MENU

Εφημερίδα των Συντακτών

Χθες, γίναμε μάρτυρες του απίστευτου τηλεοπτικού -και πολιτικού- «μπούλινγκ» που υπέστησαν χιλιάδες πολίτες οι οποίοι σχημάτισαν ουρές στις τράπεζες. Τα ζωντανά -και νεκροζώντανα- τηλεοπτικά ρεπορτάζ θύμιζαν περισσότερο αυταρχικό αστυνομικό έλεγχο σε όποιον είχε λευκά μαλλιά και κυρτό σώμα, παρά δημοσιογραφική κάλυψη.

Ορισμένοι ρεπόρτερ και παρουσιαστές με προφανή χαιρεκακία κατέγραφαν αστυνομικούς να κόβουν πρόστιμο 150 ευρώ σε παππούδες και γιαγιάδες που περίμεναν να εισπράξουν τη σύνταξη ή το βοήθημα των λίγων εκατοντάδων ευρώ.

Τη σκυτάλη πήραν υπουργοί και εκπρόσωποι των τραπεζών, που επέπληξαν όσους ηλικιωμένους στήθηκαν στις ουρές. Αποκρύπτοντας το γεγονός ότι πολλοί αναγκάστηκαν να πάνε στα γκισέ για πληρωμή ρυθμισμένων δανείων που απαιτούν αυτοπρόσωπη παρουσία, για τα οποία μόλις χθες ανακοινώθηκε πάγωμα. Και θεωρώντας ως το πιο αυτονόητο στον κόσμο ότι παίζουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στα δάκτυλα.

Ακόμη και η όποια υπερβολή στη συχνότητα με την οποία ηλικιωμένοι άνθρωποι καταφεύγουν στην τράπεζα ή στον φούρνο, γεμίζοντας με μια συναλλακτική ρουτίνα τη μοναξιά τους, αντηχεί την ανάγκη τους για επικοινωνία. Και η προστασία τους από τον κορονοϊό δεν σημαίνει, βέβαια, εξόντωσή τους σε έναν Καιάδα ερμητικού αποκλεισμού.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Χθες ήταν το τέλος του μήνα και αρκετοί πολίτες, που έχουν προβεί σε ρυθμίσεις των υποχρεώσεών τους στο κράτος και βιώνουν ξανά μια δυσβάσταχτη οικονομική δυσπραγία, πήγαν στις τράπεζες για να πληρώσουν τις δόσεις τους, διότι η απώλεια προθεσμίας συνεπάγεται την αναίρεση και της ρύθμισης αποπληρωμής οφειλών. Γι’ αυτό σχηματίστηκαν οι ουρές και βρήκαν αφορμή και διάφοροι παπαγάλοι αλλά και κυβερνητικοί παράγοντες να επιτεθούν στους τάχα «απείθαρχους» και «ανεύθυνους» Ελληνες.

Η κυβέρνηση, αν ήθελε στ’ αλήθεια να μη γίνει αυτό, θα μπορούσε εδώ και ημέρες να δώσει παράταση στις προθεσμίες. Δεν έδωσε ως χθες το απόγευμα. Τότε θυμήθηκε ο κ. Πιτσιλής να ανακοινώσει παράταση καταβολής των φορολογικών οφειλών σε πολίτες άνω των 70 ετών αλλά και εκείνων που έχουν αναπηρία από 80% και πάνω ως την Παρασκευή, 10 Απριλίου. Επίσης χθες ανακοινώθηκε ότι εντός Απριλίου θα δοθεί επιτέλους η δυνατότητα στους φορολογουμένους που έχουν κάνει ρύθμιση για τις οφειλές τους να μπορούν να τις πληρώνουν μέσω TAXISnet - κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει προ πολλού.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΣΟΣ - ΤΑ ΝΕΑ

Αλίμονο στη χώρα που έχει ανάγκη από ήρωες, βάζει τον Γαλιλαίο να πει ο Μπρεχτ. Εξαρτάται βέβαια από τη χώρα. Εξαρτάται από τη χρονική στιγμή. Εξαρτάται κι από τους ήρωες. Η Ελλάδα στηρίχτηκε επανειλημμένα στους ήρωές της για να κρύψει τα λάθη της, να αποποιηθεί των ευθυνών της, να υψωθεί σε ένα βάθρο από όπου κοίταζε με περιφρόνηση τους «βαρβάρους». Χρησιμοποίησε πολλές φορές το παρελθόν για να μεταμφιέσει το παρόν και να επαγγελθεί ένα ψεύτικο μέλλον. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Και ο λόγος είναι ότι ο Μανώλης Γλέζος δεν μπορεί να «χρησιμοποιηθεί». Δεν θα μπορούσε σε κανονικές συνθήκες, δεν μπορεί και στις έκτακτες περιστάσεις που ζούμε. Πρωταγωνίστησε όταν ήταν νέος σε μια εμβληματική ηρωική πράξη εναντίον του γερμανού κατακτητή, επέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να μπει ασπίδα απέναντι στους φανατικούς και τους ανόητους προκειμένου να καταθέσει στεφάνι ο γερμανός πρεσβευτής στο Δίστομο. Υπήρξε μαχητικός αριστερός σε όλη του τη ζωή, αλλά την επόμενη του θανάτου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη επισκέφθηκε τον γιο του κρατώντας ένα γαρίφαλο.

Η ΑΥΓΗ

Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ε.Ε. δεν έχει μεγάλη διαφορά από αυτό που συνέβη το 2010. Απλώς τότε η κρίση είχε χτυπήσει την Ελλάδα, ενώ τώρα χτυπάει όλες τις χώρες πλην της Γερμανίας και των δορυφόρων της.

Ακόμη μία φορά η Γερμανία εκμεταλλεύεται μια κρίση για να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο έναντι των εταίρων της. Τώρα όμως οι αντιδράσεις είναι οξύτατες, η πειθαρχία κλονίζεται και η συνοχή της Ε.Ε. δεν φαίνεται τόσο χαλύβδινη. Όλο και λιγότεροι στενοχωριούνται γι’ αυτό.

Την ίδια ώρα η Ε.Ε., με αυτά που κάνει ο Όρμπαν, είναι μάλλον χαλαρή. Διότι η δημοκρατία είναι δευτερεύον θέμα. Το βασικό είναι η τήρηση των κανόνων σταθερότητας. Και ας πεθαίνουν στην Ιταλία και στην Ισπανία 1.000 άνθρωποι την ημέρα.

ΠΑΝΟΣ ΑΜΥΡΑΣ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Σε ό,τι αφορά την ευρωζώνη, το πλήγμα θα είναι πρωτοφανές, καθώς οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ενωσης, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία δοκιμάζονται σκληρά από τον κορονοϊό με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς. Ωστόσο στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής δεν κατέστη εφικτή συμφωνία σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της κρίσης, καθώς η Γερμανία κατά κύριο λόγο δεν δέχεται το αίτημα αρκετών χωρών της ευρωζώνης να εκδοθούν ευρωομόλογα ώστε το κόστος να μοιρασθεί συνολικά.

Η άρνηση του Βερολίνου προέρχεται από το γεγονός ότι τα γερμανικά ομόλογα έχουν αρνητικά επιτόκια και ο προϋπολογισμός είναι πλεονασματικός όταν οι τίτλοι της Ιταλίας, για παράδειγμα, τιμολογούνται από τις αγορές με 1,5% και τα δημόσια ελλείμματα αυξάνονται σημαντικά από την ανάγκη διαχείρισης της κρίσης. Αυτή τη φορά όμως οι συνθήκες σε σχέση με την τελευταία κρίση της ευρωζώνης είναι διαφορετικές και εάν η Γερμανία επιμείνει στην άκαμπτη στάση της υπάρχουν πολλές πιθανότητες να ηττηθεί.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ - protothema.gr

Αυτή η αντίληψη «ο ισχυρός να κερδίζει και οι άλλοι ας πεθάνουν» οδηγεί τώρα την Ευρώπη στο κενό – αλλά και κάθε κοινωνία ξεχωριστά στο γκρεμό. Η απουσία της συνεργασίας και της αλληλεγγύης αφαιρεί το οποιοδήποτε όραμα και την παραμικρή προσδοκία από την ενωμένη Ευρώπη. Και μόνο που πιστεύει η Γερμανία ότι με διαλυμένους τους εταίρους της στην Ένωση, η ίδια μπορεί να συνεχίζει αγέρωχη, είναι απόδειξη όχι μίας ευγονικής αντίληψης, αλλά μίας παράνοιας.

Η μεγαλύτερη βοήθεια προς δοκιμαζόμενες ευρωπαϊκές χώρες, δεν ήρθε για παράδειγμα από «εταίρους», αλλά από την Κίνα, τη Ρωσία ακόμη και την Κούβα.

Αυτός ο κόσμος, όπως τον ζήσαμε ειδικά την τελευταία δεκαετία με την ευρωπαϊκή αναλγησία, αλλά και πιο πριν γενικότερα με την αποθέωση της ελεύθερης αγοράς και της υποταγής των πάντων στο κέρδος, τελειώνει. Και πρέπει να τελειώνει. Απλώς ο κορωνοϊός αποδεικνύει αυτή την ανάγκη και την καθιστά επιτακτική. Γιατί η πανδημία θα νικηθεί κάποια στιγμή, αλλά ο μεγάλος κίνδυνος στη συνέχεια θα είναι η φτώχεια, οι κοινωνικές ανισότητες και η κατάρρευση των οικονομιών. Και εκεί, οι συνταγές του παλιού κόσμου δεν μπορεί να είναι η λύση.

Δρ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΑΡΛΑΓΙΑΝΝΗΣ - Huffingtonpost.gr

Η τεχνολογία βοηθάει για εργασία από το σπίτι, ελλείψεις σημαντικές δεν υπάρχουν, και οι περισσότεροι «αποφεύγουμε» ο ένας τον άλλον, ενώ ήρθαμε πιο κοντά (και αυτό είναι πολύ σημαντικό). Η ζωή μας διαταράχτηκε, αλλά δεν σταμάτησε. Αντικαταστήσαμε τις «πολιτιστικές» βραδιές με φίλους στη Νέα Υόρκη, με καθημερινές οικογενειακές στιγμές, πιο κοντά στα παιδιά και ίσως και να είναι και καλύτερα. Αν συνεχίσουμε στους ίδιους ρυθμούς, τότε το σύστημα υγείας δεν θα καταρρεύσει και ίσως μάθουμε και κάτι για εμάς. Η οικονομία είναι βέβαια άλλο ζήτημα, η ύφεση έρχεται (ήρθε;), αλλά αυτό είναι δευτερεύον θέμα σήμερα. Βέβαια υπάρχουν και εδώ εξαιρέσεις, μεσο-δυτικές πολιτείες που χορεύουν στο ρυθμό του «τέρατος» δεν λαμβάνουν επίσημα μέτρα, αλλά ο κόσμος πλέον φοβήθηκε και δεν τους ακούει, ακολουθώντας την κοινή λογική.

Όμως, αυτή η σουρεαλιστική κατάσταση γέννησε και την ελπίδα για το αύριο, την ελπίδα που είχε χαθεί. Οι «κορώνες» έπεσαν, ο βασιλιάς ξεγυμνώθηκε, το «τέρας» φάνηκε και ίσως, ίσως λέω, η λογική επικρατήσει και συνεχίσουμε με ηγεσία υπεύθυνη, που μπορεί να πάρει αποφάσεις κοιτώντας λίγο πιο μακριά από την καθρέφτη.

KΛΕΑΝΘΗΣ ΓΡΙΒΑΣ - zougla.gr

ΛΟΓΙΚΗ: Σε ό,τι με αφορά, παρόλο που ανήκω σε ομάδα «υψηλού κινδύνου» (ηλικιακά και όχι βιολογικά, νομίζω), αναμένω τον κορωνοϊό «να μου δείξει τα δόντια του», χωρίς «να τρέξω να κρυφτώ στο σπίτι μου». Αντιθέτως, εξακολουθώ να ασκώ την ιατρική παίρνοντας κάποιες, απολύτως απλές και λογικές, προφυλάξεις.

ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ 1: Ποια λογική εμπεριέχεται στην απόφαση των τοπικών «αρχόντων» να μπλοκάρουν τη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης; Μήπως ο εγκλωβισμός των κατοίκων στα μικρά και, συνήθως, όχι ευάερα και ευήλια διαμερίσματα (στα οποία κατοικεί η πλειοψηφία του πληθυσμού, που η ατμόσφαιρά τους είναι επιβαρυμένη με σημαντικά φορτία ιών, μικροβίων και ακτινοβολιών των ανθρώπων) είναι πιο υγιής από μια βόλτα στον καθαρό αέρα μιας τεράστιας παραλίας (6-7 χιλιομέτρων), με την τήρηση κάποιων απλών κανόνων, όπως η αποφυγή σωματικής επαφής, κ.α.;

ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ 2: Oι διαχειριστές της καθημερινότητάς μας, πρόβλεψαν την ικανοποίηση των αναγκών των κατοικίδιων, αλλά δεν πρόβλεψαν (κακώς, κάκιστα) την ικανοποίηση των αναγκών των βρεφών, των μωρών και των παιδιών (αφήνω κατά μέρος τους ενήλικες) που έχουν απόλυτη ανάγκη από την έκθεση στο ηλιακό φως, προκειμένου ο οργανισμός τους να συνθέτει την βιταμίνη D που ενισχύει το υπό διαμόρφωση ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Documentonews.gr

Όμως η Ελλάδα με το πολύ μεγάλο χρέος και την ύφεση που δημιουργήθηκε από την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης Μητσοτάκη βρίσκεται μαζί με την Ιταλία ίσως στη δυσχερέστερη θέση στην Ευρώπη.

Η αλματώδης αύξηση της ανεργίας και το κύμα της φτώχειας που θα σαρώσει τη χώρα θα επιφέρει βίαιες καταστάσεις που θα ανατρέψουν την καθεστηκυία τάξη πραγμάτων.

Το αν η επόμενη ημέρα που θα ξημερώσει θα είναι προς όφελος των κοινωνιών βρίσκεται στο χέρι των ίδιων των κοινωνιών.

Η τόσο μεγάλη κρίση που έρχεται δίνει την ευκαιρία να δημιουργηθούν άλλες πολύ καλύτερες συνθήκες για την ελληνική κοινωνία απαλλαγμένες από τις παθογένειες του παρελθόντος.

Αλλά όπως είπαμε αυτό είναι στο χέρι της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας.

«Ποια λογική υπάρχει στην απόφαση να μπλοκάρουν τη νέα παραλία Θεσσαλονίκης;»
EVENTS