MENU

Χαρτί... Ο πιο όμορφος τρόπος να γράφεις, ο πιο όμορφος τρόπος να διαβάζεις. Κι αν το SDNA υπηρετεί τη σύγχρονη μορφή ενημέρωσης κι αν η τεχνολογία ποδοπατάει τον ρομαντισμό, κάποιες αξίες αξίζει να παραμένουν στην επιφάνεια.

Γι' αυτό και η στήλη στην ιστοσελίδα μας, μια στήλη που φέρνει τα μπρος - πίσω. Ή τα πίσω - μπρος! Καθημερινά στον Πρωινό Τύπο θα μπορείτε να διαβάζετε τα καλύτερα από την αρθρογραφία των εφημερίδων.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ - FORZA

Με ομολογία απώλειας του φετινού τίτλου, μοιάζουν - και είναι - οι κινήσεις του Ολυμπιακού το τελευταίο χρονικό διάστημα. Οι δηλώσεις - απειλές βασικών του στελεχών, οι διαρροές, η επιχείρηση λάσπης σε βάρος του ΠΑΟΚ και του Ιβάν Σαββίδη με άξονα το θέμα της Ξάνθης και φυσικά οι τοποθετήσεις του Βαγγέλη Μαρινάκη στο τελευταίο συμβούλιο της Super League, προδίδουν πανικό και παραδοχή της αγωνιστικής ανωτερότητας του ΠΑΟΚ. 

Αφού χρησιμοποίησαν (ανεπιτυχώς) κάθε... μέσο που είχαν στη διάθεση τους για να κερδίσουν τον ΠΑΟΚ στον Πειραιά, προσπαθούν να δημιουργήσουν συνθήκες για να δικαιολογήσουν στον κόσμο τους, ενδεχόμενη απώλεια του τίτλου. Κάθε κίνηση του Ολυμπιακού, έχει επικοινωνιακό χαρακτήρα αποκλειστικά για να διαχειριστεί το εσωτερικό του οργανισμού.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΓΗΣ - LIVESPORT

Το κορυφαίο όμως έχει να κάνει με την ΜΗ απονομή δικαιοσύνης στην υπόθεση της εγκληματικής επίθεσης κατά του Θανάση Τζήλου. Από ΔΥΟ κυβερνήσεις παρακαλώ. Και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. 

Όταν οι διαιτητές βλέπουν ότι σε μια υπόθεση στην οποία οι κυβερνώντες και η Αστυνομία έλεγα ότι «το κουβάρι ξετυλίχθηκε με ονόματα και διευθύνσεις» αλλά έως τώρα δεν έχει γίνει ΤΙΠΟΤΑ, πως εκείνοι μπορούν να αισθανθούν το μίνιμουμ της ασφάλειας;

Έχω άπειρες φορές γράψει για την τεράστια ΕΥΘΥΝΗ των Ελλήνων διαιτητών για το χάλι του ποδοσφαίρου μας. Με ονόματα, όχι τσουβαλιάζοντας. Δεν γίνεται όμως να είναι οι μοναδικοί στο χώρο που τους «απαγορεύεται» να μιλήσουν για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους ούτε είναι δίκαιο να αποτελούν τον λεκτικό «καρπαζοεισπράκτορα» δίχως να μπορούν να αντιδράσουν. Οπότε αυτή τη συμβολική αποχή. Θαρρώ ότι άργησαν κιόλας να την αποφασίσουν.

ΑΛΕΞΗΣ ΒΙΡΒΙΛΗΣ - ΦΩΣ

Οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται στην κορυφή του πρωταθλήματος μαζί με τον ΠΑΟΚ, φωνάζουν ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στο κομμάτι της διαιτησίας, ότι οι πειθαρχικές τιμωρίες των Πειραιωτών δεν έχουν καμία σχέση με τις τιμωρίες του «Δικεφάλου» και συν τοις άλλοις η ομάδα συνεχίζει και τον Φλεβάρη στην Ευρώπη.

Παρόλα αυτά, συνεχίζεται η αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του Πορτογάλου από ορισμένους που είναι στον περίγυρο του συλλόγου (προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, δεν ανήκουν στο δυναμικό της ΠΑΕ), κάνουν τα τσάμπα ταξιδάκια τους, μπορεί να έχουν βολέψει σε καμιά δουλίτσα και κάποιον συγγενή τους και ασκούν μία κριτική που μόνο καλοπροαίρετη δεν θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε. Περίεργα πράγματα... Τώρα έσπευσαν να καταγράψουν ακόμη ένα «λάθος» του Μαρτίνς: συγκεκριμένα ότι δεν έχει βάλει στην «εξίσωση» τπν Λάζαρο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΛΑΚΗΣ – SPORTDAY

Οι Έλληνες διαιτητές δέχτηκαν μόνοι τους να υποβιβαστούν. Ακόμα και η ομοσπονδία τους στον βαθμό που υφίσταται και λειτουργεί δεν έκανε τίποτα έστω για την τιμή των όπλων.

Η αλήθεια είναι ότι οι Έλληνες διαιτητές ενδιαφέρονται μόνο για την πρόοδό τους. Για να φτάσουν να σφυρίζουν στη μεγάλη κατηγορία, όπου υπάρχουν οι καλύτερες αμοιβές. Για να το πετύχουν αποδύονται σε μοναχικούς αγώνες που ελάχιστη σχέση έχουν με την καθημερινή προσπάθεια για τη βελτίωσή τους.

Σχετίζονται περισσότερο με τις δημόσιες σχέσεις, την πρόσδεση σε άρματα και τις δηλώσει υποταγής σε προέδρους Ενώσεων και μεγαλοπαράγοντες. Ο καθένας για τον εαυτό του και με όποιον τρόπο μπορεί. Σε αυτό το σκηνικό δεν υπάρχει χώρος για συλλογική αντίδραση και διεκδικήσεις.

Η λογική που επικρατεί περιγράφεται απ΄τη φράση «ο καθένας για πάρτη του». Ότι κατάφεραν να βγάλουν μια ανακοίνωση συνιστά θετικό γεγονός. Ακόμα και τώρα όμως εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι να παζαρέψουν κι όχι να διεκδικήσουν. Η ελληνική διαιτησία εξακολουθεί να δίνει δικαιώματα. Ο δρόμος για τη χειραφέτησή της είναι μακρύς και δύσβατος…

ΑΡΙΣ ΝΙΚΟΛΑΚΗΣ - METROSPORT

Εδώ έφθασαν ουκ ολίγοι στο τσαλάκωμα της αρχής της αθωότητας μέχρι της απόδειξης της ενοχής. Και συζητούν τις ποινές οι οποίες προβλέπονται από το νόμο. Εμμέσως πλήν σαφώς υιοθετούν την καταγγελία του Ολυμπιακού. Στρέφονται ευθέως κατά του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης. Δεν περιμένουν την εκδίκαση της υπόθεσης αρμοδίως. Αυτοί έχουν ήδη βγάλει την δική τους ετυμηγορία... Κι εάν κι εφ'όσον όμως, έχει πίσω η αχλάδα την ουρά της; Μία υπόθεση επιχειρούμε. Τι θα κάνουν; 

Θα βάλουν την γάτα τους να κλαίει. Θα βάλουν και το καπέλο τους ανάποδα. Κι η ζωή συνεχίζεται. Στην Ελλάδα ζούμε. Στην Ελλάδα της φαιδράς (τούτο όχι με την έννοια του Άγγελου Βλάχου στο ποίημα του "Γη της Ελλάδας") πορτοκαλέας και της ατιμωρησίας ζούμε! Ως εκ τούτων θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον η αντίδραση του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης εάν κι εφ'όσον δικαιωθούν. Κι οι καταγγελίες του Ολυμπιακού - αμπαλαρισμένες σε ρεπορτάζ ενός τηλεοπτικού σταθμού - απορριφθούν. Για να δούμε, τι θα δούμε στη συγκεκριμένη περίπτωση...

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΡΑΚΗΣ - SPORTIME

Είναι αστείο να μιλάμε για νέο ξεκίνημα. Πρέπει να έχει γραφτεί φέτος τουλάχιστον 3-4 φορές. Ο Παναθηναϊκός, όμως, από σήμερα έχει την ευκαιρία να πετάξει τις παθογένειες του πρώτου γύρου, να δείξει ότι έμαθε από τα λάθη του και να παρουσιαστεί εντελώς διαφορετικός. Στο χέρι του είναι να αποδείξει πως δεν είναι απλώς μία από τις ομάδες που συμπληρώνουν φέτος το πρωτάθλημα και θα βολοδέρνουν στη μέση της βαθμολογίας χωρίς κανένα κίνητρο. 

Πράγματι, αν το δούμε ψυχρά, δεν έχει νόημα εάν θα είναι στα πλέι οφ ή όχι ο Παναθηναϊκός. Στην Ευρώπη δεν μπορεί να παίξει την επόμενη χρονιά. Δεν γνωρίζουμε, άλλωστε, εάν υπάρχει έστω και μία πιθανότητα να αρθεί η ποινή σε περίπτωση που η ομάδα πάρει το ευρωπαϊκό εισιτήριο και ταυτόχρονα μπουν κι άλλα λεφτά στην ΠΑΕ για να καλυφθούν αμαρτίες του παρελθόντος.

Ωστόσο, για ένα κλαμπ με τέτοια δυναμική, τα πλέι οφ πρέπει να είναι πάντα αυτοσκοπός. Για το κύρος του συλλόγου, για το πρεστίζ του και τους οπαδούς του, δεν γίνεται ο Παναθηναϊκός να παίξει στα πλέι άουτ. Να είναι ρυθμιστής στο αν θα πέσει ο Πανιώνιος ή ο Παναιτωλικός.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΠΕΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΤΑ ΝΕΑ

Ωστόσο ομολογώ ότι ψήφισα υπέρ του Τσιτσιπά και για έναν άλλο λόγο: γιατί η άγνοια των Ελλήνων για το τένις δεν μου επιτρέπει να έχω τη βεβαιότητα ότι ο Τσιτσιπάς θα τύχει και μελλοντικά μίας δίκαιης κρίσης - ευτυχώς για τον Αντετοκούνμπο οι Έλληνες το μπάσκετ το ξέρουν και το παρακολουθούν πιο πολύ. 

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η άγνοια του τένις δεν κάνει εύκολα κατανοητά και τα κατορθώματα: αν για παράδειγμα του χρόνου ο Τσιτσιπάς παίξει τρεις ημιτελικούς στα τουρνουά του Γκραν Σλαμ, αλλά πέσει δύο θέσεις στην κατάταξη, δεν ξέρω αν θα πάρει από τους έλληνες δημοσιογράφους τις ίδιες ψήφους, καθώς θα είναι δύσκολο να γίνει κατανοητό ότι η σεζόν του υπήρξε εξίσου σπουδαία. 

Αντίθετα η δουλειά του Γιάννη αξιολογείται ευκολότερα: οι πόντοι, τα ριμπάουντ, οι νίκες, οι εμφανίσεις είναι μπροστά στα μάτια μας και η δυσκολία τους μοιάζει πάντα μεγάλη. Εδώ το πρόβλημα να εξαρτάσαι από τους άλλους γίνεται πλεονέκτημα: ένα καλύτερο φινάλε της σεζόν από τους Μπακς θα κάνει και τη σεζόν του Γιάννη αυτομάτως ακόμα καλύτερη. Ενώ ο Τσιτσιπάς βοήθειες δεν μπορεί να περιμένει.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΛΗΣ - ΩΡΑ

Προφανώς λοιπόν ο Καρέρα χρειάζεται ενίσχυση και βοήθεια, προκειμένου να πετύχει και να παίρνει τα αποτελέσματα που έχει ανάγκη η ΑΕΚ. Και υποθέτω το έχει διαπιστώσει και ελπίζω όχι απλώς να το ζητήσει, αλλά να το απαιτήσει. Ακόμα καλύτερο θα είναι, να το έχει συμφωνήσει ήδη, στην κουβέντα που έκανε με τον Ίβιτς για να αναλάβει την ομάδα. Διότι να μην ξεχνιόμαστε, ο Καρντόσο είχε φροντίσει να πάρει μεταγραφικές εγγυήσεις, πριν αναλάβει το (καταστροφικό) του έργο. 

Ζήτησε Ζεράλδες, του έφεραν Ζεράλδες και μάλιστα με τίμημα να δοθεί η τελική σπρωξιά στον Μπακασέτα στην πόρτα της εξόδου. Ζήτησε Σιμάο, του έφεραν Σιμάο. Ζήτησε βαρβάτο σέντερ φορ και του έφεραν τον Ολιβέιρα με συμβόλαιο πάνω από 1 εκατ. ευρώ. Μακαρι να έχει κάνει αντίστοιχες συμφωνίες και ο Καρέρα και μακάρι οι δικές του επιλογές να είναι ακριβώς το αντίθετο απ’ αυτό που έκανε ο Καρντόσο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΒΟΠΟΥΛΟΣ - Η ΠΡΑΣΙΝΗ

Ο Παναθηναϊκός στο «Παλάου Μπλαουγκράνα» δεν ήταν καλός . Καθόλου καλός. Από την προετοιμασία του παιχνιδιού οι πράσινοι είχαν κυκλώσει την αμυντική τους λειτουργία και τα ριμπάουντ. Και στα δυο απέτυχαν παταγωδώς. Παρ’ όλα αυτά κατάφεραν να μείνουν κοντά στο σκορ και μέχρι και το 36’ να διεκδικούν τη νίκη. Κι αν δεν ήταν αυτή η φάση στο 81-77, όπου ο Παπαπέτρου έχασε το τρίποντο και ο Ντιλέινι το έβαλε στο... καπάκι με ταμπλό και μπόλικη κωλοφαρδία από την κορυφή, τότε θα μιλάγαμε από διαφορετική βάση. Με το «αν» δεν γράφεται ιστορία, με το «αν» δεν βγαίνει κατάταξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

*Για να διαβάσετε ολόκληρο ένα άρθρο θα πρέπει να απευθυνθείτε στο περίπτερο της γειτονιάς σας. Ενισχύοντας την εφημερίδα που εκτιμάτε περισσότερο, δίνετε πνοή στην πολυφωνία του Τύπου.

Πρωινός Τύπος (14/12): «Ψάχνει άλλοθι για τον τίτλο ο Ολυμπιακός - Και πολύ άργησαν οι διαιτητές»
EVENTS