MENU

Η ΑΥΓΗ

Διαμαρτύρεται η κυβέρνηση γιατί οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν συνυπολογίζουν τη μείωση στα δημόσια έσοδα. Φυσικά και την υπολογίζουν. Αλλά το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης που εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προέρχεται από τον δημόσιο προϋπολογισμό.

Προέρχεται από το δημοσιονομικό «μαξιλάρι» που η ανεύθυνη προηγούμενη κυβέρνηση φρόντισε να κληροδοτήσει στην παρούσα, ενώ είχε παραλάβει δημόσια ταμεία με μόλις 200 εκατομμύρια μέσα. Προέρχεται επίσης από χρηματοδοτικά εργαλεία που θεσπίζει η Ευρώπη, καθώς και από ευρωπαϊκές υποχρεώσεις απέναντι στη χώρα μας.

Δεν είναι λοιπόν το ύψος των μέτρων που τους ενοχλεί. Είναι το είδος των μέτρων.

Γιατί η απαγόρευση των απολύσεων, η εγγύηση καταβολής μισθών και ασφαλιστικών εισφορών στους εργαζόμενους και η ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων είναι πράγματα που δεν θέλουν οι ισχυροί φίλοι της κυβέρνησης. Και συνεπώς τέτοιου είδους μέτρα δεν μπορεί να τα θεωρήσει «σοβαρά».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η Ελλάδα δεν θα μείνει… αλειτούργητη, κυριολεκτικά και μεταφορικά, την περίοδο του Αγίου Πάσχα. Αποφασίστηκε ότι οι θείες λειτουργίες θα γίνουν μεν, αλλά κεκλεισμένων των θυρών. Στους ιερούς ναούς θα γίνεται λειτουργία, αλλά με την παρουσία μόνο τεσσάρων ατόμων: Θα παρευρίσκονται ο ιερέας, ο ψάλτης, ο νεωκόρος και ίσως ένας επιπλέον ψάλτης ή ιερέας.

Οι πιστοί θα μπορούν να παρακολουθήσουν τις θείες λειτουργίες, οι οποίες θα μεταδίδονται τηλεοπτικά ή διαδικτυακά ή και ραδιοφωνικά. Αυτό, φυσικά, δεν είναι το ιδεώδες, αλλά πόρρω απέχει από το φρικτό θέαμα των κλειστών ιερών ναών, που στέλνει το μήνυμα της αποχριστιανοποίησης του κράτους.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Ακόμη και η γερμανική ηγεσία διέγραψε τον «σιδερένιο κανόνα» του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, δηλώνοντας διατεθειμένη να δαπανήσει έως και 1 τρισ. ευρώ για την προστασία της «εθνικής οικονομίας» της. Αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρά την ανόητη σθεναρή αντίστασή της στην ιδέα του κορονο-ομολόγου, έχει διανύσει απόσταση αδιανόητη πριν από λίγο καιρό.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και εδώ. Η κυβέρνηση έχει και αυτή μέσα σε λίγες εβδομάδες διαβεί τον Ρουβίκωνά της. Πάγωσε το πρόγραμμά της και έβαλε στην κατάψυξη, προς το παρόν, τα νεοφιλελεύθερα φληναφήματά της. Υπόσχεται ένα πρόγραμμα στήριξης της πληττόμενης οικονομίας ύψους 24 δισ. και βάλε, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει εμπροσθοβαρή μέτρα 26 δισ. ευρώ τώρα, υποδεικνύοντας άμεση αξιοποίηση του «μαξιλαριού» ασφαλείας των 20 δισ. και στήριξη της εργασίας με πόρους άνω των 8 δισ., ώστε να αποφευχθεί ένα τσουνάμι απολύσεων.

Επομένως, από τη μια είναι ορατή η σύγκλιση για το μέγεθος των παρεμβάσεων που απαιτούνται, από την άλλη είναι προφανείς οι διαφορές στις προτεραιότητες που προτείνονται για να σταθεί η οικονομία στα πόδια της, αλλά με τους εργαζόμενους και την κοινωνία όρθια.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ - ΤΑ ΝΕΑ

ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ο Μητσοτάκης μετά τον κορωνοϊό;

ΥΠΟ ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ούτε που θα ασχολιόμασταν με το ζήτημα. Αλλά αν οι συνθήκες ήταν κανονικές, τώρα θα ψάχναμε να κλείσουμε εκδρομή για το Πάσχα.

ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ λοιπόν προφανώς δεν είναι κανονικές. Κι αν οι εκλογές είναι κάτι που κουβεντιάζουν όλοι, ακριβώς επειδή οι συνθήκες δεν είναι κανονικές.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, θα μας το πει ο ίδιος την κατάλληλη στιγμή. Υποθέτω όμως ότι θα κληθεί να πάρει υπόψη του δύο πράγματα.

ΠΡΩΤΟΝ, την εικόνα της οικονομίας μετά τον κύκλο της επιδημίας.

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΜΕΤΡΉΣΕΙ αν αρκούν κάποις διορθωτικές κινήσει για να προωθήσει το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησής του ή αν θα πρέπει να μεταβάλει ριζικά την προσέγγισή του για την επόμενη τριετία.

ΑΝ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ, το κουβεντιάζουμε. Αλλά με τα έως τώρα δεδομένα, μάλλον ισχύει και το δεύτερο και όλα (μειώσεις φόρων, πλεονάσματα, δημοσιονομικός χώρος, εισφορές κ.λπ.) θα χρειαστεί ενδεχομένως να μπουν σε νέα βάση.

ΤΟΤΕ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ πρέπει να μηδενίσει με κάποιον τρόπο το κοντέρ, δεν μπορεί να κάνει σαν να μη συνέβη τίποτα.

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΤΗ φυσικά οι εκλογές του Σεπτεμβρίου θα καταστούν μονόδρομος. Δεν νομίζω ότι προλαβαίνει νωρίτερα.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, την εικόνα των πολιτικών συσχετισμών όπως διαμορφώνονται τους τελευταίους μήνες.

ΑΝ Η ΕΙΚΟΝΑ ΠΑΡΑΜΕΊΝΕΙ ΕΚΕΙΝΗ που αποτυπώνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις, τότε μόνο αν τρελαθεί από την καραντίνα ο Μητσοτάκης δεν θα κάνει εκλογές.

ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ, δεν νομίζω οτι σας λέω καμιά εξυπνάδα. Σας λέω όμως πως για να γίνουν εκλογές χρειάζονται δύο προϋποθέσεις και όχι μία.

ΔΙΟΤΙ, καλώς ή κακώς, η πολιτική δεν είναι παρέλαση, ούτε διαγωνισμός τριπόντων. Οποιος το έβαλε, κέρδισε.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ - protothema.gr

Το αιώνιο δίλημμα της Γερμανίας το έθεσε αυθεντικά ο Τόμας Μαν πριν από 70 χρόνια. Θα γίνει μια ευρωπαϊκή Γερμανία ή θα υποκύψει μία ακόμη φορά στο πάθος για μια γερμανική Ευρώπη. Πάνω κάτω, στο ίδιο σημείο βρισκόμαστε και σήμερα.

Η Γερμανία εξακολουθεί να θεωρεί απαγορευμένη συζήτηση την οποιαδήποτε αναφορά στην «αμοιβαιοποίηση» του χρέους, μια εφαρμογή της ιδέας ενός κεϊνσιανισμού σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Αντί για μια καθαρή απόφαση, στρέφει τη συζήτηση στον αστερισμό των μπάσταρδων λύσεων, με χρηματοδοτικά εργαλεία από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και άλλους γκρίζους ευρωπαϊκούς θεσμούς, οι οποίοι διαθέτουν δύο προαπαιτούμενα: πρώτον, νέα δάνεια που οδηγούν σε διαρκή ομηρία χρέους όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Δεύτερον, αυστηρές ρήτρες προσαρμογής, με απλά λόγια μνημόνια.

Πέρα από βαρετές τεχνοκρατικές αναλύσεις και μονότονες επικλήσεις των «σιδερένιων νόμων» της οικονομίας, πρόκειται για την ίδια και απαράλλαχτη στρατηγική της γερμανικής Ευρώπης.

Αν τελικά επικρατήσει το σενάριο ενός μπάσταρδου συμβιβασμού, απλώς για να διασκεδάσει η Γερμανία τις εντυπώσεις ότι σηκώνει ένα νέο Τείχος του Βερολίνου, τότε είναι αρκετά πιθανό η Ευρώπη και η Ευρωζώνη να εισέλθουν σε μια τροχιά αποσύνθεσης, σε μια κρίση υπαρξιακή. Ο λαϊκισμός του ευρωσκεπτικισμού θα διευρυνθεί και χώρες του «σκληρού πυρήνα», όπως η Ιταλία του Σαλβίνι, θα φλερτάρουν με την έξοδο. Το αντέχουν οι Γερμανοί;

Ακόμη και κύκλοι στο εσωτερικό της Γερμανίας αρχίζουν να ανησυχούν για τις εξελίξεις. Υπενθυμίζοντας μια παλιά διαπίστωση του Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ, ότι «η Γερμανία είναι μεγάλη δύναμη μαζί με την Ευρώπη, αλλά μια μεσαία δύναμη στη διεθνή σκηνή μόνη της».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ - newsbomb.gr

Το τρίτο σκέλος τώρα, αφορά στις αναστολές πληρωμών για έξι μήνες, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλήθεια υπολόγισαν το κόστος που θα έχει στην οικονομία μία τέτοια οδηγία; Όχι, γι αυτό και κοστολόγησαν τις προτάσεις τους στα 26 δισ. ευρώ. Προσθέτοντας στην πρόταση αυτή 12 δισ. ευρώ, δηλαδή το κόστος της πρότασης αυτής, τότε το κόστος θα αυξηθεί.

Κάποιοι είπαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα επέστρεψε στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Όχι δεν είναι έτσι και δεν μπορούμε να κάνουμε αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση με λαϊκισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ σαφώς σημείωσε πρόοδο, σαφώς αξιοποίησε την κυβερνητική του θητεία για να μάθει να μετράει -γιατί πριν το 2015 δεν ήξεραν πού παν τα τέσσερα- και η πρότασή του αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα παρουσίασης προγράμματος από ένα κόμμα της αντιπολίτευσης που δεν φοβάται τις συνέπειες. Μπορεί να πει ό,τι θέλει. Τσάμπα είναι…

«Μονόδρομος οι εκλογές αν... - Ευρωπαϊκή Γερμανία ή γερμανική Ευρώπη;»
EVENTS