MENU

Στην τρέχουσα προκριματική φάση για το Euro 2016, η ΟΥΕΦΑ αφαίρεσε ένα βαθμό από την Κροατία, διότι στο ματς με την Ιταλία στον αγωνιστικό χώρο του «Πόλιουντ» είχε χαραχθεί μία σβάστικα! Σε μία χώρα που έχει έντονες ναζιστικές τάσεις, η πρόσληψη του Γιόζιπ Σίμουνιτς στον ρόλο βοηθού του νέου ομοσπονδιακού τεχνικού Άντε Τσάτσιτς έχει ξεσπάσει νέα θύελλα αντιδράσεων.

Ο λόγος; Ο παλαίμαχος Κροάτης αμυντικός είχε χάσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, διότι τιμωρήθηκε με ποινή αποκλεισμού 10 αγωνιστικών από την ομοσπονδία, διότι στα επινίκια του ματς που έκρινε την πρόκριση απέναντι στην Βοσνία, είχε πάρει το μικρόφωνο και είχε ξεκινήσει ένα «πατριωτικό» τραγούδι, το οποίο ήταν σύμβολο της ναζιστικής κυβέρνησης που ήταν στην εξουσία της χώρας κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Εμπιστευόμαστε τα κροατικά μυαλά», ήταν το λιτό σχόλιο του προέδρου της κροατικής ομοσπονδίας Νταβόρ Σούκερ, ο οποίος απέφευγε να πάρει θέση επί του θέματος. Ωστόσο, ο γεννημένος στην Αυστραλία Σίμουνιτς, ερωτηθείς στο παρελθόν για το αν έχει μετανιώσει για την ενέργεια του αυτή είχε δηλώσει: «Δεν φοβάμαι. Δεν έκανα τίποτα λάθος. Υποστηρίζω την χώρα μου, την Κροατία. Αν κάποιος έχει κάτι εναντίον αυτού, δεν είναι δικό μου πρόβλημα. Κάποιοι άνθρωποι ίσως θα πρέπει να μάθουν ιστορία».

Πρόκληση με Σίμουνιτς στην Κροατία