MENU

Ενας επικήδειος σε σχήμα πρωθύστερο. Το τέλος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, το τέλος δηλαδή ενός κομματιού της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, προαναγγέλλει ουσιαστικά με άρθρο του που δημοσιεύεται στο «Βήμα της Κυριακής» ο εκδότης Σταύρος Ψυχάρης. Η εφημερίδα κυκλοφορεί κανονικά αύριο, αλλά ως φαίνεται και εκτός θεαματικού απροόπτου αυτό θα είναι το τελευταίο της φύλλο. Το ίδιο θα συμβεί και για τα «Νέα», για τα περιοδικά και τα διαδικτυακά μέσα του ιστορικού Συγκροτήματος, όπως και για τον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM. Πότε; «Εντός των ημερών» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο, που τιτλοφορείται «Ποιοι στραγγαλίζουν τον Τύπο». Τυπικά υπογράφεται από «Το ΒΗΜΑ», αλλά είναι ξεκάθαρο ότι έχει συνταχθεί από τον κ. Ψυχάρη.

Ποιος φταίει για αυτό το τέλος, το οποίο προφανώς επέρχεται μετά και το ναυάγιο της «συμφωνίας» με τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη; Κατά τη γραμμή ανάλυσης του σημειώματος, ευθύνονται οι πιστώτριες τράπεζες τις οποίες εγκαλεί για «σαράφικες επιλογές» και για «καµία αίσθηση ιστορικότητας και δηµοκρατικής ευθύνης». Οι τράπεζες, σύμφωνα με το άρθρο, «αποφάσισαν την ένταξη του Οργανισµού σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης µη λαµβάνοντας καµία πρόνοια για τη συνέχιση των εκδόσεών του».

Στο άρθρο αφήνεται πάντως ένα μικρό παράθυρο ελπίδας για μια λύση της τελευταίας στιγμής. «Οι εργαζόµενοι, όλοι όσοι υπηρέτησαν και υπηρετούν τις αξίες της ακηδεµόνευτης δηµοσιογραφίας, συνεχίζουν και θα συνεχίσουν, παρά τις αντιξοότητες, τον αγώνα για τη διάσωση του Οργανισµού, των ιστορικών εφηµερίδων και των άλλων εκδόσεών του» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ομως επίσης χαρακτηριστικές του προδιαγραφόμενου τέλους είναι οι περιγραφές από αυτόπτες μάρτυρες ανθρώπων του εκδότη οι οποίοι εμφανίστηκαν τις τελευταίες ώρες στα γραφεία της οδού Μιχαλακοπούλου 80 και μαζεύουν προσωπικά του αντικείμενα.

Είναι μια πολύ σκληρή και πολύ δύσκολη στιγμή. Πρώτα για τους 500 εργαζόμενους που μένουν μετέωροι και βεβαίως επί μήνες απλήρωτοι και χωρίς πολλές ελπίδες για αποζημίωση, παρά τις από Σεπτέμβριο διαβεβαιώσεις του κ. Ψυχάρη που τόνιζε πως «αν το καράβι πέσει σε ξέρες, στα αμπάρια του θα υπάρχουν όσα χρειάζονται για να τελειώσει μια συνεργασία». Οι εργαζόμενοι στον ΔΟΛ έχουν ανακοινώσει συνέλευση τη Δευτέρα για να δουν πώς θα κινηθούν.

Είναι όμως και μια σκληρή και τραυματική στιγμή για ολόκληρη την ελληνική δημοσιογραφία και αν θέλετε τον τόπο. Οι εφημερίδες που ίδρυσε ο Δημήτριος Λαμπράκης στη δεκαετία του 1920 και γιγάντωσε ο Χρήστος Λαμπράκης μεταπολεμικά, χάνονται. Μαζί τους χάνεται ένα κομμάτι της ελληνικής Ιστορίας.

Το πλήρες άρθρο του «Βήματος της Κυριακής»:

Ποιοι στραγγαλίζουν τον Τύπο

«Το Βήµα» και «Τα Νέα» αναγκάζονται να αναστείλουν εντός των ηµερών την έκδοσή τους για οικονοµικούς λόγους.

Και αυτό γιατί οι πιστώτριες τράπεζες αποφάσισαν να δεσµεύσουν – και δέσµευσαν – προς όφελός τους, έναντι των δανείων που έχουν χορηγήσει, κάθε έσοδο του Οργανισµού, είτε αυτό προέρχεται από την πώληση των εφηµερίδων είτε από την καταχώριση εµπορικών διαφηµίσεων.

Ουσιαστικά ο Οργανισµός στερείται κάθε διαθέσιµου πόρου µε αποτέλεσµα να µη δύναται να υποστηρίξει την εκτύπωση των εφηµερίδων του, ούτε βεβαίως να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία των άλλων µέσων που διαθέτει.

Κατά τα φαινόµενα οι πιστώτριες τράπεζες, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς και Eurobank, αποφάσισαν την ένταξη του Οργανισµού σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης µη λαµβάνοντας καµία πρόνοια για τη συνέχιση των εκδόσεών του. Απέρριψαν ακόµη και το θετικό για αυτές αίτηµα µιας ενδιάµεσης χρηµατοδότησης, η οποία θα διατηρούσε ενεργό το περιουσιακό στοιχείο και την αξία του, τρέχουσα και άυλη, αλώβητη.

Εναντι, λοιπόν, της ένταξης στο καθεστώς ειδικής διαχείρισης, η οποία αναµένεται να λάβει χώρα τις επόµενες ηµέρες, αφαίρεσαν κάθε δυνατότητα συναλλαγής από τον ΔΟΛ.

Το δυστύχηµα είναι ότι οι τράπεζες αδιαφόρησαν για την τύχη των 500 και πλέον εργαζοµένων, οι οποίοι απλήρωτοι επί µήνες έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους προκειµένου να διασώσουν τις εκδόσεις και τα άλλα Μέσα του Οργανισµού.

Οι διοικούντες τις τέσσερις τράπεζες, χωρίς καµία αίσθηση ιστορικότητας και δηµοκρατικής ευθύνης, αγνοούν επίσης ότι µε τις σαράφικες επιλογές τους στραγγαλίζουν τις καταξιωµένες στη συνείδηση του ελληνικού λαού φωνές της ευρύτερης δηµοκρατικής παράταξης και επιχειρούν να σβήσουν από τον εκδοτικό χάρτη τις σοβαρότερες εκφράσεις ορθολογισµού και εθνικού συµφέροντος. Δεν αντιλαµβάνονται ότι µαζί µε «Το Βήµα» και «Τα Νέα» θα υποβαθµιστούν αξίες του αστικού µεταπολεµικού συστήµατος και θα καταρρεύσουν βασικές εστίες των Γραµµάτων, της Τέχνης και του Πολιτισµού. Και µαζί τους βεβαίως η κυβέρνηση και η αξιωµατική αντιπολίτευση που υποκριτικά εκδηλώνουν το ανδιαφέρον τους για τη διάσωση των εφηµερίδων αλλά επί της ουσίας αδιαφορούν και δεν συναινούν για την καταθεση µιας τροπολογίας που θα µπορούσε να λύσει προσωρινά το χρηµατοδοτικό πρόβληµα.

Στην πραγµατικότητα οι δύο εφηµερίδες, που εκδίδονται από τη δεκαετία του ’20, φιµώνονται! Η διοίκηση του ΔΟΛ επιφυλάσσεται να αναπτύξει δηµοσίως τα επιχειρήµατά της σχετικά µε τη δίωξη του Οργανισµού.

Οι εργαζόµενοι, όλοι όσοι υπηρέτησαν και υπηρετούν τις αξίες της ακηδεµόνευτης δηµοσιογραφίας, συνεχίζουν και θα συνεχίσουν, παρά τις αντιξοότητες, τον αγώνα για τη διάσωση του Οργανισµού, των ιστορικών εφηµερίδων και των άλλων εκδόσεών του.

Αυτή είναι η υπόσχεσή µας σε όλους εσάς που µείνατε µαζί µας τόσα χρόνια.

πηγή: protagon.gr

Ο Ψυχάρης προαναγγέλλει το κλείσιμο του ΔΟΛ