MENU

Την περασμένη Κυριακή (20/6), η παιδική ομάδα υδατοσφαίρισης του Παναθηναϊκού κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδας της κατηγορίας Κ15, επικρατώντας 11-9 του ΠΑΟΚ, στον τελικό που διεξήχθη στο κολυμβητήριο του Λαιμού, στη Βουλιαγμένη. Για να φτάσει έως εκεί, η ομάδα του Φώντα Λεμπέση νίκησε παραδοσιακές ομάδες του αθλήματος, όπως ο Ολυμπιακός, ο Ν.Ο. Βουλιαγμένης, το Παλαιό Φάληρο, ο Ν.Ο. Πατρών κ.ά. Αυτός ήταν ο τέταρτος τίτλων σε επίπεδο ακαδημιών για τα τμήματα υποδομής του Τριφυλλιού, τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Πολλοί αναρωτιούνται γιατί ο Σύλλογος Μεγάλος δεν καταφέρνει κάτι ανάλογο και στους άνδρες, εκεί όπου το μεγαλύτερο επίτευγμα των «πρασίνων» είναι η δεύτερη θέση του 2015 και κάποιες τρίτες θέσεις, σε προγενέστερα χρόνια. 

Ίσως η απάντηση να είναι πολύ πιο απλή απ' όσο φαίνεται. Ο Ολυμπιακός, εδώ και πολλά χρόνια, έχει ρίξει το βάρος του στα δύο τμήματα υδατοσφαίρισης (ανδρών και γυναικών), όπου διαθέτει εξαιρετικές ομάδες που κατακτούν συνεχείς τίτλους και διεκδικούν -και ενίοτε κερδίζουν- ευρωπαϊκά τρόπαια. Το μεγάλο όπλο των Πειραιωτών είναι το ποσοστό που εισπράττουν οι ερασιτεχνικές ομάδες του από τα απλά εισιτήρια και τα εισιτήρια διαρκείας του ποδοσφαιρικού τμήματος. Την αγωνιστική περίοδο που μας πέρασε, οι κλειστές -λόγων CoVid-19- κερκίδες ανάγκασαν τους ανθρώπους του «δαφνοστεφανωμένου» να μειώσουν τα ύψη των μπάτζετ τους σε ορισμένα ομαδικά σπορ, όπως το βόλεϊ γυναικών, ή ακόμα και να αποχωρήσουν εντελώς από τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις (βλ. χάντμπολ ανδρών). Φέτος, η έκτακτη επιχορήγηση που έλαβαν οι ερασιτεχνικοί σύλλογοι από τον ΟΠΑΠ, καθώς και η ελπίδα ότι στην προσεχή σεζόν θα επιτραπεί η προσέλευση κόσμου στα γήπεδα οδήγησαν σε μια μετεγγραφική έξαρση τα σωματεία στο ανδρικό και γυναικείο βόλεϊ, το γυναικείο μπάσκετ και το πόλο, με τον ανταγωνισμό να αναμένεται πιο έντονος από ποτέ.

Ποιος είναι, όμως, ο παράγοντας που ενδέχεται να κάνει τη διαφορά, ώστε να γείρει η πλάστιγγα υπέρ του Παναθηναϊκού; Ποια είναι η αιτία που θα μπορούσε να καταστήσει διεκδικητή τον Σύλλογο Μεγάλο και στο «πονεμένο» τμήμα του πόλο; Η απάντηση κρύβεται στις επόμενες πέντε λέξεις: ο αναγνώστης αυτού του κειμένου!

Η περίοδος 2021-22 είναι ιστορική για το Τριφύλλι και σηματοδοτεί το τέλος μιας παγιωμένης, όσο και ντροπιαστικής πραγματικότητας, που κράτησε μία δεκαετία. Εκείνης που όριζε ο Παναθηναϊκός να μη συμμετέχει σε κανένα ευρωπαϊκό Κύπελλο στα ερασιτεχνικά του τμήματα. Η απόσβεση του χρέους, που πραγματοποιήθηκε επιτυχώς από την προηγούμενη διοίκηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, το έκτακτο κονδύλι από το «Πάμε Στοίχημα» και η σημαντικότατη οικονομική ενίσχυση επώνυμων (όπως π.χ. ο κ. Δημήτρης Βρανόπουλος) και ανώνυμων φίλων του αθηναϊκού συλλόγου (είτε μέσω της εγγραφής μέλους είτε μέσω άλλων κινήσεων, όπως λ.χ. η καμπάνια «Σύλλογος πιο Μεγάλος, της οποίας οι καρποί αρχίζουν σιγά σιγά και γίνονται διακριτοί) μας επιτρέπουν να κάνουμε όνειρα για το εγγύς και απώτερο μέλλον. Για να γίνουν, όμως, κοσμογονικές αγωνιστικές υπερβάσεις (όπως η διακοπή της αυτοκρατορίας του Ολυμπιακού στα αθλήματα πισίνας), απαιτούνται υπερβάσεις και ανάμεσά μας...

Η επιτυχία των «πράσινων» μπόμπιρων δεν ήταν η μόνη. Οι αθλητές στίβου του Παναθηναϊκού, πολλοί εκ των οποίων αποκτήθηκαν χάρη στην καμπάνια «Σύλλογος πιο Μεγάλος», αναδείχθηκαν πρωταθλητές και δευτεραθλητές Ελλάδας στο πρόσφατο πανελλήνιο πρωτάθλημα της Πάτρας. Τα χρυσά μετάλλια της Κωνσταντίνας Γιαννοπούλου στα 800 μέτρα και του Χρήστου Παπούλια στα 1.500 μέτρα ανέβασαν κατά δύο τους ατομικούς τίτλους του Τριφυλλιού, οι οποίοι ήδη αριθμούνται -όπως και οι ομαδικοί- σε χιλιάδες, «στρογγυλοκαθίζοντας» τον Παναθηναϊκό στην πρώτη θέση όλων των εποχών μεταξύ των ελληνικών αθλητικών σωματείων. Γιώργος Μίνο, στα 3.000 μέτρα στιπλ, Θάνος Καλάκος, στα 800 μέτρα και Αναστασία Καρακατσάνη, στα 5.000 μέτρα, φόρεσαν αργυρά μετάλλια στους λαιμούς τους και ανέβασαν αισθητά το σύλλογό τους στη βαθμολογία του ΣΕΓΑΣ. Οι «πράσινες» ομάδες συγκαταλέγονται στα φαβορί, όσον αφορά και το πανελλήνιο πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου, που θα διεξαχθεί -έπειτα από συνεχείς αναβολές λόγω του κορονοϊού- το προσεχές φθινόπωρο.

Μια αθλήτρια του Παναθηναϊκού στο τμήμα μοντέρνου πεντάθλου, η Πηνελόπη Νίκα (η οποία είναι παράλληλα και αθλήτρια στίβου), αναδείχθηκε, πριν από λίγες ημέρες, τρίτη αθλήτρια στον κόσμο, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Laser Run (τρέξιμο & σκοποβολή) της UIPM, ενώ χάρισε στη χώρα μας το χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό, μαζί με τις Αθηνά Σάρρα και Αριάδνη Νάσκαρη (οι οποίες ανήκουν στον Πανελλήνιο Γ.Σ.)! Πρόκειται για μια σπουδαία επιτυχία, η οποία δεν απέκτησε τη δημοσιότητα που θα έπρεπε. Η Νίκα είχε αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης, ενώ είχε επίσης κατακτήσει την τρίτη θέση στο ατομικό, πριν από δύο χρόνια (2019). 

Η Νόρα Δράκου, εκτός από την επιτυχία της πρόκρισής της στους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, με την ομάδα σκυταλοδρομίας 4X100 mixed, «χρύσωσε» τον Παναθηναϊκό στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης. Η πρωταθλήτρια του Τριφυλλιού και ίσως κορυφαία Ελληνίδα κολυμβήτρια σήμερα (μαζί με την Άννα Ντουντουνάκη του Ν.Ο. Χανίων), διαθέτει ένα ανεπανάληπτο ρεκόρ: με το πράσινο σκουφάκι μετράει ήδη 15 πανελλήνιες νίκες σε 15 τελικούς ατομικών αγωνισμάτων, πλησιάζοντας τα επιτεύγματα των θρυλικών «νηρηίδων» του Παναθηναϊκού της δεκαετίας του 1960, Μαίρης Λομβάρδου και Τζένης Σωτηρίου!

Ακόμα και η ομάδα e-sports του Παναθηναϊκού ήταν συνεπής στο ραντεβού με τους τίτλους και φέτος, όσον αφορά το ηλεκτρονικό ποδόσφαιρο. Νταμπλ (πρωτάθλημα και Κύπελλο Ελλάδας) στο FIFA, πρωτάθλημα και στο PES, για τα παιδιά που «τρέχουν» πανάξια το τμήμα εκείνο που κράτησε συντροφιά σε χιλιάδες φίλους του Τριφυλλιού, στις δύσκολες ημέρες της καραντίνας, όταν η αγωνιστική κίνηση ήταν ανύπαρκτη!

Φυσικά δεν γίνεται να ξεχάσουμε και τη σπουδαία διάκριση της γυναικείας ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού, η οποία κατέκτησε τον τίτλο στο «σπίτι» του Ολυμπιακού. Ας μη λησμονούμε ότι, εξαιτίας ενός «νεκρού» διάστηματος στο πέμπτο σετ του ημιτελικού αγώνα απέναντι στον Α.Ο. Θήρας, το Τριφύλλι έχασε την ευκαιρία να διεκδικήσει ακόμα έναν ομαδικό τίτλο, τον πρώτο στο γυναικείο βόλεϊ από το 2011.

Και άλλα ερασιτεχνικά τμήματα αναμένεται να διεκδικήσουν τίτλους και πρωτιές και τη νέα χρονιά. Η επιτραπέζια αντισφαίριση (που θα ενισχυθεί σημαντικά και από την καμπάνια «Σύλλογος πιο Μεγάλος, σε άνδρες και γυναίκες), η σκοποβολή σταθερού στόχου (ίσως το πιο συνεπές τμήμα του συλλόγου σε κατακτήσεις τίτλων τα τελευταία χρόνια), η νεοσύστατη ομάδα σκιτ (με χορηγό την εταιρεία Art & Fantasy του Γιώργου Κουτσουμπού και το «Σύλλογος πιο Μεγάλος»), της οποίας η τριάδα (Μίτας, Γκογκολάκης, Βασιλείου) είναι φαβορί για να κερδίσει το πρωτάθλημα Ελλάδας και το Κύπελλο ΣΚΟΕ, ενώ και η άρση βαρών, με προεξάρχοντα τον κορυφαίο Έλληνα αθλητή, Θοδωρή Ιακωβίδη (ο οποίος περιμένει την τελική απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για να μάθει αν θα ταξιδέψει και εκείνος στο Τόκιο) θα ξεχωρίσει. Ακόμα και το νεοσύστατο τμήμα σκάκι του Τριφυλλιού, που θα ξεκινήσει τις υποχρεώσεις του από την τελευταία κατηγορία (όπως ορίζουν οι παναθηναϊκές αρχές), έδειξε με το καλημέρα τα δόντια του, επικρατώντας σε αναμετρήσεις απέναντι σε σωματεία Α' Εθνικής!

Πριν από λίγες ημέρες, η διοίκηση του ενδοξότερου συλλόγου της χώρας όρισε τον αποχωρήσαντα, Σωτήρη Πανταλέοντα, στη θέση του διευθυντή αγωνιστικών τμημάτων. Παράλληλα, του ανέθεσε τη δύσκολη αποστολή της καμπάνιας εγγραφής μελών. Πλέον, τα 50 ευρώ το χρόνο (ή 0,14 την ημέρα) που θα κληθούμε να βγάλουμε από το προσωπικό «πουγκί» μας δεν θα είναι μόνο για τον Παναθηναϊκό. Θα είναι και για να πετύχει στο έργο του ένας από τους πιο αγαπημένους αθλητές-οπαδούς του Τριφυλλιού. Τι λέτε; Το αξίζουν και οι δύο; Τα 6.500 μέλη είναι ένας εξαιρετικός αριθμός για τα ελληνικά δεδομένα. Για τα δεδομένα, όμως, του Συλλόγου Μεγάλου, τα 10.000 μέλη θα έπρεπε κάθε χρόνο να είναι η αφετηρία...

Μήπως τώρα πρέπει να επανεξετάσεις τη στάση σου απέναντι στον αγαπημένο σου σύλλογο; Και μην ξεχνάς ποτέ κάτι που οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού υποστήριζαν πριν από μισό -και βάλε- αιώνα: «Ο Παναθηναϊκός πάντοτε απέβλεπεν εις το να γίνη παναθλητικόν σωματείον, διότι τότε μόνον δύναται να εκπληρώσει τον προορισμόν του».

Ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, αυτή η «αθώα αγάπη» και «ένοχη αδυναμία» συνάμα, είναι ό,τι κοντινότερο σε αυτό που δημιούργησαν οι «πράσινοι» ημών πρόγονοι. Μια επίσκεψη στις αίθουσες της Λεωφόρου θα μπορούσε να πείσει και τον πλέον δύσπιστο. Εγγράψου ΤΩΡΑ. Για τον Γιώργο, τον Απόστολο, τον Σωτήρη, για όλους όσους έχουν τριφύλλι στην καρδιά...

Οι «πράσινοι» αθλητές κάνουν το χρέος τους. Εσύ;