MENU

Χαρτί... Ο πιο όμορφος τρόπος να γράφεις, ο πιο όμορφος τρόπος να διαβάζεις. Κι αν το SDNA υπηρετεί τη σύγχρονη μορφή ενημέρωσης κι αν η τεχνολογία ποδοπατάει τον ρομαντισμό, κάποιες αξίες αξίζει να παραμένουν στην επιφάνεια.

Γι' αυτό και η στήλη στην ιστοσελίδα μας, μια στήλη που φέρνει τα μπρος - πίσω. Ή τα πίσω - μπρος! Καθημερινά στον Πρωινό Τύπο θα μπορείτε να διαβάζετε τα καλύτερα από την αρθρογραφία των εφημερίδων.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΤΤΑΚΗΣ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Το τελευταίο που χρειαζόταν η χώρα μέσα στη δίνη της κρίσης με την Τουρκία στο Αιγαίο είναι να ξεσπάσει και εμφύλιος μεταξύ ιδιοκτησιών και οπαδών δύο λαφιλών ιστορικών σωματίων: του Ολυμπιακού, που ιδρύθηκε (1925) από τους Ανδριανοπουλαίους-Νότη Καμπέρο - Μανούτσκο και αγκαλιάστηκε από τους εργάτες του λιμανιού, και του ΠΑΟΚ που ιδρύθηκε (1926) από Κωνσταντινουπολίτες πρόσφυγες που ακολούθησαν την ανταλλαγή των πληθυσμών μετά την Συνθήκη της Λωζάννης. Το τελευταίο που χρειαζόταν η χώρα, αυτές ειδικά τις στιγμές, ήταν τα απαράδεκτα συνθήματα μειονότητας των οπαδών του «Θρύλου» κατά των Συνελλήνων του Βορρά στο μεταξύ τους ντέρμπι. 

Κι όμως συνέβη. Κι όμως συμβαίνει. Και εμφύλιος ξέσπασε, και τα γνωστά αντεθνικά συνθήματα κατά των «Βούλγαρων» αντήχησαν (αν ζούσε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης θα είχε πάρει στο κυνήγι όσους λίγους τα φώναζαν σε αυτή την καμπή), και συνέχεια θα υπάρξει. Αιτία το ιδιοκτησιακό καθεστώς μίας άλλης ομάδας, της Ξάνθης (ίδρυση 1967 με συγχώνευση τοπικών θρακικών σωματείων του 1903-1922), που φέρεται να έχει αγοραστεί μυστικά από οικείους του Προέδρου του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη. Δεν θα σχολιάσω το γεγονός, ότι αυτές οι καταγγελίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας μετά από ατυχή αποτελέσματα της ομάδας που αγαπώ και υποστηρίζω από μικρό παιδί ανεξαρτήτως ιδιοκτησίας («Ολυμπιακός σημαίνει υπερηφάνεια» είχα δηλώσει προ δεκαετίας στο ΦΩΣ του γίγαντα φίλου μου Θόδωρου Νικολαΐδη). Ας αφήσουμε στην άκρη ότι στον δικό μου αξιακό κώδικα δεν πρέπει να συμπεριφέρεσαι σαν το κακομαθημένο που του πήραν το γλειφιτζούρι από το χέρι, κάθε φορά που «σκοντάφτεις» εξαιτίας δικών σου λαθών. 

...Αυτό είναι το μέτρο του πατριωτισμού, κύριε Μαρινάκη. Κι εσείς θα μπορούσατε να είχατε κάνει το ίδιο με τη μέθοδο των offshore όπως κάνετε για την ομάδα μας τον «Θρύλο» κατά τα καταγγελλόμενα του κ. Σωκράτη Κόκκαλη. Ο Σαββίδης δεν το έκανε αυτό μόνο για να αποκτήσει ποδοσφαιρική ομάδα, αν είναι ακριβείς οι καταγγελίες. Δεν έσωσε μόνο αυτή την ανώνυμη εταιρία από τους Τούρκους. Έσωσε και τη ΣΕΚΑΠ από τους Τούρκους κατόπιν παρακλήσεως του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Έσωσε και τη «Σουρωτή» που ήθελε να αγοράσει η πολυεθνική Coca-Cola. Έσωσε και το «Μακεδονία Παλλάς» που ήθελαν να το αγοράσουν Βαλκάνιοι αλυτρωτιστές λόγω... ονόματος. Έσωσε και το «Πόρτο Καρράς» κατόπιν εκκλήσεως του νυν πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Έσωσε και το λιμάνι Θεσσαλονίκης που λιγουρεύονταν κάποιοι αποικιοκράτες. Έσωσε και την εθνική μνήμη με το «Κόκκινο ποτάμι» του τεράστιου Μανούσου Μανουσάκη στο Open, που μαθαίνει στις νεότερες γενιές Ελλήνων τι διώξεις υπέστημεν από τους Τούρκους. Έσωσε και την ελληνική ποντιακή γλώσσα με την έδρα που ίδρυσε δαπάναις του στο Αριστοτέλειο. Μπορεί να είναι οξύς, αγενής, άξεστος, μπρουτάλ, άσχετος με την πολιτική, «Ρώσος» στη συμπεριφορά και τη νοοτροπία (το ένιωσε ο Λευτέρης Αυγενάκης), αλλά αφήνει εθνικό αποτύπωμα. Και αν τυχόν πάτε, κύριε Μαρινάκη, να δείτε σε ποιο χωριό γεννήθηκε στην Τσάλκα της Γεωργίας (όταν εσείς σπουδάζατε στο... Elysee του Λονδίνου) και σε τι φτώχεια μεγάλωσε (όπως μου λένε), θα σεβαστείτε περισσότερο τον «αντίπαλο» σας. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο Πόντιος Νικαιώτης Δημήτρης Μελισσανίδης. Του πατριώτη. Που πήρε την ΑΕΚ μέσα στην αντάρα του πολέμου, όταν σφύριζαν οι βόμβες του ΝΑΤΟ μέσα στο Βελιγράδι, και θαρραλέα μετέβη το 1999 στη δοκιμαζόμενη σερβική πρωτεύουσα για να παίξει φιλικό με την Παρτιζάν! Ακόμη δακρύζουν στη Σερβία. Που βαπτίζει το νέο γήπεδό της «Αγιά-Σοφιά» και δεν του δίδει το όνομα ποδοσφαιρικού παράγοντος.

Εσείς, αλήθεια, έχετε κάνει κάτι αντίστοιχο για την πατρίδα, κύριε Μαρινάκη; Εκτός από πρόεδρος ΠΑΕ και επιτυχημένος εφοπλιστής, είστε και κάτι άλλο; Αν ναι, και θεωρείτε ότι σας αδικούμε, εδώ είμαστε για να φιλοξενήσουμε τις απόψεις σας. Και ας είστε διώκτης αυτού του μαχητικού και πατριωτικού ομίλου όπως είναι η Εστία Επενδυτική, εφημερίδας του οποίου κυκλοφορούν τρεις αιώνες, από το 1876, πριν καν ιδρυθούν ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ. Αν δεν έχετε πάλι κάτι να πείτε, έχετε στο νου σας το εξής απλό: Δεν είναι όλα κούπες, γύρος του θριάμβου, Ρέμος και πάρτι σε αυτή τη ζωή. Το «αμύνεσθαι περί πάτρης» είναι ισχυρότερο παντός άλλου. Αυτή την εποχή ειδικά! Καλά Χριστούγεννα και το πρωτάθλημα στην ομάδα μας αλλά κερδισμένο μέσα στο γήπεδο. Όχι στα δικαστήρια. Καμία ποδοσφαιρική Λερναία Ύδρα δεν μπορεί να απειλήσει έναν καλό Ολυμπιακό.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΠΕΤΟΠΟΥΛΟΣ – SPORTDAY

Δεν νομίζω ότι λύνεται κανένα πρόβλημα αν αναβληθεί το συγκεκριμένο παιχνίδι. Την άλλη εβδομάδα η Ξάνθη δεν θα αγωνίζεται με τον ΠΑΟΚ, αλλά η ιδιοκτησία των δύο ομάδων είναι κοινή, όπως καταγγέλεται, στο εξής κάθε αποτέλεσμα της Ξάνθης φοβάμαι πως θα σχετίζεται με τον ίδιο τον ΠΑΟΚ!

Αν π.χ. μία ομάδα κερδίζει την Ξάνθη και μετά χάνει από τον ΠΑΟΚ, δεν θα υπάρχουν οι συνηθισμένοι κακόβουλοι που θα ισχυρίζονται πως η Ξάνθη έδωσε το ματς για να κερδίσει ο μεγάλος ομόσταβλος αδερφός της; Και τι θα τους απαντάμε;

Αν ήμουν στη θέση του Αυγενάκη, θα διέκοπτα το πρωτάθλημα, μέχρι τουλάχιστον να ξεκαθαρίσει αυτή η ιστορία. Διότι, πρωτάθλημα μία τέτοιου τύπου εκκρεμότητα, μου μοιάζει αδύνατο να γίνει…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΡΕΤΗΣ – LIVE SPORT

Ο Παναθηναϊκός πήρε ρίσκα και έκανε λάθη αρκετά το καλοκαίρι. Θα μπορούσε να κάνει περισσότερα αν (επί παραδείγματι) είχε αποκτηθεί ο 33χρονος Καρλάο (και όχι ο Σένκεφελντ) που τον ήθελε ο Δώνης ως ελεύθερο από τον ΑΠΟΕΛ (έμεινε τελικά άνεργος ο Βραζιλιάνος στόπερ). Λάθη τα οποία χρεώνεται και ο κόουτς, αλλά και ασφαλώς και ο Νίκος Νταμπίζας, ο οποίος πιστώνεται την απόκτηση του Σένκεφελντ και του Περέα. 

Μα, αυτός ο Παναθηναϊκός, περιθώρια για αστοχίες και ρίσκα στις μεταγραφές του, δεν έχει. Παρά το περιορισμένο μπάτζετ! Ο Τσάβι Ρόκα καλείται να είναι πολύ πιο εύστοχος στις χειμερινές αρχικά και στις καλοκαιρινές εν συνεχεία επιλογές του. Και ο Παναθηναϊκός, ως σύλλογος συνολικά, να είναι προσεκτικός στις ανανεώσεις. Ότι έδωσε 500.000 ευρώ ετησίως στον Κουρμπέλη (επειδή τον ήθελε για πόλλους λόγους) δεν συνεπάγεται ότι πρέπει να ανοίξει την κάνουλα για τους υπόλοιπους Έλληνες.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ - SPORTIME

Ο Ολυμπιακός εδώ και κάποιες ώρες έχει «σηκώσει» (και θα συνεχίσει μέχρις εσχάτων) το θέμα που προέκυψε με στοιχεία που οι «ερυθρόλευκοι» θεωρούν πως αποδεικνύουν σχέση μεταξύ ΠΑΟΚ - Ξάνθης. Ο ΠΑΟΚ από την πλευρά του, το αρνείται κατηγορηματικά, παραπέμποντας στα δικαστήρια για την αποκατάσταση της τάξης και της αλήθειας. 

Θεμιτά όλα. Και γι' αυτόν που νομίζει πως αδικείται, πως αλλοιώνεται το πλαίσιο και γι' αυτόν που θεωρεί πως κακολογείται, χωρίς λόγο και αιτία, χωρίς αποδείξεις. Στον επαγγελματισμό, στον οποιοδήποτε επαγγελματισμό πόσο μάλλον τον απόλυτα επιχειρηματικό ποδοσφαιρικό επαγγελματισμό, είναι μάλλον αφελές να θεωρεί κανείς πως τα πάντα είναι αγγελικά πλασμένα. Από την άλλη, είναι και παράλογο να εκτιμάει πως όλα είναι διαβρωμένα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΣ - ΠΡΑΣΙΝΗ

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν, όσοι αγαπούμε το άθλημα να μείνουμε εντός των τεσσάρων γραμμών και να δούμε το αγωνιστικό κομμάτι. Εκεί, το «τριφύλλι» μπορεί να υπερέχει αλλά έχει απόλυτη αίσθηση πως ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε διαρκή άνοδο και πλέον χτυπάει και την είσοδό του στην οκτάδα. Από την άλλη, αν ο Παναθηναικός πάρει αυτό το ματς, τότε θα πάει στο 8-4 και θα έχει ένα πολύ σημαντικό μαξιλαράκι ενόψει της εξόχως δύσκολης συνέχειας με μία εξάδα αγώνων - φωτιά. 

Να θυμίσουμε πως ακολουθούν τα εξής ματς με Μπαρτσελόνα (εκτός), Φενέρ (εντός), Μακάμπι (εκτός), Ρεάλ (εντός), ΤΣΣΚΑ (εκτός) και Αρμάνι (εκτός). Είναι κλειδί για τον Ρικ Πιτίνο να καταφέρουν οι παίκτες του να παραμείνουν στον ρυθμό τους και να εκμεταλλευτούν την ικανότητά τους στο transition παιχνίδι, να ελέγξουν τα ριμπάουντ και φυσικά τον Νίκολα Μιλουτίνοφ. Όλα αυτά και πολλά ακόμα στοιχεία θα καθορίσουν τον αυριανό νικητή. Αρκεί να παίξουμε μπάσκετ. 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΝΤΗΣ – ΤΑ ΝΕΑ

Στη διοργάνωση συμμετέχουν με τα λεγόμενα συμβόλαια Α΄τύπου ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός,  η Ανατολού Εφές, η Φενέρμπαχτσε, η Αρμάνι Μιλάνο, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπασκόνια, η Μακάμπι Τελ Αβίβ και η Ζαλγκίρις Κάουνας, ενώ κάθε σεζόν προκρίνονται ex officio ο νικητής και ο φιναλίστ του Eurocup.

Με την αύξηση των εγγυημένων συμβολαίων από 11 σε 13 συν τις δύο ομάδες από τη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση το… μπετόν της Ευρωλίγκας καθίσταται ακόμη πιο αρμέ! Κάποια στιγμή τα συμβόλαια Α΄τύπου θα γίνουν 16 και τότε όντως η διοργάνωση θα εξελιχθεί σε μια… Κλειστολίγκα! Έχει τη λογική της μια τέτοια προοπτική, ώστε οι μέτοχοι να επενδύσουν σε βάθος χρόνου και όχι υπό μορφήν… ξεπέτας για μία σεζόν, αλλά στον αντίποδα αποκόπτεται εντελώς ο ομφάλιος λώρος  που θα έπρεπε να συνδέει τα διεθνή με τα κατά τόπους δρώμενα…

ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΤΑΛΗΣ-ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Σίγουρα υπάρχει και σίγουρα είναι μεγάλη η συνεισφορά και του ΠΑΟΚ, όπως υπήρξε και του Παναθηναϊκού, άσχετα με το τι έγινε στην πορεία. Όταν ερχόμαστε όμως εμείς από σημαιοφόροι της κάθαρσης, να γίνουμε αφορμή για να μας λένε «είστε ίδιοι», υπάρχει πρόβλημα.

Κανείς δεν αμφιβάλλει πως το να είσαι πρώτος, είναι στόχος όλων. Κανείς δεν αμφιβάλλει πως δυστυχώς στην χώρα που ζούμε, όλοι κοιτούν αν έχουν την δυνατότητα να προστατευθούν από... μαχαιριές παρασκηνιακές. Και φυσικά για να είσαι προστατευμένος, πρέπει να είσαι όσο το δυνατό πιο ισχυρός και ικανός να τσεκάρεις καλά τι παίζεται. Άλλο αυτό όμως κι άλλο να αρχίσεις να παίζεις το παιχνίδι αλλιώτικα. Με την λογική του βρέξει-χιονίσει εγώ θα κερδίσω. Αυτό ακριβώς προσπαθήσαμε να αποτινάξουμε. Και μέχρι στιγμής 100% συνεπείς στα «πιστεύω» της προσπάθειας που έγινε, έχουν σταθεί μόνο η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΓΛΙΔΗΣ - ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η αντίδραση του Ολυμπιακού σε αγωνιστικό επίπεδο στο αυριανό ντέρμπι με τους ξένους διαιτητές της Ευρωλίγκας και με την «ερυθρόλευκη» ομάδα να δείχνει το τελευταίο διάστημα σημάδια ανόδου και βελτίωσης σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό. Με τον Παναθηναϊκό να έχει επιστρέψει - τουλάχιστον στο πιο πρόσφατο ευρωπαϊκό παιχνίδι του - σε επίπεδο επίσης αρκετά υψηλό σε σχέση με τα σκαμπανεβάσματα που είχαν προηγηθεί, το ντέρμπι προβλέπεται αγωνιστικά να έχει συναρπαστική εξέλιξη. 

Μια νίκη του Ολυμπιακού στην έδρα του «αιώνιου» αντιπάλου υπό την τεχνική ηγεσία, μάλιστα, του Ρικ Πιτίνο δεν θα έχει απλά αγωνιστική σημασία ή θα μετρήσει σε θέμα γοήτρου, κάτι που άλλωστε πάντοτε ισχύει σε τέτοιες περιπτώσεις. Θα έχει, ίσως, ιστορική αξία για την «ερυθρόλευκη» ομάδα, θα λειτουργήσει ως άμεσο πειστήριο για όσα υποστηρίζει ότι συμβαίνουν στις εγχώριες διοργανώσεις και με τη συγκεκριμένη ομοσπονδία του αθλήματος. Αυτό είναι που πάνω απ' όλα έχει σημασία να περάσει σε κάθε παίκτη του Ολυμπιακού προτού μπει στο παρκέ για μια αναμέτρηση μεγάλης δυσκολίας, αλλά και ξεχωριστών κινήτρων...

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ - METROSPORT

O Ολυμπιακός, είχε καλομάθει να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού και τώρα αισθάνεται άβολα που έχει στα πόδια του έναν ισχυρό παίκτη. Και επειδή το μπρα ντε φερ με φόντο το αθλητικό περιβάλλον πάντα υποκρύπτει και επιχειρηματικά συμφέροντα, η αθλητική κοινωνία θα πρέπει να περιμένει ότι ο Ολυμπιακός θα πάει αυτόν τον πόλεμο κατά του ΠΑΟΚ μέχρι τέλους και επιστρατεύοντας κάθε όπλο που έχει στα χέρια του. 

Τι σημαίνει αυτό; Το πιθανότερο ότι Θα επιχειρήσει να ασκήσει και τις ανάλογες πιέσεις για να ισχυροποιήσει τα επιχειρήματα του. Με τα όσα έχουν γίνει γνωστά δεν προκύπτει ότι υπάρχει μετοχική σύνδεση ΠΑΕ ΠΑΟΚ και ΠΑΕ Ξάνθης, ενώ ακόμη και η εξαγορά των εγκαταστάσεων των Πηγαδιών δεν αποτελεί επιλήψιμη, σύμφωνα με τον νόμο, πράξη. Αν ο Ολυμπιακός έχει οποιοδήποτε άλλο στοιχείο οφείλει να το προσκομίσει στην ΕΕΑ.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΟΡΦΟΝΙΟΣ - ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ

Ο Ολυμπιακός έχει ένα ρόστερ που κοστολογείται κοντά στα 90 εκατομμύρια ευρώ, ενώ του ΠΑΟΚ φτάνει στα 65, της ΑΕΚ στα 40 και ο Παναθηναϊκός έχει μείνει έξω από το παιχνίδι με χρηματιστηριακή αξία στα 20. Προφανώς το ιδανικό σενάριο θα ήταν να φτάσουν όλοι στο ύψος του πρώτου ή και να τον ξεπεράσουν ακόμη τον πήχη. Σε αυτήν την περίπτωση θα βλέπαμε πραγματικό ποδόσφαιρο, θα γέμιζαν τα γήπεδα και θα υπήρχαν πολύ πιο υψηλά τηλεοπτικά δικαιώματα. Φυσικά προς τα πάνω θα πρέπει να κινηθούν και οι ομάδες του μεσαίου χώρου, γιατί όσο δυναμώνουν κι αυτές, τόσο καλύτερο και πιο ελκυστικό θα γίνεται το προϊόν. Απλό δεν είναι; 

Ο Ολυμπιακός από τη στιγμή που διαθέτει την καλύτερη ομάδα κι αυτό μας το επιβεβαιώνει και το... μέτρημα της Ευρώπης, τότε δεν έχει ανάγκη από καμία εύνοια διαιτητή ή μειωμένη απόδοση της αντιπάλου ομάδας ή του... τερματοφύλακα. Δεν γίνεται όμως να μην εξασφαλιστεί η ισονομία για όλους, γιατί τότε τι νόημα έχει να συνεχιστεί ένα τέτοιο «έργο»; Κι αν δυναμώσουν και οι άλλοι, τότε θα τους είναι περιττά τα λάθη των διαιτητών και μπορεί να τα καταφέρουν να περάσουν και τη... σέντρα. Γιατί η «πλαστογραφία» που υπάρχει εδώ στην Ελλάδα αποδεικνύεται με τον πλέον πειστικό τρόπο όταν οι ομάδες μας μένουν μένουν εκτός διαδικασίας από την προκριματική φάση των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, αν και δεν βρίσκουν και τα αξεπέραστα εμπόδια στο δρόμο τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

*Για να διαβάσετε ολόκληρο ένα άρθρο θα πρέπει να απευθυνθείτε στο περίπτερο της γειτονιάς σας. Ενισχύοντας την εφημερίδα που εκτιμάτε περισσότερο, δίνετε πνοή στην πολυφωνία του Τύπου.

Πρωινός Τύπος (5/12): «Ο Σαββίδης έσωσε την εθνική μνήμη, εσείς κύριε Μαρινάκη; - Θα διέκοπτα το πρωτάθλημα αν ήμουν Αυγενάκης»
EVENTS