MENU

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Ο πρωθυπουργός λέει πως βρισκόμαστε σε πόλεμο. Τι έκανε γι’ αυτό; Εκλεισε τους πολίτες στα σπίτια τους τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογραμμίζει πως αυτό είναι ένα αμυντικό και όχι ένα επιθετικό μέτρο κατά της πανδημίας. Για να νικήσεις όμως στον πόλεμο η άμυνα δεν αρκεί.

Το πρόβλημα του Κυρ. Μητσοτάκη είναι να μη φτάσουμε σε δραματικές καταστάσεις και ξεφύγει ο έλεγχος. Για να μη γίνει αυτό, μόνο η αναγκαία αποκατάσταση -στη βάση των αναγκών- και η επέκταση του δημοσίου συστήματος υγείας μπορεί να το διασφαλίσει.

Ο πρωθυπουργός προτάσσει την ατομική ευθύνη έναντι της κρατικής, που είναι η δική του ευθύνη. Και ταυτόχρονα δημιουργεί τους όρους και τις προϋποθέσεις ώστε η επόμενη ημέρα να είναι υπέρ των ιδιωτών.

Πώς θα γίνει αυτό: Οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που πρέπει να γίνουν στο δημόσιο σύστημα υγείας δεν γίνονται. Ο αναγκαίος εξοπλισμός απουσιάζει. Οι ανενεργές ΜΕΘ του Δημοσίου δεν ενεργοποιούνται. Νέες δεν δημιουργούνται. Δίνονται όμως τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ στους ιδιώτες, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, για να κάνουν αυτό που έπρεπε να γίνει στο Δημόσιο. Χρειάζεται άλλη απόδειξη;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ - ΤΑ ΝΕΑ

Για εμάς τους υπόλοιπους οι επέτειοι δεν αποτέλεσαν ποτέ επίδειξη αλητείας. Μας έπαιρναν οι παππούδες, με τα καλά μας παπουτσάκια και παλτουδάκια, το σημαιάκι στο χέρι και το καμάρι για τον εγγονό στο βλέμμα, και πηγαίναμε στην παρέλαση. Μετά, λουκουμάδες.

Χιλιάδες παππούδες, χιλιάδες παιδιά, τον έναν χρόνο μετά τον άλλο, γενιές ολόκληρες. Αλλά κανείς ποτέ δεν διανοήθηκε να ισχυριστεί ότι το σημαιάκι της παρέλασης ήταν δείγμα «εθνικισμού» και «ακροδεξιά συμπεριφορά». Αν κάποιος το έλεγε του παππού μου, μπορεί να έτρωγε καμία ανάστροφη.

Την πατρίδα γουστάραμε κι αυτήν γιορτάζαμε. Παππούδες κι εγγόνια μαζί. Τόσο απλό.

Ευτυχώς αυτός ο απρόσκλητος κόσμος που από τα υπόγεια ξεχύθηκε ξαφνικά στο προσκήνιο δεν είχε καμία πραγματική υπόσταση ή συνέχεια.

Γρήγορα ξεφούσκωσε. Δεν είναι τυχαίο ότι βγήκε βαριά ηττημένος από τις δύο εθνικές αναμετρήσεις των τελευταίων χρόνων: τις Πρέσπες και τον Έβρο. Κι όποτε η μπάλα παίζεται σε αυτό το γήπεδο θα χάνουν «πολλά με λίγα».

Όχι επειδή οι άλλοι είναι «εθνίκια». Αλλά επειδή δεν είναι καθίκια.

Η ΑΥΓΗ

Η μία μπίζνα είναι η επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ από την κυβέρνηση. Παρ' όλο που η επίταξη γίνεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος, το ύψος της αποζημίωσης είναι εξοργιστικά υψηλό. Το Δημόσιο επιβαρύνεται με τεράστια ποσά την ώρα που από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ λείπουν τα στοιχειώδη.

Η δεύτερη μπίζνα είναι τα τεστ. Τόσες μέρες η κοινωνία βοά ότι τεστ δεν υπάρχουν ούτε καν για το υγειονομικό προσωπικό. Τώρα μαθαίνουμε ότι τεστ θα υπάρξουν, αλλά θα τα διαχειριστεί μια ιδιωτική εταιρεία. Κι αυτό παρ' όλο που το δημόσιο σύστημα έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες.

Είναι εντυπωσιακή η ψυχραιμία με την οποία η κυβέρνηση, την ώρα που καλεί την κοινωνία σε ενωμένη και αποφασιστική στάση, έχει την ψυχραιμία να κλείνει «δουλίτσες» - κελεπούρια με ιδιώτες. Και δεν είναι οι μόνες. Και οι μισοί μισθοί, και η εκ περιτροπής εργασία, και η αναβολή του δώρου του Πάσχα δουλίτσες είναι. Που αξιοποιούν την κρίση ως ευκαιρία για κοινωνική οπισθοδρόμηση.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Κι ενώ το ευρωομόλογο είναι η λογικότερη και η πιο αποτελεσματική λύση για τον περιορισμό της οικονομικής ζημιάς που ήδη προκαλεί η πανδημία, η Γερμανία αντιδρά και επισήμως ανακοινώνει ότι τα «χρέη πρέπει να συνδέονται με όρους». Δηλαδή το Βερολίνο, που θα ενισχύσει τη γερμανική οικονομία με 600 δισεκατομμύρια ευρώ για να αντέξει στο σοκ που προκαλεί η ύφεση λόγω της πανδημίας, ζητά από τις ευρωπαϊκές χώρες να αυτοκαταστραφούν όπως η Ελλάδα, που μπήκε, έπειτα από μεθόδευση της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, στο κρεματόριο των Μνημονίων.

Φυσικά, οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν την πρόθεση να υποδουλωθούν στους Γερμανούς και η πιθανότερη εξέλιξη, αν δεν δοθεί λογική λύση στο αδιέξοδο, είναι η διάλυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου σχημάτισε μια ρωγμή στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και αυτό θα καταρρεύσει αν η μισητή Γερμανία, η χώρα που προκάλεσε δύο Παγκόσμιους Πολέμους μέσα στον 20ό αιώνα, επιμείνει στην επεκτατική οικονομική πολιτική της.

ΡΟΜΠΕΡΤ ΠΕΦΑΝΗΣ - ethnos.gr

Φανταστείτε την πιθανότητα δημιουργίας των παρακάτω κρατών στο προσεχές μέλλον:

Στην Ευρώπη, η Βόρεια Μακεδονία διασπάται σε αλβανόφωνο κράτος, το οποίο ενώνεται- πιθανότατα μαζί με το Κόσοβο- με την Αλβανία, ενώ το Σλαβόφωνο, ενσωματώνεται στη Σερβία.

Βορειότερα, στην δυτική Ρουμανία, ο Ουγγρόφωνος πληθυσμός που έχει παραμείνει εκεί εδώ και περίπου 70 χρόνια, ενώνεται με την Ουγγαρία.

Πιο δυτικά, οι Φλαμανδοί και οι Βαλόνοι αποφασίζουν ότι δεν μπορούν να συζήσουν στο τεχνητό κράτος του Βελγίου και ανεξαρτητοποιούνται!

Οι Γροιλανδοί αποφασίζουν ότι καθώς η αλλαγή του κλίματος δημιουργεί ευκαιρίες για εκμετάλλευση του εδάφους και πολύ περισσότερο, του υπεδάφους, πρέπει να ανεξαρτητοποιηθούν από τη Δανία.

Η Μολδαβία ενώνεται με την Ρουμανία, όντας ουσιαστικά, ομογενής, ομόγλωσση και ομόθρησκη  χώρα.

Στην Ουκρανία, η Κριμαία ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της, δημιουργώντας ένα κράτος-μαριονέτα της Ρωσίας!

Στη Μέση Ανατολή το Ιράκ, διασπάται σε τρία ανεξάρτητα κράτη!

Άφησα για το τέλος, την ρευστότερη, όσον αφορά τα σύνορα, ήπειρο: την Αφρική. Ο κατάλογος είναι μακρύς. Προσφάτως μάλιστα, ιδρύθηκε ένα ακόμα κράτος, το Νότιο Σουδάν!

Τα πάντα ρεί λοιπόν, όσον αφορά την ύπαρξη κρατών.

Χώρες που υφίστανται σήμερα, πιθανότατα δεν θα υπάρχουν μελλοντικά.

ΜΑΚΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ - zougla.gr

Εσάς και μόνον εσάς φοβάμαι, που καθήκον σας είναι να φροντίζετε τους ζωντανούς και όχι να αναλώνεστε σε καταμέτρηση νεκρών.

Φοβάμαι εσάς που κλείσατε με καθυστέρηση δύο εβδομάδων τα γήπεδα, τα σχολεία, τις εκκλησίες, τα θέατρα και τα εστιατόρια.

Φοβάμαι εσάς που στείλατε τους τροχονόμους στους δρόμους, χωρίς να τους εξηγήσετε ότι δεν πρέπει να αγγίζουν ούτε γι’ αστείο τα έγγραφα των πολιτών, προκειμένου να αποκλείουν την πιθανότητα μετάδοσης του ιού από τον έναν χριστιανό στον άλλον.

Φοβάμαι εσάς που αφήσατε δύο Σαββατοκύριακα ανοιχτά τα διόδια και τα λιμάνια.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ - documentonews.gr

Και ενώ σταθμίζοντας τις δύο εικόνες προσπαθείς να βρεις το δίκιο του καθενός, η κυβέρνηση φροντίζει να κάνει ξεκάθαρα τα πράγματα. Με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, ο πρωθυπουργός φρόντισε να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία για τις προθέσεις του. Ενώ βρισκόμαστε σε πόλεμο όπως μας έχει διαβεβαιώσει ο ίδιος, δεν φρόντισε να επιτάξει τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και τα διαγνωστικά κέντρα και να τα θέσει υπό το συντονισμό της Πολιτικής Προστασίας για να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Αντιθέτως νοίκιασε πρακτικά τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, σε τιμές διπλάσιες από αυτές που προβλέπονταν ως σήμερα από τον ΕΟΠΥΥ. Ενώ μας μαστίζει η υγειονομική κρίση και ισοπεδώνεται το Δημόσιο σύστημα Υγείας το οποίο πρέπει να ενισχυθεί, ο τομέας της ιδιωτικής Υγείας εισπράττει είτε με την ενοικίαση των ΜΕΘ στο κράτος είτε κάνοντας ακριβά τεστ για τον κορονοϊό σε έχοντες και κατέχοντες, οι οποίοι μάλιστα διαλαλούν στα social media πως έκαναν το τεστ βγάζοντας τη γλώσσα στους πληβείους που στημένοι στο τηλέφωνο στη γραμμή του ΕΟΔΥ, προσπαθούν να πείσουν πως χρειάζονται τεστ. Μια 40χρονη γυναίκα , με σοβαρά προβλήματα πέθανε αφού προσπάθησε ανεπιτυχώς να πείσει τον ΕΟΔΥ πως χρειάζεται τεστ γιατί είχε προβλήματα δύσπνοιας που είχαν επιδεινωθεί.

Η κυβέρνηση λοιπόν , με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, φρόντισε τα ιδιωτικά θεραπευτήρια να αποζημιωθούν με 30 εκατομμύρια ευρώ για τα τεστ που έχουν κάνει, φυσικά στη συγκεκριμένη κατηγορία των κατεχόντων. Με τα χρήματα αυτά, το ελληνικό Δημόσιο Σύστημα θα είχε κάνει δεκαπλάσια τεστ, αλλά προείχε φαίνεται η εξυπηρέτηση των αγχωμένων επωνύμων και η εξασφάλιση του εισοδήματος της επιχειρηματικότητας στο χώρο της Υγείας.

ΠΕΠΗ ΡΑΓΚΟΥΣΗ - in.gr

Φωτογραφίες, στιγμιότυπα, σκηνές από μία νέα πραγματικότητα. Εγκαθίστανται με την αυθάδεια του μοιραίου στην καθημερινότητά μας για να αλλάξουν πολλά από αυτά που, έως τώρα, ξέραμε. Από τα σκασμένα – λόγω αντισηψίας και γαντιών – χέρια έως τη γελοιότητα μιας πικετοφορίας για ανοιχτά σύνορα με τους διαδηλωτές σε απόσταση ασφαλείας.

Δύο εικόνες είναι, κατά την προσωπική μου γνώμη, οι πιο σοκαριστικές. Αυτές οι «έρημες» κηδείες με τους συγγενείς να μην μπορούν να αγκαλιάσουν ο ένας τον άλλον. Και μια φωτογραφία από τα σόσιαλ μίντια. Η γιαγιά στο μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου και από κάτω, στον δρόμο, το εγγονάκι της που το έχει πάει ο πατέρας του για να τη χαιρετήσει από μακριά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΝΙΚΑΣ - protothema.gr

Όπως είπε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας το «εμείς» πριν το «εγώ». Δηλαδή τηρώ τα μέτρα ώστε έτσι να μην μεταδώσω τον ιό στους άλλους. Τόσο απλό. Πρώτα οι άλλοι ύστερα το «εγώ». Το «εμείς» είναι το σύνολο. Το «εγώ» είναι το άτομο. Η μονάδα. Ο περαστικός. Ο φιλοξενούμενος σ αυτόν τον πλανήτη. Πάμε παρακάτω.

Το παρακάτω είναι θλιβερό, μελαγχολικό και αποκρουστικό. Εκτός από τον αόρατο και ύπουλο ιό, υπάρχει πλήθος κατηγοριών και πλήθος συμπολιτών μας που πάσχουν από εγκεφαλοκορονοιό. Διαχρονική ασθένεια. Που καμία φαρμακευτική αγωγή, κανένα εμβόλιο και καμία επιστημονική, ερευνητική, κοινότητα, όσο και να προσπαθήσει, ποτέ δεν θα μπορέσει να την καταπολεμήσει. Η βλακεία, η αμορφωσιά, η μπουρδολογία, όλα αυτά είναι ακατανίκητα.

ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ - libre.gr

Ο Σωτήρης Καψώχας δεν θα πάψει ποτέ να είναι δημοσιογράφος. Με αψύ και κοφτερό λόγο. Δικαίωμά του. Ως στέλεχος της διεύθυνσης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ (γραφείο Τύπου), ωστόσο, οφείλει να είναι προσεκτικός. Να μην δίνει λαβές για αποπροσανατολισμό από τα σοβαρά και θεμελιώδη. Να μην υπονομεύει τις προσπάθειες των περισσοτέρων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και, πρώτα απ΄ όλα, του Τσίπρα.

Η κριτική του παρέμβαση μέσω του facebook είναι σε μεγάλο βαθμό σωστή. Μέχρι την κατάληξή της. Η επίκληση του …Καραϊσκάκη συνιστά μια επιπόλαιη ανοησία. Στην διχαστική ρητορική δεν απαντάς με διχασμό. Μέγα σφάλμα.

Το γεγονός ότι εκ των υστέρων απέσυρε την ανάρτησή του δείχνει ότι κατανόησε το λάθος του- κάτι που επιβάλλει την μη επανάληψή του (αλλιώς…). Θα έπρεπε, όμως, να το είχε σκεφτεί πριν το κάνει. Δεν είναι μόνο …“ο Καψώχας”, πλέον. Και πάνω απ΄ αυτόν υπάρχουν κάποιοι άλλοι –πολύ περισσότερο αναγκαίοι για τη χώρα και το πολιτικό σύστημα- οι οποίοι είναι κρίμα να “απολογούνται” κάθε φορά για τις προχειρότητες και την “τυφλότητα” καθενός.

Πολιτικός Τύπος: «Δεν θα υπάρχουν κάποιες χώρες μελλοντικά - Θα διαλυθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση»