που το ποδόσφαιρο δεν έχει τσιφλίκια είναι μία σοβαρή επιχείρηση που δεν μπορεί να συγκρίνεται με τα δικά μας.

Δεν είναι κουτάκια το πρωτάθλημα για να βάζεις παύλες. Και δεν είνα μαραθώνιος το πρωτάθλημα για να μην αναδεικνύεις νικητή αν δεν τελειώσει μοιάζει πιο πολύ με γκραν πρι της Formula 1 που αν δεν ολοκληρωθεί στον προβλεπόμενο χρόνο νικητής είναι ο πρώτος.

Δεν το λέω εγώ. Το λέει ο Τσέφεριν. Τελεία και παύλα.

ΑΡΙΣ ΝΙΚΟΛΑΚΗΣ - METROSPORT

Πρώτα από όλα πρέπει να εξασφαλιστεί η υγεία,  φυσιολογική προπόνηση και στη συνέχεια η επικοινωνία και οι μετακινήσεις. Σε μια εποχή φοβερής, ανέφερε, αβεβαιότητας που δυστυχώς έχει κυριεύσει τον κόσμο, όταν το σημαντικό είναι η διατήρηση της σωματικής και ψυχολογικής υγείας. Τρία τα κρατούμενα...

Ε, μη θέλετε τώρα, να απαριθμήσουμε όλα τα σχετικά κρατούμενα. Είναι πολλά. Πάρα πολλά είναι. Με κοινή συνισταμένη την προστασία της υγείας εαυτών κι αλλήλων. Θέτοντας όλα τα άλλα σε δεύτερη μοίρα! Τούτο έχει καταστεί κανόνας.

Εν τούτοις ως κανόνας έχει και τις εξαιρέσεις του. Σε αυτές ανήκουν όσοι γράφουν στα παλαιά τους υποδήματα τις οδηγίες γιατρών και λοιπών αρμοδίων. Ανήκουν κι όσοι κοιμούνται και ξυπνούν με το χέρι στη τσέπη και το μυαλό στο χρήμα. Σε αυτούς φυσικά, δεν εντάσσονται οι μη έχοντες και κατέχοντες. Εντάσσονται οι έχοντες και κατέχοντες και θέλοντας να έχουν και να κατέχουν ακόμα περισσότερα.

Αυτές οι δύο κατηγορίες ως εξαιρέσεις εγκυμονούν κινδύνους για τον κανόνα. Τεράστιους κινδύνους. Ως εξαιρέσεις απειλούν, να αναποδογυρίσουν την καρδάρα με το γάλα του κανόνα. Κι εδώ οφείλει η Πολιτεία να παρέμβει. Πως θα παρέμβει; Αυτή ξέρει. Αυτή έχει και το μαχαίρι και το καρπούζι. Αυτή έχει και τη οφειλή να παρέμβει για να προστατεύσει τον κανόνα από τις εξαιρέσεις του...

Η ΠΡΑΣΙΝΗ

Σε λίγες ημέρες και οι παίκτες του Παναθηναϊκού συμπληρώνουν ένα μήνα χωρίς προπόνηση με την ομάδα και πάμε ολοταχώς μέχρι τέλος Απριλίου. Αν, τελικά συμβεί αυτό, που είναι σίγουρο οι παίκτες, για να επανέλθουν σε αγωνιστικούς ρυθμούς θέλουν προπόνηση για τρεις-τέσσερις εβδομάδες. Αλλά και πάλι με τόση αγωνιστική απραξία είναι δεδομένο, ότι κάποιοι θα υποστούν κάποιους μυϊκούς τραυματισμούς, που μπορεί να τους αφήσουν ακόμα πιο πίσω από πλευράς ετοιμότητας.

Δεν θα είναι καθόλου εύκολη η επιστροφή των παικτών στην καθημερινότητα και στην ποδοσφαιρική πραγματικότητα. Τα σημάδια της αποχής θα είναι χαραγμένα πάνω τους και όσοι δεν έχουν ακολουθήσει πιστά το πρόγραμμα, η δεν έχουν προσέξει και τόσο πολύ πιο δύσκολο να επανέλθουν. Για αυτό και ο Γιώργος Δώνης θα ήθελε αν γινόταν και χθες να αρχίσουν και πάλι οι προπονήσεις, αλλά φυσικά δεν μπορεί να γίνει κάτι, αφού τώρα υπάρχουν ακόμα περιοριστικά μέτρα και είμαστε σε κρίσιμο σημείο και στον πιο κρίσιμο μήνα, για να δούμε αν θα πάρουμε ανάσα από τον Μάιο.

ΤΑ ΝΕΑ

Με τους χορηγούς να αρχίζουν ο ένας μετά τον άλλον να... κουνάνε μαντίλι, η διοργάνωση μοιάζει να ασφυκτιά. Και γι' αυτόν τον λόγο ο Μπερτομέου σκοπεύει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο ώστε να επανέλθουν οι ομάδες στα παρκέ. Αλλά τούτο δεν είναι καθόλου στο χέρι του. Αντίθετα, είναι στο χέρι των κυβερνήσεων των χωρών το αν θα επιτρέψουν να γίνουν και πάλι αγώνες. Και οι κυβερνήσεις αυτή την ώρα έχουν σε δεύτερη και τρίτη μοίρα τον αθλητισμό. Η σκέψη τους είναι στο πώς θα σώσουν τον κόσμο κι όχι πώς θα τελειώσει η οποιαδήποτε διοργάνωση.

Και το μπάσκετ δεν είναι ποδόσφαιρο, που εύκολα μπορεί να επεκταθεί η σεζόν για όσο χρειαστεί (το πιθανότερο σενάριο για τη FIFA). Με τους Αμερικανούς να έχουν φύγει για την πατρίδα τους, η οποία είναι πιθανό να απαγορεύσει τα ταξίδια, δύσκολα μπορεί να επανέλθει η δράση ακόμη και εντός καλοκαιριού. Ο Μπερτομέου βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Από τη μία να θεωρήσει τη σεζόν ως μη γενόμενη κι από την άλλη να πάει σε μία επιλογή τύπου Basketball Champions League, που θα κάνει το Final 8 τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

LIVESPORT

Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ πέρα από όλα τα άλλα, αντιμετωπίζει εσχάτως και την πιθανή φυγή του Φεντερίκο Μακέντα. Ο Ιταλός άνοιξε μόνος του την πόρτα της εξόδου και το Τριφύλλι μάλλον δεν... χαλάστηκε και πολύ με αυτή την εξέλιξη.

Για να μην πούμε ότι οι Πράσινοι παρακαλάνε κιόλας να συμβεί... ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ όμως στην εποχή Αλαφούζου είναι ότι οι Πράσινοι, αν καταφέρουν να πουλήσουν τον Μακέντα, θα βάλουν στο ταμείο τους ένα ποσό μεγαλύτερο από 1.000.000 ευρώ! Ποσό ικανό να φέρει στην ομάδα 2-3 ποιοτικούς παίκτες που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ούτε ως σκέψη στο μυαλό του Ρόκα, αφού ισχύει το «δει χρημάτων άνδρες Αθηναίοι».

Άρα τα χρήματα από την πώληση του Μακέντα τα χρειάζεται ο Παναθηναϊκός, που πιθανότατα θα αντιμετωπίσει διάφορα προβλήματα μετά την πανδημία. ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ λοιπόν, ότι υπάρχουν πολλοί που θα στεναχωρηθούν από την φυγή του Μακέντα. Όχι ότι δεν είναι καλός παίκτης, όχι ότι δεν προσφέρει. Αλλά, με τα χρήματα που θα φέρει ο οργανισμός του Παναθηναϊκού θα δουλέψει με μεγαλύτερη οικονομική ευχέρεια.

Θα πείτε, εδώ ο κόσμος ονειρευόταν την επιστροφή του Μπεργκ... Ε και ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΓΛΙΔΗΣ - ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Το πρόβλημα στην Ελλάδα αντιμετωπίστηκε σε γενικές γραμμές με επιτυχία από κράτος και πολίτες. Είναι δεδομένο και διεθνώς αναγνωρισμένο. Αυτό που σε κάθε ευκαιρία τονίζουν οι αρμόδιοι, καθώς με βάση μελέτες χρονικών διαστημάτων μπορούν να κάνουν εκτιμήσεις αυτή τη στιγμή -και από την ώρα που οι έρευνες για τα φάρμακα και τα εμβόλια θα έχουν αποτελέσματα ως φαίνεται το επόμενο φθινόπωρο- είναι ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί απαιτούν κι άλλο χρόνο.

Μπορεί περισσότερο από τον τρέχοντα μήνα, ίσως χρειαστεί και ο επόμενος. Ίσως κάποιοι να έχουν κουραστεί και να θεωρούν υπερβολικές τις διαρκείς εκκλήσεις για αποφυγή κάθε ίχνους «χαλάρωσης». Ενδεχομένως να είναι όντως υπερβολικές κάποιες αποφάσεις ή ακόμη και ο τρόπος με τον οποίο οι ίδιοι οι πολίτες αντιμετωπίζουν την κατάσταση. Ίσως, όμως, και να μην είναι. Και όταν δεν έχει κάποιος απόλυτη βεβαιότητα για το τι πρόκειται να συμβεί, τότε οφείλει να προφυλάσσεται και να προφυλάσσει με την ίδια πειθαρχία και συνέπεια. Για όσο χρειαστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

*Για να διαβάσετε ολόκληρο ένα άρθρο θα πρέπει να απευθυνθείτε στο περίπτερο της γειτονιάς σας. Ενισχύοντας την εφημερίδα που εκτιμάτε περισσότερο, δίνετε πνοή στην πολυφωνία του Τύπου.

Πρωινός Τύπος (8/4): «Απίστευτη η πλάκα του ΠΑΟΚ στον Ολυμπιακό με την παύλα - Παρακαλάει ο ΠΑΟ να φύγει ο Μακέντα»
EVENTS