Ο Παναθηναϊκός υπήρξε επί πολλές δεκαετίες η «κολόνα» του ελληνικού αθλητισμού, στηρίζοντάς τον όσο κανένας άλλος και προσφέροντας στη χώρα μας, σε αρκετά ολυμπιακά σπορ, πλήθος «πράσινων» αθλητών, οι οποίοι συνήθως είχαν τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά τις ελληνικές συμμετοχές. Και μπορεί δικαίως να υπερηφανεύεται για μία ανεπανάληπτη επίδοση. Είναι ο μοναδικός σύλλογος που στέλνει συνεχώς τουλάχιστον έναν Έλληνα αθλητή, σε όλες τις διοργανώσεις, από το 1920 έως σήμερα! Μπορεί ο Πανελλήνιος και ο Εθνικός Αθηνών να έχουν εκπροσωπηθεί από αθλητές τους σε ίσους ή περισσότερους Ολυμπιακούς Αγώνες, κάτι απολύτως λογικό, καθώς ιδρύθηκαν νωρίτερα (1891 ο ΠΓΣ και 1893 ο ΕΓΣ), ο Παναθηναϊκός όμως «τρέχει» ένα αξιοθαύμαστο σερί με εκπροσώπηση σε 24 συνεχείς διοργανώσεις, από την Αμβέρσα, το 1920, έως το Τόκιο, το 2021!
Στις διοργανώσεις αυτές, ο Σύλλογος Μεγάλος έχει δώσει το «παρών» σε ένδεκα διαφορετικά αθλήματα: ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο, στίβος, κολύμβηση, πυγμαχία, άρση βαρών, ξιφασκία, σκοποβολή και ποδηλασία (παραλίγο να γίνουν δώδεκα, αφού ο καταδύτης του αθηναϊκού σωματείου, Νίκος Μόλβαλης, έχασε στο τσακ την πρόκριση για τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου). Στην ουσία, από τότε που ο Όμιλος μετατράπηκε από «Ποδοσφαιρικός» που ήταν σε «Ποδοσφαιρικός και Αγωνιστικός» (1919), δεν έχει λείψει από καμία ολυμπιακή διοργάνωση, ακόμα και όταν ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων Ελλήνων αθλητών ήταν πενιχρός (για οικονομικούς και άλλους λόγους). Αξίζει να αναφερθεί ότι, στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις, 1908 και 1912, δεν σχηματίστηκε εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, συνεπώς ήταν αδύνατον να συμμετάσχει μέλος του Παναθηναϊκού. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε εκείνους τους αγώνες δοξάστηκε ο Κωστής Τσικλητήρας, ο οποίος μπορεί να λογίζεται ως αθλητής του Πανελληνίου -αφού με τα χρώματα του κυψελιώτικου συλλόγου αγωνιζόταν στον στίβο-, όμως συνάμα είχε δελτίο και στους «πράσινους» ως τερματοφύλακας.
Σε δύσκολες εποχές για τον ελληνικό αθλητισμό, όταν οι διεθνείς επιτυχίες έρχονταν… με το σταγονόμετρο, δηλαδή πολύ πριν από την απότομη και ραγδαία άνοδο της Ελλάδας στον πίνακα μεταλλίων (κάτι το οποίο πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό και στον ομοσπονδιακό προπονητή της άρσης βαρών, Χρήστο Ιακώβου, ο οποίος υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδας, παγκόσμιος ρέκορντμαν και Olympian, ως αθλητής του Τριφυλλιού), ο Παναθηναϊκός ήταν διαχρονικά συνεπής σε ολυμπιακή συνεισφορά, διατηρώντας μέχρι σήμερα μια σπουδαία παράδοση, την οποία, όπως όλα δείχνουν, θα επεκτείνει και στο μέλλον.
Ο μόνος σύλλογος που απειλεί το ρεκόρ αδιάλειπτης παρουσίας στο σημαντικότερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη είναι ο Ολυμπιακός Πειραιώς, ο οποίος μετράει ήδη είκοσι συνεχείς διοργανώσεις με συμμετοχή τουλάχιστον ενός Έλληνα αθλητή του (η πρώτη «ερυθρόλευκη» παρουσία καταγράφηκε στο Βερολίνο, το 1936). Χάρη στον κολυμβητή, Δημήτρη Κουλούρη, ο οποίος ήταν ο μοναδικός αθλητής του Παναθηναϊκού που έδωσε το «παρών» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, καθώς και στην πολυπρωταθλήτρια του Τριφυλλιού στις πισίνες, Νόρα (Θεοδώρα) Δράκου, η οποία θα αποτελέσει μέλος της ελληνικής ολυμπιακής ομάδας σκυταλοδρομίας 4X100 mixed (μαζί με τους Απόστολο Χρήστου, Κώστα Μερετσόλια και Άννα Ντουντουνάκη), το ρεκόρ παραμένει ακόμα «πράσινο»!
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί αν ο καλύτερος σήμερα Έλληνας αρσιβαρίστας, Θοδωρής Ιακωβίδης, θα βρεθεί και αυτός στην ιαπωνική πρωτεύουσα, είτε μέσω αγωνιστικής πρόκρισης είτε μέσω ακύρωσης άλλου αθλητή, που βρίσκεται πάνω από εκείνον στη λίστα, λόγω ντόπινγκ (ήδη εκκρεμούν οι υποθέσεις δύο αρσιβαριστών). Έτσι, δεν αποκλείεται ο Παναθηναϊκός να διπλασιάσει τις συμμετοχές του στη σημαντικότερη αθλητική διοργάνωση του πλανήτη. Ή και να τις τριπλασιάσει ακόμα, αν γίνει δεκτή η αίτηση του ΣΕΓΑΣ στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, ώστε να συμμετάσχει τιμητικά ένας Έλληνας μαραθωνοδρόμος (εν προκειμένω, ο Κώστας Γκελαούζος, πρωταθλητής Ελλάδας σε αγωνίσματα αντοχής με τα χρώματα του Παναθηναϊκού) στους αγώνες.
Γνωρίζατε ότι…
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης, το 1960, για πρώτη και μοναδική φορά στα χρονικά, μία ελληνική ολυμπιακή ομάδα σκυταλοδρομίας εκπροσωπήθηκε από αθλητές που ανήκαν όλοι στον ίδιο σύλλογο! Οι «πράσινοι» σπρίντερ Νίκος Γεωργόπουλος (44 φορές πρωταθλητής Ελλάδας με τα χρώματα του Παναθηναϊκού, ρεκόρ για Έλληνα αθλητή στίβου), Λεωνίδας Κόρμαλης, Ιωάννης Κομητούδης και Κώστας Λώλος δεν συμμετείχαν απλώς με την εθνική ομάδα στα 4Χ100 μέτρα, αλλά χάρισαν στη χώρα την καλύτερη θέση (9η) στην ιστορία της μεταπολεμικά σε επίπεδο σκυταλοδρομιών! Μάλιστα, στις επετηρίδες του ΣΕΓΑΣ της εποχής εκείνης η εθνική ομάδα 4x100 (και κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ αργότερα με 41.4΄) αναφέρεται τιμητικά ως «Εθνική Ομάδα - Ομάδα Π.Α.Ο.»!