MENU

Εγώ πάλι λέω ότι δεν ξεβράκωσε κανένα, εκτός από τα δικά του, διαχρονικά σύνδρομα καταδίωξης και την κοινή λογική. Και ξεβράκωσε επίσης το κακό, κάκιστο δημοσιογραφικό συνήθειο του γλειψίματος του καλεσμένου, ακόμα και όταν εκείνος ξερνάει κακία και υπονοούμενα.

Για να μην το κουράζουμε με υπεκφυγές: Ο Αναστασιάδης είπε όσο πιο ξεκάθαρα τον έπαιρνε στην «Αθλητική Κυριακή» και στους Βασίλη Μπακόπουλο, Πέτρο Μαυρογιαννίδη και Κατερίνα Αναστασοπούλου ότι πέρυσι, ενώ ο ΠΑΟΚ πήγαινε τρένο για πρωτάθλημα, κάποιοι ποδοσφαιριστές της ομάδας, μετά τη νίκη στο «Καραϊσκάκη» είχαν εσκεμμένα μειωμένη απόδοση προκειμένου να τον τελειώσουν. Κι αυτό επειδή πίστεψαν ότι εκείνος τους έκοψε το πριμ που είχε υποσχεθεί ο Ιβάν Σαββίδη για την επικράτηση επί του Ολυμπιακού. Στο διάστημα του συγκεκριμένου, εμπνευσμένου μονολόγου , ο οποίος αντιμετωπίστηκε και από τα περισσότερα σάιτ με βαρύγδουπους τίτλους («Βόμβες Άγγελου», «Απίστευτο ξέσπασμα Άγγελου» και άλλα τέτοια), οι τρεις παρουσιαστές αρκέστηκαν σε ερωτήσεις - πάσες, μικρές παρεμβάσεις για να δείξουν ότι συμφωνούν μαζί του , κάποια γελάκια όταν είχαν την υποψία ότι ο Αναστασιάδης έκανε χιούμορ (και πάντα ο παρουσιαστής πρέπει να γελάει σε ότι κρυάδα κι αν εκστομίσει ο καλεσμένος του) και τέλος. Τίποτα παραπάνω.

Καμία ουσιαστική ερώτηση για να ξεσκεπάσουν τον εμφανή παραλογισμό όσων ακούστηκαν. Ίσως αδικώ λίγο την κυρία της παρέας, που προσπάθησε να κάνει τον Αναστασιάδη να πει ευθαρσώς όσα υπονοούσε.

Ποια ερώτηση θα ήταν αυτή; Ίσως κάτι τέτοιο: Κύριε Αναστασιάδη, πιστεύετε ειλικρινά ότι υπάρχουν ποδοσφαιριστές που ενώ η ομάδα τους βρίσκεται στην πρώτη θέση και πάει για πρωτάθλημα, θα σαμπόταραν οικειοθελώς τις πιθανότητες τους για μια απολύτως απροσδόκητη και ιστορική επιτυχία, προκειμένου να φάνε τον προπονητή τους; Αν υπάρχουν, τότε προφανώς πρόκειται για τους πιο ηλίθιους Έλληνες ή και ξένους, τους πιο ηλίθιους ανθρώπους στον κόσμο γενικά.

Κι επειδή η παραπάνω ερώτηση είναι κάπως μεγάλη, θα μπορούσε να του τεθεί και η εξής, λίγο μικρότερη: Εντάξει και τότε, αφού σερνόταν επίτηδες για να σας διώξουν, γιατί όταν φύγατε δεν άρχισαν πάλι να πετάνε και κατέληξαν τελευταίοι και καταϊδρωμένοι στα πλει – οφ;

Δεν του ετέθη καμία από τις δυο ερωτήσεις ή έστω μια παραλλαγή τους. Γιατί; Πρώτον, επειδή, το έγραψα και πριν, στην Ελλάδα υπάρχει η κακή, δημοσιογραφική συνήθεια, όταν καλείς κάποιον στην εκπομπή σου, να τον αντιμετωπίζεις σαν τον υπέρτατο σοφό. Δεν τον ζορίζεις, μόνο συμφωνείς.

Δεν ισχυρίζομαι ότι οφείλεις ντε και καλά να τον φέρεις σε δύσκολη θέση. Οφείλεις πάντως, εφόσον πρόκειται για δημοσιογραφική εκπομπή και όχι χαλαρό late night show, να κάνεις τη δουλειά σου, ακόμα κι αν καταλήξεις όντως να τον φέρνεις σε δύσκολη θέση.

Δεύτερον, επειδή αυτού του είδους οι δημόσιες τοποθετήσεις πουλάνε. Σε μια χώρα με διαχρονικά σύνδρομα μεγαλομανίας και καταδίωξης («είμαστε οι καλύτεροι αλλά μας κυνηγάνε οι κακοί ξένοι που μας ζηλεύουν»), ο Αναστασιάδης μπορεί να λέει όσα λέει και όχι απλώς να μην έχει δημοσιογραφικό αντίλογο αλλά να γίνεται και κάτι σαν λαϊκός ήρωας. Για το «λαϊκός ήρωας» δεν έχω μεγαλύτερες απαιτήσεις, ο καθένας διαλέγει τους ήρωες του. Για τον δημοσιογραφικό αντίλογο όμως έχω. Ειδικά από τη δημόσια τηλεόραση.

Υ.Γ. Θεωρώ, όπως ίσως θα καταλάβατε, ότι τα περισσότερα απ’ όσα είπε ο πρώην προπονητής του ΠΑΟΚ δεν αντέχουν σοβαρής κριτικής. Ίσως το πιο σωστό που είπε ήταν το παράδειγμα με τον Αβραάμ Παπαδόπουλο και τον Ολυμπιακό: «Ο Ολυμπιακός παίρνει τα πρωταθλήματα επειδή όταν ο Σάντος έκοψε τον Αβραάμ από το Μουντιάλ, βγήκε όλο το ερυθρόλευκο σύστημα να διαμαρτυρηθεί. Και μετά από δυο μήνες, μόλις γκρίνιαξε ο παίκτης ότι δεν παίζει πολύ στα φιλικά, τον έστειλε στην Τουρκία. Στον ΠΑΟΚ, εγώ έφυγα , ο Τζαβέλλας είναι ακόμα εκεί».

Ενδιαφέρουσα άποψη. Στο ίδιο πλαίσιο σκέψης όμως, πώς πιστεύει αλήθεια ο κ. Αναστασιάδης ότι θα αντιμετώπιζε ο Ολυμπιακός και το ερυθρόλευκο σύστημα, έναν πρώην προπονητή του, ο οποίος σε περίοδο μεγάλης κρίσης βγαίνει και αφήνει βαριά υπονοούμενα για νυν ποδοσφαιριστές της ομάδας;

Πρώτο και τον Ιανουάριο το δελτίο του Alpha

Στην πρώτη θέση του πίνακα τηλεθέασης παρέμεινε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και τον Ιανουάριο. Συγκεκριμένα, από 1η έως και 31 Ιανουαρίου, το δελτίο είχε στο σύνολο του κοινού μέσο όρο 20,8% (734.490 τηλεθεατές). Ακολούθησαν: ΑΝΤ1 με 17,9% (678.831 τηλεθεατές), Mega με 16,7% (634.981 τηλεθεατές), Star με 13,7% (518.554 τηλεθεατές), ΣΚΑΪ με 9,9% (428.178 τηλεθεατές) και ΕΡΤ1 με 3,9% (167.218 τηλεθεατές)

Στα λεγόμενα δυναμικά κοινά, ηλικίας 15-44 δηλαδή, ο μέσος όρος του Alpha ήταν 17,3% (171.678 τηλεθεατές) Ακολούθησαν: ΑΝΤ1 με 15,7% (168.387 τηλεθεατές), Star με 13,5% (144.659 τηλεθεατές), Mega με 12,8% (137.433 τηλεθεατές), ΣΚΑΪ με 7% (90.242 τηλεθεατές) και ΕΡΤ1 με 2,1% (27.785 τηλεθεατές).

«Ανατροπή» για Σάββα Ξηρό και Εθνικό

Με το θέμα των ημερών , το κατέβασμα της παράστασης «Η ισορροπία του Νας» από την πειραματική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν επειδή στο κείμενο χρησιμοποιήθηκαν αποσπάσματα από το βιβλίο του Σάββα Ξηρού, ασχολείται η «Ανατροπή» της Τρίτης 2/1 (00.10, Mega).

Καλεσμένοι του Γιάννη Πρετεντέρη είναι ο ηθοποιός Χρήστος Λούλης, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Δημήτρης Λιγνάδης, η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου, το μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου και ηθοποιός Ρήγας Αξελός, ο αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Δημήτρης Χριστόπουλος και ο Γιώργος Μομφεράτος – μέλος της Ομάδας «Ως Εδώ». Παρεμβαίνουν οι ηθοποιοί Άκης Σακελλαρίου και Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις «Ιστορίες»

Οι «Ιστορίες» του ΣΚΑΙ, στις δυο πρώτες εκπομπές τους, προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις με τις συνεντεύξεις του Γιάννη Στουρνάρα και του Γιάνη Βαρουφάκη. Η τρίτη εκπομπή, η οποία είχε μεταξύ άλλων και οδοιπορικό του Παύλου Τσίμα στη σημερινή Τουρκία και αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι με το καθεστώς Ερντογάν, ήταν η πιο ήσυχη και κατά τη γνώμη μου, η καλύτερη. Η τέταρτη, την Τρίτη 2/1 στις 23.15 έχει πάλι συνέντευξη, την πρώτη του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την εκλογή του. Θα έχει ενδιαφέρον, αλλά τον σούπερ σταρ Βαρουφάκη δεν παίζει να τον ανταγωνιστεί…

Ο Βασιλακόπουλος στο «Pick & Roll»

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος μιλάει στην κάμερα του «Pick & Roll» (πιθανόν της καλύτερης αθλητικής εκπομπής στην ελληνική τηλεόραση σήμερα) της Τρίτης 2 Φεβρουαρίου (20.00, OTE SPORT 4HD) και σχολιάζει την κλήρωση της Εθνικής στο Προολυμπιακό τουρνουά και τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το μπασκετικό Τσαμπιονς Λιγκ. Ακόμα, ο Θοδωρής Παπαλουκάς μιλάει στον Άρη Μπάρκα για την πορεία του στην Δάφνη, η οποία πρόσφατα τον βράβευσε, ο Τζέι Κόβαν Μπράουν αποκαλύπτει στον Θανάση Ασπρούλια τους στόχους του με την ΑΕΚ, ενώ ο Μπάμπης Σαραντινάκης παρουσιάζει το νέο απόκτημα του Παναθηναϊκού, Μαρκές Χέινς. Επίσης ο Κώστας Κατέβας «ανακρίνει» τον Τζαμόντ Γκόρντον, ο οποίος θυμήθηκε τις μέρες του σε Μαρούσι και Ολυμπιακό και ο Δημήτρης Ζαφειρόπουλος εξηγεί πως ο Κόμπε Μπράιαντ επηρέασε τις... βαφτίσεις στην Αμερική. Και όπως πάντα, ο Κυριάκος Κουρουτσαβούρης παρουσιάζει τα τελευταία νέα από το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, το ΝΒΑ.

Ο Άγγελος «λαϊκός ήρωας» και η δημοσιογραφική απάθεια