MENU

Αυτό το όργιο προπαγάνδας υπέρ του «Ναι», και σας το γράφω εγώ που θα ψηφίσω «Ναι», αποτελεί το κατώτερο σημείο που έχει φτάσει η ενημέρωση μεταπολιτευτικά. Πράγμα που λέει πολλά αν σκεφτείτε ότι μιλάμε για μια πορεία γεμάτη διαπλοκή, διαφθορά, «Αυριανές», μαύρο χρήμα, κομματικά ελεγχόμενα ΜΜΕ κ.λ.π.  Κι ωστόσο να που σήμερα, το 2015, ένα δημοψήφισμα στάθηκε αρκετό για να καταργηθούν και τα τελευταία προσχήματα και να φανεί η πιο άσχημη πλευρά ενός συστήματος που καταρρέει!  Το πράγμα πραγματικά δεν αντέχεται. Μιλάμε για μια κατάσταση προσβλητική για οποιονδήποτε ψάχνει λίγη ψυχραιμία και λίγη αλήθεια προκειμένου  να καταλάβει τι του γίνεται. Εκατό καλεσμένοι υπέρ του «ναι», ένας υπέρ του «όχι» και αν! Χίλια ρεπορτάζ υπέρ του  «ναι» , με τις καταστροφικές συνέπειες του «όχι» σε πρώτο πλάνο. Ακόμα και στα σποτ,  έχω δει πολλαπλάσιες  φορές εκείνο του «ναι», από εκείνο του «όχι». Ο ΣΚΑΙ μάλιστα, πέραν του κανονικού σποτ που παίζει στις διαφημίσεις, ενέταξε σε κανονική  ροή προγράμματος και βίντεο με τα «σποτάκια υπέρ του «ναι» στο youtube».Πόλεμος στην κυβέρνηση

 ΣΚΑΙ, Mega, ΑΝΤ1 πρωτίστως και δευτερευόντως Alpha και Star έχουν ισοπεδώσει κάθε έννοια αντικειμενικότητας και δίνουν λυσσαλαίο αγώνα υπέρ της καταψήφισης της κυβέρνησης.  Διότι αυτό είναι το διακύβευμα για τους καναλάρχες, μην γελιέστε. Επειδή πολλοί από την πλευρά του «Όχι» χρησιμοποιούν την στάση των καναλιών ως επιχείρημα υπέρ τους – «είναι δυνατόν  να ψηφίσετε αυτό που σας λέει ο Πρετεντέρης και ο Πορτοσάλτε;» -  ίσως πρέπει να διευκρινίσουμε κάτι. Κατά τη γνώμη μου, δεν  έχει να κερδίσει κάτι ο ΣΚΑΙ ή το Mega από το «ναι» ή το «όχι». Αυτά τα «υπερασπίζεστε τα συμφέροντα των δανειστών» της Κωνσταντοπούλου είναι λαϊκίστικες κορώνες. Έχουν να κερδίσουν πολλά όμως από την πτώση μιας κυβέρνησης που ετοιμαζόταν να αλλάξει τον τηλεοπτικό χάρτη, να τους πάρει τις άδειες και να τις βγάλει, ως οφείλει, σε διαγωνισμό. Εκεί οφείλεται υποθέτω η μανία τους με το «Ναι». Η οποία προσβάλει εκείνους τους ψηφοφόρους του "Ναι", των οποίων η απόφαση δεν έχει σε τίποτα να κάνει με το παλιό μιντιακό – κομματικό κατεστημένο που εκμεταλλεύεται την περίσταση και επιχειρεί να ανακάμψει. 

Κυρίως προσβάλει την  δημοσιογραφία. Θα μου πείτε, πέντε χρόνια το ίδιο δεν συμβαίνει. Όχι. Σαράντα χρόνια συμβαίνει το ίδιο.  Αλλά ετούτη την εβδομάδα, μαζί με πολλά ακόμα πράγματα φαίνεται ότι κατέρρευσε και το τελευταίο ίχνος ηθικής αναστολής. Κρίμα, διότι ακούστηκαν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα από ενδιαφέρουσες φωνές που θα μπορούσαν να πείσουν κάποιους να ψηφίσουν «Ναι». Ωστόσο στο πλαίσιο ενός προγράμματος τόσο ξεκάθαρα μονόπλευρου και προπαγανδιστικού ήταν εξαιρετικά δύσκολο να τις πάρεις στα σοβαρά…

Υ.Γ. Προπαγάνδα και παραπληροφόρηση υπάρχει και από την άλλη πλευρά. Και μάλιστα από δημόσια μέσα. Αλλά συμβαίνει σε μικρότερη κλίμακα. Και κυρίως, με μικρότερη μανία και μικρότερη δυναμική. Οι εργαζόμενοι στο κανάλι της Βουλής καταγγέλουν τη Ζωή

Με επιστολή τόσο προς την Ζωή Κωνσταντοπούλου, όσο και προς την ΕΣΗΕΑ και την ΠΟΕΣΥ, έντεκα δημοσιογράφοι του  Καναλιού της Βουλής, καταγγέλουν τις απαράδεκτες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται τους τελευταίους μήνες: «Στόχος μας είναι να αποκατασταθεί η ομαλότητα στη λειτουργία, αλλά και το κύρος της τηλεόρασης της βουλής, που πλέον αμφισβητείται καθημερινά από πολλούς τηλεθεατές, λόγω επιπόλαιου προγραμματισμού και διαρκών επαναλήψεων, για τις οποίες έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους ακόμη και οι ίδιοι οι προσκεκλημένοι». Παρεμπιπτόντως, οι επαναλήψεις αφορούν κυρίως τις δραστηριότητες της Προέδρου και τις διάφορες επιτροπές της. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν απλήρωτοι εδώ και τέσσερις μήνες,  ενώ από τις 27/5/2015, όπως λένε χαρακτηριστικά, προσέρχονται  στην εργασία τους, αλλά δεν απασχολούνται, βάση εντολής της ίδιας της Ζωής Κωνσταντοπούλου. 

Στην επιστολή γίνεται αναφορά και για απειλές από διευθυντικό στέλεχος του σταθμού «και μάλιστα εξ ονόματος της Προέδρου. Η ΕΡΤ κατέβασε πανό υπέρ του «Όχι»

Ανακοίνωση απάντηση στα δημιοσιεύματα σχετικά με πανό υπέρ του «Όχι» που έχουν αναρτηθεί στο Ραδιομέγαρο εξέδωσε η ΕΡΤ: «Σχετικά με αναφορές σε ιστοσελίδες για την ανάρτηση πανό και αφισών στο εξωτερικό κιγκλίδωμα του προαυλίου χώρου της ΕΡΤ με μηνύματα υπέρ συγκεκριμένης επιλογής στο επικείμενο δημοψήφισμα της Κυριακής 5 Ιουλίου, οι αρμόδιες υπηρεσίες της εταιρείας μεριμνούν ήδη για την απομάκρυνση του εν λόγω υλικού. Επισημαίνεται ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα λαμβάνει χώρα πέραν των ορίων των εγκαταστάσεων της ΕΡΤ δεν εμπίπτει στην εποπτεία και ευθύνη της εταιρείας.

Η ΕΡΤ παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην πλουραλιστική και ανεξάρτητη ενημέρωση όλων των πολιτών, χωρίς μεροληψίες και υπερβολές».Η GPO διαψεύδει τη δημοσκόπηση

Τη δημοσκόπηση που έσπευσαν να υιοθετήσουν πάρα πολλά μέσα και έδειχνε το «Ναι» να προηγείται έσπευσε όχι ακριβώς να διαψεύσει αλλά να αποδώσει σε διαρροή η GPO: « Εν αγνοία της GPO και χωρίς την παραμικρή συμμετοχή της εταιρίας, δημοσιοποιήθηκαν σε μέσα ενημέρωσης αποσπασματικά ευρήματα τμήματος έρευνας σχετικά με το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Για το γεγονός αυτό, η GPO δηλώνει ότι δεν φέρει καμία ευθύνη και θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο για την προστασία των συμφερόντων της.

Επισημαίνουμε ότι ο νόμος επιτρέπει την ενημέρωση των πολιτών με τη δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων ερευνών - δημοσκοπήσεων. Αυτό όμως πρέπει να γίνεται με υπεύθυνο και ολοκληρωμένο τρόπο και τη συμμετοχή των εταιριών δημοσκοπήσεων, όπως ο νόμος ορίζει. Αυτό ισχύει πάντοτε, αυτό πρέπει να ισχύσει και τώρα μπροστά σε μια τόσο κρίσιμη απόφαση του ελληνικού λαού».

Η δημοσιογραφία σε ιστορικά χαμηλά
EVENTS