MENU
Χρόνος ανάγνωσης 9’

Από το Kick Off σε μια κουζίνα... γεμάτη αστέρια!

0

Το Σάββατο έχει μπάλα… Το Σάββατο έχει μπάσκετ… Έχει και βόλεϊ σίγουρα, κλασικό αθλητισμό πιθανότατα, κάτι από τένις κάπου στον κόσμο θα παίζεται, πόλο στις πισίνες και πάει λέγοντας. Πριν απ’ όλα, όμως, από σήμερα θα έχει μαγειρική! Τι σχέση έχει αυτό; Από αυτό το Σάββατο όλα θα δένουν σε μια μοναδική συνταγή. Η εκπομπή «All Star Cooking» κάνει πρεμιέρα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και ο Χρήστος Τριανταφυλλόπουλος, ο μοναδικός δημοσιογράφος με δίπλωμα σεφ, μιλάει στο sdna.gr για το νέο εγχείρημα στην ελληνική τηλεόραση.

Ο ρεπόρτερ ΑΕΚ στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ αποκαλύπτει τον διπλό του ρόλο και τη διαδρομή του τα τελευταία χρόνια. Μετά από μια σκληρή περιπλάνηση στην αγορά εργασίας της Αυστραλίας και του Καναδά, επέστρεψε στην Ελλάδα, πήρε το δίπλωμα του σεφ και από τις 25 Μαρτίου και κάθε Σάββατο στις 3μ.μ. καλεί στην κουζίνα του διακεκριμένους all star παίκτες! Στη συνέντευξη μάς αποκαλύπτει ποιοι μαγείρευαν και σκέφτονταν τι θα παραγγείλουν μετά, ποιος έκανε την έκπληξη, αλλά και τι θα μαγείρευε ο ίδιος στους διάσημους, πλέον, παίκτες του Survivor.

- Πώς προέκυψε ο ΣΕΦ;

«Προφανώς και είναι κάτι που σ' αρέσει. Το να έχεις, όμως, μια επαφή, να φέρνεις κόσμο στο σπίτι και να τους φτιάχνεις μια μακαρονάδα, μια καρμπονάρα ή να ψήνεις μπάρμπεκιου στο σπίτι, με αυτό που κάνω τώρα είναι η μέρα με τη νύχτα. Ξεκίνησα με απλά μαθήματα και μετά το είδα πιο σοβαρά και μετά σκέφτηκα δεν πάω να ολοκληρώσω τον κύκλο της μαγειρικής; Από το μηδέν! Από το πώς πιάνουμε το μαχαίρι, μέχρι πώς κάνουμε ζωμούς και σάλτσες».

- Η εκπαίδευση έγινε μέσω σχολής ή μέσω σεμιναρίων;

«Στην αρχή με σεμινάρια, μετά με σχολή και έδωσα εξετάσεις στο υπουργείο και πήρα δίπλωμα βοηθού σεφ (sous chef) από το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης. Ωραία, είμαστε εδώ. Και πώς παίρνω το κανονικό; Δεν μπορείς να το πάρεις, γιατί θέλει πέντε χρόνια προϋπηρεσία για να δώσεις εξετάσεις. Θέλει πέντε χρόνια μαγειρικά ένσημα. Δεν το παράτησα, όμως. Γίνεται ένας διαγωνισμός και παίρνω το πρώτο βραβείο. Και το έπαθλο είναι να δώσεις μια φορά εξετάσεις. Αν περάσεις, πέρασες. Χωρίς ύλη, χωρίς τίποτα. Το μόνο που μπορούσα να επιλέξω ήταν πότε θα δώσω».

- Οι εξετάσεις ήταν θεωρητικές ή πρακτικές;

«Και τα δύο, αλλά πρώτα θεωρητικές. Γυρνούσα κάθε βράδυ στο σπίτι και με εξέταζε η αδερφή μου. Κι εκεί δεν μιλάμε μόνο για μαγειρικές ερωτήσεις, όχι μόνο υγιεινής που είχε η πρώτη, αλλά είχε και εξοπλισμού».

- Δηλαδή;

«Πώς αλλάζουμε τους λιποσυλλέκτες σε ένα εστιατόριο... Σάββατο απόγευμα έχεις το πρόβλημα και ο συντηρητής έρχεται Δευτέρα. Εσύ πώς θα δουλέψεις το Σαββατοκύριακο; Πρέπει να ξέρεις. Από τι υλικά πρέπει να είναι φτιαγμένος ο χώρος αποθήκευσης μιας κουζίνας; Διάφορα τέτοια... Ήταν πολύ δύσκολο, αλλά πήρα 88%. Και μετά έρχονται, ξεσφραγίζουν το φάκελο και σου λένε «γεια σας, θέλουμε να μας φτιάξετε αυτό».

Έβλεπα εγώ, είχαμε πίσω μας είκοσι υλικά. Από είκοσι υλικά μπορείς να φτιάξεις 500 πράγματα. Είχε όλα τα ζαρζαβατικά και προσπαθούσα να μαντέψω τι θα μας ζητήσουν. Και ήθελαν ελληνική, παραδοσιακή σαλάτα βραστών λαχανικών. Δεν μπορείς να τα βάλεις όλα. Δεν μπαίνουν όλα. Ήμουν με δύο κατσαρόλες, πιτσιλούσαν τα λάδια, αλλά δεν καταλάβαινα τίποτα. Δύο με βοηθούσαν στο κόψιμο των λαχανικών και άλλοι δέκα κοιτούσαν. Κάπως έτσι πήρα και το δίπλωμα του σεφ.

- Δημοσιογράφος και σεφ, λοιπόν... Όχι συνηθισμένος συνδυασμός.

«Είμαι ο μοναδικός Έλληνας δημοσιογράφος που έχει δίπλωμα σεφ και απ' όσο το έχουμε ψάξει, ο μοναδικός στην Ευρώπη. Υπήρχε σχεδόν πάντα στο μυαλό μου η σκέψη να τα καταφέρω με κάποιο τρόπο να παντρέψω και τα δύο».

- Σε ένα βράδυ τι θα δεις; Τελικό Champions League ή τελικό Master Chef (σ.σ. αμερικάνικο φυσικά);

«Βλέπω Champions League και γράφω Master Chef για να το δω μετά. Βλέπω Μπαρτσελόνα και στο 3-1 αλλάζω κανάλι να δω λίγο μαγειρική και μόλις ακούσω γκολ από απέναντι ξαναγυρίζω στο ποδόσφαιρο».

- Η ιδέα για την εκπομπή πώς ήρθε;

«Μια μέρα όταν είχε πέσει η ΑΕΚ στη Γ' Εθνική, ήθελα να κάνω μια συνέντευξη. Και σκεφτόμουν πώς θα την κάνω, πώς θα την κάνω τη συνέντευξη και πήρα τηλέφωνο τον Πόποβιτς και χωρίς να του πω τίποτα συγκεκριμένο, ήρθε στο χώρο της σχολής μου, να κάνουμε το θέμα. Του μαγείρεψα ριζότο, φάγαμε μαζί, κάναμε τη συνέντευξη (σ.σ. τηλεοπτική), έπαιξε το Σάββατο και ο Πόποβιτς έβαλε δύο γκολ την Κυριακή.

Δεν το ξανάκανε από τότε!! Στα αποδυτήρια έγινε το «έλα να δεις». Τον ρωτούσε ο Δέλλας «τι σου έβαλε αυτός στο ριζότο», μου έλεγαν να έρχεσαι να φτιάχνεις σε όλους και τέτοια. Και τότε κατάλαβα πώς πρέπει να συνδυαστούν».

- Στην εκπομπή σου, δηλαδή, μαγειρεύεις εσύ για τους καλεσμένους;

«Έρχεται ο καλεσμένος, τον εκπαιδεύουμε και τον βοηθάμε να φτιάξει κάτι και μετά του φτιάχνουμε εμείς κάτι. Η πρώτη συνταγή είναι δικιά του και η δεύτερη δικιά μας. Ξεκινάμε πρώτα με μια παρουσίαση του αθλητή, πάμε στο χώρο του, τραβάμε φωτογραφίες, μας συστήνεται, κάνουμε συνέντευξη και μετά τον προσκαλούμε στην κουζίνα μας και φτιάχνουμε τις συνταγές. Η δική μας είναι πάντα άγνωστη στον καλεσμένο, ενώ έχουμε πάντα και κάποιο πρόσωπο έκπληξη. Συναθλητές του, προπονητή του, πάντα κάποιος εμφανίζεται».

- Ποιος είναι ο καλύτερος μάγειρας μέχρι τώρα;

«Ο Βλοντάκης. Του αρέσει. Μπήκε μέσα και λέει «την πίτσα τη δικιά μου, δεν τη φτιάχνει κανένας». Και μας έκανε καλτσόνε με θαλασσινά. Το ψάχνει. Και τον Κοκκινάκη στο Survivor σεφ τον φωνάζουν. Το έχουν φαίνεται οι πολίστες».

- Ποια άλλα πρόσωπα θα δούμε στο All Star Cooking; Από τις εκπομπές που έχουν γυριστεί μέχρι τώρα, τουλάχιστον.

«Έχουν γυριστεί τέσσερις εκπομπές. Ξεκινάμε με Νικόλ Κυριακοπούλου, έχουμε Μάνταλο-Μπάρκα (μικροί, εργένηδες και ίδιο δωμάτιο στην ΑΕΚ) και αργότερα θα δούμε και τον Μπουρούση που μπαίνει μέσα στην κουζίνα και μαγειρεύει. Είναι ένα νέο εγχείρημα και αργότερα θα το ανοίξουμε και με άλλα πρόσωπα. Μέσα στις πρώτες τέσσερις εκπομπές είναι και η Χριστίνα Βραχάλη. Θέλω στην πορεία να μπουν και άνθρωποι που είναι all star. Πρόσωπα που έχουν και μια άλλη ιδιότητα, όπως η Ντορέττα Παπαδημητρίου».

- Είναι δεκτικοί οι αθλητές στην ιδέα;

«Γενικά, ναι. Στην αρχή τους ξενίζει λίγο, αλλά στο εξωτερικό κάτι τέτοιο είναι συνηθισμένο. Πρέπει να βλέπουμε τον αθλητή και σε άλλες δραστηριότητες. Στην Ελλάδα είμαστε λίγο πιο σφικτοί. Σκοπός είναι να αναδείξουμε και μια άλλη πτυχή της προσωπικότητάς τους. Δηλαδή, μπήκαν στη κουζίνα ο Μάνταλος και ο Μπάρκας κι έφτιαξαν μια συνταγή που δεν πίστευαν και οι ίδιοι ότι μπορούσαν να κάνουν. Έλεγαν «να τελειώσουμε να πάμε να παραγγείλουμε». Και τελικά τα καταβρόχθισαν.

Ανακαλύπτουν και οι ίδιοι πράγματα, όπως και εγώ ανακάλυψα με τον Βλοντάκη. Την εκπομπή δεν την κάνουμε για να το παίξουμε μάγειρες, ούτε να το παίξουν οι αθλητές κάτι που δεν είναι. Θέλουμε να δείξουμε ότι στην κουζίνα μπορεί να μπει ο οποιοσδήποτε κι όχι μόνο για να πιάσει χώρο. Μπορεί να φτιάξει εύκολα πράγματα, με πολύ απλές συμβουλές».

- Την κράτησες, δηλαδή τη συνταγή του Βλοντάκη;

«Ναι, ναι! Φυσικά και την κράτησα. Μου την έδωσε και θα την δώσει και στον κόσμο».

- Στους Survivors που είναι και το θέμα της εποχής τι θα μαγείρευες; Έστω ότι ανοίγει η πόρτα και μπαίνουν είκοσι πεινασμένοι άνθρωποι. Τι τους φτιάχνεις;

«Σίγουρα όχι καρύδα! Κάτι με κρέας. Ένα chili con carne. Και θα τους βάλω δίπλα τορτίγια τσιπς, να τρώνε και να συζητάμε. Κάτι που δε θα μπορούσαν να φάνε εκεί. Θα έρθουν κάποια στιγμή, αρκεί να τους προλάβω. Η Βαλαβάνη, δηλαδή, ήταν προγραμματισμένη. Δεν προλάβαμε πριν φύγει. Μόλις γυρίσει, όμως, μαζί με τον Κοκκινάκη θα είναι τρελό δίδυμο».

- Για να πείσεις κάποιον να του πάρεις συνέντευξη τι θα του μαγείρευες; Κάποιον δύσκολο, που σου λέει ότι θα σου μιλήσω μόνο αν μου φτιάξεις το καλύτερό σου πιάτο!

«Ένα σάντουιτς με μοσχαρίσια μπριζόλα. Όπως τα φτιάχνουν σε καντίνες στην Αμερική. Ή ένα cuban σάντουιτς. Έχει μέσα αλλαντικά, έχει τυρί, έχει πολύ απλά υλικά, αλλά ο συνδυασμός, η ποιότητα και το ψήσιμο κάνει τη διαφορά. Είναι έπος! Αν είναι αυθεντικό, κουβανέζικο σάντουιτς, μιλάμε για έπος».

- Ποιας κουζίνας είσαι οπαδός;

«Street food. Δηλαδή, για μένα το ωραιότερο είναι το ποιοτικό φαγητό στο δρόμο χωρίς υπερβολές στην τιμή. Όπως γίνεται στο εξωτερικό. Εκεί πας για ψώνια στην αγορά κι έχει από πίσω τριάντα καντίνες, στις οποίες μαγειρεύουν σεφ».

- Η εκπομπή ξεκινάει το Σάββατο, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που βάζεις αθλητές στην κουζίνα. Πριν μερικούς μήνες έγινε ένα γεύμα αγάπης με δική σου πρωτοβουλία και οργάνωση, στο οποίο συμμετείχαν πολλοί γνωστοί αθλητές.

«Ήταν κάτι που ήθελα να κάνω για μένα, παρότι είχε πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολίας, κάτι που δεν ήξερα. Χρειάζονταν άδειες, εγκρίσεις και τέτοια... Σκεφτόμουν είναι δυνατόν να θες να προσφέρεις, να έχεις βρει τους ανθρώπους, τους χορηγούς για να κάνεις χαρούμενο κάποιο κόσμο και να πέφτεις πάνω σε γραφειοκρατία;

Βρήκα το χώρο, ζήτησα βοήθεια από το Δήμο Αθηναίων να συγκεντρώσει τους ανθρώπους, όμως και πάλι υπήρξαν εμπόδια. Ήταν προγραμματισμένο το γεύμα για Δευτέρα και την Παρασκευή μου λένε έχουμε μόνο ένα πούλμαν. Πώς θα φέρνει ένα πούλμαν 200 άτομα; Ευτυχώς, βρήκα βοήθεια από ιδιώτη. Μαζέψαμε με την ευγενική προσφορά των καταστημάτων «Μουστάκα» κούκλες και μπάλες κι εκεί πίστεψα ότι θα καταφέρουμε να το κάνουμε.

- Τι σου έμεινε από εκείνη την ημέρα;

«Θυμάμαι τον Φελντέιν να παίζει μπάλα με τα παιδάκια. Ένας απίστευτος τύπος. Έρχεται κάποια στιγμή και με πιάνει και με ρωτάει «το κάνεις πολλά χρόνια;». Του είπα πως ήταν η πρώτη φορά και μου απάντησε: «Του χρόνου θέλω να βοηθήσω, να βάλω κι εγώ λεφτά». Του απάντησα πως του χρόνου θέλω απλώς να έρθει πάλι.

Έβλεπες τα παιδάκια να παίζουν με τις μπάλες, τα κορίτσια να παίρνουν τις κούκλες... Από το πρωί γινόταν ένας χαμός για να συντονιστεί η κατάσταση. Μόλις, όμως, ηρέμησε όλο αυτό και είδα τον κόσμο να αρχίσει να τρώει, τους αθλητές με τους μάγειρες να σερβίρουν, δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψω το συναίσθημα. Σα να είχα κατακτήσει το σπουδαιότερο τρόπαιο».

Ένα στα... γρήγορα!

Λίγο πριν την πρεμιέρα της εκπομπής, βάλαμε τον Χρήστο Τριανταφυλλόπουλο στην κουζίνα για να φτιάξει ένα πιάτο στα... γρήγορα σε οκτώ ονόματα που του αναφέραμε.

Στην ΑΕΚ - Γεμιστά πολίτικα με σταδίδες και κουκουνάρι.

Στον Δημήτρη Μελισσανίδη - Ποντιακά ντολμαδάκια με σως γιαουρτιού

Στον Σέρχιο Αραούχο - Αργεντίνικη σταβλίσια μπριζόλα

Στον Μανόλο Χιμένεθ - Paella mixta

Στον Τιμούρ Κετσπάγια - Σεφταλιές σε κυπριακή πίτα.

Στον Αλέκο Αλεξανδρή - Σαλάτα με βαλεριάνα, γιατί μετά τα όσα δημιούργησαν οι δηλώσεις βλέπω λίγο τσίτα τα νεύρα του.

Στην Εθνική ομάδα (παίζει λίγες ώρες μετά την πρεμιέρα της εκπομπής) - Κροκέτες μπακαλιάρου με δύο σως. Σκορδαλιά για τους παραδοσιακούς και σως αγιολί για τους πιο γκουρμέ.

Στον Γιάννη Αλαφούζο (σ.σ. για να μη διανοηθεί να κόψει την εκπομπή) - Σεβίτσε σολωμού (περουβιανής κουζίνας)!

Από το Kick Off σε μια κουζίνα... γεμάτη αστέρια!