MENU

Η ΑΥΓΗ

Eνα κόμμα που κουβαλάει 250 εκατομμύρια θαλασσοδάνεια, που ο ίδιος του ο αρχηγός έχει δάνειο για το οποίο δεν πλήρωσε ούτε μισό ευρώ και που παίρνει τη μία χαριστική ρύθμιση μετά την άλλη, δεν θα μπορούσε να έχει διαφορετική πολιτική απέναντι στις τράπεζες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει «βαστάτε, δανειστές». Είπε στον Σταϊκούρα «πήγαινε, κάνε φασαρία στο Γιούρογκρουπ και εμείς θα σε στηρίξουμε».

Αλλά ο Σταϊκούρας δεν έδειξε να αγχώνεται ιδιαίτερα για το θέμα. Είναι και οι απροκάλυπτες πλάτες από τα ΜΜΕ που του επιτρέπουν αυτή την άνεση.

Ας επικεντρωθούμε στο πόσο σέξι είναι ο Χαρδαλιάς και τι ωραία κουρεύεται ο Πέτσας. Η σκληρή διαπραγμάτευση δεν είναι το φόρτε τους.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έχει μετατρέψει την Ευρωπαϊκή Ενωση σε υποπόδιο της επεκτατικής Γερμανίας, είναι η πιο μακρόβια -σε θητείες- επικεφαλής κυβέρνησης στην Ευρώπη. Είναι καγκελάριος από το 2005 και οι Γερμανοί με την ψήφο τους δείχνουν ότι εγκρίνουν τις πράξεις της και επιδοκιμάζουν τις επιλογές της.

Στο τελευταίο Eurogroup φάνηκε πλέον ξεκάθαρα ότι δεν μιλάμε για Ευρωπαϊκή Ενωση με αίσθημα αλληλεγγύης προς τα μέλη της, αλλά για μια… προέκταση του Δ’ Ράιχ. Στο ζήτημα της πρώτης κατοικίας η τρόικα, η οποία ακολουθεί πιστά τις οδηγίες της καγκελαρίας του Βερολίνου, απέρριψε το ελληνικό αίτημα για την παράταση του καθεστώτος προστασίας. Έτσι, προετοιμάζει το έδαφος για τη θύελλα των κατασχέσεων που θα χτυπήσει τους εξουθενωμένους Ελληνες σε λίγο καιρό.

ΤΑ ΝΕΑ - ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΣΟΥ

ΑΣ ΤΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ. Η ηλιθιότητα και η συνωμοσιολογία όχι μόνο δεν πλήττονται από τον κορωνοϊό, αλλά ενισχύονται. Αυτές τις μέρες ακούει και διαβάζει κανείς ότι μουρλαμάρα μπορεί να φανταστεί για μυστικά κινέζικα εργαστήρια, για συνωμοσίες πλουσίων και ισχυρών, για κάποιους επιστήμονες που γνώριζαν για κάποιους άλλους που κρύβουν το εμβόλιο και, τέλος, για το φονικό δίκτυο 5G.

O ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ πάλι, μπορεί να έχει φύγει αυτή την περίοδο από το προσκήνιο, αν όμως η Ευρώπη εξακολουθήσει να δείχνει αυτή τη θλιβερή εικόνα είναι βέβαιο ότι θα δείξει ξανά τα δόντια του. Όσο για τον «τζονσονοταμπτισμό», ζει και βασιλεύει. Ενα περίεργο πράγμα: όσο πολλαπλασιάζονται οι νεκροί στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, τόσο ανεβαίνει η δημοτικότητα των λαϊκιστών που τις κυβερνούν. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που αμφιβάλλουν για την επανεκλογή του Τραμπ. Κι αν, όπως ευχόμαστε, πάνε όλα καλά με τη υγεία του Τζόνσομ, θα κυβερνά κι αυτός για πολλά χρόνια τη Γηραιά Αλβιώνα. Ανανεωμένος, αποφασισμένος κι αδυνατισμένος.

ΠΑΝΟΣ ΑΜΥΡΑΣ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ολοι θυμόμαστε με οργή πώς διαχειρίσθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την τραγωδία στο Μάτι και ποια είναι η διαφορά της ενημέρωσης από Τσιόδρα και Χαρδαλιά με εκείνη την κατάπτυστη συνέντευξη των υπουργών του Τσίπρα, όταν εντόπιζαν εμπρηστές με δορυφορικά σήματα. Ο Μητσοτάκης ενεργοποίησε την κοινή λογική και την επιστημονική γνώση, η επιλογή αυτή επιβραβεύεται από την κοινωνία γιατί αποδίδει καρπούς και λειτουργεί καταπραϋντικά σε μία χώρα που τα τελευταία δέκα χρόνια πέρασε κυριολεκτικώς διά πυρός και σιδήρου. Γι’ αυτό και τα ποσοστά αποδοχής των κυβερνητικών προτάσεων έχουν εκτιναχθεί σε επίπεδα 90% ενώ η καταλληλότητα του πρωθυπουργού πλησιάζει το 55%.

Ο Τσίπρας βρίσκεται σε αμηχανία γιατί δεν έχει πεδίο αντιπολίτευσης στο ζήτημα του κορονοϊού. Παρουσιάζει ανεδαφικές προτάσεις για την οικονομία, ζητώντας να δοθούν εδώ και τώρα 26 δισεκατομμύρια ευρώ όταν ουδείς ξέρει πόσο θα διαρκέσει η πανδημία, ποια θα είναι η έντασή της τους επόμενους μήνες και εάν υπάρχει κίνδυνος επανεμφάνισης τον Οκτώβριο. Το πολιτικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι συγκυριακό, η ηγεσία του ακροβατεί μεταξύ ακραίων και μετριοπαθών, χωρίς όμως να διαθέτει το δίχτυ ασφαλείας που προσφέρει μία ολοκληρωμένη ιδεολογική πλατφόρμα. Γι’ αυτό αναλίσκεται σε πρόχειρες αναλύσεις και κομματικούς βερμπαλισμούς.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Ο Στ. Πέτσας δεν παρέλειψε να υποδείξει και τον τρόπο, εισηγούμενος στους πολίτες να κοροϊδέψουν τις αρχές, πηγαίνοντας στην εκκλησία με άδεια για «κάποια άλλη έξοδο από το σπίτι», δηλαδή «για τους άλλους λόγους που δικαιολογούν αυτήν την έξοδο», και έτσι να μπορέσουν να εφαρμόσουν «αυτό που λέμε ατομική λατρεία περνώντας και από την εκκλησία της ενορίας τους».

Χρειάστηκε να παρέμβει το απόγευμα ο Ν. Χαρδαλιάς για να τονίσει ότι οι εκκλησίες θα είναι κλειστές, αλλά το μήνυμα είχε ήδη δοθεί από την κυβέρνηση. Και βέβαια, όσοι θέλουν θα ακολουθήσουν τη γραμμή Πέτσα και όχι τη γραμμή Χαρδαλιά.

Ασφαλώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τα είπε αυτά κάτω από την πίεση που δημιούργησε στο πρωθυπουργικό επιτελείο η μεσοβέζικη προχθεσινή εγκύκλιος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία αποφάσισε δίωρο άνοιγμα των ναών μετά τη λειτουργία. Αλλά ακόμα και αυτή έσπευσε να τα μπαλώσει χθες το πρωί μέσω του εκπροσώπου της, Μητροπολίτη Ιερόθεου.

Εμεινε έτσι ο Στ. Πέτσας απελπιστικά μόνος και εκτεθειμένος, εφαρμόζοντας βέβαια πιστά το δόγμα Μητσοτάκη ότι «με την Εκκλησία δεν τα βάζουμε».

ΣΠΥΡΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ - ethnos.gr

Η μόνη αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι οι γιατροί δεν έχουν διλήμματα αναφορικά με την εθνικότητα κάποιου ασθενούς, αφού ο πόνος δεν έχει διαβατήριο, δεν κουβαλά μαζί του ταυτότητα. Ευτυχώς, κανένας γιατρός δεν σκέφτεται με αυτόν τον… αστικό τρόπο – «είναι Έλληνας, πληρώνει τους φόρους του, έχει υπηρετήσει την πατρίδα, άρα αυτόν θα σώσω». Γενικότερα το νοσηλευτικό προσωπικό δεν στιγματίζει την επιστημοσύνη του ανάλογα με το εάν κάποιος είναι Αφρικανός ή Σουηδός. Με το εάν μπήκε χωρίς χαρτιά στη χώρα μας κυνηγημένος από κάποιον εμφύλιο, με τον εάν είναι Ρομά και δεν έχει ακούσει ποτέ του για κορονοϊό στον μαχαλά του.  

Προφανώς και είναι λάθος να μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία - να κάνουμε, δηλαδή, δίκη προθέσεων ανθρώπων που έχουν ορκιστεί να σώζουν ζωές, με όποιον τρόπο μπορούν. Γνωρίζοντας τον Νίκο Τζιανίδη, όμως, αντιλαμβάνομαι πλήρως τη σκέψη του, η οποία πηγαίνει λίγο πιο πέρα, αναζητώντας απαντήσεις σε τέτοια ερωτήματα, ψάχνοντας τη λύση σε διλήμματα. Αλλωστε, όπως έγραψε ο ίδιος, «άνθρωποι κι οι δυο! Κι οι δυο με την ίδια απαντοχή στα μάτια, με την ίδια αγωνία να τους οργώνει το πρόσωπο».

Από αυτό το κείμενο, λοιπόν, κρατώ την αληθινή ευαισθησία του συντάκτη του και πετάω στον κάδο αχρήστων, μαζί με τα γάντια και τις μάσκες, τα «διλήμματα των γιατρών», επειδή αυτά δεν μπορεί να μπαίνουν στην ίδια πρόταση. Αλλωστε, ο Γερμανός φιλόσοφος  Άρθουρ Σοπενχάουερ είχε γράψει: «Οι γιατροί έχουν δύο διαφορετικούς γραφικούς χαρακτήρες: έναν τρομερά δυσανάγνωστο για τις συνταγές και έναν καθαρό και ευανάγνωστο για τους λογαριασμούς τους». Και είναι δεδομένο ότι οι γιατροί, οι αληθινοί γιατροί, έχουν κλείσει για πάντα τους λογαριασμούς τους με τα διλήμματα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΝΙΚΑΣ - protothema.gr

Και επειδή, έτσι πρόχειρα, έχω ανταλλάξει απόψεις με αρκετούς φίλους και γνωστούς, όλοι, μα όλοι προτείνουν στον Κυριάκο και τον Χαρδαλιά ένα πράγμα. Μοιάζει με αυταρχικό και δικτατορικό αλλά επί της ουσίας είναι άκρως ευεργετικό, για όλους.

Να τους μπαγλαρώνουν στα διόδια και στους άλλους, τους πλάγιους δρόμους, όπως παλιά εθνική και παράδρομοι. Στη συνέχεια κατ ευθείαν αυτόφωρο και στο τέλος να τους σφραγίζουν πίσω από τα σίδερα της φυλακής

Και όχι μόνο αυτό. Αλλά και να κοινοποιούν τις φωτογραφίες τους μαζί με τα ονόματά τους. Τα ονόματα και οι φωτογραφίες να δημοσιεύονται σε όλες τις ιστοσελίδες και σε όλα τα Media. Και φυσικά, εκτός από φυλακή, να πληρώνει έκαστος το ποσό των δύο χιλιάδων ευρώ.

«Πιάστε τους στα διόδια και δώστε τη φωτογραφία τους - Όλοι θυμόμαστε τον ΣΥΡΙΖΑ και το Μάτι»
EVENTS