MENU

Η ΑΥΓΗ

Τα κανάλια συνόδευσαν τον Κ. Μητσοτάκη και τον Β. Κικίλια στο «Σωτηρία», αλλά δεν είχαν ρεπορτάζ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο και το προσωπικό του.

Για τις προσλήψεις που εξαγγέλθηκαν -όπως εξαγγέλθηκαν- τις πρώτες ημέρες της καραντίνας, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση. Υπάρχει μόνο ένας υφυπουργός Υγείας που χαρακτήρισε τη σχετική ερώτηση «λαϊκισμό».

Και χθες, Παγκόσμια Ημέρα της Υγείας, είδαμε και το απίθανο: αστυνομικούς να δημιουργούν κλοιό γύρω από τη συμβολική διαμαρτυρία των γιατρών και των νοσηλευτών του «Ευαγγελισμού», έτοιμοι να επέμβουν αν ακουγόταν κάτι ανάρμοστο για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό μας. Με τα κανάλια, φυσικά, να σιγοντάρουν.

Διότι έτσι είναι. Αν η πραγματικότητα δεν ταιριάζει με το αφήγημα του Κ. Μητσοτάκη, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα. Ας χειροκροτήσουμε.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Στην εποχή που το παράλογο παρουσιάζεται, με αυταρέσκεια, θράσος και φωνασκίες από τους θιασώτες του, σαν… λογικό, είδαμε και εν μέσω πανδημίας κορονοϊού να πραγματοποιείται συγκέντρωση κομμάτων και οργανώσεων της άκρας Αριστεράς (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.ά.) σε χώρο ενός εκ των σημαντικότερων νοσοκομείων της χώρας. Οι διοργανωτές όχι μόνο δεν νοιάστηκαν για την τήρηση των νόμων του κράτους -μια και η Αριστερά παραδοσιακά διέπεται από μια ενστικτώδη εναντίωση στη νομιμότητα-, αλλά αδιαφόρησαν και για την υγεία των ασθενών και του προσωπικού, ιατρών και νοσηλευτών, του Ευαγγελισμού.

Οι γιατροί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχουν κατ’ επανάληψη επισημάνει τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία που προκαλούνται από τις μαζικές συγκεντρώσεις και τις συνάξεις ατόμων. Γι’ αυτό άλλωστε, σε δεκάδες χώρες δεν επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις – ούτε καν για την άσκηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων των πολιτών. Ομως, οι κομματικοί και ιδεολογικοί κάπηλοι των δικαιολογημένων αιτημάτων των εργαζομένων στον κλάδο της Υγείας έκαναν συγκέντρωση στον Ευαγγελισμό και αρκετοί εξ αυτών δεν φορούσαν μάσκες ούτε κρατούσαν αποστάσεις.

ΠΑΝΟΣ ΑΜΥΡΑΣ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Εάν η κυβέρνηση δεν είχε υιοθετήσει εγκαίρως το σύστημα Τσιόδρα τότε εκτός από τις εκατόμβες των θυμάτων, η χώρα θα αντιμετώπιζε μεγαλύτερες δυσκολίες για την αναγκαία επανεκκίνηση της οικονομίας, καθώς και το πλήγμα στη διεθνή εικόνα της Ελλάδας θα ήταν βαρύ και ενδεχομένως μη αναστρέψιμο. Τώρα η χώρα μας προβάλλεται διεθνώς ως πρότυπο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, κάτι που θα μας βοηθήσει μόλις λήξει η καραντίνα ενώ το Σύστημα Υγείας κερδίζει πολύτιμο χρόνο ώστε η διασπορά του ιού να γίνει σε βάθος χρόνου και να υπάρχουν καλύτερες συνθήκες περίθαλψης για τους ασθενείς.

Η ίδια τακτική έχει υιοθετηθεί στην οικονομία. Από τη στιγμή που ουδείς γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η κρίση και ποια θα είναι η έντασή της, θα ήταν ανεύθυνο για την κυβέρνηση να αδειάσει τα ταμεία όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ύστερα από 1-2 μήνες να βρεθούμε «ταπί και ψύχραιμοι», υπό τον έλεγχο των δανειστών. Τα μέτρα ενίσχυσης εργαζομένων και εργοδοτών που ανακοινώνει το οικονομικό επιτελείο διαρκώς επεκτείνονται με βάση τον δημοσιονομικό χώρο που κερδίζουμε από την Ευρώπη και χωρίς να απειλείται η σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών. Ο αγώνας είναι μαραθώνιος, όπως συνηθίζει να λέει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και όχι σπριντ, όπως θεωρεί ο προκάτοχός του Ευκλείδης Τσακαλώτος, που εισηγείται το σπάσιμο του κουμπαρά και την άμεση διάθεση 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Οπως συμβαίνει σε όλες της κρίσεις -και ειδικότερα σε κρίσεις αυτού του επιπέδου- παράλληλα με την καταστροφή κεφαλαίου και τη φτωχοποίηση ξεδιπλώνεται και ένα νέο παγκόσμιο μοίρασμα αγορών και πλούτου. Ενας πόλεμος για το ποιος θα πεθάνει και ποιος θα ζήσει, ποιος θα καρπωθεί τη λεία από τους ηττημένους και θα κυριαρχήσει.

Σε αυτές τις συνθήκες, θεωρητικά, η ενωμένη Ευρώπη καλείται να απαντήσει απέναντι στους ανταγωνιστές της στον κόσμο και υπέρ των λαών της. Αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα, ούτε ενωμένη είναι ούτε ενιαία θα είναι η απάντησή της.

Μέγιστη απόδειξη, η αρνητική στάση των χωρών του Βορρά και κυρίως της Γερμανίας στην πρόταση για κορονο-ομόλογο. Δηλαδή σε μια πρόταση για αμοιβαιοποίηση του χρέους μέσα στην Ε.Ε. ώστε η κρίση να αντιμετωπιστεί ενιαία.

Το Βερολίνο δεν θέλει να μοιραστεί τίποτε με κανέναν γιατί μάλλον στην κρίση βλέπει την ευκαιρία να κυριαρχήσει έναντι όλων. Αν θα το καταφέρει θα φανεί στο προσεχές μέλλον. Σε κάθε περίπτωση το τίμημα θα κληθούν να το πληρώσουν πάλι οι λαοί.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΣΟΣ - ΤΑ ΝΕΑ

Ζήλεψε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός τον πρώην επικεφαλής του γραφείου Τύπου και είπε να λύσει κι αυτός τη σιωπή του. Ειρωνεύεται εκείνος τον Τσιόδρα; Θα την πέσω εγώ όχι μόνο στους πληρωμένους δημοσιογράφους, κάτι στο οποίο ειδικεύομαι, αλλά και στους συντρόφους μου που δεν τους άρεσαν οι δικοί μας δημοσιογράφοι, οι αγνοί και στρατευμένοι. Έχω έτσι εξασφαλισμένα μερικά ακόμη λεπτά δημοσιότητας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για τους πρώην.

Δεν ζούμε σε μια κανονική εποχή, αυτό είναι πασιφανές. Σύμφωνα με τον γνωστό αμερικανό δημοσιογράφο Φαρίντ Ζακάρια, αυτή είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια κρίση που έχουμε δει ποτέ. Ορισμένα χαρακτηριστικά όμως της κανονικότητας παρατηρούνται και σήμερα. Ένα από αυτά είναι οι θεωρίες συνωμοσίας και τα fake news. Ένα άλλο είναι η τοξικότητα.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, το φάρμακο είναι πάντα το ίδιο. Προσέχουμε τι διαβάζουμε, πού το διαβάζουμε, ποιος το διακινεί, ποιος το υπογράφει. Ανελεύθερα καθεστώτα όπως της Ρωσίας ή της Κίνας επωφελούνται από τη στιγμιαία αδυναμία της δυτικής δημοκρατίας για να προωθήσουν την προπαγάνδα τους. Και διάφοροι ανόητοι, άσχετοι, εύπιστοι ή απλώς πυροβολημένοι αναπαράγουν τέρατα προσβλέποντας σε πρόσκαιρα οφέλη. Πάντα έτσι ήταν, απλώς τώρα είναι πολύ πιο επικίνδυνο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ - protothema.gr

Είναι περισσότερο από προφανές ότι η πανδημία φέρνει κοσμογονικές αλλαγές στον κόσμο. Προβλήματα και προκλήσεις. Από μία νέα οργάνωση του κράτους, της εργασίας και της κοινωνικής δραστηριότητας, έως το στοίχημα της κοινωνικής και οικονομικής ανάταξης, ίσως και τον κίνδυνο μίας νέας φτώχειας. Ειδικά για τη χώρα μας και αναφορικά με το αμέσως επόμενο διάστημα, απαιτούνται γρήγορες και γενναίες κινήσεις, πριν οι επιπτώσεις σε οικονομία και κοινωνία από την πανδημία, γίνουν μη ανατάξιμες. Δεν χρειάζεται κανείς να ανακαλύψει τον σοσιαλισμό. Ας δει μόνο τις κευνσιανικής προέλευσης πολιτικές, από τις οποίες γοητεύονται οι προηγμένες καπιταλιστικές χώρες – έστω και εκτάκτως, για να αποφύγουν τη διάλυση των κοινωνικών ιστών.

ΘΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ - iefimerida.gr

Για τον κ. Τσίπρα, μάλλον δεν θα υπάρχει πρόβλημα: θα «ξεχάσει» ότι αυτός είχε εισηγηθεί αυτή την «πολιτική σοκ», θα κατηγορήσει τον «νεοφιλελεύθερο, ακροδεξιό, ανίκανο» Μητσοτάκη για ανεπάρκεια και εγκληματικό ερασιτεχνισμό «μ’ αποτέλεσμα ν’ αφήσει απροστάτευτη μια ολόκληρη κοινωνία» και τότε… θα τον καλέσει «να λογαριαστούν», καθώς ονειρεύονται κάποια ιδεοληπτικά απολιθώματα στο κόμμα του.

Μια απορία: εκεί στην Κουμουνδούρου, δεν προβληματίζονται για τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, των ψηφοφόρων όλου του φάσματος, εγκρίνουν και εμπιστεύονται τις κυβερνητικές επιλογές σ’ όλα τα επίπεδα των κρίσεων; Εν κενώ και με το νου στραμμένο στην ρεβάνς (των εκλογών του Ιουλίου, της… μεταπολίτευσης, του Εμφυλίου, διαλέγετε και παίρνετε!) πολιτεύονται; Δεν κατάλαβαν τίποτε; Ή έχουν επιθυμήσει την ασφαλή και ανέμελη θαλπωρή του 3% και δεν βλέπουν την ώρα να την ξαναβρούν;

«Θα είχαμε εκατόμβες θυμάτων στην Ελλάδα - Θέλει να ξαναβρεθεί στο... 3% ο ΣΥΡΙΖΑ;»
EVENTS