MENU

Χαρτί... Ο πιο όμορφος τρόπος να γράφεις, ο πιο όμορφος τρόπος να διαβάζεις. Κι αν το SDNA υπηρετεί τη σύγχρονη μορφή ενημέρωσης κι αν η τεχνολογία ποδοπατάει τον ρομαντισμό, κάποιες αξίες αξίζει να παραμένουν στην επιφάνεια.

Γι' αυτό και η στήλη στην ιστοσελίδα μας, μια στήλη που φέρνει τα μπρος - πίσω. Ή τα πίσω - μπρος! Καθημερινά στον Πρωινό Τύπο θα μπορείτε να διαβάζετε τα καλύτερα από την αρθρογραφία των εφημερίδων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΗΦΑΚΗΣ - LIVESPORT

Μοναδική παραφωνία η Ευρωλίγκα, της οποίας τα παιχνίδια γίνονται σε κλειστό χώρο και ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος. Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη δεν έβγαλε κανένα αποτέλεσμα, αφού αποφάσισαν να επαναπροσδιορίσουν τις σκέψεις τους αφήνοντας ανοικτά τα πάντα. Τι κι αν οι παίκτες, όπως ο Τζέιμς τους φωνάζουν «μην κοροϊδεύετε τον κόσμο, μπάσκετ δεν μπορεί να παιχτεί φέτος». Φωνή βοώντας εν τη ερήμω. Η Ευρωλίγκα δείχνει ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου! Ο Τζόρντι Μπερτομέου και οι συνοδοιπόροι του που επέδειξαν πρωτοφανή ανευθυνότητα, αφήνοντας τον Ολυμπιακό να περιπλανιέται στο Βερολίνο για να γίνει το ματς με την Αρμάνι, χθες για ακόμα μια φορά έδειξαν έλλειψη γενναιότητας.

ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΤΑΛΗΣ - ΩΡΑ

Πάντως δεν λέγεται «Λίγκα ΤV» το σχέδιο, όπως έχει περάσει προς τα έξω. Βασικά δεν έχει ονομασία ακόμη. Και σίγουρα μένουν πάρα πολλά να γίνουν και να διευθετηθούν, αν είναι τελικά να συμβεί και να έχει και ονομασία.

Και κάτι ακόμη. Προσωπικά δεν βλέπω πλέον, πως προκύπτει ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν «συμμαχία» εναντίον του ΟΣΦΠ. Αυτό ίσως θα ίσχυε, αν ήταν ακόμη να πάρει ο ιδιοκτήτης του ΟΣΦΠ την Nova. Και θα μπορούσε να γίνει, αν υπάρξει ξανά τέτοιο ενδεχόμενο.

Η καλύτερη πλάκα σε σχέση με το ποδόσφαιρο αυτή την εποχή (χρειάζεται κι αυτό έτσι όπως είμαστε...) είναι να λες την λέξη «παύλα» σε οπαδούς του Ολυμπιακού. Για να είμαι δίκαιος βέβαια, όχι τόσο στους οπαδούς, όσο σε παράγοντες. Γιατί όσο να ναι οι οπαδοί λίγο πολύ καθαρό μυαλό το έχουν.

Λες την λέξη «παύλα» κι αμέσως πετάγονται. Άλλος να βρίσει, άλλος να τρέξει να αρθρογραφήσει και να γράψει αναλύσεις ολόκληρες για το πως και τα γιατί. Μιλάμε για μεγάλη πλάκα. Όταν ο άλλος περιμένει την στιγμή που θα σηκώσει μια κούπα για να την δείχνει ως πειστήριο επιβεβαίωσης ισχύος, φυσικά είναι. Δεν έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο. Ούτε με την ίδια την ομάδα του ΟΣΦΠ. Όλα είναι αποκλειστική για την στιγμή που θα πάρει την κούπα στο χέρι ο πρόεδρος, προφανώς όπως έχει γίνει και στο πρόσφατο παρελθόν, πριν από οποιονδήποτε άλλον.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΒΟΠΟΥΛΟΣ - ΠΡΑΣΙΝΗ

Γιατί αν κοιτάξουμε αναλυτικά την ανακοίνωση της Ευρωλίγκα και διαβάσουμε πίσω από τις λέξεις, θα δούμε ξεκάθαρα ότι όλα είναι ανοικτά. Το να τελειώσει ή όχι η σεζόν, το να τελειώσει με το αρχικά συμφωνημένο format ή κάποιο άλλο, ενώ φυσικά δεν υπάρχει τίποτα βέβαιο αναφορικά με το οικονομικό κομμάτι του θεσμού. Τόσο της διοργανώτριας, όσο και για τις ομάδες αυτές καθ' αυτές. Και βέβαια αυτό μόνο επικριτέο δεν είναι.

Βρισκόμαστε σε μια ιστορική στιγμή του πλανήτη, για την οποία ακόμη και ο πλέον αρμόδιος δεν μπορεί να κάνει την παραμικρή πρόβλεψη. Οπότε με την στάση της αυτής, η Ευρωλίγκα ουσιαστικά θέλει να δώσει έναν τόνο αισιοδοξίας με το να βγάζει προς τα έξω τη διάθεσή της να ολοκληρωθεί η σεζόν, αλλά από την άλλη κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για την κατάληξη της σεζόν 2019-20.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΝΤΗΣ - ΤΑ ΝΕΑ

Αλλά και ο «Στρατηγός» στη μάχη κατά του Covid-19, Σωτήρης Τσιόδρας, έχει εμμέσως πλην σαφώς σχέσεις με το μπάσκετ και δεν εννοώ τη δεδηλωμένη συμπάθειά του προς τον Ολυμπιακό. Πέραν τούτου τα τρία από τα επτά παιδιά του λοιμωξιολόγου από τα χείλη του οποίου κρέμεται κάθε μέρα ολάκερη η Ελλάδα, παίζουν μπάσκετ στις ακαδημίες του Γυμναστικού Αθλητικού Ομίλου Κουκουβάουνων, στη Μεταμόρφωση! Κατόπιν όλων αυτών, με το μπάσκετ να βρίσκεται στις επάλξεις αυτής της μάχης και όσο δεν βγαίνει το εμβόλιο, τον αόρατο εχθρό μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε (και) με ένα καλό pick n’ roll!

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ – SPORTDAY

Οι άνθρωποι ζουν πλέον ημέρα με την ημέρα και έχουν ως κύριο μέλημά τους να αποφύγουν τον ιό. Για να βάλεις τα πράγματα σε μία σειρά αν επί παραδείγματι είσαι ο τεχνικός διευθυντής ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου, θα πρέπει πρώτα να λειτουργήσεις σε έναν οργανισμό που έχει ανεβάσει τα ρολά, θα έχει σταθμίσει την κατάσταση που εντός των τειχών του παγιώθηκε πάνω σε νέα δεδομένα, θα έχει μετρήσει το δικό του απόθεμα και θα έχει μία ξεκάθαρη εικόνα για τους κανόνες που ισχύουν στην αγορά.

Όποια κουβέντα λοιπόν και αν γίνεται σήμερα για σχεδιασμό η προγραμματισμό, είναι άτοπη, ανεδαφική και αχρείαστη, είναι επί της ουσίας εκτός της πραγματικότητας που θα ισχύει στο ποδόσφαιρο σε μερικούς μήνες από σήμερα. Ασφαλώς, είναι καλό να ψάχνεσαι, να παρακολουθείς, να «σκαλίζεις» περιπτώσεις για να είσαι όσο πιο έτοιμος θα μπορούσες να υπάρξεις εν όψει της στιγμής που θα είσαι και πάλι ελεύθερος να λάβεις δημιουργικές αποφάσεις. Και πάλι όμως, κάθε σημερινή σκέψη ίσως είναι μία απατηλή θεώρηση της κατάστασης που θα βρούμε μπροστά μας. Διότι όλα θα είναι διαφορετικά!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΡΙΔΗΣ – ΦΩΣ

Στον ακόμα μικρότερο μικρόκοσμό μας, το ελληνικό μπάσκετ, η Μπάσκετ Λιγκ διακόπηκε – απομένει η τυπική διαδικασία της επισημοποίησης της απόφασης του ΕΣΑΚΕ από τον Λευτέρη Αυγενάκη – χωρίς ωστόσο να έχει αποφασιστεί προς το παρόν πως θα διακοπεί και τι μέλλει γενέσθαι.

Σωστή και απολύτως λογική η απόφαση για οριστική διακοπή του πρωταθλήματος, γιατί πολύ απλά οποιαδήποτε καθυστέρηση θα ήταν άκαιρη και εις βάρος των ομάδων. Πλέον τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα για τους περισσότερους, αν και ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιες ομάδες θα συμμετέχουν στο επόμενο πρωτάθλημα.

Εδώ ακριβώς «κολλάει» ο τίτλος του συγκεκριμένου άρθρου. Τίποτα δεν θα είναι ίδιο στην Α1 από την επόμενη σεζόν. Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι ένα πολύπαθο προϊόν, το οποίο αντικειμενικά δεν προσελκύει αυτούς που θα ήθελαν όλοι να προσελκύσει – δυνατούς χορηγούς, ισχυρούς επιχειρηματίες – θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει ρότα τη νέα σεζόν, όταν και θα υπάρχει μια νέα οικονομική πραγματικότητα.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ - METROSPORT

Εκείνο που μου έκανε εντύπωση είναι ότι η Σούπερ Λίγκα αποφάσισε τηλεδιάσκεψη για τη Δευτέρα ώστε να αποφασιστεί πότε θα γίνουν τα πλέι οφ, με πιο πιθανή ημερομηνία τη 16η Μαϊού. Δεν λέω, ένας προγραμματισμός πρέπει να γίνει καλού-κακού, αλλά ζουν σε άλλο κόσμο όσοι πιστεύουν ότι μέσα σε ενάμιση μήνα θα είμαστε σε θέση να κυκλοφορούμε άνετα και να συνωστιζόμαστε σε ένα γήπεδο 20000 και 30000 άνθρωπο. Μακάρι να απαλλαγούμε τόσο γρήγορα από τον εφιάλτη και μακάρι επίσης η επόμενη μέρα να μοιάζει με την προηγούμενη.

Νομίζω όμως ότι αυτό θα αργήσει πολύ. Τίποτε δεν θα είναι ίδιο σε όλη τη γη αν δεν βρεθεί το αποτελεσματικό εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Η πρόβλεψη που κάνω είναι ότι, δυστυχώς, θα έχουμε λόγους να βρισκόμαστε υπό την εφαρμογή μέτρων και όταν θα αρχίζει η επόμενη περίοδος και σίγουρα σε όλο το 2020. Μακάρι να βγω ψεύτης, αλλά από την κοινή συνισταμένη των εκτιμήσεων των ειδικών επιστημόνων όλου του πλανήτη αυτό προκύπτει. Συνεπώς νομίζω ότι το να φανταζόμαστε ότι θα γίνουν μια χαρά τα πλέι οφ από τις 16 Μαϊού ισοδυναμεί με ουτοπία.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ - SPORTIME

Όσο δύσκολο κι αν είναι, όσο άδεια κι αν μοιάζει η πόλη, καλό θα είναι να διατηρήσουμε την αισιοδοξία μας. Τόσο για τα όσα ζούμε σήμερα, όσο και για το αβέβαιο - ας μη γελιόμαστε, αβέβαιο θα είναι το- αύριο. Είτε θέλουμε να το πιστέψουμε, είτε όχι, οι μέρες θ' ακολουθήσουν θα θυμίζουν, εν πολλοίς, αυτές του 2010. Αυτές της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων. Δειλά δειλά το παραδέχονται άλλωστε και οι περισσότεροι πολιτικοί ηγέτες, σε όλες τις χώρες. Το ερώτημα δεν είναι - και δεν μπορεί να είναι- αν θα έχουμε οικονομική ύφεση, αλλά πόσο βαθιά θα είναι αυτή. Όλα αυτά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε. Ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσβατος. Χρειάζεται πίστη κι αποφασιστικότητα. Μόνο έτσι θα γεμίσουμε ξανά τις δικές μας εικόνες, το κάδρο...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

*Για να διαβάσετε ολόκληρο ένα άρθρο θα πρέπει να απευθυνθείτε στο περίπτερο της γειτονιάς σας. Ενισχύοντας την εφημερίδα που εκτιμάτε περισσότερο, δίνετε πνοή στην πολυφωνία του Τύπου.

Πρωινός Τύπος (26/3): «Τρελαίνονται στον Ολυμπιακό με την "παύλα" - Εκτός τόπου και χρόνου η Ευρωλίγκα»
EVENTS