MENU

Χαρτί... Ο πιο όμορφος τρόπος να γράφεις, ο πιο όμορφος τρόπος να διαβάζεις. Κι αν το SDNA υπηρετεί τη σύγχρονη μορφή ενημέρωσης κι αν η τεχνολογία ποδοπατάει τον ρομαντισμό, κάποιες αξίες αξίζει να παραμένουν στην επιφάνεια.

Γι' αυτό και η στήλη στην ιστοσελίδα μας, μια στήλη που φέρνει τα μπρος - πίσω. Ή τα πίσω - μπρος! Καθημερινά στον Πρωινό Τύπο θα μπορείτε να διαβάζετε τα καλύτερα από την αρθρογραφία των εφημερίδων.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΒΟΠΟΥΛΟΣ - Η ΠΡΑΣΙΝΗ

Η Euroleague ανακοίνωσε χθες πωςο Δημήτρης Διαμαντίδης αποτελεί κι επίσημα έναν απο τους παίκτες που απαρτίζουν την κορυφαία ομάδα της δεκαετίας. Ο εμβληματικός αρχηγός του Παναθηναϊκού έχει βάλει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του στη διοργάνωση, με τον πιο έντονο και χαρακτηριστικό τρόπο φορώντας τη φανέλα με το «τριφύλλι» στο στήθος σε όλη του την καριέρα. Από τη μέρα που έφυγε από τον Ηρακλή και κατηφόρισε στο ΟΑΚΑ ξεκίνησε μια καριέρα στην Euroleague που όμοιά της δεν έχει προηγούμενο.

Κανονικά ο Δημήτρης Διαμαντίδης δεν θα έπρεπε να είναι ένα απλό μέλος της κορυφαίας ομάδας της δεκαετίας. Ο Διαμαντίδης θα έπρεπε να τιμηθεί από την Euroleague ως ο κορυφαίος παίκτης της δεκαετίας για τη διοργάνωση. Ο Μήτσος είναι ο άνθρωπος που άλλαξε το πώς βλέπουμε και πώς διαβάζουμε το μπάσκετ. Ο αθλητής που μας έκανε όλους να καταλάβουμε στην πράξη πως δεν έχει σημασία πόσους πόντους βάζει ο καθένας, αλλά τι δουλειές και πόσες κάνει στο παρκέ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ – ΦΩΣ

Γίνεται αντιληπτό πως τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στο ποδόσφαιρο θα επηρεάσουν και τον Ολυμπιακό. Η ομάδα του Πειραιά έχει αρκετούς ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στο… στόχαστρο ευρωπαϊκών συλλόγων, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα βρει τα ποσά που ήθελε ή ζητούσε πριν από την πανδημία του κορωνοϊού. Το άλλο έχει να κάνει με παίκτες που λήγουν τα συμβόλαιά τους και είχαν ανεβάσει πολύ τον πήχη.

Δύσκολα πλέον θα βρουν το συμβόλαιο που είχαν στο μυαλό τους, τόσο στον Ολυμπιακό όσο και στο εξωτερικό. Θα γίνει μία αναπροσαρμογή των οικονομικών δεδομένων, με τους «μεγάλους» της Ευρώπης, να έρχονται πιο κοντά στους μικρομεσαίους. Εδώ βέβαια θα φανεί και η στήριξη από την ΟΥΕΦΑ στα μικρομεσαία πρωταθλήματα, για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Κάπως έτσι πηγαίνουμε σε ένα «περίεργο» καλοκαίρι για όλους στο ποδόσφαιρο, με τα δεδομένα να είναι εντελώς διαφορετικά.

ΝΙΚΟΣ ΚΙΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ - LIVE SPORT

Το καλοκαίρι που μας έρχεται θα βρει την ΑΕΚ ιδιαίτερα... ενεργή όσον αφορά στα μεταγραφικά. Στις κινήσεις που θα γίνουν, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν κάποιες που θα περιλαμβάνουν τέτοιες περιπτώσεις, Ελλήνων παικτών δηλαδή, που θα αποκτηθούν για να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο το συγκεκριμένο στοιχείο στην ομάδα.

Η ΑΕΚ θέλει να κρατά έντονο το ελληνικό στοιχείο στην ομάδα, με τον στόχο της διοίκησης να παραμένει ο ίδιος. Δηλαδή, ο κόσμος της Ένωσης να είναι ελληνικός και να αποτελεί τη βάση του συνόλου που θα μπει στην "Αγιά Σοφιά". Κάτι που είναι πιθανό να γίνει πιο ξεκάθαρο το καλοκαίρι, μια και στο μεταγραφικό πλάνο υπάρχουν και στόχοι εντός συνόρων.

METROSPORT - ΑΡΙΣ ΝΙΚΟΛΑΚΗΣ

Ο Απρίλιος και για την Ελλάδα αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη είναι ο μήνας στον οποίο θα κριθούν εάν όχι όλα. Θα κριθούν τα περισσότερα στο «μέτωπο» του κορωνοϊού.

Και να μην λησμονούμε πως οι παίκτες (και) και στο ποδόσφαιρο δεν είναι μηχανές. Βάζεις το κλειδί σταματούν. Άνθρωποι είναι. Κι η εξ ανάγκης αυτή αργία στην έθεσαν τους οργανισμούς τους... Δεν καλύπτεται με μιας, δύο εβδομάδων προετοιμασία για τη συνέχεια. Κι όσο τρέχει ο χρόνος μπροστά τόσο, τόσο πάει πίσω η ετοιμότητα τους. Πόσο θα περιμένουν; Πόσο θα υπομένουν;

Η...  βαλίτσα της καραντίνας με την οποία υπό μάλης τραβά ανηφόρα όλη η «Γηραιά Ήπειρος» θα πάει μακριά. Πολύ μακριά όπως φαίνεται.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΛΑΚΗΣ – SPORTDAY

Πόσες κλίνες ΜΕΘ προβλέπεται να αναπτυχθούν ακόμα και σε ποιο χρονικό διάστημα;

Πόσοι γιατροί και νοσηλευτές θα προαληφθούν ακόμα και σε ποιο χρονικό διάστημα: Όταν μιλάμε για πόλεμο καλό είναι να γνωρίζουμε ότι γίνεται στην πρώτη γραμμή σε οπλισμό, στρατιώτες κι εξοπλισμούς.

Θεωρώ πως αυτού του είδους η ενημέρωση είναι απαραίτητα και χρήσιμη για τους πολίτες που αγνοούν. Θα ήταν πολύ άσχημο αύριο – μεθαύριο μετά το αισχρό «μαζί τα φάγαμε» να πάμε σε ένα αντίστοιχο «μαζί» που θα σημαίνει ότι όλοι μαζί θα φταίμε για τις εκατόμβες νεκρών.

Όπως λοιπόν το κράτος, η πολιτεία με ελέγχουν για το αν τηρώ όλα τα μέτρα για την προστασία μου και μάλιστα με τιμωρούν όταν επιχειρώ να το παρακάμψω έχω με τη σειρά μου το δικαίωμα να γνωρίζω αν η πολιτεία, η κυβέρνηση ανταποκρίνονται στις δικές τους υποχρεώσεις απέναντί μου.

Όταν δεν με ενημερώνουν για τη δική τους ετοιμότητα και μιλούν μόνο για τις δικές τους υποχρεώσεις υπάρχει θέμα.Υπάρχει κι ένα θέμα ακόμα. Η δυνατότητα ερωτήσεων γίνεται στο πλαίσιο των τηλεσυνεντεύξεων.

Με τρώει η περιέργεια να πληροφορηθώ αν είναι οι δύο κύριοι που αποφεύγουν να απαντήσουν ή αν είναι οι δημοσιογράφοι που δεν ρωτούν σχετικά...

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΠΕΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΤΑ ΝΕΑ

Έκπληξη θα είναι και μια οποιαδήποτε θέση της UEFA για το ζήτημα των περικοπών των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών. Οι λίγκες θα επιθυμούσαν και σε αυτό να δοθεί μια κεντρική οδηγία, αλλά μου φαίνεται απίθανο, όπως απίθανο μου μοιάζει να γίνει μια συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα ανάμεσα στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία και την FIFpro, δηλαδή το ευρωπαϊκό συνδικάτο των ποδοσφαιριστών. Η UEFA πιστεύει μάλισα ότι η καλύτερη αντιμετώπιση του θέματος είναι να μιλήσει η κάθε ποδοσφαιρική εταιρεία με τους εργαζομένους της, καθώς οι διαφορές στα οικονομικά των ομάδων είναι τεράστιες και οι οριζόντιες περικοπές δεν είναι η καλύτερη λύση: άλλο είναι να κόβει κανείς το 20% των αποδοχών του Ρονάλντο κι άλλο το 20% του πρωταθλήματος της Αλβανίας π.χ. που όλοι μαζί δεν παίρνουν τα χρήματα που δέχθηκε να χάσει ο Πορτογάλος. Δεν βλέπω επίσης διάθεση της UEFA να χρηματοδοτήσει το κόσμος των ομοσπονδιών, όπως θα ήθελαν οι Ιταλοί π.χ. Ίσως να τους δώσει κάποια έκτακτη οικονομική βοήθεια, αλλά όχι κάτι παραπάνω.

ΠΑΝΟΣ ΛΟΥΠΟΣ - ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Το τελικό στάδιο του μπασκετικού Τσάμπιονς Λιγκ, θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σε ένα Final-8, που θα αρμόζει στο άθλημα και στις ομάδες που θα συμμετάσχουν, με την ευχή να είναι πολύ πιο ομαλή η κατάσταση σε σχέση με τον κορωνοϊό, ώστε να γίνει και με την παρουσία κόσμου στις εξέδρες.

Γιατί μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ευρωπαϊκή διοργάνωση, οπότε θα ήταν ουτοπικό, ανέφικτο, αλλά και ανεύθυνο να περιμένουμε ότι σε ένα με ενάμιση μήνα από τώρα, θα μπορούν οι αποστολές των ομάδων να μπαίνουν σε αεροπλάνα και να ταξιδεύουν από χώρα σε χώρα. Και φυσικά, η FIBA με την απόφασή της, για μια ακόμα φορά ξεφτίλισε την Ευρωλίγκα των ολίγων, που συνεχίζει τις παλινωδίες χωρίς να ξέρει ούτε η ίδια, αν και πώς θα συνεχίσει τη δική της διοργάνωση.

Πλέον η ΑΕΚ στο μπάσκετ, όπως και όλες οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στη συνέχεια του BCL, αλλά και οι αθλητές, θα μπορούν να έχουν ξεκάθαρο χρονικό ορίζοντα μπροστά τους, αλλά και ξεκάθαρο πεδίο ώστε να σκεφτούν πως θα πορευτούν.

SPORTIME

Αυτό όμως είναι προφανές ότι δεν υφίσταται ως συνισταμένη στην πολιτική σκέψη και δράση των μελών της ΕΕ. Ο πόλεμος που γίνεται αυτές τις εβδομάδες για την προμήθεια ιατρικού υλικού, πρωτοφανής. Μόνο αλληλεγγύη δεν δείχνει, κάθε άλλο παρά σεβασμό στο κοινοτικό πλαίσιο συνεργασίας και αλληλοβοήθειας. Δεν υπάρχει λόγος φυσικά για τις διαφωνίες στα δομικά θέματα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης (κορονο-ομόλογα κτλ), αφού εκεί οι μισοί είναι στον... Βορρά και οι άλλοι στον Νότο, ιεραρχώντας τελείως διαφορετικά τις αξίες. Της ζωής, της καθημερινότητας, της οικονομικής συνέχειας. Ό,τι και όπως θέλει ο καθένας.

Όλα, σοβαρά. Όλα δείχνουν πως η Ένωση είναι στην συγκεκριμένη περίπτωση απλώς μια λέξη. Τίποτα περισσότερο. Το χειρότερο; Η απραξία, απαξία, συνεχίζεται, επεκτείνεται. Και σε επίπεδα πολύ πιο ανησυχητικά. Υπάρχουν αναφορές, εκτιμήσεις, έρευνες και μελέτες που προσομοιάζουν την επόμενη μέρα της πανδημίας στον κόσμος την μεταπολεμική εποχή. Οικονομικά.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

*Για να διαβάσετε ολόκληρο ένα άρθρο θα πρέπει να απευθυνθείτε στο περίπτερο της γειτονιάς σας. Ενισχύοντας την εφημερίδα που εκτιμάτε περισσότερο, δίνετε πνοή στην πολυφωνία του Τύπου.

Πρωινός Τύπος (1/4): «Κορυφαίος της δεκαετίας ο Διαμαντίδης - Η FIBA ξεφτίλισε την Ευρωλίγκα»
EVENTS