MENU

Χαρτί... Ο πιο όμορφος τρόπος να γράφεις, ο πιο όμορφος τρόπος να διαβάζεις. Κι αν το SDNA υπηρετεί τη σύγχρονη μορφή ενημέρωσης κι αν η τεχνολογία ποδοπατάει τον ρομαντισμό, κάποιες αξίες αξίζει να παραμένουν στην επιφάνεια.

Γι' αυτό και η στήλη στην ιστοσελίδα μας, μια στήλη που φέρνει τα μπρος - πίσω. Ή τα πίσω - μπρος! Καθημερινά στον Πρωινό Τύπο θα μπορείτε να διαβάζετε τα καλύτερα από την αρθρογραφία των εφημερίδων.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ - FORZA

Αν αναρωτιέται κανείς... που το πάει ο Ολυμπιακός και τι θέλει να πετύχει εκμεταλλευόμενος τη βοήθεια που είναι και διαθέσιμη να του προσφέρει η κυβέρνηση με τον υφυπουργό της, πρέπει να ενημερώσουμε για κάποια πράγματα.

Τι θέλει όμως ο Ολυμπιακός; Οι εκλογές στην ΕΠΟ θα πραγματοποιηθούν του χρόνου τέτοιο καιρό. Όσο κι αν φαίνεται παράξενο και ενώ οι ερυθρόλευκοι θέλουν να ρίξουν αυτή τη διοίκηση, δεν ασχολούνται με το θέμα των εκλογών. 

Κατάλαβαν ότι μετά από όσα έχουν γίνει, κανείς δεν τους πιστεύει! Ποιον να στηρίξουν και τι να κάνουν; Με τι ασχολείται ο Ολυμπιακός; Με αυτό που φυσικά ξέφυγε από το στόμα του κυρ Σάββα. Με το πως η κυβέρνηση που στηρίζει και ο αγαπημένος υφυπουργός στον οποίο ήδη δίνουν διαταγές, θα βοηθήσουν ώστε μαζί με την UEFA να πέσει αυτή η διοίκηση και να έρθει μια νέα διοικούσα επιτροπή. Πως θα τα καταφέρουν να πείσουν την UEFA για κάτι τέτοιο; Θα επικαλεστούν θέματα βίας που μπορεί να προκύψουν! 

Ήδη δημιουργούν κλίμα ότι τους νοιάζει πάρα πολύ αυτό το κομμάτι και περιμένουν κάποια σοβαρά επεισόδια. Το σχέδιο έχει εκπονηθεί και περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία να το εφαρμόσουν. Ο καθένας έχει το ρόλο του και ήδη το δουλεύουν.

ΤΑΣΟΣ ΝΙΚΟΛΟΓΙΑΝΝΗΣ - Η ΠΡΑΣΙΝΗ

Το γεγονός ότι κάθε λίγο και λιγάκι, γίνεται αναφορά στο θέμα Χατζηγιοβάνη χωρίς να έχει εξέλιξη κάνει κακό σε όλους. Στην ομάδα και στον παίκτη. Είναι κατανοητό να υπάρξει διαφωνία ανάμεσά τους, έχει συμβεί και συμβαίνει με αρκετούς παίκτες και ομάδες. Αυτό που δεν είναι σωστό ειδικά με παιδιά από τα σπλάχνα σου είναι να χωρίζεις άσχημα. Και η αλήθεια είναι ότι ο παίκτης έχει δεχθεί και διάφορα μηνύματα από φίλους του Παναθηναϊκού και αυτός ήταν ο βασικός λόγος που δεν έπαιξε με την Ξάνθη στη Ριζούπολη.

ΑΛΕΞΗΣ ΒΙΡΒΙΛΗΣ-ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Μία εβδομάδα έμεινε... Μία εβδομάδα υπομονή για να ξεκινήσει πάλι το πρωτάθλημα και να αρχίσουμε να ασχολούμαστε ξανά με το VAR, τους διαιτητές, τις δηλώσεις παραγόντων, τις κλήσεις σε απολογία, το «είναι-δεν είναι πέναλτι» και με ολίγον από... ποδόσφαιρο. Τρέμουμε στην ιδέα τι θα συμβεί όταν φτάσει η περίοδος των πλέι οφ. Τα σόσιαλ μίντια θα πάρουν φωτιά από τις τοποθετήσεις παραγόντων. Τοποθετήσεις που μοιάζουν βγαλμένες από συζητήσεις... 10χρονων!

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΓΗΣ-LIVESPORT

Μπορεί να φάει και πολλά απόψε στη Ρώμη η Εθνική. Στην κατάσταση που είναι οι δύο ομάδες και με τη διαφορά που υπάρχει, μόνο απίθανο δεν το λες. Σε αυτή τη φάση, μοιάζει απίθανο να πάρει αποτέλεσμα η Ελλάδα, αν και ποτέ δεν ξέρεις στο ποδόσφαιρο.

Άλλο είναι το ζήτημα όμως, καθώς, έτσι κι αλλιώς, το Euro 2020 από τον καναπέ θα το δουν οι διεθνείς και ο Φαν'τ Σιπ. Να αποκτήσει, επιτέλους, κάποιες σταθερές η Εθνική. Να καθιερώσει ο Ολλανδός ένα σύστημα παιχνιδιού και να επιλέξει τους παίκτες που μπορούν να το υπερασπιστούν. 

Μαζί με κάποιους (π.χ. Μανωλάς) που δεν έχουν κληθεί, πρέπει επιτέλους να φτιαχτεί μια ομάδα που θα παίζει ποδόσφαιρο με αρχές. Όχι κάτι εντυπωσιακό, αφού προφανώς δεν μπορεί, αλλά να έχει συνέπεια, φιλοσοφία, στόχο στο γήπεδο. Διαφορετικά θα είναι μία από τα ίδια. Για τα... μπάζα. Και θα χάνεται η μία διοργάνωση μετά την άλλη.

ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΤΑΛΗΣ - ΩΡΑ

Το ζήτημα της Nova, είναι προφανές πως έχει μια συγκεκριμένη πολύ ανησυχητική διάσταση και γι' αυτό δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Το να χρηματοδοτεί τις ομάδες μέσω τηλεοπτικών συμβολαίων, ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΟΣΦΠ, είναι πρωτοφανές, δημιουργεί ένα τοπίο εξαιρετικά επικίνδυνο. Αν μιλούσαμε για άλλη χώρα, ίσως δεν είχε σημασία. Αλλά μιλάμε για την Ελλάδα. Όσο επικίνδυνο είναι όμως, είναι κι άλλο τόσο περίπλοκο.

Το τηλεοπτικό συμβόλαιο στην Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο σταθερό έσοδο για τις ΠΑΕ. Και η ΑΕΚ έχει ένα πολύ καλό τηλεοπτικό συμβόλαιο αυτή τη στιγμή. Εκτιμώ, χωρίς να έχω καμιά ένδειξη για τις σκέψεις εντός ΑΕΚ, πως δύσκολα εδώ θα γίνει κάποια κίνηση χωρίς να εξεταστούν όλες οι πτυχές, όλα τα ενδεχόμενα, όλες οι δυνατότητες. Κι αυτό σημαίνει πως λογικά δεν θα πρέπει να αναμένονται βιαστικές αντιδράσεις.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ - SPORTIME

Ο Βασίλης Σπανούλης παίζει επειδή δεν μπορεί να ζήσει χωρίς το μπάσκετ. Για τον αρχηγό του Ολυμπιακού, σαν προσωπικότητα, σαν παίκτη, δεν έχουν μείνει και πολλά να ειπωθούν και να γραφούν. Είναι (και θα είναι) μια κατηγορία μόνος του. Αυτό που είναι συγκλονιστικό στο «σήμερα» είναι ο αθλητής Σπανούλης. Ο αθλητής Σπανούλης ετών... 38! Ασφαλώς και δεν έχει την έκρηξη και την αντοχή του παρελθόντος.

Παραμένει, όμως, στη λίστα των κορυφαίων, factor σε ένα ματς, σημείο αναφοράς της ομάδας του. Σε μια εποχή που το μπάσκετ γίνεται ολοένα και πιο αθλητικό και γρήγορο, ο Βασίλης Σπανούλης... ακολουθεί. Με τον τρόπο του. Πάντα τον έβρισκε άλλωστε. Ελάχιστοι σε τέτοια ηλικία μπορούν και παραμένουν ανταγωνιστικοί. Ακόμα λιγότεροι με το βάρος της επωνυμίας... Σπανούλη θα έπαιρναν το ρίσκο να χαλάσουν την υστεροφημία τους. Εκείνος δεν διστάζει να το πάρει, κάνοντας αυτό που ξέρει καλύτερα. Παίζοντας το παιχνίδι του.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ – METROSPORT

Σε μια εποχή που στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο η πλειοψηφία των ομάδων προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποκομίζει οφέλη χωρίς να δίνει τίποτα πίσω, ο ΠΑΟΚ έρχεται και λέει ότι επιθυμεί την χρήση ενός γηπέδου, είναι έτοιμος να δαπανήσει κι ένα αρκετά σημαντικό ποσό, και το μόνο που ζητάει είναι να συμψηφίζονται τα ενοίκια.

Τι πιο λογικό; Εξάλλου, είναι βέβαιο πως τα χρήματα που θα δώσει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ για έργα στο Καυτανζόγλειο, θα είναι πιο πολλά από το κόστος του ενοικίου. Κι όταν κατασκευαστεί η νέα Τούμπα και φύγει από το Καυτανζόγλειο, δεν θα γκρεμίσει ό,τι έφτιαξε. Θα μείνουν εκεί και θα διευκολύνουν τους όποιους χρήστες του Σταδίου.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΠΕΤΟΠΟΥΛΟΣ - SPORTDAY

Ο Τσιτσιπάς έχει να μάθει κάτι σημαντικό: να ελέγχει τα νεύρα του, πράγμα που θα του πάρει καιρό. Αντιμετωπίζοντας τους καλύτερους (κι ο Τζόκοβιτς είναι ο καλύτερος αυτή την εποχή) θα πάρει μαθήματα που θα του είναι χρήσιμα. Κυρίως θα καταλάβει ότι δεν έχει να φοβάται κάποιον: όταν είναι συγκεντρωμένος στο παιχνίδι του και δεν σπάει ρακέτες από τα νεύρα του παίζει εξαιρετικό τένις διότι μπορεί να παίζει επιθετικά χωρίς πάντοτε να κατεβαίνει στο φιλέ.

Το παιχνίδι του είναι γρήγορο και δεν είναι προβλέψιμο και το σερβίς του είναι εξαιρετικό - αρκεί βέβαια να μη βιάζεται και να είναι ψύχραιμος. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι έχει πια καταλάβει πως ο τρόπος του του επιτρέπει να έχει αποτελέσματα απέναντι στον οποιοδήποτε. Έχει κερδίσει τον Φέντερερ, τον Ναδάλ και από χθες δύο φορές τον Τζόκοβιτς. Είναι πλέον έτοιμος και ολοκληρωμένος. Για κάτι πολύ μεγάλο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΣΜΗΣ - ΤΑ ΝΕΑ

Το VAR δεν διορθώνει λάθη. Δουλειά του είναι να δίνει μία δεύτερη ευκαιρία στον διαιτητή σε καθοριστικές στιγμές του αγώνα για να πάρει τη σωστή απόφαση. Υπάρχον, ωστόσο, δύο πολύ σημαντικοί παράμετροι που εκτοξεύουν την αμφισβήτηση και ενδυναμώνουν την ένταση των διαμαρτυριών. Η πρώτη παράμετρος είναι η εξάλειψη του άλλοθι των διαιτητών στα λάθη. Στην προ-VAR εποχή και ο πιο διεφθαρμένος ρέφερι μπορούσε να επικαλεστεί τον ανθρώπινο παράγοντα σε μια λανθασμένη απόφαση. Ποιος άνθρωπος άλλωστε δεν κάνει λαθη; 

Η δεύτερη ευκαιρία που προσφέρει στον διαιτητή η χρήση του VAR καταρρίπτει το άλλοθί του και η ενοχή βαραίνει αποκλειστικά τους ώμους του. Επομένως κάθε λάθος θα θεωρείται πλέον σκόπιμο. Η άλλη παράμετρος είναι η ουρά του διαβόλου. Πόσες και πόσες φάσεις που βλέπαμε σε επανάληψη στην προ-VAR εποχή δίχασαν την ποδοσφαιρική κοινότητα χωρίς ποτέ να καταλήξουμε ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο; Σκεφτείτε σε τι δίλημμα μπορεί να μπει ένας διαιτητής που έχει στη διάθεσή του μερικά δευτερόλεπτα για να αποφασίσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

*Για να διαβάσετε ολόκληρο ένα άρθρο θα πρέπει να απευθυνθείτε στο περίπτερο της γειτονιάς σας. Ενισχύοντας την εφημερίδα που εκτιμάτε περισσότερο, δίνετε πνοή στην πολυφωνία του Τύπου.


 

Πρωινός Τύπος (12/10): «Το σχέδιο του Ολυμπιακού»
EVENTS