MENU

Η ΑΥΓΗ

Ο άνθρωπος που μας προειδοποίησε με βιβλικές καταστροφές επειδή αυξήθηκε κατά 50 ευρώ ο κατώτατος μισθός, καταργήθηκε ο υποκατώτατος και δόθηκε 13η σύνταξη. Και ο οποίος με την εκλογή του Κ. Μητσοτάκη χαλάρωσε. Και τώρα ζητάει ενέσεις δημοσιονομικής ρευστότητας σαν να είναι ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ.

Είναι καλό να έχουμε μια καθαρή εικόνα για το πώς θα ήταν η κατάσταση αν σήμερα είχαμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τα κανάλια θα ξεχείλιζαν από θάνατο, ελλείψεις και προσωπικές ιστορίες αγωνίας. Τα κοινωνικά δίκτυα θα έτρωγαν τα άντερα του Ξανθού και του Πολάκη.

Κάθε ευρώ που θα ξόδευε το Δημόσιο θα ήταν αντικείμενο κατακραυγής: οι συριζαίοι, την ώρα που ο κόσμος χάνεται, επιδοτούν τους Καρανίκες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για να κάθονται.

Και ο κεντρικός μας τραπεζίτης θα μας εξηγούσε πως η κρίση χρέους θα ερχόταν όχι από την απροθυμία των Γερμανών και του ESM να κάνουν αυτό που πρέπει, αλλά από τα μέτρα στήριξης της εργασίας και της πραγματικής οικονομίας.

Τώρα, όμως, έχουμε κανονικότητα και Μητσοτάκη. Οπότε είδε και ο Στουρνάρας το φως το αληθινό. Έτσι γίνεται με τους τεχνοκράτες που δεν λογαριάζουν πολιτικό κόστος.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα υπάρξει επόμενη μέρα και για τον κόσμο ολόκληρο και για την Ελλάδα. Το μείζον πολιτικό ζήτημα είναι αυτή η επόμενη ημέρα να μη βρει τη χώρα μας γονατισμένη και την κοινωνία διαιρεμένη, την οικονομία καθημαγμένη και το κράτος πλήρως απαξιωμένο στα μάτια των πολιτών. Η υγειονομική διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού είναι ένα από τα πολλά σκέλη αυτή της δύσκολης εξίσωσης. Σε αυτό μέχρι στιγμής οι επιδόσεις της κυβέρνησης δεν είναι άσχημες. Στα υπόλοιπα, ωστόσο, ανοιχτά ζητήματα οι εξελίξεις δεν είναι καλές και δεν δείχνουν σημάδια βελτίωσης.

Στο αμιγώς οικονομικό επίπεδο υπάρχουν πάρα πολλές αστοχίες, οι οποίες δημιουργούν ευλογίες ανησυχίες για το τι περιμένει τους Ελληνες πολίτες όταν με το καλό λήξει αυτός ο εφιάλτης. Οι ασάφειες και οι παλινωδίες εκδηλώνονται σε μια σειρά από θέματα - από τις κατηγορίες μισθωτών και των επαγγελματιών που δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ μέχρι τις παρατάσεις για την καταβολή των ρυθμισμένων οφειλών προς το κράτος.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΖΑΝΑΚΗΣ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Αυτή η αβεβαιότητα οδηγεί πολλές φορές τους αρμοδίους να λειτουργούν με λογικές παλιότερες, που δεν έχουν σχέση με τις σημερινές ανάγκες: για παράδειγμα, οι αποφάσεις για την «αναστολή συμβάσεων» στις επιχειρήσεις που βλέπουν τον τζίρο τους να συρρικνώνεται χωρίς να ευθύνονται, ξεκίνησαν με την πρόθεση να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας μέσω της τηλε-εργασίας και καταλήγουν στο να εμποδίζουν τη λειτουργία τους. Και μάλιστα, με το κόστος για το Δημόσιο να γίνεται εντέλει μεγαλύτερο – μιας και δεν δίνεται καν η ευκαιρία να πληρωθούν από τους εργοδότες (και όχι από το Δημόσιο) οι ασφαλιστικές εισφορές για τις αποδοχές άνω των 800 ευρώ. Αλλά αυτά συμβαίνουν όταν αντιμετωπίζεται ο κορονοϊός με όρους Μνημονίου…

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Το κυριότερο πρόβλημα του κυβερνητικού πακέτου στήριξης είναι η κοινωνική μεροληψία του. Το μέγα θύμα της κρίσης, οι πάνω από 1,5 εκατομμύριο μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που μπήκαν στην περιπέτεια της αναγκαστικής απομάκρυνσης από τις θέσεις εργασίας τους, καλούνται να συμβιβαστούν με το πενιχρό επίδομα των 800 ευρώ, κουβαλώντας ταυτόχρονα την τεράστια αγωνία τους για την επόμενη μέρα.

Πρόσθετη πηγή αγωνίας είναι το γεγονός ότι στις ρυθμίσεις της έκτακτης εργασιακής ανάγκης που διαμορφώνει η κυβέρνηση «τρυπώνουν» μέτρα που προδίδουν τις ιδεοληψίες της για μεγαλύτερη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας ή εισηγήσεις επιχειρηματικών λόμπι που θεωρούν ότι η κρίση ίσως αποτελεί χρυσή ευκαιρία για τη ριζική αναμόρφωση των εργασιακών σχέσεων. Φυσικά σε βάρος των εργαζομένων, με ακραίες μορφές ευελιξίας ή τηλεργασίας ακρωτηριασμένης από δικαιώματα.

Ευτυχώς, παρά το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναγκαστική εργασιακή και διεκδικητική καραντίνα, δεν είναι άφωνοι. Κυρίως δεν είναι αφελείς. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο η αγωνία τους για την επόμενη μέρα, η διαμαρτυρία τους για τον τρόπο που η κυβέρνηση τους χειρίζεται ως αναλώσιμα της πανδημίας φτάνει εκεί που πρέπει.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ - ΤΑ ΝΕΑ

Περιμένω υπομονετικά να αποκαλυφθεί ποιος είχε την ιδέα με τον κορωνοϊό. Για ποιον λόγο το έκανε. Και με ποιον σκοπό.

Τι σχέδιο δηλαδή υπηρετεί αυτή η καταστροφή. Να μην πάρει πρωτάθλημα η Λίβερπουλ;

Στην αρχή οι συνήθεις ειδικοί στην Αριστερά εξήγησαν πως ο κορωνοϊός «μαζί με χιλιάδες αθώους σκότωσε και τον νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό. Τον σκότωσε; Δεν τον σκότωσε; Θα σας γελάσω. Το σίγουρο είναι πάντως ότι ανέβαλαν τις παραστάσεις τους η Πάολα και ο Κουρκούλης!

Ακόμη κι έτσι όμως θεωρώ ότι πρέπει κάποιος να είναι πολύ ανισόρροπος να στείλει στον άλλο κόσμο μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους επειδή δεν του αρέσει η Πάολα.

Μετά την Πάολα, ο Πολάκης.

Μας εξήγησε ότι κάποια κομπίνα στήνεται με τις ΜΕ8. Δεν κατάλαβα τι κομπίνα είναι (νομίζω ούτε κι αυτός...), αλλά ο Πολάκης στις κομπίνες είναι άπιαστος - τις πιάνει στον αέρα!

Πιο σοβαρή μου φάνηκε η άποψη ότι ο κορωνοϊός αποτελεί ευκαιρία για νέο εργασιακό Μεσαίωνα. Άποψη η οποία εμπλουτίστηκε με την υποψία ότι όλα γίνονται για να μην πληρώσουν οι επιχειρηματίες το δώρο Πάσχα στην Ελλάδα.

Λίγο τραβηγμένο. Ποιος πήγε τώρα τέσσερις μήνες πριν στην Κίνα να ξεκινήσει μια κοτζάμ πανδημία προκειμένουν να μην πληρώσει τέσσερις μήνες αργότερα δώρο στους εργαζομένους;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΕΦΑΝΑΚΙΔΗΣ - protothema.gr

Δεν θα μείνει πέτρα στην πέτρα όπως έλεγε χαρακτηριστικά σημαίνων παράγοντας της δημόσιας ζωής.

Όπως, δεν θα είναι ίδια και η Ευρώπη όπως την ξέραμε είτε πεισθεί η Γερμανία να αποδεχθεί αμοιβαιοποίηση της συνολικής ευρωπαϊκής ζημιάς μέσω ενός κορωνοομόλογου είτε όχι, ανάβοντας ουσιαστικά το πράσινο φως στη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την επιστροφή σε μια κατακερματισμένη Ευρώπη των κρατών- εθνών.

Οι ζημιές που θα υποστούν οι οικονομίες των χωρών θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στα επιτόκια δανεισμού τους όταν θα αποφασίσουν να βγουν στις αγορές, και θα υπάρχει μάλιστα ένας παγκόσμιος συνωστισμός γιατί όλοι θα ζητούν δανεικά ενώ πολλές χώρες θα έχουν γίνει μη αξιόχρεες με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στα καθ' ημάς μπορεί μέχρι τούδε να είναι ικανοποιητική η αντιμετώπιση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης και η κυβέρνηση να αντέδρασε έγκαιρα και αποτελεσματικά σε σχέση με άλλες κυβερνήσεις, όμως τα αποθέματα που έχουμε ως οικονομία είναι πεπερασμένα.

Μπορεί να αντέξουμε και τον Μάιο σε αυτό το ιδιότυπο lock down της οικονομικής δραστηριότητας αλλά δεν μπορώ να φανταστώ για πόσο ακόμα μπορούμε να συνεχίσουμε με την επιδοματική πολιτική και την αναστολή των πάντων στο μέλλον.

ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΣΧΕΝΤΗΣ - newsit.gr

Έβαλα ραδιόφωνο.  «Πάνω από 250,000 πληττόμενες επιχειρήσεις με συγκεκριμένα ΚΑΔ έχουν υποβάλει τα στοιχεία τους για να υπαχθούν στα μέτρα διευκόλυνσης του Υπουργείου».  Και: «αναμένεται ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στις 600,000 και πλέον στις προσεχείς ημέρες».  Και: «το Υπουργείο σκέπτεται να εντάξει στα μέτρα σχεδόν όλα τα ΚΑΔ και όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες». Και «μάλλον θα εξαιρεθούν τα Σούπερ Μάρκετ και τα φαρμακεία».

Επειδή εγώ δεν είμαι ούτε Σούπερ Μάρκετ ούτε φαρμακείο, κατάλαβα ότι όπου νάναι θα μπω κι εγώ στο «παιχνίδι» της διάσωσης των επιχειρήσεων. Χαμογέλασα.  Να που, τελικά, τα κατάφερα κι εγώ!      

Όμως, λίγο πιο μετά, έκανα και μια άλλη σκέψη.  Αναρωτήθηκα: Αν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας κρέμονταν από μια κλωστή, τι στο καλό κανονικότητα και τι ανάπτυξη μας έλεγαν όλοι ότι ζούμε;  Εάν για ένα μήνα, ή δύο ή και τρείς ακόμη, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να σηκώσουν μια κρίση, αυτό θα πει ότι η οικονομία μας βρίσκεται πολύ μακριά από την «κανονικότητα».

Όσο για το «εμβόλιο ΚΑΔ» του Υπουργείου, αυτό ούτε ασπιρίνη δεν είναι για τις επιχειρήσεις και, ακόμη περισσότερο, για την οικονομία μας.

MAΡΙΑΝΘΗ ΚΑΦΕΤΖΗ - newsbomb.gr

Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, που ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου του 1877 με πρωτοβουλία της βασίλισσας Όλγας. Από την ίδρυσή του αναγνωρίσθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού και σήμερα αποτελεί μέρος της οικογένειας του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου. Είναι ο μεγαλύτερος μη κυβερνητικός οργανισμός στον ελλαδικό χώρο. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός δρα στην ελληνική κοινωνία εδώ και 145 χρόνια. Υπήρξε πάντοτε αποτελεσματικός και τελέσφορος παραστάτης, επίκουρος του κράτους στην αντιμετώπιση υγειονομικών και ανθρωπιστικών κρίσεων. Το έργο του είναι σύνθετο και βασίζεται στην άμεση ανταπόκριση και την εθελοντική προσφορά και δράση των πολιτών. Έχει βασικό στόχο την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου σε περιόδους πολέμου και ειρήνης, περιθάλποντας και στηρίζοντας τραυματίες, ασθενείς, ηλικιωμένους, πρόσφυγες, ανθρώπους που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και γενικά όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

ΠΑΥΛΟΣ ΤΣΙΜΑΣ - huffingtonpost.gr

Πώς συνεχίζουν, λοιπόν, να κυκλοφορούν μπαρούφες για την πανδημία; Η μεγαλύτερη τρύπα είναι το WhatsApp. Μια πλατφόρμα που προσφέρει ασφαλή, κρυπτογραφημένη επικοινωνία στους χρήστες της, αν αστυνομευόταν, αν δηλαδή κάποιος ομολογoύσε ότι παρακολουθεί το απόρρητο περιεχόμενό της, θα έχανε τον λόγο ύπαρξής της. Τα γκρουπ του WhatsApp είναι το πιο σημαντικό θερμοκήπιο για τρελές θεωρίες συνομωσίας ή ιστορίες για θαυματουργά φάρμακα, που αποδίδονται σε κάποιον θείο κάποιου συμμαθητή που δουλεύει σε νοσοκομείο στην Κίνα η σε κάποιον φίλο που δουλεύει στο FBI.

Αλλά κι αυτές οι ιστορίες, όσο κι αν πολλαπλασιάζονται δεν καταφέρνουν να κυριαρχήσουν. Αυτό που πολλοί ειδικοί των μίντια παρατηρούν σε όλον τον κόσμο, είναι ότι στον καιρό της πανδημίας, οι άνθρωποι στρέφονται σε αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης.

Το BBC καταγράφει ρεκόρ τηλεθέασης, στο διαδίκτυο η κυκλοφορία στα σοβαρά ενημερωτικά sites έχει πολλαπλασιαστεί, ακόμη και τα κλασσικά δελτία ειδήσεων της ελληνικής τηλεόρασης έχουν σχεδόν διπλασιάσει τον συνολικό αριθμό των θεατών τους και η τηλεθέαση της ενημέρωσης του Σωτήρη Τσιόδρα, στις 6 κάθε απόγευμα, παρακολυθείται από πρωτοφανή αριθμός τηλεθεατών.

Στον καιρό του φόβου, χρειαζόμαστε ανασύσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης. Να δούμε τι θα κρατήσουμε από αυτό, όταν η καταιγίδα περάσει.

«Πώς θα ήταν η κατάσταση αν σήμερα είχαμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;»
EVENTS