«Στη Λεωφόρο παίζουμε»... Σε μόλις τρεις λέξεις, η δύναμη της έδρας, το συναισθηματικό δέσιμο των φίλων του Παναθηναϊκού με το ιστορικότερο γήπεδο της Ελλάδας. Όταν, το 1984, η οικογένεια Βαρδινογιάννη αποφάσισε -ορθώς- να μεταφέρει την ομάδα στο αχανές Ολυμπιακό Στάδιο της Καλογρέζας, εκατομμύρια «πράσινα» μάτια δάκρυσαν, αφού για πρώτη φορά έπειτα από το 1922 ο σύλλογος άλλαζε «σπίτι». Τα ίδια μάτια, όμως, οραματίστηκαν παράλληλα μια νέα ευρωπαϊκή εποχή για το Τριφύλλι, προσδοκώντας λαμπρές διεθνείς πορείες. Όπερ και εγένετο. Ο Παναθηναϊκός σημείωσε ορισμένες από τις σπουδαιότερες επιτυχίες της ιστορίας του στο «Σπύρος Λούης», ενώπιον υπερδιπλάσιων θεατών σε σχέση με την, αρκετά μικρότερη σε χωρητικότητα, Λεωφόρο.
Όμως, το Στάδιο δεν αποδείχτηκε πάντα ωφέλιμο για τον Παναθηναϊκό. Η σημαντικότερη διαφορά του σε σχέση με το γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης» ήταν... βασικά μόλις την αναφέραμε! Επρόκειτο για στάδιο, όχι για αμιγώς ποδοσφαιρικό γήπεδο! Εξαιτίας της ύπαρξης των κουλουάρ του στίβου, καθώς και της τάφρου, η απόσταση μεταξύ των κερκίδων και του αγωνιστικού χώρου ήταν τέτοια που δεν επέτρεπε στους αντίπαλους ποδοσφαιριστές να νιώσουν την «καυτή» ανάσα των οπαδών. Επίσης, το γεγονός ότι ακόμα και σε παιχνίδια που προσέλκυαν τριάντα και σαράντα χιλιάδες φιλάθλους το μαρουσιώτικο στάδιο ήταν στην ουσία μισοάδειο έπαιζε συχνά πυκνά τον ρόλο του στη διαμόρφωση του εκάστοτε αποτελέσματος. Χώρια η σχετική απόστασή του από το κέντρο της Αθήνας, εκεί όπου παραδοσιακά βρίσκεται ο πυρήνας του «πράσινου» κόσμου. Ψυχολογικά και μόνο, οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού ένιωθαν ότι κάθε φορά που μετέβαιναν στο Ολυμπιακό Στάδιο μεταφέρονταν σε ένα όχι τόσο γνώριμο γεωγραφικά περιβάλλον, πιο ψυχρό, πιο απρόσωπο. Σε έναν χώρο που, ούτως ή άλλως, είχε χρησιμοποιηθεί ως έδρα και από τις τρεις μεγάλες δυνάμεις του πάλαι ποτέ ΠΟΚ. Σε ένα γήπεδο που δεν υπήρχε καν το πέταλο των φανατικών οπαδών της Θύρας 13...
Την περασμένη Κυριακή, ο Παναθηναϊκός κέρδισε εύκολα 2-0 τον Ολυμπιακό, στο γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης». Κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει σε ποιον βαθμό συνετέλεσε η ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο, κατά Κωνσταντίνο Καραπαπά, «κοτέτσι των Αμπελοκήπων», στη νίκη της ομάδας του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Αναμφισβήτητα, όμως, η αύρα της Λεωφόρου έπαιξε καταλυτικό βαθμό, όχι μόνο στην τελευταία, αλλά και στις προηγούμενες «πρασινοκόκκινες» μονομαχίες, όσον αφορά τη διαμόρφωση του σκορ, ανατρέποντας ακόμα και τις μεγάλες αποκλίσεις που παρατηρούνται στα μπάτζετ μεταξύ των δύο «αιωνίων». Από την περίοδο 2013-14, όταν ο Παναθηναϊκός επέστρεψε εκ νέου ως γηπεδούχος στην παραδοσιακή του έδρα, ο Ολυμπιακός, αν και πάντοτε ευρισκόμενος οικονομικά σε πολύ πλεονεκτικότερη θέση έναντι του Τριφυλλιού, έχει εξέλθει νικητής μόλις δύο φορές σε δέκα αναμετρήσεις: την πρώτη το 2013, με τέρμα του Κώστα Μήτρογλου στην εκπνοή, και τη δεύτερη πρόπερσι, με τον Παναθηναϊκό να αγωνίζεται με πολλές ελλείψεις και με υπηρεσιακό προπονητή (Συλαϊδόπουλος), ο οποίος, την επόμενη χρονιά, βρέθηκε να προπονεί την ομάδα Κ17 του Ολυμπιακού... Κάτι που αποδεικνύει περίτρανα ότι οι... ακριβοθώρητοι Πειραιώτες ζορίζονται όταν το πούλμαν τους στρίβει από την Παναγή Μακρή στην οδό Τσόχα. Η Λεωφόρος μπορεί και ανατρέπει τις ανισορροπίες στις περισσότερες περιπτώσεις... Αξίζει να σημειωθεί ότι τις δύο ενδιάμεσες περιόδους που ο Παναθηναϊκός χρησιμοποίησε ως έδρα το Ολυμπιακό Στάδιο (2018-19 και 2019-20) δεν κατάφερε να νικήσει τον αντίπαλό του σε καμία από τις τρεις περιπτώσεις (δύο ισοπαλίες και μία ήττα). Και εδώ ανοίγει ένα άλλο κεφάλαιο σχετικά με την προϊστορία των δύο μεγάλων του ελληνικού ποδοσφαίρου...
ΑΛΛΟ ΟΑΚΑ, ΑΛΛΟ ΛΕΩΦΟΡΟΣ!
Ένα αξιοσημείωτο στατιστικό των ντέρμπι «αιωνίων»...
Όσο αφιλόξενη είναι όμως η Λεωφόρος για τους «ερυθρόλευκους» άλλο τόσο φιλόξενο είναι για αυτούς το Ολυμπιακό Στάδιο! Όπως φαίνεται από τους αριθμούς, στην προϊστορία των αναμετρήσεων μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα Α' Εθνικής Κατηγορίας (περίοδος 1959-60 έως σήμερα), η πλάστιγγα γέρνει εμφανώς υπέρ των Πειραιωτών όταν το Τριφύλλι δεν χρησιμοποιεί το «Απόστολος Νικολαΐδης».
Αναλυτικά:
Σε 41 αγώνες που έχουν διεξαχθεί στη Λεωφόρο (δεν υπολογίζεται το 0-3 άνευ αγώνα της περιόδου 2015-16), ο Παναθηναϊκός μετράει 15 νίκες έναντι 7 του Ολυμπιακού, ενώ 19 παιχνίδια έληξαν ισόπαλα. Τα τέρματα είναι 41-31 υπέρ των Αθηναίων.
Όμως, σε 26 αναμετρήσεις στο ΟΑΚΑ με γηπεδούχο τον Παναθηναϊκό, οι αριθμοί μεταβάλλονται δραματικά εις βάρος του Τριφυλλιού: ο Ολυμπιακός έχει κερδίσει 11 φορές έναντι μόλις 6 του Παναθηναϊκού, ενώ σε 9 συναντήσεις δεν αναδείχθηκε νικητής! Οι Πειραιώτες υπερτερούν και στα τέρματα (26-32). Το στατιστικό αυτό αποκτά επιπρόσθετη αξία, αν αναλογιστεί κανείς ότι τις περιόδους που το Τριφύλλι αγωνιζόταν στο Μαρούσι, διέθετε σαφώς ισχυρότερη ομάδα σε σχέση με τα πρόσφατα χρόνια, αλλά -σε αρκετές περιπτώσεις- και σε σχέση με τον αντίπαλό του!
Επιγραμματικά, ο Ολυμπιακός, αν και στο ΟΑΚΑ έχει αγωνιστεί ως φιλοξενούμενος σε 26 μόλις παιχνίδια, εντούτοις μετράει περισσότερες νίκες (11) από όσες έχει πετύχει στα συνολικά 41 ματς που έχει επισκεφθεί τη Λεωφόρο (7)! Το μειονέκτημα του «κακού ΟΑΚΑ» δεν ισχύει στον ίδιο βαθμό για τον σύλλογο του λιμανιού, ο οποίος, με λιγότερες κατ' αντιστοιχίαν εξαιρέσεις, ανέκαθεν υποδεχόταν τον Παναθηναϊκό στη φυσική του έδρα, το «Γεώργιος Καραϊσκάκης».
Επιτακτική ανάγκη να παραταθεί με κάποιον τρόπο η παραμονή του Παναθηναϊκού στον ιερό χώρο της Λεωφόρου ή μια επιπλέον αιτία να δημιουργηθεί μια εξίσου «καυτή» έδρα εκεί που προορίζεται να μετακομίσει τα επόμενα χρόνια ο ενδοξότερος σύλλογος της χώρας (Βοτανικός); Η (προ)ιστορία θα δείξει...